Składniki 1/2 kg białej rzodkwi 100 ml kwaśnej śmietany 1 łyżka majonezu 2 łyżki musztardy francuskiej Sól ,pieprz Sok z 1/2 cytryny Cukier Przygotowanie Rzodkiew umyć ,obrać ,zetrzeć na tarce o grubych oczkach ,a potem lekko odcisnąć. Wymieszać ze śmietaną ,majonezem ,musztardą i doprawić do smaku solą ,pieprzem ,cukrem oraz sokiem z cytryny
R'n'G KitchenJedna z ulubionych zup :P wersja wspomnieniowa Składniki 1/2 średniej główki kapusty włoskiej 3 młode marchewki pietruszka biała część pora 3 małe buraki (200 g) 100 g fasoli perłowej 20 g selera ząbek czosnku 4 ziemniaki przecier pomidorowy 3 łyżki masła kwaśna śmietana Przygotowanie Fasolę namoczyłem przez noc. Po czym gotowałem ją przez 90 min w wodzie ,w której
R'n'G KitchenZupa powstała na bazie kolacji i obiadu z poprzedniego dnia. Pamiętajcie ,jedzenia nie należy marnować. Składniki 400 ml przecieru pomidorowego ( u mnie z malinowych) 2 pomidory biała część pora 2 marchewki 200 g pieczarek 200 g mięsa mielonego z karkówki 2 ząbki czosnku 600 ml bulionu warzywnego masło łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej mielona kozieradka (do smaku) łyżeczka bazylii
R'n'G KitchenPoszperałem i znalazłem przepis sprzed 1930 roku. Powiem tylko tyle...Polecam! Składniki 1 kg brukselki 1 l rosołu drobiowego 250 g boczku wędzonego 2 marchewki pietruszka mały seler por (biała część) cebula 3 średnie ziemniaki 50 g wędzonej słoniny łyżka mąki szczypiorek sól ,pieprz Przygotowanie Jarzyny ,cebulę ,wędzonkę ,pokrojone w dużą kostkę ziemniaki ,pora pokrojonego w krążki i oczyszczoną
R'n'G KitchenMoja wersja galarety na ostro Składniki 1 golonka wieprzowa 2 nóżki wieprzowe przednie ogon wieprzowy pół kg wołowiny extra 4 duże marchewki 1 duża pietruszka średni seler 1/2 pora - biała część opieczona cebula 4 ząbki czosnku sól pieprz ziele angielskie , jałowiec , pieprz ziarnisty , liść laurowy natka pietruszki Przygotowanie Golonkę , nóżki , ogon dokładnie umyłem ,włożyłem do garnka ,zalałem zimną
R'n'G KitchenDelikatny smak zupy połączony z pulpecikami z jajek. Składniki 3 białe części pora 6 skrzydełek 2 marchewki mały seler 2 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego kilka ziaren kolorowego pieprzu sól ,pieprz łyżka masła 2 łyżki drobnego makaronu Pulpeciki: 3 jajka natka pietruszki kiełki owsa mała cebula bułka tarta sól ,pieprz olej do smażenia Przygotowanie Skrzydełka płuczemy ,zalewamy zimną
R'n'G KitchenPyszny ,puszysty i soczysty. Składniki 1 kg mięsa z jelenia 1/2 kg boczku wędzonego 200 g wędzonej słoniny 400 g łopatki wieprzowej 200 g marchewki pietruszka seler por (biała część) 2 cebule 4 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego kilka ziaren czarnego pieprzu sól Do przyprawienia masy: 5 jajek 2 łyżki gałki muszkatołowej 2 łyżki rozmarynu łyżka zmielonego jałowca
R'n'G Kitchenktórzy podobnie jak ja uwielbiają fasolkę szparagową. Pyszna ,delikatna w smaku zupa zadowoli wasze podniebienia. Składniki 500 g żółtej fasolki szparagowej filet z kurczaka 2 marchewki pietruszka mały seler biała część pora 4 ziemniaki łyżka masła 1,2 l bulionu warzywnego 3 łyżki gęstej śmietany gałka muszkatołowa kozieradka mielona sól ,pieprz natka pietruszki Przygotowanie Normal 0 21 false
R'n'G KitchenWarzywna zupa ,delikatna bez grama mięsa. Składniki 600 g miąższu z kabaczka marchew pietruszka 4 ziemniaki por (biała część) łyżka masła 1,2 l bulionu warzywnego 2 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego gałka muszkatołowa mielony imbir sól ,pieprz Przygotowanie Kabaczka kroimy w kostkę i razem z pietruszką i marchewką podsmażamy na maśle. Dolewamy bulionu i zagotowujemy razem
R'n'G KitchenProsta , smaczna , idealna na przeziębienia. Składniki 1/2 kg skrzydełek 100 g kaszy jęczmiennej włoszczyzna (marchew ,biała część pora ,pietruszka ,seler) liść laurowy kilka ziemniaków natka pietruszki sól i pieprz Przygotowanie Skrzydełka z kurczaka opłukałem ,zalać 2 l wody i doprowadziłem do wrzenia. Szumowiny zebrałem i gotowałem dalej na wolnym ogniu. Po kwadransie wsypałem płaską łyżkę soli oraz obrane warzywa
R'n'G Kitchenprowansalskimi. Farsz wykładamy do każdej babeczki. Wierzch babeczek przykrywamy farszem ziemniaczanym. Babeczki zapiekamy w temperaturze 200°C przez 40-50 min. Całość podałem z sosem pieczarkowym i surówką z białej kapusty
R'n'G Kitchenkaczki) 100 g wątróbki drobiowej (z kaczki) cebula 100 g pieczarek 2 bułki wrocławskie 750 ml mleka skórka z 1/2 cytryny 2 łyżki masła 150 g surowego boczku por (biała część) mały seler natka pietruszki koperek 3 łyżki majeranku 1 łyżka estragonu 2 jajka sól ,pieprz Przygotowanie Bułki zalewamy ciepłym mlekiem. Kroimy cebulę ,pieczarki i podroby. Cebulę szklimy
R'n'G KitchenSkładniki 1/2 kg białej rzodkwi 100 ml kwaśnej śmietany 1 łyżka majonezu 2 łyżki musztardy francuskiej Sól ,pieprz Sok z 1/2 cytryny Cukier Przygotowanie Rzodkiew umyć ,obrać ,zetrzeć na tarce o grubych oczkach ,a potem lekko odcisnąć. Wymieszać ze śmietaną ,majonezem ,musztardą i doprawić do smaku solą ,pieprzem ,cukrem oraz sokiem z cytryny
R'n'G KitchenBezmięsna zupa ,bardzo smaczna i sycąca. Składniki 500 g pieczarek (u mnie brązowe) 2 marchewki pietruszka mały seler por (biała część) łyżka masła 4 ziemniaki ziele angielskie 3 łyżki kaszy pęczak łyżeczka lubczyku sól ,pieprz Przygotowanie Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki. Następnie podsmażamy je na maśle ,lekko oprószając solą. Marchew ,pietruszkę ,seler i ziemniaki obieramy i kroimy
R'n'G KitchenKrokiety lubimy ,prawda? Składniki 1/2 główki (małej) kapusty białej sól liść laurowy cebula łyżka masła 250 g pieczarek pęczek koperku 100 g ulubionego żółtego sera Naleśniki: 2 jajka 5 łyżek mąki 125 ml mleka 125 ml wody gazowanej Panierka: 2 jajka bułka tarta olej do smażenia Przygotowanie Kapustę szatkujemy ,zalewamy 100 ml wody ,dodajemy liść laurowy ,sól i dusimy
R'n'G Kitchen