biała - 7122 przepisów (strona:184/475)

Tarta z budyniem i karmelizowanym rabarbarem. 218

zbyt sypkie dodajemy śmietanę), gotowe ciasto wkładamy na 30 minut do piekarnika. RABARBAR: 6-7 łyżek cukru 400 g rabarbaru      Na patelnię o grubym dnie (najlepiej białą, kolor ten ułatwi nam ocenianie barwy karmelu) wysypujemy cukier, stawiamy na ogniu i czekamy aż się rozpuści. W między czasie myjemy i wycieramy rabarbar, a następnie kroimy

Rozpustne gotowanie
Armia Reniferow 114

ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder. Dodać serek mascarpone, ekstrakt z wanilii i wymieszać łyżką. Dekoracja :  duże precelki z Lidla - właściwie należy wyłamać :)  oczy - białe groszki  - tzw draże - źrenice  z roztopionej czekolady noski - "lentylki", "skittlesy"  Życzę owocnego zdobienia

dlaSmaQ
Sniezne kule 102

Pralinki są efektowne i wbrew pozorom szybko można je zrobić. SKŁADNIKI : -2 białe czekolady -wiórki kokosowe -płatki migdałowe - skórka otarta z pomarańczy - szklanka śmietanki kremówki Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, dodajemy śmietankę. Mieszamy do uzyskania stałej konsystencji. Następnie przelewamy czekoladę do 3 kubeczków . Do każdego z kubków wrzucamy inne dodatki do pierwszego wiórki, do  drugiego posiekane płatki migdałowe

dlaSmaQ
Perliczka duszona, z sosem porzeczkowym 137

perliczka, 4 goździki, sól, puszka napoju piwnego o smaku jabłkowym, 150 g czerwonych porzeczek, 150 g czarnych porzeczek, 150 g białych porzeczek, tłuszcz do smażenia, 1 łyżeczka miodu wielokwiatowego, 2-3 łyżki zimnego masła, Goździki zemleć. Perliczkę podzielić na cztery części, oprószyć solą i goździkami. Odstawić na godzinę. W garnku z grubym dnem, obsmażyć perliczkę na rumiano ze wszystkich stron

królestwo garów
BEZGLUTENOWY, KUKURYDZIANY MURZENEK DZIADZIA. Czyli o miłości do Czarnucha. 188

ciacha" biorąc pod uwagę moje uwielbienie do samców jego pokroju. I rozpływam się jak masło w upalny dzień i już wiem czego mi trzeba... a, że wierna jestem swemu białemu czarnuchowi to murzyna w kuchni zobaczyć mogę jedynie w formie ciasta. Tak więc godzinę i parę minut po północy robimy z Mamą murzynka. I biorąc pod uwagę to, że kwintesencją(...)potrafi zrobić dobrze. SKŁADNIKI: - masło, kostka, - mleko (3,5%), pół szklanki, - kakao ciemne, 5-7 łyżek (my dałyśmy prawdopodobnie więcej tym razem + dołożyłyśmy dodatkowo 2 łyżki słodkiego), - cukier biały, 2 szklanki, - mąka kukurydziana, 1,5 szklanki, - mąka ziemniaczana, pół szklanki, - jajka kurze, 5 (jeśli ktoś jest uczulony na kurze to polecamy 10 przepiórczych), - proszek do pieczenia, łyżeczka (bezglutenowcy pamiętają

Wypisz Wymaluj
domowa mieszanka mąk bezglutenowych (z błonnikiem witalnym) 162

jaglanej  ~130g mąki (skrobi) z tapioki  ~300g mąki gryczanej  ~300g mąki ryżowej (jeśli macie taką możliwość najlepiej 150g mąki z brązowego ryżu i 150g mąki z białego ryżu, jeśli nie - może być tylko z białego) ~100g błonnika oczyszczającego  Wszystkie składniki mieszamy. Przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku

chili & sugar
Bigos z młodej kapusty 153

bigos, ja się tylko przyglądam.  No oczywiście potem z miłą chęcią degustuję.     Składniki: 1 - 1,5 główki młodej kapusty ocet 1 pętko kiełbasy swojskiej 1 pętko białej kiełbasy ok 30 dag boczku parzonego 2 - 3 cebule kilka łyżek koncentratu pomidorowego 2 - 3 marchewki sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy   Wykonanie: Kapustę poszatkować.  Skropić octem

Sto kolorów kuchni
RISOTTO Z WARZYWAMI 161

łatwo dostępnych składników.. Obiad szybki dzięki czemu nie marnujemy letniej pogody na stanie w kuchni   Składniki: 6 pieczarek garść fasolki szparagowej 1 czerwona mała cebula pół białej cebuli pół szklanki kukurydzy pól brokuła olej do przesmażenia 1 szkl ryżu do risotto 1 szkl bulionu warzywnego sól,pieprz Wykonanie: Na oleju szklimy posiekane cebule. Dokładamy pokrojone w plastry

Z Majeczką w kuchni
Sałatka z tortellini, ananasem, porem, kukurydzą i szynką 461

przygotowaniu.  Składniki: 250 g tortellini trójkolorowego z szynką (waga przed gotowaniem) 1/2 świeżego ananasa (lub 1 duża puszka) 200 g szynki konserwowej 1 puszka kukurydzy 1 por (biała część) 1/2 pęczka koperku sól, pieprz majonez Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu; po ugotowaniu przelać go zimną wodą i przesypać do miski. Ananasa obrać ze skórki i pokroić

Ugotować
Pieczony łosoś z domowym pesto z rukoli 236

danie. Do pesto użyłam rukoli, ze swojego ogródka, którą zasadziłam już jakiś czas temu. W przepisie zasmakował mi szczególnie pomysł na zamarynowanie łososia w białym winie, dzięki czemu ryba nabrała bardzo fajnego, wyrazistego smaku. Przepis pochodzi z książki „Make cooking easier, przepisy na cztery pory roku” autorki Zosi Cudny, którą recenzowałam

Marta Gotuje
Krupnik jaglany 156

Zdrowa, smaczna i szybka tradycyjna polska zupa. Składniki: 5 ziemniaków młodych, 1 szklanka kaszy jaglanej, 10 dag wędzonego boczku, 2 cebule białe, 1 pietruszka, liść laurowy, sól do smaku, natka pietruszki. Wykonanie: Zagotować 1 ½ litra wody, posolić do smaku, wsypać kaszę jaglaną  i ugotować na półmiękko. Następnie dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, pietruszkę i usmażoną cebulę na boczku, wrzucić

Tradycyjna Kuchnia
Koperkowa zupa ryżowa z bobem 157

smak jest 'głębszy', dająca uczucie sytości na dłużej i bardzo, bardzo smaczna :) * bulion warzywny- 1,2 litra * ryż brązowy Kupiec- 100 g * włoszczyzna (1 pietruszka, 2 marchewki, mały seler, biała część pora) * cebula- 1 szt. * czosnek- 2 ząbki * listek laurowy- 2 szt. * ziele angielskie- 6 szt. * sól, pieprz, suszona papryczka chili- do smaku * świeży koper- pęczek * masło klarowane

Kraina Miodem Płynąca
Ciasto jogurtowo - kokosowe z truskawkami 144

mąki * 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia  * 2 jajka * 150g jogurtu naturalnego  * 50g wiórków kokosowych  * 100g cukru trzcinowego  * łyżka cukru waniliowego   * pół tabliczki białej czekolady * 500g truskawek  Przygotowanie : Jajka zmiksować z cukrami, dodać jogurt i olej. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i wiórkami, dodać do jajek i wymieszać. Czekoladę drobno posiekać

Magiczne Życie Marty
Z wizytą u Kurta Schellera w Kurt Scheller Academy 190

źle... nie tak trzymasz nóż..." Takich pięknych zwrotów ze stoickim spokojem nasłuchałam się pewnego pięknego dnia w budynku przy ul. Międzynarodowej w Warszawie. Znacie tego Pana z białym wąsem??? Tak, tak, to Kurt Scheller i ja, w Kurt Scheller Academy. Czego się nauczyłam, co gotowałam opowiem już za chwilę :) Zacznę od tego, że miałam przyjemność uczestniczyć w kursie kulinarnym " Kuchnia

Mój Smak na Życie
Warsztaty kulinarne "Chlebem i solą" 130

chleb żytni razowy na zakwasie z figami i orzechami drożdżowe bułki orkiszowe z ziarnami chleb bezglutenowy na zakwasie socca, chlebek z mąki z cieciorki Do tego przygotowaliśmy pasty z białej fasoli i masełko kokosowe z prażonym sezamem. Mieliśmy też możliwość przygotować od podstaw własny zakwas lub dokarmić zakwas, który przyniósł Tomek. Każdy z uczestników dostał słoik zakwasu, który można

Kulinarne przygody Gatity