jajko 1 opakowanie cukru waniliowego (używamy z mamusią robionego przez nas) 180 g cukru trzcinowego (używałyśmy trzcinowy cukier puder) 50 g orzechów włoskich posiekanych 50 g czekolady białej startej 50 g czekolady mlecznej startej 100 g suszonych żurawin szczypta soli Przygotowanie: Masło ucieramy z trzcinowym cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Do dobrze utartego
Lili w kuchnidodajemy powoli pozostały cukier (150 g). Część ubitego białka wkładamy do miseczki dodajemy czerwony barwnik spożyczy i delikatnie mieszamy. Do szprycy wkładamy na przemian ubite białe i czerwone białko i szprycą nanosimy je na owoce. Wkładamy tartę z powrotem do piekarnika i suszymy bezę
Lili w kuchniMojito to koktajl alkoholowy. Pochodzi z Kuby, robiony jest na bazie białego rumu. Jest drinkiem o orzeźwiającym słodko-kwaśno-miętowym smaku. Podstawowymi składnikami są: biały rum, brązowy cukier trzcinowy, limonki, mięta, woda gazowana i lód. To jeden z moich ulubionych drinków. Do tego bardzo prosty i szybki do zrobienia. Wystarczy tylko kilka składników. Dla siebie i męża
Lili w kuchniróż 3 do 5 porcji po około 200 g 300 - 400 g miodu (zależnie jak słodką lubicie nalewkę) Przygotowanie: Do dużego słoja wsypujemy wypłukane i obrane z białych końcówek płatki róż, zalewamy je rumem i odstawiamy na kilka dni. Po 3-5 dniach wybieramy płatki, odciskamy bo szkoda alkoholu który w ich zostaje i wyrzucamy
Lili w kuchniwyskoczyć ze zdjęcia podam przepis. Przepis pochodzi z książki ciasta i desery czekoladowe. Podaje składniki na połowę porcji i nieco zmniejszyłyśmy z mamą ilość białka. Składniki : 1 tabliczka białej czekolady 2 żółtka 1 białko 1 szklanka zimnej kremówki 36 % 0,5 łyżeczki soku z cytryny 0,5 łyżki wrzącej wody Przygotowanie: Żółtka
Lili w kuchniszklanki 6. W tym samym czasie zaparzyć kawę. Ostudzić 7. Ciepłą, nie gorącą kawę nalać do szklanki do około 3/4 bądź więcej wysokości szklanki by na górze powstał pas białej pianki. 8. Na wierzch nakładać przy pomocy łyżeczki trochę pianki by zamaskować ślad po nalewaniu kawy 9. Podawać Smacznego :) Kawa latte 3 warstwy: (na 1 porcję) Ma bardzo widoczną
KreatywnePinywiele zdrowsza! Ponieważ będę robiła ją po raz pierwszy, być może trzeba będzie modyfikować jej smak. SKŁADNIKI: 0,8 kg. marchwi 20 dag. pietruszki 25 dag. selera 2 pory-biała część 5 g. suszonych grzybów kilka gałązek lubczyku 1 pęczek zielonej pietruszki 1 łyżeczka pieprzu czarnego 5 ziarenek ziela angielskiego 3 łyżeczki kurkumy 3 łyżeczki soli morskiej(grubej) WYKONANIE
Kuchnia BeatyKolejna propozycja sałatki warzywnej do słoików. Tym razem w zalewie octowej. Składniki: 4 kg obranych ogórków, ½ litra oleju, ¼ litra octu, ½ kg cebuli białej (może być czerwona), 25 dag marchewki, 25 dag pietruszki, 17 ziaren pieprzu, 17 ziaren ziela angielskiego, 7 goździków, 7 dag soli, 25 dag cukru. Wykonanie: Ocet zagotować z przyprawami i cukrem. W między czasie pietruszkę rozdrobnić
Tradycyjna KuchniaCiasto: 500 g mąki pszennej 60 g roztopionego masła 2 jajka 24 g drożdży 200 ml mleka 1/2 łyżeczki soli 3 łyżki cukru Nadzienie: 200 g twarożku 60 g białej czekolady, roztopionej 1 jajko 100 g malin Do ciepłego mleka rozkruszamy drożdże, dodajemy cukier, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aż rozczyn podwoją objętość . W misce
Chocolate Muffin BlogZapiekanka to bardzo fajne danie. Możemy wymyślać różne, wykorzystywać resztki z lodówki. Do tej zapiekanki potrzebna Wam będzie koniecznie kiełbasa surowa. Ja dałam polską surową, ale możecie zrobić z białą surową lub metką. Składniki: 1 duża czerwona cebula 3 kiełbasy polskie surowe 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 2 duże pomidory 2 gałązki rozmarynu 1 łyżeczka oregano 1/2 łyżeczki
O kuchni z uczuciemmąki 500 ml mleka 75 g cukru szczypta soli 100 g masła 2 jajka 10 g proszku do pieczenia WYKONANIE: Ubijamy jajka z cukrem, do powstania puszystej białej masy. Następnie dolewamy mleko oraz roztopione masło.Gdy składniki się już połączą dosypujemy stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą. Miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Powinno powstać dość
The Sweet DamselSkładniki: Puszka fasoli białej lub czerwonej Puszka kukurydzy Kawałek żółtego sera 3 jajka 1 cebula Natka pietruszki 1 Papryka żółta lub czerwona Majonez Sól i pieprz Wykonanie: Jajka ugotować na twardo. Należy również ugotować brokuły. Następnie pokroić w kostkę ser żółty, paprykę, brokuły, cebulę i jajka. Dodać drobno posiekaną natkę pietruszki, kukurydzę, fasolę i majonez
The Sweet Damselproszku do pieczenia Bita śmietana: Śmietana kremówka 30 lub 36% 1 opakowanie śmietan-fix'u 1-2 cukry wanilinowe Truskawki:) Przygotowanie: Masło ubić z cukrem do momentu aż powstanie biała masa. Dodać ubite jajka i jeszcze chwilę miksować. Dodać ekstrakt waniliowy, mąkę z proszkiem do pieczenia i mleko. Miksować jeszcze chwilę. Gotowe ciasto nałożyć do formy do tarty . Pieczemy
The Sweet Damselposypać posiekanym koperkiem. Następnie poprzekładać mięso posiekaną cebulką i odłożyć do lodówki na ok 0,5 h. Podsmażyć mięso z obu stron, do momentu aż zrobi się białe. Przełożyć je do rondelka z gorącą wodą (wody nie musi być dużo, dodajemy jej tyle ile chcemy mieć sosu). Na patelni na której smażyliśmy mięso należy teraz podsmażyć cebulkę, którą użyliśmy
The Sweet DamselUwielbiam ryby, zwłaszcza te, które nie mają dużo ości. Dlatego bardzo przypadła mi do gustu Miruna- ma pyszne białe, kruche i delikatne mięso. Polecam :) Składniki: kilka filetów ryby cytryna sól i pieprz oliwa do smażenia Przygotowanie: Rybę oczyścić, pokroić na mniejsze kawałki skropić sokiem z cytryny i przyprawić solą i pieprzem. Smażyć na niewielkiej ilości oliwy po kilka
The Sweet Damsel