pełna (z lekką górką) łyżeczka proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej 1 czubata łyżeczka oleju kokosowego do wysmarowania formy 1 łyżka płatków owsianych do posypania *Ciasto będzie całkowicie bezglutenowe jeżeli kupicie certyfikowane płatki owsiane
Karo in the Kitchenjogurt, mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia oraz skórkę i sok z cytryny. Chwilę ubijamy do połączenia się składników. Wylewamy do foremki posmarowanej masłem i posypanej mąką (w wersji bezglutenowej - bez glutenu), układamy owoce i posypujemy kruszonką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 40 minut (do tzw. suchego patyczka
Walijskie Pichceniegotowane sorgo, to chleb wyszedł pyszny. Smakuje zupełnie jak żytni razowy. Składniki: – 3 szklanki ugotowanego ziarna sorgo – 1 szklanka mąki gryczanej – 1 szklanka mąki bezglutenowej – dowolna mieszanka – 1 torebka suszonych drożdży 8 g – 1 łyżka soli – 1 łyżeczka cukru – 2 szklanki gorącej wody Wykonanie: – Ziarna sorgo zalać wodą
To co kochamwiecie są zdrowsze i lżejsze, bo nie są smażone w głębokim tłuszczu, przez co takie desery mogę serwować sobie każdego dnia w roku. Wykonując ten przepis postawiłam na mąki bezglutenowe, ponieważ pączki były z pszennej orkiszowej. Ciasto na oponki wyszło super, nic się nie kruszyło i ładnie skleiło, także bez obawy.😇 Na koniec udekorowałam swoje oponki, przez co przypominają teraz
Zdrowie i pysznie na talerzuPrzepis TUTAJ 4. Najszybsza tarta czekoladowa Kolejny video przepis w naszej kolekcji, prosty do zrobienia, szybki i niezwykle pyszny,co potwierdzacie Wy – czytelnicy bloga . Przepis TUTAJ 5. Babeczki bezglutenowe wersja delux . Wyglądają po prostu jak milion dolarów. Fajny przepis, ale wymaga trochę zdolności cukierniczych. Tylko bez obaw, jak my sobie poradziliśmy to każdy jest w stanie je zrobić Przepis
PaleoLifeNa Wasze specjalne życzenie kolejna wariacja przepisu na keto pączki bez laktozy. Po prostu pominęłam mąkę migdałową, której staram się już nie poddawać obróbce termicznej a
Ola la LCHFWitajcie, karnawał dobiega końca, dlatego chciałabym podzielić się z Wami pomysłem na "ostatkowe" słodkości. Dzisiaj propozycja na bezglutenowe eklerki z nadzieniem serowo-jogurtowym dzięki temu są o wiele mniej kaloryczne niż tradycyjne. Spróbujcie koniecznie! Wartości odżywcze na 100 g: 256 kcal w tym: B: 7 g; W: 15 g; T: 20 g. Składniki Ciasto - 100 g masła - 4 jajka
Health-Fit-LifeDelikatny i niezbyt słodki torcik kokosowy to deser, który mogą jeść nawet osoby będące na diecie bezglutenowej. Ciasto nie zawiera mąki pszennej. Wykonane jest z samych białek i wiórków kokosowych z odrobiną cukru, krem zaś, to połączenie serka mascarpone i śmietany. Jak przechować i co zrobić z białek jaja kurzego? Często po zrobieniu pączków lub ciasta kruchego zostają mi białka
Kuchcik gotujekolorowe, po połówce 200 g makaronu sojowego ( może być ryżowy ) 100 g grzybów shitake 200 g kiełków soi ( moga byc inne ) sól 150 ml bulionu drobiowego ( u mnie ekologiczny bezglutenowy ) Marynata : 3 łyżki jasnego sosu sojowego 2 łyżeczki keczupu 2 łyżeczki tabasco Przygotowanie Wymieszałem składniki marynaty. Tofu pokroiłem na duże kawałki, włożyłem do marynaty na 30 minut. Makaron zalałem wrzątkiem
R'n'G KitchenKolejna propozycja do szkolnego pudełka śniadaniowego: keto bułka z pasztetem ogórki kiszone orzechy migdały piernik mandarynka Artykuł SZKOLNY LUNCH BOX LCHF nr 10 (keto, LCHF, optymalny
Ola la LCHFA tutaj do Wikusiowego lunch boxa powędrowały: tradycyjnie orzechy i migdały mandarynka keto bułka z pastą z mięsa rosołowego ciastka z masłem orzechowym Artykuł SZKOLNY LUNCH
Ola la LCHFProblemów zdrowotnych nie mamy ale postanowiłam troszkę poeksperymentować w kuchni. Ponieważ uwielbiam mój uniwersalny przepis na muffinki, szukam teraz bezglutenowego zamiennika tych wspaniałych babeczek ;) Przepis ten pochodzi z pewnego bloga o intrygującej nazwie Spiżarnia ;) Minimalnie wzbogacony przeze mnie o wanilie, cukier i owoce. Spróbujcie sami ;) Składniki na 12 średnich muffinek lib 8 dużych: 2 jajka 1/2 szklanki oleju
Życie zaczyna się w kuchniOkres zimowy jest świetną porą roku na gotowanie różnorodnych zup, dlatego u nas często się one pojawiają :) Zachęcamy do zrobienia zupy z czerwonej soczewicy ze szpinakiem
Kuchenne Wariacjesię tworzenie deserów, których nie trzeba piec, bo ich przygotowanie nie wymaga dużo czasu no i można je zjeść praktycznie od razu. Dzisiaj przed Wami kolejna propozycja na wegański bezglutenowy deser- na wzór ciastek "Oreo". Kakaowo owsiane ciastko przełożyłam kokosową masą na bazie mleczka kokosowego. Musicie je koniecznie spróbować! Wartości odżywcze ( na jedno ciastko): 187 kcal
Health-Fit-Life