tego dziwnego lata. Zupa warzywna z brokułem. Myślałam, że wyjdzie bardziej zielona, ale kolor niezbyt zachęcający się okazał niestety, ale smak nieziemski , gwarantuję. Zupka jest oczywiście wegańska i bezglutenowa , jakżeby inaczej. Serdecznie polecam :-) * * * Składniki (proporcje dla 4 osób): 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 marchewka 1 pietruszka (korzeń) 2 ziemniaki 1/2 szklanki suchej zielonej soczewicy 1 brokuł około 2 szklanki
Kawa z mlekiemDziś przedstawiam przepis na wegańską i oczywiście bezglutenową fasolkę po bretońsku , jedno z ulubionych dań mojego synka, a nawet znajdujące uznanie u mięsożerców w mojej rodzinie. Nie wiedzieć czemu w Polsce fasolkę gotuje się razem z kiełbasą i boczkiem, podczas gdy jej pierwowzór jest ze swej natury rzeczy wegański - to jest fasolka z sosem pomidorowym bez żadnych mięsnych frakcji
Kawa z mlekiemDziś proponuję przepis na pyszną i szybką sałatkę. Do przygotowania tej sałatki użyłam makaronu ryżowego, zwykłego makaronu ryżowego, ponieważ moja kuchnia nie jest już zawężona wyłącznie do produktów bezglutenowych. Zapraszam do przygotowania tej bardzo smacznej sałatki :-) * * * Składniki (proporcje na jeden półmisek): 250 g makaronu ryżowego 1 mała puszka groszku konserwowego 1 puszka kukurydzy 1 puszka tuńczyka w oleju 1 papryka
Kawa z mlekiemnastępne święta zrobimy tej kutii jeszcze więcej. Mój dzisiejszy przepis jest podany w normalnych proporcjach, na jedną miskę, jak widać na zdjęciu. Kutię można przygotować z makaronem bezglutenowym . Na przygotowanie kutii trzeba przeznaczyć dwa dni. Serdecznie zapraszam :-) * * * Składniki (proporcje na jedną miskę): 850 ml mleka 500 g suchego maku 500 ml miodu (płynnego) 250 g makaronu nitki (jak do rosołu
Kawa z mlekiemBezglutenowy, bez laktozy, pyszny tort ze śliwek suszonych . Śmiało może pojawić się również na wigilijnym stole. Będzie stanowił wspaniałe zakończenie kolacji. Przepis pochodzi z książki Ireny Szymańskiej, Praktyczna Kucharka Warszawska z lat dwudziestych XX wieku. 190 g śliwek suszonych, 110 g płatków migdałowych, 3 zmielone goździki, spora szczypta cynamonu, skórka otarta z jednej cytryny lub kandyzowana skórka pomarańczowa
królestwo garówwersji schłodzonej. Składniki na 2 porcje : 200ml mleka roślinnego (u mnie jest sojowe, ale może być też inne np. migdałowe, owsiane) 40g mielonych/tartych orzechów laskowych 10g płatków owsianych górskich (bezglutenowych) 1 mocno dojrzały banan 4 suszone daktyle (20g) łyżeczka kawy rozpuszczalnej 6-8 orzechów laskowych do dekoracji Do rondelka wrzucić daktyle, mielone orzechy laskowe, płatki owsiane górskie, zalać mlekiem roślinnym
DietologLekkie i proste danie wegetariańskie. Pieczona dynia hokkaido z dodatkime przypraw i świeżego rozmarynu idealnie komponuje się z bezglutenową kaszą jaglaną, która posiada wiele cennych właściwości i należy do jednej z najzdrowszych kasz. Składniki na 2 porcje: 1/2 małej dyni hokkaido szkl. kaszy jaglanej sól, pieprz, kurkuma, słodka papryka mielona, chilli orzechy włoskie lub inne świeży rozmaryn oliwa
wyzwania kuchenneZa oknem pada śnieg a my mamy dla Was rozgrzewający i kolorowy obiad :) Zapraszamy na pyszną potrawkę z kurczaka z dynią i brązową soczewicą :) Składniki
Kuchenne Wariacjeszklanki mąki jaglanej (70 g) 2 jajka 4-5 łyżek miodu, np. rzepakowego (100 g) 5 łyżek masła klarowanego (100 g) 3-4 łyżeczki przyprawy do piernika (bezglutenowej!) 1 łyżeczka sody oczyszczonej ewentualnie odrobina ciepłej wody szczypta soli Do miski robota kuchennego przełożyć miękkie masło oraz wbić jajka. Całość utrzeć ze sobą na puszystą masę. Następnie wsypać mąkę: gryczaną, jaglaną
UgotowaćLubicie racuszki? Dziś zaproponuję Wam jabłka w cieście z mąki bezglutenowej- ryżowej. Składniki: 4 jabłka 1 szklanka mleka 1 szklanka mąki ryżowej 1 jajo 2 łyżki erytrytolu * 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia olej do smażenia * erytrytol to substancja słodząca, polecana dla osób na diecie oraz dla cukrzyków, nie powoduje ona wyrzutu insuliny przez trzustkę, poza
Oka w rosole czyli KaFka gotujemnie na Facebooku i przypnij pina na Pintereście ! Domowa granola dyniowa Drukuj Porcje: ok. 500g (blacha ok. 25x40cm) Czas przygotowania: ok. 1,5 godziny Składniki: 200g płatków owsianych bezglutenowych 100g migdałów 80g orzechów pekan 20g oleju kokosowego 40g ksylitolu 2 łyżki syropu klonowego 100g puree z dyni 1 łyzka cynamonu 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki goździków 1/2 łyżeczki kardamonu
Book of spellsJeżeli znudziły się Wam tradycyjne klopsiki w sosie pomidorowym to mamy dla Was nowy przepis. Na pewno posmakują Wam w nowej odsłonie klopsiki w pomidorach z
Kuchenne WariacjeDzisiaj pomysł na szybką przekąskę zarówno na co dzień w domu, jak i jako przystawka na stole podczas uroczystości lub na wynos do pudełka Bazę stanowią
Ola la LCHFzbędnych konserwantów i wzmacniaczy smaku. Kolumbijczycy serwują swoje ceviche ze słonymi ciasteczkami przypominającymi nasze krakersy, które również musiałam oddawać moim towarzyszom podróży, ale w domu opracowałam swoją wersję chrupiących, bezglutenowych krakersów na bazie mąki z quinoy, mąki z tapioki i mąki kasztanowej. Taka przekąska jest łatwa w przygotowaniu idealna na imprezę i na pewno zaintryguje waszych gości. Podaję przepis
Quinoa Raz!ugotowanej kaszy jaglanej 2 laski kabanosów pieczonych Maestro Henryk Kania 1 cebula 3 łyżki oleju kokosowego 1 jajko 150 g jogurtu greckiego 2 łyżki mąki pszennej, można zastąpić bezglutenową sól, pieprz Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na oleju kokosowym z niewielkim dodatkiem soli. Do miski wrzucamy soczewicę, kaszę, pokrojone w cienkie plasterki kabanosy, podsmażoną cebulę, jajko, jogurt, mąkę oraz
MamaOskarka