bezglutenowe - 15735 przepisów (strona:416/1049)

Mazurek z puszystą bezą i z bakaliami 169

żurawin garść daktyli Bio Planet garść suszonych ekologicznych niesiarkowanych moreli Bio Planet płatki migdałów do dekoracji  Wszystkie bakalie posiekaj.  Ciasto kruche: 300 gram mąki owsianej ( u mnie bezglutenowa) 180 gram oleju kokosowego z lodówki/masła zimnego 1 łyżka nasion babki jajowatej  3-4 łyżki sproszkowanych daktyli 3 żółtka lub 2 łyżki lodowatej wody  Mąkę

AZgotuj!
Placuszki z jabłkiem i czekoladą - przepyszne! :) 159

Miękkie, pulchniutkie, słodziutkie. Jabłko, czekolada i cynamon to kolejny świetny miks, który będę pewnie wykorzystywać w przyszłych słodkich przepisach.  Składniki (1 porcja - 9 placuszków): 60 g płatków owsianych bezglutenowych z jabłkiem i cynamonem (Amisa - Eko Hurtownia) 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 60 ml napoju kokosowego chai (Rebel Kitchen - Eko Hurtownia) 1 płaska łyżka cukru kokosowego  3 kostki surowej

Zdrowie na języku :P
Piña colada, czyli przepis na baaaardzo kokosowe ciasto z ananasem 216

składników już chyba nie mogłam dodać A do tego ananas, który wprowadza soczystość, podpieczone orzechy makadamia dodają chrupkości, a chrupanie jak wiadomo poprawia nastrój ;p Jest to oczywiście ciasto bezglutenowe, lekko słodkie, zawiera w sobie sporo zdrowych produktów, więc nawet jeśli nie skończycie na jednym kawałku (a gwarantuję, że nie można skończyć na jednym ) to nic się nie stanie

Eat me! Fit me!
Hummus – pasta z ciecierzycy 190

Cieciorka może zastępować mięso gdyż bogata jest w białko o odpowiednim składzie aminokwasowym, ponadto zawiera fosfor, witaminy z grupy B, żelazo czy błonnik pokarmowy. Z ciecierzycy wyrabia się również bezglutenową mąkę, którą można zastąpić pszenną w chorobie zapalenia tarczycy typu Hashimoto. Dlaczego należy wzbogacić nasza dietę o hummus? Wspomaga układ trawienny – hummus bogaty jest w błonnik pokarmowy, który przyczynia się

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Sernik kajmakowy z pianką malinową oraz śmietaną 153

Zapraszam na smaczny pieczony sernik kajmakowy z delikatnie kwaskowatą pianką malinową oraz super słodką śmietanką. Sernik jest bezglutenowy oraz prosty do zrobienia. Do zrobienia pianki malinowej użyłam mrożonych malin Hortex. Polecam     Składniki: spód: 100 g masła 1 szkl mąki kukurydzianej 1 łyżka serka homogenizowanego 1 łyżeczka proszku do pieczenia bez glutenu masa sernikowa: 800 g twarogu sernikowego

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Wegańskie, proteinowe brownie z kokosowym karmelem i popcornem (bez glutenu, cukru białego, laktozy, wegańskie) 199

jest przepyszne, obłędnie czekoladowe a do tego dostarcza również protein. Lepiej być nie mogło ❤         Składniki (śr: 22 cm): Proteinowe brownie -120g płatków owsianych (bezglutenowe lub zwykłe) -80g mąki kokosowej -80g roślinnej odżywki białkowej  Plantforce Synergy Life smak:czekolada  -2/3 szklanki kakao (zapomniałyśmy ile to waży :P) -80g oleju

Candy Pandas
Ryżowa sałatka ze śledziem na Wielki Post i "Apetyt na więcej" 196

okresie Wielkiego Postu na moim stole częściej goszczą ryby, a wśród nich śledzie. Przepisów na nie znajdziecie na tym blogu sporo w odpowiedniej zakładce (klik! ). Niżej podaję kolejną bezglutenową propozycję, którą można zapakować do lunch boxu i zabrać do pracy.   Składniki : 150 ml ryżu 4 płaty śledziowe pół czerwonej papryki jabłko 2- łodygi selera naciowego 3-4 łyżki majonezu

Weekendy w domu i ogrodzie
KOLOROWE ŚLEDZIE Z PAPRYKĄ (keto, LCHF, paleo, optymalne, bez glutenu i laktozy) 178

Śledzie bardzo fajnie komponują się z różnego rodzaju warzywami i nie mam tu na myśli tylko tradycyjnej cebulki Jako, że staram się raz w tygodniu zjeść

Ola la LCHF
Dip azjatycki 124

polać gotowane warzywa. Może służyć do marynowania mięsa kurczaka, wołowiny ,wieprzowiny. Mięso marynować w sosie przed pieczeniem lub grillowaniem od 30 minut -2 h. Składniki 70 ml sosu sojowego bezglutenowego 30 ml przegotowanej chłodnej wody … Czytaj dalej Dip azjatycki

gotuj ze mną
Gulasz z udźca z indyka z soczewicą i warzywami 204

Dzisiaj mamy dla Was pyszny i delikatny gulasz z udźca z indyka z soczewicą i warzywami :) Łatwy i szybki w przygotowaniu gulasz na pewno wszystkim posmakuje

Kuchenne Wariacje
Pesto z brokuła 155

rewelacyjne... Jest też świetnym dodatkiem do spaghetti i ma uniwersalne zastosowanie: jest dla tych co jedzą wszystko jest dla wegetarian jest też dla wegan jest dla osób na diecie bezglutenowej ... ❗ I przede wszystkim szybkie w zrobieniu, a jeszcze szybsze w przygotowaniu kanapek... 😀 Nie wiem czy pesto jest modne, czy pesto jest trendy, i czy można się lansować dzięki pesto

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Pudding chia z domowym kisielem i owocami 205

Zapraszam na smaczny oraz bezglutenowy pudding chia z domowym kisielem oraz świeżymi truskawkami. Kisiel ugotowałam na napoju pomarańczowo-brzoskwiniowym od Hortex.  Pudding w pięknych kolorach zachęca do jedzenia. Polecam na śniadanie lub podwieczorek.     Składniki: 1/2 szkl mleka 3 płaskie łyżki nasion chia 1 szkl napoju pomarańczowo-brzoskwiniowego Hortex 1 łyżeczka masła 1 żółtko jaja 1 łyżka mąki

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Super szybki makron z mąki gryczanej 186

lekko słodkie, to japoński makaron z mąki gryczanej ma posmak lekkiej goryczy, jakby spalenizny, która tylko dodaje mu uroku. Soba często zawiera dodatek mąki pszennej – jeśli szukacie makaronu bezglutenowego sprawdźcie dokładnie skład. Oprócz tego ma mnóstwo pozytywnych walorów żywieniowych, z których wymienić warto chociażby dużą zawartość błonnika, dzięki czemu daje poczucie sytości, choć jest lekkostrawny. Przepis na dzisiejsze danie

Niedzielny kucharz
Tarta z brokułowego ciasta 156

Bezglutenowa, zdrowa i bardzo smaczna warzywna tarta z brokułowego ciasta. Jeśli dbasz o linię i starasz się nie jeść ciasta, choć masz na nie ochotę – ten przepis jest dla Ciebie! Jedno z tych dań, które koniecznie chce się zrobić. I wierzcie, że warto. Tarta wygląda niesamowicie i tak smakuje. Spód z brokułowego ciasta jest delikatny, a na brzegach lekko

Niedzielny kucharz
Bezglutenowe muffinki z suszoną żurawiną i makiem :) 192

Ekspresowe muffinki gotowe w 40 minut, licząc także czas przygotowania ciasta! Są bezglutenowe i zrobione ze zdrowszych odpowiedników mąki pszennej. Nie mają także cukru białego, który zastąpiłam świetną alternatywą, a mianowicie ksylitolem. Mak, suszona żurawina i rodzynki dodatkowo usmaczniają puszyste babeczki i nadają im dodatkowej słodyczy.  Składniki (na 8 muffinek): 70 g mąki ryżowej pełnoziarnistej  60 g płatków

Zdrowie na języku :P