sugerujemy Wam postawić na marchewkowe słodkości 😉 To kolejny przepis, który nie jest bez glutenu i nie wszystkim czytelnikom co prawda może to odpowiadać. Otóż wyjaśniamy, że na diecie bezglutenowej jesteśmy już od kilku lat, nasza tolerancja na to białko już nie jest tak restrykcyjna, dlatego z przyjemnością czasami wracamy do takich mąk jak orkisz czy żyto (do pszenicy
Candy Pandaskorzystnych właściwościach tejże mąki pisałam tutaj , więc nie będę się powtarzać 😉. A dlaczego akurat moje zainteresowanie padło na mąkę migdałową? Ot z prostej przyczyny ... a mianowicie jest bezglutenowa i niskowęglowodanowa 😊. Staram się ostatnio ograniczać węglowodany maksymalnie, a więc szukać alternatywnych produktów (co się okazuje nie jest rzeczą łatwą) do tego, aby funkcjonować normalnie tzn. jeść i pichcić
Walijskie Pichcenieśliwkami przepis na keksówkę o długości 16 cm 100 g kaszy jaglanej 50 g serka mascarpone banan 40 g mąki kokosowej pół łyżeczki proszku do pieczenia (u mnie bezglutenowy) jajko 50 g czekośliwki – (Czekośliwka, czyli powidła śliwkowe a’la nutella ) pół łyżeczki cynamonu (płaskiej) 30 g odżywki białkowej o smaku kokosowym (można pominąć, wtedy dajemy więcej mąki kokosowej
365 dni dookoła kuchnismak, to po prostu mistrzostwo. Po wstawieniu kremu do lodówki robi się dość twardy, trzymany w szafce m płynną konsystencję, swobodnie spływa z łyżeczki. Krem jest ekologiczny, bezglutenowy, wegański, bez zbędnych ulepszaczy. Źródło błonnika pokarmowego, magnezu i potasu, W jego składzie znajdziecie takie składniki jak: - cukier kokosowy - mleko kokosowe w proszku
Zrób to smacznieNie macie pomysłu na obiad to polecamy Wam makaron z kurczakiem i zielonym groszkiem. Smaczne i lekko słodkawe danie za sprawą groszku w delikatnym sosie śmietanowo
Kuchenne Wariacjenaturalnemetody.pl Mąka migdałowa to jedna z najzdrowszych mąk. Jeśli raz jej spróbujesz, to jest duża szansa, że całkowicie zapomnisz o mące pszennej czy żytniej. Spośród wszystkich bezglutenowych mąk, jest najbardziej uniwersalna i z powodzeniem może stać się podstawą do wielu wspaniałych słodkich wypieków, ale także i chleba. Bardzo ważny jest fakt, że mąka migdałowa
Walijskie PichcenieZapraszam po przepisy na pyszną zupę – wegańskie, lekkie, beztłuszczowe, bezglutenowe, bezzbożowe, beznabiałowe, po prostu zdrowe! Zupy podczas stosowania diety dr Dąbrowskiej są absolutną podstawą. Przede wszystkim sycą, dodają energii i rozgrzewają. Dzięki zupom można na tej diecie spokojnie wytrwać pełne 42 dni. Wywar warzywny na włoszczyźnie, przyprawy i dodatek głównego składnika
To co kochamstosowany na ciepło i zimno, do słodkich i pikantnych potraw. Zawiera 8% tłuszczu. Oprócz śmietanki ryżowej, dostępne są jeszcze 3 rodzaje: owsiana, sojowa, orkiszowa. Produkt jest 100% roślinny i bezglutenowy. Śmietanka nie zawiera laktozy ani GMO. Vegan, thickened rice product (cream) 8% fat Ingredients: water, rice drink* 7% (rice syrup*, rice starch*, rice flour*), sunflower oil* 7%, emulsifier: sunflower lecithin
Qlinarnie i QlinarnieCiasto Czekoladowa chmura Nigelli Lawson pochodzi z jej książki „Nigella gryzie” . Jest to pyszne, wilgotne i bezglutenowe ciasto czekoladowe, podane z kremem z bitej śmietany i mascarpone. Najlepiej smakuje po schłodzeniu i z filiżanką ulubionej kawki. W oryginalnym przepisie Nigella podaje to ciasto oprószone kakao, ale ja wykorzystałam owoce sezonowe z mojej działki. Maliny, jeżyny i borówki pasują
Pieguskowa KuchniaPlacki bezglutenowe na bazie serka mascarpone i maślanki. Idealne na śniadanie lub kolację. Dzieci uwielbiają takie placki. Można podać z dżemem lub ze śmietaną. W zakładce PLACKI I PLACUSZKI znajdziecie inne przepisy i pomysły. Szczególnie polecam placki twarogowe z truskawkami Składniki 2 łyżki jogurtu naturalnego 250 g serka mascarpone 3 łyżki miodu 2 jajka 1 szklanka maślanki 1 szklanka czubata
O kuchni z uczuciemJakby na przekór temu, że w moim rodzinnym domu naleśniki jadało się głównie na słodko i z rzadka, teraz, kiedy „dowodzę” własną kuchnią, przygotowuję na ogół
Even Better Foodlodówce. Jak zawsze dodam, że możecie na wierzch dodać to, co lubicie :) Inspiracja: Kulinarna Ja Składniki na 2 porcje: Spód: 10 łyżek płatków owsianych zmielonych na mąkę (górskich lub bezglutenowych w przypadku osób z nietolerancjami) 2 jajka 1/2 szklanki ciepłej wody 1 łyżeczka soli – do smaku, ja dałam mniej 1 łyżeczka pieprzu – do smaku, ja dałam mniej olej kokosowy
Fabryka pomysłówSkładniki: 50 g mąki gryczanej 25 g mąki ziemniaczanej 25 g mąki ryżowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowego) 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki sody 1 dojrzały banan 80 g cukru 75 g oleju 2 duże marchewki 200ml śmietany 30 % 3 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka żelatyny Mąki, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cynamon - przesiewamy. Mieszamy. W drugiej misce
Słodkości na talerzuNiedawno na tym blogu pojawił się się na pudding z tapioki z malinami . Był tak pyszny, że postanowiłam pójść krok dalej i przygotować kolejny bezcukrowy, bezglutenowy i oryginalny deser. Szukając w sklepie mąki kasztanowej na chleb orkiszowo-pszenno-kasztanowy, natknęłam się na karob, naturalny produkt słodzący z chlebka świętojańskiego. Nie tylko słodzi, ale też nadaje kakaowy kolor deserowi. Składniki
Weekendy w domu i ogrodziecenach. Ostatnio miałam ochotę na sałatkę jarzynową, ale jak wiecie lubię eksperymentować trochę, więc dodałam do niej quinoę, a ponieważ akurat nie miałam w domu majonezu, sięgnęłam po słoiczek bezglutenowego pikantnego hummusu Profi. Zazwyczaj robię hummus sama, ale czasami zwyczajnie mi się nie chce, szczególnie w wakacyjne upalne dni. Zdarza się też, że spontanicznie wpadną do mnie znajomi, więc można
Quinoa Raz!