biała - 7122 przepisów (strona:175/475)

Farfalle (kokardki) z kurczakiem i szparagami w białym sosie 140

się jednak przyznać, że ostatnio zdradzam makarony z brązowym ryżem, tak bardzo zaczął mi smakować. Jednak o ryżu innym razem, dzisiaj zostawiam was z makaronem, szparagami i mało grzesznym białym sosem :) Składniki (3 porcje): - 250 g makaronu farfalle (kokardki0 pełnoziarnistego - 1 pierś z kurczaka - 1/2 pęczka szparagów - 1 cebula - 1 ząbek czosnku - kilka plasterków kiełbasy/ 2 plasterki wędliny - 4 łyżki

Corner With Recipes
Sałatka z fasolką szparagową i musztardą francuską 344

Świetna sałatka na ciepłe dni, szczególnie kiedy fasolki szparagowej pod dostatkiem. Dla poszukiwaczy ciekawych smaków, idealna :) Składniki (8 porcji): - 1 cebula biała - 1 cebula czerwona - 1 kg fasolki szparagowej (najlepiej pół na pół, zielona z żółtą) - 1 papryka czerwona - 2 szklanki pomidorków koktajlowych - sól, pieprz do smaku, Dressing: - 6 łyżek oleju rzepakowego - 1 czubata łyżka musztardy francuskiej

Corner With Recipes
Konfitura z czerwonej cebuli 161

Prosty przepis na zagospodarowanie nadmiaru cebuli, jak trafi się trochę jej białej odmiany, to też nic się nie stanie. Jutro za to pokażę jak pysznie wykorzystać taką konfiturę, zapraszam :) Konfitura z czerwonej cebuli Składniki: - 1 kg czerwonej cebuli - 5 łyżek octu balsamicznego - 2 łyżki miodu - 1 łyżka tymianku - sól, pieprz ziołowy do smaku - 2 łyżki oleju rzepakowego - 1 łyżka

Corner With Recipes
Zdrowy chleb drożdżowy z oliwkami, koncentratem pomidorowym i fetą 156

Podtytuł tego posta mógłby brzmieć, jak z porażki może wyjść coś dobrego ;). Początkowo miał z tego powstać chlebek odrywany. Niestety okazało się, że mam tylko pół szklanki białej mąki, ale i tak postanowiłam spróbować. Ciasto jednak było zbyt ciężkie i powstała pyszna, chrupiąca skórka, która trochę uniemożliwia odrywanie. Mimo, to powstał pyszny bochenek ciemnego pieczywa, który mam zamiar jeszcze

Corner With Recipes
Lipiec. Ale czy na pewno...? I ptysie nie tylko dla Ptysi 147

zasłony wszechobecnej czerni zaczęłam dostrzegać inne kolory. Powoli zakochałam się w czerwieni i bieli, zieleni, a nawet błękicie i pudrowym różu. Ciągle mam w szafie sukienkę z tamtych czasów - białą w chabry; z chabrowymi tasiemkami. Rzadko ją noszę, ale nie potrafię się z nią rozstać - mam do niej ogromny sentyment. Zaraz myślę o chabrowych wiankach, które Mama plotła

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Dżem z płatków z dzikiej róży 204

kolejną wiosnę jak znalazł ! :) Składniki:  około 200g płatków róży   1 szkl cukru 2szkl wody płaska łyżeczka kwasku cytrynowego 5 łyżeczek żelfixu 3:1 Przygotowanie: Płatki oczyścić, usunąć białe końcówki. Płatki umieścić w słoiku, zasypać 1/2 szkl cukru i kwaskiem cytrynowym. Słoik zakręcić, potrząsnąć nim tak, aby płatki dobrze wymieszały się z cukrem, odstawić na noc do lodówki. Następnego

Garnkowe fanaberie
Drink z białego wina 155

Prosta mikstura z białego wina z dodatkiem soku z cytryny i świeżej mięty. Żałuję troszkę, że jednak nie jest mi dane popijać taką szklaneczkę na tarasie w jakimś ciepłym miejscu. Lato w Anglii raczej się skończyło, jednak nic nie stoi na przeszkodzie by „orzeźwić się” takim drinkiem w pochmurne popołudnie :) Składniki butelka wytrawnego białego

Pink Envelope
Marynowana czerwona cebulka 205

trzech średnich czerwonych cebul wyszedł mi jeden niewielki słoik po dżemie. Zalewa: 2 szklanki wody,  2 łyżeczki ziaren kolendry, 2 średnie liście laurowe (pokruszone), 1 łyżeczka ziarenek białej gorczycy, 2 łyżeczki cukru, 3 łyżeczki soli, 1/3 szklanki 10 % octu. Wodę, przyprawy, sól i cukier zagotować w garnuszku.  Po około 2 minutach gotowania na niewielkim ogniu, wlać ocet

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pasta z fasoli – wegetariański smalec 217

taką wersję podaję, choć bez modyfikacji jest także smaczna. Pasta z fasoli najlepiej smakuje z ciemnym pieczywem i małosolnymi ogórkami. Pasta z fasoli – wegetariański smalec: 2 puszki białej fasoli lub 3 szklanki namoczonej przez noc i ugotowanej fasoli np. „piękny jaś” 2 duże lub 3 średnie cebule 3 łyżki bezzapachowego oleju kokosowego (można zastąpić olejem rzepakowym

Poezja smaku
Smerfny deserek - delikatny niczym chmurka 205

jogurt tupu greckiego z truskawkami. Mieszamy dokładnie ręczną trzepaczką, aż do połączenia składników i lekkiego "napuszenia". Tak przygotowaną niebieską część deseru przelewamy do pucharków lub szklaneczek, zostawiając miejsce na białą warstwę deseru. Do każdej szklanki wsypujemy po 1 1/2 łyżeczki jagód. Deser wkładamy do lodówki i zostawiamy do stężenia. Gdy niebieska warstwa stężeje nakładamy do każdego pucharka warstwę jogurtu

Słodkie okruszki
Ciasteczka z żurawiną i białą czekoladą 124

około 30 ciasteczek: 1 i 1/3 szk mąki pół łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli 80 g miękkiego masła pół szkl cukru pudru jajko pół szk żurawiny 40 g białej czekolady 1 łyżka ekstraktu z wanilli Masło utrzeć z cukrem pudrem na gładką masę. Dodaj jajko i ekstrakt i zmiksować. Do miski przesiać mąkę, sodę i szczyptę soli. Powoli przesypywać

Moja Galeria Smaku
Ciasteczka Domino 106

ciasteczek: 185 g mąki  1 jajko 90 g masła miękkiego 75 g cukru szczypta soli czekoladowe chipsy  M a s ło utrzeć z cukrem na biała masę, dodać jajko zmiksować, następnie dosypywać mąkę wymieszaną z solą. Zagnieść ciasto, utworzyć kulę i włożyć do lodówki na 2 h. Wyjąć ciasto, pozostawić na 5 minut, następnie rozwałkować i wykrawać

Moja Galeria Smaku
Ciasteczka Misie 89

miękkiego masła  50 g cukru pudru 1 żółtko kilka kropli ekstraktu waniliowego (można pominąć) 115 g mąki 15 g kakao Masło z cukrem pudrem utrzeć na białą masę. Dodać żółtko i ekstrakt, dalej miksować. Na końcu dodać mąkę i wyrobić ciasto. Podzielić na 2 części, do drugiej części dodać kakao, dokładnie wymieszać, aż do uzyskania gładkiej kakaowej masy

Moja Galeria Smaku
Domowe bulionetki 149

sosów. Warzywa oraz użyte zioła można dowolnie miksować według swojego uznania. Składniki: 4 marchewki (około 180 g*) 2 pietruszki (około 80 g*) 1/2 selera (około 80 g*) 1 por (biała część około 100g*) 2 łodygi selera naciowego  (około 90g*) 6 suszonych pomidorów (użyłam ze słoika "pomidory suszone w oleju") 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżki posiekanego koperku

Moja Galeria Smaku
Babka marmurkowa 71

szklanki mąki 1 i 1/4 proszku do pieczenia szczypta soli 1/2 szklanki mleka 120 g gorzkiej czekolady Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Masło utrzeć do uzyskania białej masy (około 3 minuty). Dodać cukier i ucierać kolejne 3 minuty. Dodać jajka, jedno po drugim. Dodać wanilię i zmiksować. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i solą. Dodać

Moja Galeria Smaku