bezglutenowe - 15735 przepisów (strona:418/1049)

ciasteczka z amarantusem na jeden kęs 163

przypadku szpinaku czy czekolady), żelazo, miedź, fosfor oraz witaminy (głównie E i B). Nasiona amarantusa nie zawierają glutenu, więc z powodzeniem mogą być spożywane przez osoby będące na diecie bezglutenowej lub chorujące na wszelkie przypadki nietolerancji tego białka. Obecna w nasionach amarantusa lizyna potrzebna jest do wzrostu organizmu, naprawy komórek, produkcji hormonów i przeciwciał. Amarantus zawiera również cenne dla organizmu

w mojej kuchni
Placuszki dyniowe 193

Placuszki dyniowe to kolejne danie z serii tych bezglutenowych. Proste placuszki, które normalnie przygotowałabym z pięciu składników, wkroczyły w wyższy wymiar. Placuszki dyniowe Pomysł na te placki wpadł mi do głowy po odkryciu w mojej małej spiżarence mąki z brązowego ryżu. Mąka z brązowego ryżu jest jednym z podstawowych składników kuchni japońskiej. Nie tylko makaron ryżowy, jak sama nazwa mówi

mecooks
JAJKA FASZEROWANE AWOKADO (keto, LCHF, paleo, optymalne, bez glutenu i laktozy) 1229

Na naszych talerzach często goszczą jajka faszerowane na wiele sposobów. Znakomicie sprawdzają się także na święta na wielkanocnym stole lub jako przekąska podczas różnych imprez. Nie

Ola la LCHF
Proste ciastka owsiane ze słonecznikiem 158

który można też śmiało zastąpić miodem. Mąkę pszenną można zastąpić owsianą. Jeśli masz dostęp do płatków i mąki owsianej bez glutenu, to masz już świetny przepis na pyszne ciastka bezglutenowe. Świetnym zamiennikiem do masła będzie zaś olej koksowy

AniaGotuje.pl
Migdałowe brownie (bez glutenu, bez laktozy) 176

Wasz gust. Fun gorzkiej czekolady będzie w raju już po pierwszym kęsie. W smaku da się dodatkowo wyczuć delikatną nutę orzechową, w tym wypadku migdałową. Ciasto jest także bezglutenowe i bez laktozy. Składniki na niewielką keksówkę 8 łyżek rozpuszczonego oleju kokosowego (ok. 45g stałego) 50g mąki migdałowej (ok. ½ szklanki) – można spróbować zastąpić mąką kokosową lub orzechową 2 jajka 80g erytrytolu

Fabryka pomysłów
ŚLEDZIE CURRY (keto, LCHF, optymalne, bez glutenu) 502

Śledzie to element prawidłowo skomponowanej diety ketogenicznej dlatego goszczą u nas regularnie w wielu wariantach jak te pod tłustą pierzynką czy po kaszubsku . Tym razem polecam

Ola la LCHF
Jaglany piegusek (bezglutenowe ciasto z makiem) 175

Jeżeli jesteście na diecie bezglutenowej, a macie ochotę na coś słodkiego - to zachęcam do upieczenia jaglanego pieguska nadzianego suszoną żurawiną. Ciasto jest łatwe i szybkie do przygotowania. Przed podaniem możecie je posypać, np. zmielonym ksylitolem.  Składniki na 1 małą keksówkę: 4 jajka (rozmiar L) 8 łyżek mąki jaglanej (90 g) 4 łyżki suchego maku (40 g) 6 łyżek ksylitolu

Ugotować
Chlebek kukurydziany z żurawiną alla babka 150

chlebek wybornie smakuje z masłem i np: dżemem na śniadanie a także do kawy, jest delikatny i lekko wilgotny.Nadaje się również na tost francuski. Do chlebka użyłam ekologicznej i bezglutenowej mąki kukurydziane od firmy  Radix-Bis. Mąkę kukurydzianą - Charakteryzuje  puszysta, lekka struktura, piękny słoneczny kolor oraz delikatny słodkawy posmak. Jest dobrym źródłem żelaza, potasu, fosforu, magnezu oraz witamin

Sama słodycz i szczypta chili
Menu na tydzień – makarony warzywne 200

tygodniu mamy dla Was cztery makarony i tartę, bez grama mąki, bo wszystkie dania są warzywne, bezglutenowe, zdrowe i niskokaloryczne. A do tego mają odjechane nazwy (naszego autorstwa:). Cukiatelle (czyli tagliatelle z cukinii) z kurczakiem w delikatnym sosie, rzephetti (czyli spaghetti z rzepy) z polędwiczką i groszkiem, tarta z kalafiorowym ciastem, chińska zupa z noodlami z cukinii i spaghetti squash

Niedzielny kucharz
Przepis #115 Kukurydziana pizza z patelni 146

jest bardzo łatwe i szybkie do zrobienia a dodatki możecie dodać takie jakie lubicie najbardziej! Ja dodałam tylko ser, pomidora oraz szczypiorek (akurat to znalazłam w lodówce:)). Pizza jest bezglutenowa! Idealnie sprawdzi się na zdrowe świętowanie Dnia Pizzy:) Wartości odżywcze samej pizzy bez dodatków to: 155 kcal

Health-Fit-Life
Przepis #114 Bezglutenowe ptysie 156

się Tłustego Czwartku i końcówki karnawału przygotowałam dla Was kolejny przepis na słodkości w zdrowszej wersji. Po ostatnich eklerkach na które przepis znajdziecie  tutaj przyszedł czas na ptysie. Bezglutenowe z jogurtowym nadzieniem. Ciasto jest bardzo zbliżone do tego na eklerki. Spróbujcie koniecznie! Wartości odżywcze na 100 g: 203 kcal

Health-Fit-Life
Ciasto jabłkowe z blendera – bez cukru, tłuszczu i mąki 251

pełna (z lekką górką) łyżeczka proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej 1 czubata łyżeczka oleju kokosowego do wysmarowania formy 1 łyżka płatków owsianych do posypania *Ciasto będzie całkowicie bezglutenowe jeżeli kupicie certyfikowane płatki owsiane

Karo in the Kitchen
WIENIEC Z KRUSZONKĄ Z MĄKI KUKURYDZIANEJ 201

jogurt, mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia oraz skórkę i sok z cytryny. Chwilę ubijamy do połączenia się składników. Wylewamy do foremki posmarowanej masłem i posypanej mąką (w wersji bezglutenowej - bez glutenu), układamy owoce i posypujemy kruszonką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 40 minut (do tzw. suchego patyczka

Walijskie Pichcenie
Bezglutenowy chleb z ziarnami sorgo 205

gotowane sorgo, to chleb wyszedł pyszny. Smakuje zupełnie jak żytni razowy. Składniki: – 3 szklanki ugotowanego ziarna sorgo – 1 szklanka mąki gryczanej – 1 szklanka mąki bezglutenowej – dowolna mieszanka – 1 torebka suszonych drożdży 8 g – 1 łyżka soli – 1 łyżeczka cukru – 2 szklanki gorącej wody   Wykonanie: – Ziarna sorgo zalać wodą

To co kocham