także potasu, magnezu, miedzi, fosforu i żelaza. Działa odkwaszająco i usuwa toksyny z organizmu. Kasza jaglana nie zawiera glutenu, dlatego polecana jest osobom na diecie bezglutenowej i chorym na celiakię. Sposobów na przygotowanie kaszy jest mnóstwo. Poza tradycyjnie ugotowaną jaglanką można przygotować z niej m.in. budyń lub zapiekankę, placki, a nawet krem do tortów, a w wersji wytrawnej wykorzystać
Obiad gotowyminut, ustawiają piekarnik góra dół. Po tym czasie zmieniamy ustawienie piekarnika na grzanie górną grzałką i dopiekamy 10 minut. Wyjmujemy, posypujemy natka pietruszki. Porada: Do tarty możemy użyć mąki bezglutenowej lub pełnoziarnistej wtedy będzie bardziej
Życie zaczyna się w kuchniOryginalna i bezglutenowa alternatywa dla klasycznego placka: pizza przygotowana na... Artykuł PIZZA NA KALAFIOROWYM SPODZIE pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEsmaku. Zawiera w sobie mnóstwo pysznych składników, w tym najlepszą surową, wegańską czekoladę. Jest mocno czekoladowa, pysznie kremowa i niesamowicie smaczna 😂 Składniki (1 porcja): 40 g płatków owsianych bezglutenowych (Amisa - Eko Hurtownia) 200 ml napoju z mlekiem kokosowym o smaku czekoladowym (Rebel Kitchen - Eko Hurtownia) 50 ml świeżego soku z pomarańczy 1 czubata łyżeczka masła orzechowego z nasionami konopi
Zdrowie na języku :Pprzypadku szpinaku czy czekolady), żelazo, miedź, fosfor oraz witaminy (głównie E i B). Nasiona amarantusa nie zawierają glutenu, więc z powodzeniem mogą być spożywane przez osoby będące na diecie bezglutenowej lub chorujące na wszelkie przypadki nietolerancji tego białka. Obecna w nasionach amarantusa lizyna potrzebna jest do wzrostu organizmu, naprawy komórek, produkcji hormonów i przeciwciał. Amarantus zawiera również cenne dla organizmu
w mojej kuchniPlacuszki dyniowe to kolejne danie z serii tych bezglutenowych. Proste placuszki, które normalnie przygotowałabym z pięciu składników, wkroczyły w wyższy wymiar. Placuszki dyniowe Pomysł na te placki wpadł mi do głowy po odkryciu w mojej małej spiżarence mąki z brązowego ryżu. Mąka z brązowego ryżu jest jednym z podstawowych składników kuchni japońskiej. Nie tylko makaron ryżowy, jak sama nazwa mówi
mecooksNa naszych talerzach często goszczą jajka faszerowane na wiele sposobów. Znakomicie sprawdzają się także na święta na wielkanocnym stole lub jako przekąska podczas różnych imprez. Nie
Ola la LCHFktóry można też śmiało zastąpić miodem. Mąkę pszenną można zastąpić owsianą. Jeśli masz dostęp do płatków i mąki owsianej bez glutenu, to masz już świetny przepis na pyszne ciastka bezglutenowe. Świetnym zamiennikiem do masła będzie zaś olej koksowy
AniaGotuje.plWasz gust. Fun gorzkiej czekolady będzie w raju już po pierwszym kęsie. W smaku da się dodatkowo wyczuć delikatną nutę orzechową, w tym wypadku migdałową. Ciasto jest także bezglutenowe i bez laktozy. Składniki na niewielką keksówkę 8 łyżek rozpuszczonego oleju kokosowego (ok. 45g stałego) 50g mąki migdałowej (ok. ½ szklanki) – można spróbować zastąpić mąką kokosową lub orzechową 2 jajka 80g erytrytolu
Fabryka pomysłówŚledzie to element prawidłowo skomponowanej diety ketogenicznej dlatego goszczą u nas regularnie w wielu wariantach jak te pod tłustą pierzynką czy po kaszubsku . Tym razem polecam
Ola la LCHFJeżeli jesteście na diecie bezglutenowej, a macie ochotę na coś słodkiego - to zachęcam do upieczenia jaglanego pieguska nadzianego suszoną żurawiną. Ciasto jest łatwe i szybkie do przygotowania. Przed podaniem możecie je posypać, np. zmielonym ksylitolem. Składniki na 1 małą keksówkę: 4 jajka (rozmiar L) 8 łyżek mąki jaglanej (90 g) 4 łyżki suchego maku (40 g) 6 łyżek ksylitolu
Ugotowaćchlebek wybornie smakuje z masłem i np: dżemem na śniadanie a także do kawy, jest delikatny i lekko wilgotny.Nadaje się również na tost francuski. Do chlebka użyłam ekologicznej i bezglutenowej mąki kukurydziane od firmy Radix-Bis. Mąkę kukurydzianą - Charakteryzuje puszysta, lekka struktura, piękny słoneczny kolor oraz delikatny słodkawy posmak. Jest dobrym źródłem żelaza, potasu, fosforu, magnezu oraz witamin
Sama słodycz i szczypta chilitygodniu mamy dla Was cztery makarony i tartę, bez grama mąki, bo wszystkie dania są warzywne, bezglutenowe, zdrowe i niskokaloryczne. A do tego mają odjechane nazwy (naszego autorstwa:). Cukiatelle (czyli tagliatelle z cukinii) z kurczakiem w delikatnym sosie, rzephetti (czyli spaghetti z rzepy) z polędwiczką i groszkiem, tarta z kalafiorowym ciastem, chińska zupa z noodlami z cukinii i spaghetti squash
Niedzielny kucharzjest bardzo łatwe i szybkie do zrobienia a dodatki możecie dodać takie jakie lubicie najbardziej! Ja dodałam tylko ser, pomidora oraz szczypiorek (akurat to znalazłam w lodówce:)). Pizza jest bezglutenowa! Idealnie sprawdzi się na zdrowe świętowanie Dnia Pizzy:) Wartości odżywcze samej pizzy bez dodatków to: 155 kcal
Health-Fit-Lifesię Tłustego Czwartku i końcówki karnawału przygotowałam dla Was kolejny przepis na słodkości w zdrowszej wersji. Po ostatnich eklerkach na które przepis znajdziecie tutaj przyszedł czas na ptysie. Bezglutenowe z jogurtowym nadzieniem. Ciasto jest bardzo zbliżone do tego na eklerki. Spróbujcie koniecznie! Wartości odżywcze na 100 g: 203 kcal
Health-Fit-Life