biała - 7122 przepisów (strona:183/475)

Proste ciasto z owocami. 107

ciężkim dniu mamy ochotę na jakieś słodkości, a brak już sił. Pomimo prostoty jego przygotowania jest naprawdę pysznym ciastem. Jest niesamowicie puszyste, świetnie się prezentuje, bo kakaowe i białe ciasto po upieczeniu tworzy piękne wzory, a jego słodycz delikatnie przełamuje dodatek owoców. Pyszne, w sam raz do popołudniowej kawusi :-) Składniki na proste ciasto z owocami 4 spore jajka

Rozpustne gotowanie
Muffinki mocno czekoladowe. 128

użyć kawy inki lub po prostu ją pominąć. Jeśli chodzi natomiast o czekoladę, to ja używam dobrej czekolady gorzkiej, lecz jeśli lubicie słodsze desery to można użyć czekolady mlecznej, białej, z orzechami, a nawet takiej z nadzieniem, np.toffi. Babeczki smakują najlepiej, gdy są jeszcze ciepłe, a czekolada swobodnie się rozlewa po babeczce, tworząc czekoladową rzekę. Jeśli zostanie nam kilka

Rozpustne gotowanie
Kandyzowana skórka cytrynowa. 163

cytrynową 2 cytryny 0,5 szklanki wody 0,5 szklanki cukru      Cytryny dokładnie szorujemy i wyparzamy, dwukrotnie zmieniając wrzącą wodę. Następnie obieramy bardzo cieniutko, pozbawiając ją białej części (albedo). Tak przygotowane skórki zalewamy zimną wodą (tak żeby były w niej całe zanurzone) i moczymy co najmniej 12 godzin, następnie odlewamy wodę, kroimy w kosteczkę lub cieniutkie

Rozpustne gotowanie
Sałatka jarzynowa. 159

nieduży ugotowany seler 1 puszka dobrej, słodkiej kukurydzy 1 puszka groszku konserwowego (lub szklanka ugotowanego, mrożonego groszku, który jest o wiele lepszy i ładniej się prezentuje) 1 por (biała część) 2 średnie ogórki konserwowe 6 jajek ugotowanych na twardo 1 łyżeczka musztardy około 300 ml majonezu (możemy go zastąpić częścią jogurtu naturalnego) sól pieprz      Wszystkie ugotowane

Rozpustne gotowanie
Pierogi z botwinką. 131

naturalnym, sosem czosnkowym, choć ja uwielbiam je podane na botwince w śmietanie . Pyyyycha!!! Składniki na pierogi z botwinką na około 45 sztuk 250 g botwinki (z buraczkami) 250 g białego sera (zwykłego, niemielonego twarogu) 4 łyżki siekanego szczypiorku 1 spora łyżka masła 2 ząbki czosnku sól pieprz CIASTO: 300 g mąki pszennej 200-220 ml ciepłego mleka(...)botwinką. Na sporej patelni roztapiamy masło, dodajemy pokrojoną botwinkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, chwilę smażymy ciągle mieszając, aż liście zwiędną (czyli jakieś 2-3 minuty). Do miski wkładamy biały ser, rozgniatamy go widelcem, dodajemy szczypiorek i przesmażoną botwinkę. Doprawiamy sola i pieprzem, pieprzu dajemy sporo, bo pierożki maja być dość pikantne, dobrze mieszamy, odkładamy do lodówki, żeby farsz stężał

Rozpustne gotowanie
Tureckie bułeczki z serem. 187

świeżych drożdży (lub 7 g instant) 1 łyżka cukru 70 g rozpuszczonego masła lub margaryny 2 jajka 1 łyżeczka soli DO SMAROWANIA: 70 g rozpuszczonego masła NADZIENIE: 250 g białego sera 1 żółtko szczypta soli DO SMAROWANIA BUŁECZEK: 1 białko sezam lub mak do posypania      Mąkę przesiewamy do sporej miski. Przygotowujemy rozczyn (chyba że używamy drożdży instant(...)wieczorem, a chcemy je piec dopiero rano, należy natychmiast ciasto zabezpieczyć folią spożywczą i włożyć do lodówki, wyjmujemy rano i postępujemy tak jak poniżej.      Przygotowujemy farsz. Biały ser rozgniatamy widelcem, dodajemy żółtko i sól, mieszamy. dzielimy na 8 części.      Gdy ciasto już pięknie wyrosło przekładamy je na stolnicę i delikatnie wyrabiamy, dzielimy

Rozpustne gotowanie
Bigos z papryką. 137

dania z kapusty, a przede wszystkim baaardzo lubię bigosik. Podany ze świeżym chlebkiem, który można maczać w powstałym sosiku... mmmm... pycha!!! Polecam! Składniki na bigos z papryką 1 główka białej kapusty 4 cebule 0,8-0,9 kg mięsa wieprzowego (łopatka, gulaszowe) 1 słoik o pojemności 0,3 litra swojskiego przecieru pomidorowego lub puszka pomidorów krojonych bez skóry

Rozpustne gotowanie
Zupa w stylu azjatyckim. 347

jest naprawdę zajedwabista, jak to zwykł mówić mój Mąż. Składniki na zupę w stylu azjatyckim kości z pieczonego drobiu woda 1 marchewka 1 pietruszka 1 nieduży seler 1 por (biała część) 1-2 łyżki sosu sojowego 1 listek laurowy 5 ziaren ziela angielskiego 1 łyżka przyprawy do dań kuchni chińskiej 1 szczypta przyprawy 5 smaków sól makaron ryżowy

Rozpustne gotowanie
Tort czekoladowy z jagodami. 153

papier i gotowe! Teraz dzielimy biszkopt na 2 równe krążki (ja dziele za pomocą noża do chleba). MASA JOGURTOWA: 680 g jogurtu naturalnego dobrej jakości (2x340g) 150 g czekolady białej 1 łyżka miodu jagody      Dzień przed przygotowywaniem tortu odsączamy jogurt. W tym celu przygotowujemy durszlak lub sito, wykładamy je gazą, a na nią wylewamy jogurt. Durszlak

Rozpustne gotowanie
Włoskie, maślane ciasteczka waniliowo-kakaowe. 534

ustach... Ich zaletą jest to, że nie twardnieją po upieczeniu, więc nie trzeba czekać aż skruszeją, tylko można wcinać od razu :-) Polecam!!! Składniki na włoskie, maślane ciasteczka waniliowo-kakaowe BIAŁE CIASTO: 220 g mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia mała szczypta soli 1 budyń waniliowy bez cukru 115 g cukru pudru 1 łyżka cukru waniliowego 115 g zimnego masła

Rozpustne gotowanie
Jagodzianki z serem. 169

RESZTA SKŁADNIKÓW: 2 duże jajka 1/2 szklanki ciepłego mleka 1/4 szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 125 g rozpuszczonego masła szczypta soli NADZIENIE: 150 g jagód 250 g sera białego, mielonego 4-5 łyżek cukru (do smaku) 1 jajko ziarenka z 0,5 wanilii budyń waniliowy w proszku 40 g KRUSZONKA: 50 g masła 1/4 szklanki cukru 1/2 szklanka mąki(...)około 60 minut.Po tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość, gdy to nastąpi przekładamy je na stolnicę i dzielimy na 16 równych części.      Przygotowujemy nadzienie. Ser biały przekładamy do miseczki, dodajemy jajko, cukier, ziarenka z wanilii oraz budyń w proszku, dobrze mieszamy, na koniec dodajemy jagody i delikatnie mieszamy (ja je nieco rozgniotłam, żeby uzyskać fioletowe nadzienie

Rozpustne gotowanie
Kurczak po meksykańsku. 123

kurczaka myjemy, kroimy w kostkę. Cebule obieramy, kroimy w kostkę. Na patelni o grubym dnie rozgrzewamy kilka łyżek oleju, dodajemy kurczaka i podsmażamy, aż mięso się zetnie (będzie białe). Następnie dodajemy cebulę, solimy i smażymy, aż cebule się zeszkli, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i smażymy około minuty. Po tym czasie dodajemy pomidory, przykrywamy patelnię pokrywką i dusimy danie

Rozpustne gotowanie
Letni sernik z brzoskwiniami. 164

płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1 jajko MASA SEROWA: 500 g brzoskwiń 2 łyżki budyniu waniliowego w proszku 2 łyżki cukru pudru 250 g sera białego mielonego 400 g śmietany kwaśnej 18 % 5 łyżek cukru pudru 1 łyżka  domowego cukru waniliowego 2 jajka reszta proszku budyniowego DEKORACJA: 200 g śmietany 30 % 1 łyżka cukru pudru brzoskwinie albo(...)Przygotowujemy nadzienie. Brzoskwinie obieramy, wyjmujemy pestki i kroimy w 2 cm kostkę, dodajemy 2 łyżki proszku budyniowego oraz 2 łyżki cukru pudru, dokładnie mieszamy, odkładamy. Ser biały miksujemy ze śmietaną, dodajemy cukier puder, cukier waniliowy, jajka, pozostały proszek budyniowy i dokładnie miksujemy.      Na podpieczony spód wykładamy połowę masy serowej, na nią owoce i resztę masy. Wkładamy

Rozpustne gotowanie
Chlebek cynamonowy. 126

taki chlebek. Pachnący, średnio słodki za to o bogatym smaku. Czasami posmaruję go sobie masłem, czasami wystarczy kakao do picia. Kawałek zabieram do pracy, idealnie komponuje się ze smakiem białej kawy. Czasami zostaje kawałek na podwieczorek, wtedy przygotowuję tosty francuskie. Pycha!!! Polecam! Składniki na chlebek cynamonowy: 120 g roztopionego, letniego masła 1/2 szklanki brązowego cukru (może być też zwykły

Rozpustne gotowanie
Polska zupa gulaszowa. 98

rozgrzewkę ;) Składniki na polską zupę gulaszową: 500 g mięsa (wieprzowina, wołowina) 2 łyżki oleju 400 g cebuli 2-3 ząbki czosnku 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 1 por, biała część 3-4 ziemniaki 2 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego przyprawa do gulaszu 1/2 łyżeczki tymianku pieprz papryka słodka 3-4 łyżki mąki 150 ml słodkiej śmietany

Rozpustne gotowanie