jajka – osobno żółtka i białka 100g cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego lub cukier z prawdziwą wanilią 16g 100g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Nadzienie owocowe: 1 kisiel bez cukru w czerwonym kolorze 1/2 opakowania galaretki truskawkowej (czyli 40g proszku) 400g owoców jagodowych (użyłam mrożonych) 250ml owocowego soku (użyłam jabłkowego) 2 łyżki cukru Krem: 250g(...)łyżeczkę śmietany i szybko rękoma zagnieść ciasto. Jeśli ciasto będzie za suche proszę dodać jeszcze drugą łyżeczkę śmietany. 2. Tortownicę o średnicy 23-24cm wyłożyć papierem do pieczenia. Gotowym ciastem wyłożyć dno blaszki, ponakłuwać widelcem i wstawić do lodówki na około 30 minut. 3. Schłodzone ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 200C przez około
Mała Cukierenkakostki masła bez laktozy Mlekowita 1 szklanka wody 1 szklanka mąki tortowej szczypta soli 5 jajek Zielony barwnik-opcjonalnie 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 1/2 litra mleka 3,2% Wydojone bez laktozy Mlekowita 1 jajko 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki cukru ¾ kostki masła bez laktozy Mlekowita 50 g startej(...)cały czas mieszając, aż do skończenia jajek, pod koniec wsypujemy proszek do pieczenia jeszcze raz dokładnie mieszamy mikserem. Tak przygotowane ciasto dzielimy na dwie części i przekładamy do wyłożonych pergaminem dwóch jednakowych blaszek o wym 25/30 cm wkładamy do nagrzanego do 180*c piekarnika i pieczemy około 25 -30 minut. Studzimy na kratce kuchennej. Krem: Galaretki rozpuszczamy każdą
Wanilia i Kardamonmojprzepisna.pl | Chleb pszenny bez wyrabiania Zachęcona zdjęciami Agnieszki (z blogu marynawkuchni ) zrobiłam ten chlebek i ja :) Osobiście wolę pieczywo z mąki pełnoziarnistej z pestkami słonecznika, dyni, siemieniem, ale mój mąż lubi czasem czyste pszenne pieczywo, więc zrobiłam chlebek dla niego. Chlebek jest prosty w wykonaniu, ma całkiem fajne duże dziury, nie jest suchy, ani dmuchany, ma całkiem chrupiącą skórkę(...)pokrywkę żaroodporną, piekarnik nagrzać do 240 st. Jak już chleb się napuszy, przenieść razem z folią do naczynia żaroodpornego, przykryć pokrywką, piec 45 min. Po 30 minutach zdjąć pokrywkę i piec kolejne 15 min (już bez pokrywki). Chleb pozostawić do całkowitego ostudzenia, zawinięty w ręcznik lniany lub bawełnianą ścierkę kuchenną. Jak już będzie całkiem zimny można zacząć kroić, oczywiście
moj przepis namojprzepisna.pl | Chleb pszenny bez wyrabiania Zachęcona zdjęciami Agnieszki (z blogu marynawkuchni ) zrobiłam ten chlebek i ja :) Osobiście wolę pieczywo z mąki pełnoziarnistej z pestkami słonecznika, dyni, siemieniem, ale mój mąż lubi czasem czyste pszenne pieczywo, więc zrobiłam chlebek dla niego. Chlebek jest prosty w wykonaniu, ma całkiem fajne duże dziury, nie jest suchy, ani dmuchany, ma całkiem chrupiącą skórkę(...)pokrywkę żaroodporną, piekarnik nagrzać do 240 st. Jak już chleb się napuszy, przenieść razem z folią do naczynia żaroodpornego, przykryć pokrywką, piec 45 min. Po 30 minutach zdjąć pokrywkę i piec kolejne 15 min (już bez pokrywki). Chleb pozostawić do całkowitego ostudzenia, zawinięty w ręcznik lniany lub bawełnianą ścierkę kuchenną. Jak już będzie całkiem zimny można zacząć kroić, oczywiście
moj przepis napieczenia lub papier do pieczenia obficie posypany mąką. Ciasto rozpłaszczyć, następnie złożyć jak kopertę. Przykryć ściereczką, pozostawić do podwojenia objętości (chleb w dotyku ma być miękki jak łydeczka niemowlaka). Do piekarnika wstawić naczynie i pokrywkę żaroodporną, piekarnik nagrzać do 240 st. Jak już chleb się napuszy, przenieść razem z folią do naczynia żaroodpornego, przykryć pokrywką, piec(...)minutach zdjąć pokrywkę i piec kolejne 15 min (już bez pokrywki). Chleb pozostawić do całkowitego ostudzenia, zawinięty w ręcznik lniany lub bawełnianą ścierkę kuchenną. Jak już będzie całkiem zimny można zacząć kroić, oczywiście nożem z piłką. :) Smacznego! Chleb pszenny bez wyrabiania Chleb pszenny bez wyrabiania Chleb pszenny bez wyrabiania Chleb pszenny bez wyrabiania
moj przepis narybka , taka to już tradycja lub przyzwyczajenie Dobre przyzwyczajenie , bo zdrowe . To bardzo lekka propozycja , jeśli jednak ktoś chce ją jeszcze bardziej odchudzić , wystarczy nie podawać z sosem ..chociaż bez niego , to już nie to samo . Dorsz wychodzi delikatny i dzięki owijce z cukinii pozostaje soczysty . Naprawdę fajna potrawa i wbrew pozorom , prosta do zrobienia . Składniki : 5 polędwiczek(...)masła , będą mniej dietetyczne ale smaczniejsze " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Wkładamy do nagrzanego do 180 C piekarnika, na środkową półkę i pieczemy około 15 – 20 minut , bez termoobiegu . Podajemy z sosem beszamelowym , wymieszanym z dodatkiem kaparów . To by było na tyle " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Smacznego ! Post Polędwiczki
Ogrodnik w podróżyZapach cynamonu od zawsze kojarzył mi się ze świętami Bożego Narodzenia. Uwielbiam ten zapach rozchodzący się po domu podczas pieczenia. Nie wyobrażam sobie świąt bez ciasteczek. Zrobiłam już próbę pysznych z mnóstwem cynamonu, polewy czekoladowej i kandyzowanej aronii, którą otrzymałam w ramach współpracy świątecznej od HELIO. Bardzo odpowiada mi smak tego produktu i idealnie komponuje się z czekoladą(...)ciasto wałkujemy na stolnicy lekko posypanej mąką pszenną i za pomocą foremek wycinamy ciasteczka do pary, jedno całe, a jedno z dziurką. U mnie jest to motyw świąteczny. 3. Pieczenie: Ciasteczka układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut do zrumienienia. Upieczone studzimy. 4. Składanie: Polewę rozpuszczamy w kąpieli
Izabelawkuchnichwili zorientowałam się, że wywar obecny w niewielkiej ilości w naczyniu + zamknięte naczynie powodują, że golonki bardziej się gotują niż pieką, więc zdjęłam przykrycie i tak zostawiłam do końca pieczenia tj. ok. 40 min. Tu po wyjęciu z piekarnika: A tutaj już na talerzu: pyszne!!! Mięciutkie, smakowite, a kapusta jeszcze lepsza:) "Miarą człowieka nie jest zachowanie w chwilach spokoju(...)pory jada lam z chrzanem i musztardą ;) sowa_nie_sowa 2011/11/28 08:03:38 Pozdrawiam amatorki golonki:) rain1drop 2011/11/28 14:31:00 Wygląda wprost wybornie! Piekłam w zbliżony sposób kurczaka - bez wcześniejszego gotowania - też świetny wychodzi. Będę musiała Twojej metody spróbować :) Gość: jahuhu, user11.203.udn.pl 2012/01/19 16:51:29 pyszne Gość: smakosz, ip-89-161-12-149.tel.tkb.net.pl 2012/02/09 14:15:42 to jest prosty
Zdrowa Kuchnia Sowy23x33cm): Kruchy spód: 4 żółtka 150 g masła / margaryny 1 łyżka smalcu 2 szklanki mąki 3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia Nadzienie: kilka łodyg rabarbaru 200 g malin 2 łyżki cukru Beza: 4 białka szczypta soli 1 niepełna szklanka cukru migdały (płatki) do posypania Sposób wykonania: 1. Wszystkie składniki na kruche ciasto zagnieść. Ciasto owinąć(...)cukru. Piana powinna być szklista i sztywna. 4. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć ciasto z zamrażarki, lekko oprószyć bułką tartą, dodać rabarbar z cukrem i maliny, całość przykryć warstwą piany. Wierzch posypać płatkami migdałów. 5. Piec 50 minut w 170 st.C. Wystudzić w piekarniku, by beza była chrupka. Smacznego
Kuchnia domowa Animama robiła domowe lizaki i cukierki. Razem z siostrą je uwielbiałyśmy i z niecierpliwością przyglądałyśmy się jak powstają. Z nutką nostalgii przygotowałam dzisiaj domową czekoladę w nieco zdrowszej wersji bez cukru. Smakuje wspaniale <3 Czekolada wychodzi dość gorzka, można dodać więcej slodyczy ;) Składniki na foremkę do czekolady o wymiarach 12x20cm: 1,5 łyżki oleju kokosowego (u mnie(...)pewnością nie przeżyje weekendu, ale w razie pytań jak najbardziej można przechowywać ją dłużej :) Zamiast foremki do czekolady można użyć małej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Powstanie wtedy gładka tabliczka bez kostek i łatwo będzie ją wyjąć z foremki. Smacznego! Z okazji Dnia Mamy mam dla Was zniżkę na zakupy w sklepie internetowym Manufaktury Wielkopolskiej . Na hasło
Ze smakiem i z pasjąnieco inną strukturę). Kruchość ciasta możemy poprawić dodając ok. 1 łyżki smalcu zamiast części masła, Najlepszym cukrem do ciasta kruchego jest cukier puder - ze względu na fakt, że ciasto piecze się stosunkowo krótko cukier kryształ może się nie rozpuścić i tym samym odznaczać się w cieście. Większa ilość cukru spowoduje, że pobierze on wilgoć z ciasta i w efekcie będzie(...)wkładamy do blaszki. Przed włożeniem go do piekarnika należy ponakłuwać je dość gęsto ciasto widelcem, żeby umożliwić parze wodnej wydostanie się na zewnątrz bez niepotrzebnego wybrzuszania ciasta. Ciasto pieczemy w wysokiej temp. ok. 200 stopni w nagrzanym piekarniku. Jeśli włożymy je do nienagrzanego piekarnika, wtedy masło zacznie szybko się topić i pociągnie boki ciasta do dołu. Co istotne
psgotujemyraczej bułeczki. Te z oleju to są PĄCZKI. Można je robić na różne sposoby z mlekiem kokosowym, krowim, z białą mąką, z razową, z proszkiem do pieczenia, drożdżami, z jajem lub bez. A dodatki: to ananas, cynamon, imbir, kardamon. Posypka może być z wiórków kokosowych z cukrem, mielonych migdałów lub posiekanych orzeszków ziemnych. Ja wypowiedziałam się na tema(...)ciasto czy nie zastaje na nim surowe ciasto. Wystudź. Do worka foliowego wsyp cukier i cynamon i obtocz pączki. Wersja z piekarnika: nastaw piekarnik na 180 stopni i piecz ok 30 minut. Na Tłusty Czwartek przypadła mi wersja smażona. Te z piekarnika raczej na rano do konfitury
AZgotuj!Dawno nie było to są! Jedne z moich ulubionych zdrowszych wersji ciasteczek. Owsiane z dodatkiem bakalii, proste, bez miksera, lekko chrupiące, miękkie i piękne. Tak można je krótko opisać. Znalazłam je na blogu u Beaty ( Niebo na talerzu ), spróbowałam, ale od razu z modyfikacją (robiłam z tego co miałam, po kombinacji stwierdzam, że udane;) Można do nich dodać kakao(...)łyżką, dodaję bakalie i posiekane orzechy, mieszam do połączenia. Blaszkę z wyposażenia piekarnika wykładam papierem do pieczenia. Łyżką nakładam porcje i formuję kształt ciastka. Na końcu posypuje je cukrem trzcinowym, można białym grubym lub zrezygnować w ogóle. Piekę grzaniem góra plus dół bez termoobiegu w 170 st. C przez 15 minut do ładnego zarumienionego koloru. Studzę na kratce
Zasmakuj Kuchnizrobimy tylko wtedy, jeśli mamy patelnię z metalową rączką , taką , którą możemy włożyć do piekarnika i zapiec . Warto , kurczak jest soczysty w środku , chrupiący na zewnątrz , a dodatkowo ,podczas pieczenia , wytrąca się z niego doskonały sos . Prosta potrawa , nie wymagająca zdolności kulinarnych , ale za to pyszna ..jak to u prostych dań zazwyczaj bywa " class="wp-smiley" style="height(...)której go obsmażaliśmy ( musi być cała metalowa bez plastikowych , czy ebonitowych elementów ! ) . Pieczemy około 40-50 minut . Zdejmujemy folię i podpiekamy z termoobiegiem , zwiększając temperaturę do 200 C , przez około 10 – 15 minut , tyle żeby skórka nabrała ładnego koloru i stała się chrupiąca . Musicie, wziąć poprawkę przy czasach pieczenia , na fakt ,że każdy piekarnik wypieka nieco inaczej
Ogrodnik w podróżybanana, obieramy kroimy w kosteczkę. Wymieszaj z cukrem i dżemem. Nadzienie nr 2: - 200 g dżemu z czarnej porzeczki Beza: - 3 białka - 3 łyżki cukru - szczypta soli Białka ubij na sztywno dodaj cukier. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i układaj warstwy według schematu poniżej. Warstwy ciasta od góry: - ciasto kruche (1/4 całości) - dżem porzeczkowy - nadzienie nr 2 - beza - ciasto kruche (1/4 całości) - nadzienie nr 1 - ciasto kruche (1/2 całości) Wierzch dodatkowo posypałam płatkami migdałów. Całość piekłam godzinę w temp 180 stopni C, dół + termoobieg (przez ostatnie 30 minut). Smacznego! Co sądzicie, smakowałoby Wam? Buuuuziaki
SMYKWKUCHNI