dzień, a była to sobota, w którym zawzięłam się, że upiekę smaczne, słodkie i bezglutenowe racuszki jabłkowe, nic mi nie wychodziło. Poszłam do sklepu, który okazał się zamknięty bez powodu, zalałam herbatę zimną wodą, przesoliłam poranną jajecznicę i przypaliłam milion racuszków jabłkowych. Konkluzją tego dnia było stwierdzenie, że na następny dzień wybieram się do sklepu, po porządną patelnię do smażenia
CookYourselfCukinie są świetnym dodatkiem do wielu dań ale także super warzywem, które można faszerować i zapiekać. Dzisiaj proponujemy Wam cukinie faszerowane kurkami z zieloną cebulką i
Kuchenne Wariacjeglutenu i laktozy. W przepisie pojawiają się jednak jajka, ale bez problemu można je zamienić na kleik z siemienia lnianego lub banana Mam nadzieję, że ciasto Wam posmakuje Bezglutenowe ciasto marchewkowe przepis na keksówkę o długości 16 cm 200 g mąki gryczanej pół łyżeczki proszku do pieczenia 30 g mąki kokosowej 4 łyżki miodu 3 duże marchewki, 40 g suszonej
365 dni dookoła kuchnimąk, czyli gryczanej z ryżową , słodki smak od cukru kokosowego oraz przesłodki krem krówkowy od Super Krówki . Całość smakuje przepysznie i dla przypomnienia - wciąż mamy do czynienia z wypiekiem bezglutenowym . Składniki (ok. 7 muffinek): 100 g mąki gryczanej 100 g mąki ryżowej 2 małe jajka 30 g cukru kokosowego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka oleju
Zdrowie na języku :PNaleśnikom mówię stanowcze.. czemu nie??!! :)) Jeśli bezglutenowe to zawsze! :) Oto mój przepis : CIASTO NALEŚNIKOWE ; 8 łyżek mąki kukurydzianej 4 łyżki mąki ziemniaczanej 2 jajka pół łyżeczki soli 300 - 350 ml zimnej wody lub mleka (zazwyczaj daję pół na pół) 5-7 łyżek oleju Ciasto nigdy nie będzie idealne jak to z mąki pszennej. Składniki mieszam razem
BezglutenowaIzabelaMożna oczywiście wykorzystać również przepis na naleśniki kukurydziane, jednak ta wersja również jest smaczna :) CIASTO NALEŚNIKOWE - 200 g mixu mąk bezglutenowych 2 szklanki wody (dodaję zimną, gazowaną) 2 jaja łyżka oleju szczypta soli Składniki zmiksować razem na jednolitą masę. Smażyć na nagrzanej patelni. Mój FARSZ skłądał się z : podsmażonych pieczarek podsmażonej cebulki oraz podsmażonego mielonego mięsa (drobiowego) po połączeniu
BezglutenowaIzabelaCHLEBEK BEZGLUTENOWY gryczano - ryżowo - kukurydziany Co będzie potrzebne : 200 g mąki gryczanej 100 g mąki ryżowej 100 g mąki kukurydzianej 350 ml ciepłej (nie gorącej) wody 30 g drożdży łyżeczka soli łyżka cukru wg uznania - siemię lniane, pestki dyni czy słonecznika. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszam. Jeśli cisto nie będzie chciało się połączyć można
BezglutenowaIzabelaMmmm... Makaron! To jest to!!! Oczywiście kukurydziany! :)) Co potrzebujemy - porcję makaronu (kukurydzianego lub innego bezglutenowego) cebulkę i czosnek (wg uznania - ja lubię duuużo czosnku!) podsmażamy na patelni na łyżce - dwóch z oleju z suszonych pomidorów szpinak (używam mrożony) - rozmrażamy go, po czym dodajemy do podsmażonej cebulki i czosnku, pieprzymy do smaku - z solą należy się wstrzymać gdyż ser feta
BezglutenowaIzabelaPierogi ruskie - to jest to!!! ;) Co będzie potrzebne - ciasto: 500 g mixu mąk bezglutenowych (ja używam Schar) 1-2 jajka 250 ml wody łyżeczka soli Z wymienionych składników wyrabiamy ciasto, wałkujemy żeby nie było zbyt grube (3-4mm), nadziewamy ulubionym farszem - w moim przypadku był to farsz ruski - i voilà!! Pychota na talerzu :)) Gotujemy
BezglutenowaIzabelamięsko) Gdy mięsko "przegryzie" się z przyprawami kolej na następne kroki. Przygotowujemy jajko, w którym moczymy każdy kawałek mięsa po czym obtaczamy go w płatkach kukurydzianych (bezglutenowych!) które należy nieco rozkruszyć żeby lepiej trzymały się mięsa. Gdy już obtoczymy każdy kawałek mięsa - kładziemy go na wyłożoną papierem do pieczenia blachę piekarnika. Nastawiamy termoobieg na 180 stopni
BezglutenowaIzabelaPodano do stołu!!! :)) Naleśniki ; (wyszło mi ich 6) szklanka mixu mąki bezglutenowej szklanka mleka 1/2 szklanki wody gazowanej 1 jajko (niekoniecznie) szczypta soli W moim przypadku na farsz składały się : mięso mielone (0,5 kg) 1 mała cebula 4 ząbki czosnku pomidory w puszcze kilka łyżek przeccieru pomidorowego rozpuszczonego w odrobinie wody kukurydza mała starta marchewka papryka czerowna sól
BezglutenowaIzabelaKolejny chlebek, inspirowany przepisem znalezionym na Fb w grupie ---> bezglutenki <--- Bardzo smaczny! :) Przepis - 300 g mąki bezglutenowej (użyłam mieszanki Schar ) 100 g mąki gryczanej 2 łyżki siemienia lnianego 25 g drożdży 400 ml ciepłej wody 3-4 łyżki oleju łyżka soli łyżka cukru Drożdże rozpuściłam z odrobiną wody i łyżką mąki. Odstawiłam na chwilkę
BezglutenowaIzabelaPrzepis na domowe, szybkie i bezglutenowe a'la rafaello :)) Przepis ; 180 g wiórek kokosowych 2 żółtka 2 białka 2 łyżki cukru orzeszki Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy żółtka oraz cukier. Miksujemy na gładką masę, po czym dodajemy wiórki kokosowe i dokładnie mieszamy. Z otrzymanej masy formujemy kuleczki a w środek wkładamy orzeszki. Piec w 180 stopniach
BezglutenowaIzabelaMiały być bułeczki jednak blacha do muffinek zaginęła w akcji :)) Powstały "placuszki", pyszne, czosnkowe, bezglutenowe - inspirowane przepisem z Książki "Kuchnia Polska bez pszenicy". Przepis : 100 g mąki gryczanej 50 g mąki kukurydzianej 10 g płatków gryczanych ( ja dodałam otręby gryczane) 1-2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju 25 g drożdży świżych (oryginalnie w przepisie 1 łyżeczka suszonych
BezglutenowaIzabelaDzisiaj... nie liczymy kalorii!! :)) Voilà!! - oto jest ( mój ulubiony makaron bezglutenowy -najlepszy jaki do tej pory jadłam, kukurydziany, zakupiony z Biedronce 3,99) z dodatkami - boczkiem i pieczarkami. Polecam!! :)) PRZEPIS : (porcja dla 2-3 osób) makaron penne (pół opakowania) 200 g boczku (kupuje już krojony w pudełeczku) 6-7 większych pieczarek cebula 1-2 ząbki czosnku
BezglutenowaIzabela