Zapraszam na smaczny oraz bezglutenowy pudding chia z domowym kisielem oraz świeżymi truskawkami. Kisiel ugotowałam na napoju pomarańczowo-brzoskwiniowym od Hortex. Pudding w pięknych kolorach zachęca do jedzenia. Polecam na śniadanie lub podwieczorek. Składniki: 1/2 szkl mleka 3 płaskie łyżki nasion chia 1 szkl napoju pomarańczowo-brzoskwiniowego Hortex 1 łyżeczka masła 1 żółtko jaja 1 łyżka mąki
słodkie i nie tylko historie kulinarnelekko słodkie, to japoński makaron z mąki gryczanej ma posmak lekkiej goryczy, jakby spalenizny, która tylko dodaje mu uroku. Soba często zawiera dodatek mąki pszennej – jeśli szukacie makaronu bezglutenowego sprawdźcie dokładnie skład. Oprócz tego ma mnóstwo pozytywnych walorów żywieniowych, z których wymienić warto chociażby dużą zawartość błonnika, dzięki czemu daje poczucie sytości, choć jest lekkostrawny. Przepis na dzisiejsze danie
Niedzielny kucharzBezglutenowa, zdrowa i bardzo smaczna warzywna tarta z brokułowego ciasta. Jeśli dbasz o linię i starasz się nie jeść ciasta, choć masz na nie ochotę – ten przepis jest dla Ciebie! Jedno z tych dań, które koniecznie chce się zrobić. I wierzcie, że warto. Tarta wygląda niesamowicie i tak smakuje. Spód z brokułowego ciasta jest delikatny, a na brzegach lekko
Niedzielny kucharzEkspresowe muffinki gotowe w 40 minut, licząc także czas przygotowania ciasta! Są bezglutenowe i zrobione ze zdrowszych odpowiedników mąki pszennej. Nie mają także cukru białego, który zastąpiłam świetną alternatywą, a mianowicie ksylitolem. Mak, suszona żurawina i rodzynki dodatkowo usmaczniają puszyste babeczki i nadają im dodatkowej słodyczy. Składniki (na 8 muffinek): 70 g mąki ryżowej pełnoziarnistej 60 g płatków
Zdrowie na języku :Pdwie marchewki dwa ząbki czosnku sól pieprz oliwa z oliwek 1 łyżeczka mielone słodkiej papryki ok. 1/3 łyżeczki ostrej papryki 4 łyżki mąki (Schar mąka uniwersalna bezglutenowa) 3 szklanki wody Ze względu na to, ze miałam mega wielkie żeberko - nie miałam jak pociąć go na mniejsze części - jednak polecam to zrobić. Wygodniej się je. Umyte, osuszone
BezglutenowaIzabelaChyba każdy kojarzy czerwoną puszkę z napisem „PAPRYKARZ SZCZECIŃSKI”? Czy ktoś tęsknił za nim tak jak ja? Tradycyjny to oczywiście ryba, warzywa i ryż
Ola la LCHFTym razem coś dla tych, którzy tęsknią za pieczywem, ale nie lubią tego z łupinami lub z mąką kokosową. Delikatny i puszysty BIAŁY CHLEB zrobiłam w
Ola la LCHFminut, ustawiają piekarnik góra dół. Po tym czasie zmieniamy ustawienie piekarnika na grzanie górną grzałką i dopiekamy 10 minut. Wyjmujemy, posypujemy natka pietruszki. Porada: Do tarty możemy użyć mąki bezglutenowej lub pełnoziarnistej wtedy będzie bardziej
Życie zaczyna się w kuchnikrucha, surowa, gorzka czekolada. Coś pysznego! Składniki (15 małych kuleczek): 50 g morwy suszonej 50 g masła orzechowe z nasionami konopi (Profusion - Eko Hurtownia) 50 g płatków owsianych bezglutenowych (Amisa - Ekohurtownia) 4 kostki surowej czekolady gorzkiej (Pana Chocolate - Eko Hurtownia) 1 łyżeczka oleju kokosowego Przygotowanie: Morwę zalej wrzątkiem do przykrycia i odstaw na ok. 30 minut, aż wsiąknie część
Zdrowie na języku :Pwłaśnie czasami specjalnie zostawiam dużą kiść, aby stała się dojrzała i w momencie, w którym już straszą wyglądem, robię z nich najlepszy bananowy chlebek. W tym przepisie wykorzystuję bezglutenową mąkę ryżową, ale jeśli ktoś nie czuje potrzeby, by eliminować gluten w swojej diecie, może skorzystać ze zwykłej pszennej. Chlebek ten robię na dużej ilości jaj. Na każdego banana przypada przynajmniej
Food SquareDodam, że makaron był u mnie może 4 dni (2 razy po 2 dni) w miesiącu, jakoś nie byłem zwolennikiem zaklejania jelit glutenem z pszenicy. Chociaż jeszcze wtedy dieta bezglutenowa nie była modna... Wolałem kaszę gryczaną i ryż🍛, który był co tydzień... Co do tego przepisu na spaghetti🍝, który proponuje Agnieszka, to na pewno takiego cacka nigdy
Dieta Rozdzielna i Zdrowiebiałka roślinnego, wysokiej jakości, super smacznego od Siła Roślin zrobiłam placuszki białkowe. Prosty skład, szybkie do przygotowania i co ważne - przepyszne! Mięciutkie, puszyste, słodziutkie. Składniki: 30 g mąki owsianej bezglutenowej 1 miarka (20 g) roślinnej odżywki białkowej o smaku czekoladowym Plantforce (Siła Roślin) 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajko 100 ml mleka Przygotowanie: Wszystkie składniki dokładnie ze sobą
Zdrowie na języku :PZapraszam na pyszne, bezglutenowe i szybkie danie, wegetariańkie kotleciki z soczewicy i słonecznika. Lubicie warzywne, wegetariańskie kotleciki? Ja lubię. Są smaczne i pożywne. Przyrządzam kotleciki z fasoli lub kotleciki z czerwonej soczewicy . Bardzo lubię te z zielonej soczewicy i dzisiaj zrobiła inny wariant tego dania, bo ze słonecznikiem i pszennymi zarodkami. Kotleciki z soczewicy smakują wyjątkowo podane z pomidorowym sosem
codojedzeniaJeżeli lubicie mięso tak jak my to mamy dla Was pyszny i nietypowy przepis – polędwiczkę wieprzową z kapustą pekińską i kalafiorem :) Składniki na polędwiczkę: –
Kuchenne WariacjePlacuszki dyniowe to kolejne danie z serii tych bezglutenowych. Proste placuszki, które normalnie przygotowałabym z pięciu składników, wkroczyły w wyższy wymiar. Placuszki dyniowe Pomysł na te placki wpadł mi do głowy po odkryciu w mojej małej spiżarence mąki z brązowego ryżu. Mąka z brązowego ryżu jest jednym z podstawowych składników kuchni japońskiej. Nie tylko makaron ryżowy, jak sama nazwa mówi
mecooks