Zapraszam na degustację ;) Składniki: 1kg bobu (po ugotowaniu i obraniu około 700g) 300g mąki pszennej 3 jajka sól, czarny pieprzu okrasa: 3 kiełbasy zwyczajne 2 białe cebule Sposób przygotowania: Bób wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy kilka minut do miękkości. Młody możemy zbledować/zmielić w całości, starszy obieramy z łupinek. Zmiksowany bób, łączymy
Pyry na Gazkońcu rodzinnie było, zapomniałam, a po za tym, nie miałam czasu wstawić, tego co tygodniowego posta, nadrabiam dzisiaj, mam nadzieje, że będzie smacznie ;) Naleśniki z pastą z białej fasoli i marchewki, z nerkowcami ryż curry, z tuńczykiem, ananasem, rodzynkami i brokułem, posypane orzeszkami ziemnymi Nietypowe, ale powiem wam, że bardzo smaczne połączenie. Naleśniki z farszem
More food, love and dreamslodówce zalegało opakowanie sera białego z bliskim końca terminem do spożycia, więc trafił do środka muffinek. Ser okazał się świetnym dodatkiem, muffiny są delikatne, nie za słodkie i można je jeść niemal od razu po wyjęciu z piekarnika, choć dla mnie smaczniejsze są po dokładnym wystudzeniu (ser ma wyraźniejszy smak). Dość istotne, że robią się bardzo szybko i znikają(...)łyżeczka cukru z wanilią płynne 100 g masła roztopionego lub oleju kokosowego (u mnie z olejem) 1 szklanka mleka 2 jajka + 1 białko masa serowa: 250 g sera białego twarogowego 1 żółtko 3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki cukru z wanilią dodatkowo: kandyzowana skórka z pomarańczy, cytryny lub z cytronu Przygotowanie: W oddzielnych miskach wymieszać sypkie i płynne składniki, następnie
Kuchcik gotujejuż testuję na niej makarony :). Są pyszne, a każdy z domowników zjadł je po swojemu, ja z masłem i dużą ilością czosnku, dzieci oczywiście z cukrem, a Duży z białym serem...super zabawa i fantastyczne jedzonko!. Składniki na ciasto dla 4 osób: 40 dag mąki pszennej 4 jaja 1/2 łyżeczka soli 1. Zagnieść ciasto na makaron, zawinąć
Apetyczna babeczkawarstwę ciemną. Ostatnią warstwą jest jogurt naturalny. Jeśli lubimy słodsze desery możemy wymieszać jogurt z odrobiną miodu. Ja tego nie robię, ponieważ moje banany nadają deserowi wystarczającej słodyczy. Na białą jogurtową warstwę dajemy kawałki banana i jagody. Deser podajemy od razu. Smacznego
Słodkie okruszkiokoło 2 godziny, by puściły sok gdy wiśnie puszczą sok rozpocząć ogrzewanie. Można zrobić to jednorazowo smażąc owoce około 4-5 godzin, od czasu do czasu mieszając i zdejmując białe szumowiny. Można również smażenie rozłożyć na raty i dżem przygotować w ciągu 2 dni. Po koniec smazenia dodać sok wyciśnęty z cytryny gdy uznasz, że dżem uzyskał odpowiednią konsystencję (spada
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!stewii w kryształkach lub pudrze 350 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 1 jajko 2 łyżki mleka 2-3 łyżki kwaśnej śmietany 2 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: czekolada biała lub gorzka do dekoracji Wszystkie składniki umieścić w misce i zagnieść gładkie, elastyczne ciasto(w razie potrzeby można dosypać mąki lub dodać nieco więcej mascarpone). Rozwałkować na grubość
FitKotudko kurczaka ćwiartka główki białej kapusty 2 ziemniaki 2 marchewki natka pietruszki sól i pieprz Udko zalewamy zimną wodą i gotujemy. Zbieramy szumowiny i dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Dodajemy marchew pokrojoną w plasterki i kapustę obieraną z zewnętrznych liści, umytą i poszatkowaną w małą kostkę. Gotujemy do miękkości. Mięso wyciągamy, kroimy na małe kawałki
Atlas Smakówkiść białych winogron ( u mnie obrane ze skórki, przekrojone, bez pestek ) kukurydza kapusta pekińska mała cebula sos winegret Cebule drobno kroimy, solimy i odstawiamy na 5 min. Liście kapusty szatkujemy. Łączymy cebulkę, kapustę, odsączoną kukurydzę i winogrona. Dodajemy sos winegret
Atlas Smakówkwiatków mniszka 1 cytryna 1 kg cukru 1 litr wody Przygotowanie: W samo południe ;) zbieramy same żółciutkie kwiatki mlecza w miejscu najlepiej oddalonym od miasta. Zebrane kwiatki rozkładamy na białym papierze i czekamy aż robaczki się ewakuują. Ewent. usuwamy zielone przylistki, ja usunęłam korzystając z rady babci, następnym razem spróbuję tak i tak :) Kwiatki wkładamy do garnka, zalewamy wodą
Atlas Smakówpęczek białych szparagów pół brokuła makaron farfalle ( kokardki ) 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek sól i pieprz ser do posypania Ugotować makaron w osolonej wodzie, aż będzie al dente ( nie przelewamy wodą ). Brokuł podzielić na różyczki i ugotować al dente. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać obrane szparagi i smażyć ok 5-7 min. Po chwili dodać posiekany czosnek
Atlas Smakówpłatki dzikiej róży cukier sok z jednej cytryny 0,5 l wody Różę oczyszczamy z białych końców ( w nich zawarta jest gorycz ). Myjemy i osuszamy. Polewamy różę sokiem z cytryny, mniemy palcami aż puści sok. Przekładamy do szklanki i zostawiamy pod przykryciem na noc. Następnie zagotowujemy wodę z cukrem ( dodajemy objętościowo tyle samo cukru co róży ). Dodajemy różę ( możemy zostawić
Atlas Smakówzależnie od nazwy pod jaką je otrzymano do uprawy, traktowane są nawet jako odrębne gatunki. " Dla mnie kabaczek jest żółty, większy i pękaty, natomiast cukinia mniejsza, wydłużona, ciemnozielona z białymi cętkami. Kabaczka obiera się ze skóry i wyrzuca gniazda nasienne, cukinię zjada się w całości. cukinia ( u mnie duży okaz - użyłam połowy, obrana ze skóry i gniazd nasiennych ) 3 łyżki
Atlas Smakówgrzankami z serem kozim, pomidorkami koktajlowymi i sosem miodowym vinegrette, posypana prażonymi orzeszkami pinii Ciepła Koza Herbata kwitnąca Wschodzące Słońce ( 11,90 zł ) - ręcznie zwijane na kształt kuli liście białej herbaty, które po zaparzeniu ukzajują kwiat lilii i amarantusa, podawana w dzbanku 0,5 l Sałatka Soffi ( 24 zł ) - plastry awokado, zielonego ogórka i selera naciowego z grillowanymi krewetkami
Atlas Smaków