bez pieczenia - 51792 przepisów (strona:851/3453)

Łatwy chleb na zakwasie / Easy Sourdough Bread 161

chleb do foremki keksówki na kolejne rośnięcie i piec. Łatwy chleb razowy na zakwasie jest delikatnie lepki w środku, ma też delikatnie chrupiącą skórkę. Możecie go piec z parą wodną lub bez niej. Polecam do przygotowania zdrowych kanapek, smacznego:) Jeśli lubicie pełnoziarniste pieczywo, polecam też mój błyskawiczny chleb drożdżowy dla leniwych : Łatwy chleb na zakwasie, składniki: na blaszkę(...)papierem foremki keksówki (można zamiast papieru wysmarować formę masłem i obsypać otrębami). Odstawić do wyrośnięcia do podwojenia objętości (może to zająć nawet kilka godzin). Wstawić do zimnego piekarnika, nagrzać piec do 200 C, piec 50-60 minut. Przepis ze strony mojewypieki.com Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub moje konto na Facebooku: Lekcje w kuchni Easy Sourdough Bread Recipe

Lekcje w kuchni
TORT JABŁKOWY Z KREMEM KARPATKOWYM. Mmmmm... 198

bezy.  Dodałam żółtka i znów ubijałam. Mąkę z proszkiem do pieczenia  przesiałam przez sitko i bardzo delikatnie wymieszałam. Wlałam do tortownicy  wyścielonej papierem do pieczenia. Piekłam godzinę w 160 stopniach.  Po wystudzeniu rozkroiłam na 3 części. masa jabłkowa: 750g musu jabłkowego (domowy lub kupny) 3 galaretki agrestowe  Galaretki rozpuściłam w 1/3 ilości sumy(...)Gotowałam, mieszając energicznie przez 1-2 minuty, aby nie powstały grudki.  Gorący krem, jego część wyłożyłam na biszkopt, przykryłam ostatnim blatem. Na nim rozsmarowałam resztę kremu.  Ozdobiłam bezami, czekoladowymi gwiazdkami i groszkami.  Odstawiłam do skrytki (chłodne miejsce) na dłuższy czas. Smacznego

W kuchni Karmel-itki
Karpatka 180

uwielbiam jego delikatny smak. Cudowne! Składniki na ciasto: 125 g masła 1 szklanka wody 1 szklanka mąki 5 małych 1 łyżeczka proszku do pieczenia lub łyżeczka sody Składniki na masę budyniową: 2 budynie waniliowe bez cukru (każdy po 40 g) 1/4 szklanki cukru 750 ml mleka 200 g miękkiego masła Dodatkowo: masło i mąka do formy cukier puder(...)pieczenia. Jedną część ciasta wyłożyć łyżką na blachę, następnie za pomocą płaskiej np. silikonowej łopatki rozprowadzić ciasto po całej blaszce. Gdyby zaszła potrzeba łopatkę można co jakiś czas wkładać do ciepłej wody, po to aby ciasto za bardzo się nie kleiło. Piec pierwszy placek przez około 20 – 25 minut na złoty kolor. W trakcie pieczenia nie otwierać

Zasmakuj Kuchni
Keks migdałowy z białą czekoladą i masą marcepanową 225

białej czekolady, połamanej na kosteczki 80 g masła, pokrojonego w kostkę 3 jajka, oddzielone żółtka od białek 40 g mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g zmielonych migdałów bez skórek (użyłam mąki migdałowej), ale można zmielić płatki migdałowe ew. 1 łyżeczka cukru migdałowego, ekstraktu lub kilka kropel olejku Bakalie: 200 ml wódki korzennej lub miodu pitnego(...)ilością gotującej się wody i mieszać składniki aż się roztopią i połączą w jedną masę. Ostudzić. Dodać żółtka, wymieszać. Do rozpuszczonej czekolady dodać przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia oraz zmielone migdały. Owoce odcedzić, dodać do masy i wymieszać łyżką. W osobnym naczyniu ubić pianę z białek i delikatnie połączyć łyżką z masą czekoladowo-migdałowo-bakaliową. Przełożyć

Czerwień i błękit
Tort czekoladowo - śmietankowy 127

przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Biszkopt: ok. 250g białek szczypta soli 0,5szkl. cukru 150g maki pszennej tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki kakao 80g masła (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Krem budyniowy: 2 budynie śmietankowe bez cukru na 0,5l mleka 750ml mleka 4 łyżki cukru 1 czubata łyżka mąki pszennej tortowej ok. 120g masła Pozostałe składniki: 300ml(...)Mąkę przesiałam i wymieszałam z proszkiem do pieczenia i kakao. Następnie dodałam ją partiami do ubitej piany na przemian z masłem i wymieszałam łyżką do połączenia składników. Gotowe ciasto przełożyłam do tortownicy o średnicy 20cm wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Biszkopt piekłam do suchego patyczka w temp. 170 stopni bez termoobiegu. W praktyce zajęło

Waniliowe Improwizacje
Ucierane ciasto z kandyzowaną aronią HELIO 139

łyżeczki proszku do pieczenia kilka kropel aromatu śmietankowego Lukier cytrynowy: 3/4 szklanki cukru pudru 2,5 łyżki soku z cytryny Składniki mam w temp. pokojowej. Przepis na tortownicę o średnicy 20 cm. PRZYGOTOWANIE: Miękkie masło lub margarynę ucieram mikserem z cukrem na puszystą masę. Dodaję do masy powoli przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Mieszam dokładnie, dodaję(...)połączenia. Gdy masa jest gładka dodaję kilka kropel aromatu, dodaję aronię, mieszam delikatnie łyżką. Tortownicę wykładam papierem do pieczenia, wlewam ciasto. Piekę w temp. 180 st. C przez 45-50 minut, do suchego patyczka. Piekę programem góra plus dół, bez termoobiegu, ciasto wkładam na środkową półkę piekarnika. Po upieczeniu ciasto zostawiam 10 minut w wyłączonym piekarniku

Zasmakuj Kuchni
Półkruche ciasto z powidłami i bezą. 128

kwaśnej śmietany NADZIENIE: 400 g powideł śliwkowych 1-2 łyżeczki cynamonu 2 łyżki mielonych herbatników, biszkoptów lub bułki tartej BEZA: 3 białka szczypta soli 150 g cukru pudru      Mąkę mieszamy z przesianym cukrem pudrem oraz proszkiem do pieczenia, dodajemy masło i rozcieramy w palcach tworząc kruszonkę. Teraz dodajemy żółtka i tyle śmietany, żeby powstało gładkie ciasto(...)Białka ubijamy z solą na sztywno, a następnie łyżka po łyżce dodajemy przesiany cukier puder, dokładnie miksujemy. Gotową bezę wykładamy na pokruszone herbatniki, wyrównujemy łyżką, układamy kratkę z wałeczków ciasta , delikatnie wciskając je w pianę. Pieczemy około 35-45 minut, aż ciasto się apetycznie zarumieni. Gotowe

Rozpustne gotowanie
GOLONKI W CZERWONYM WINIE 165

ćwiartki cebulę, ząbki czosnku, posypujemy golonki rozmarynem i już bez przykrycia wstawiamy z powrotem do piekarnika. W trakcie tego czasu golonki również przewracamy. Kontrolujemy też ilość płynów, w razie ich braku dolewamy trochę gorącej wody (u mnie obyło się bez dolewania). Na 15 minut przed końcem pieczenia można posmarować zewnętrzną skórę golonek miodem rozpuszczonym w odrobinie gorącej

Smaczne Zdrowe
Tort bezglutenowy 156

osoba zapytała, czy mam pomysł na tort bezglutenowy, bo bardzo jej zależy własnie na takim. W pierwszej chwili pomysłu nie miałam, zaświtała mi masa, ale biszkoptu bez mąki pszennej nigdy nie piekłam :-( ale od czego Google? :-) Przepis na fantastyczny, puszysty biszkopt na bazie mąki ziemniaczanej znalazłam na blogu Mały Bezglutek . Składniki, których nie byłam pewna (czy mogę je dodać(...)jednolity kolor stopniowo ją dosypujemy nie przerywając miksowania. Gotowe ciasto przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie 26 cm) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 35 - 40 minut (tu odwołuję się do Waszej znajomości własnych piekarników - jeśli pieką szybko - a niektóre tak mają, to wiadomo, że będzie to te 5 minut krócej

Czary - gary w kuchni
Domowy sos BBQ- bez gotowania 212

jest idealny do podawania z pieczonymi, grillowanymi czy smażonymi mięsami. Bez problemu możecie go kupić w sklepie ale tego, który zrobicie sami, żadna sklepowa butelka nie przebije!   Bazą amerykańskiego sosu BBQ są pomidory, cebula, czosnek, gorczyca, cukier i ocet. Czasami spotykam też przepisy, które mają w składzie wino lub piwo. Mój sos ma gęstą konsystencję, jest lekko pikantny(...)wymieszać wszystko ze sobą. Najwygodniej zacząć mieszanie od cukru, octu i sosu Worchestershire – cukier się dokładnie rozpuści. Znakomity do skrzydełek i karkówki z grilla, do kanapek z wędliną, do pieczeni, do kurzej i indyczej piersi. Niezastąpiony składnik w soczystych kanapkach z pulled pork. Zróbcie i niech stoi w lodówce. Jeśli jesteście amatorami dymnych, głębokich smaków, na pewno nie będzie stał

Karo in the Kitchen
Spozniona WP # 49 129

wiecej, moje spoznienie jest dosc powazne, ale mam nadzieje, ze Gospodarna Narzeczona z blogu na Kruchym spodzie , gospodyni 49 Weekendowej Piekarni mi to wybaczy. Przyznam, ze pieczenie tych buleczek nie przebiegalo bez zaklocen, tego dnia wszystko sprzysieglo sie przeciwko mnie. Najpierw mialam problem z dynia, potem odnioslam rany, a na koncu zepsula mi sie waga. Cale szczescie buleczki(...)oleju (1/4 szklanki) 1 jajko + do smarowania sezam do posypania wykonanie: Dzien wczesniej robimy pure z dyni. Dynie kroimy na kawalki, wkladamy na posmarowana olejem blaszke i pieczemy w temperaturze 190°C przez 1 godzine. Miekka dynie przeciskamy przez praske, a nastepnie umieszczamy na sitku na cala noc by odcisnac jak najwiecej plynu. Na drugi dzien w misce mieszamy

Przysmaki Karolki
ZIOŁOWE UDKA KURCZAKA Z KAPARAMI 146

grzanie góra plus dół, bez termoobiegu. Wstawiam mięso i piekę 1,5 godziny od czasu do czasu polewając mięso powstałym tłuszczem/sosem. Przygotowuję sos pomidorowy: w garnku na łyżce oliwy przesmażam posiekany czosnek. Gdy się lekko zarumieni dodaję pomidory z puszki. Smażę kilka minut, dodaję kapary, przyprawiam. Pod koniec pieczenia kurczaka polewam go pomidorowym sosem, zapiekam jeszcze parę

Zasmakuj Kuchni
Kruche babeczki z kremem o smaku adwocata i bezami 125

średnicy 7 cm. Dociskamy do środka foremki, nakłuwamy widelcem. Pieczemy przez 12-15 minut w temperaturze 200*C. Jeszcze ciepłe odwracamy i wyjmujemy z foremki. Studzimy. Białka ubijamy na sztywna pianę z dodatkiem soli i cukru. Sztywną pianę przekładamy do szprycy cukierniczej. Wyciskamy małe bezy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Suszymy je te temperaturze 100*C przez

VioletoweKucharzenie
Sernik bez spodu łatwy i tani 109

Sernik bez spodu łatwy i tani, łyżką mieszany. Sernik jest bez spodu, gdyż spód nie jest potrzebny. Podczas pieczenia rośnie wysoko, podczas studzenia równo opada, po upieczeniu jego struktura jest(...)luźna, ale taki ma być w lodówce osiągnie odpowiednią konsystencję! Najlepszy jest na drugi dzień po upieczeniu. To kolejny mój sernik bez spodu, o idealnym serniku bez tłuszczu i mleka pisałam tutaj . Upiekłam ten prosty sernik bez spodu z samego rana, po południu go dokończyłam, gdyż sernik musiał swoje odstać w lodówce aby stał się zwarty, jest

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Karkówka jak smażyć ? 56

smażyć Szczupak jak smażyć ? Jak długo pieczemy udka w piekarniku ? Karkówka jak smażyć ? Łosoś ile smażyć ? Pstrąg jak smażyć ? Jak smażyć w tempurze ? Mintaj jak smażyć Lasagne jak długo piec ? Jak długo piec gęś ? Halibut jak smażyć ? Jak smażyć ryż? Cukinia jak smażyć Flądra jak smażyć ? Jak długo marynować mięso do pieczenia ? Schabowy ile smażyć ? Dorsz jak smażyć ? Wątróbka(...)garnku bułgarskim Czarna fasola gotowanie Stek smażenie Chleb pieczenie Smażenie na papierze do pieczenia Cieciorka gotowanie Gotowanie gołąbków Biszkopt pieczenie Smażenie na smalcu Fasola gotowanie Szynka wędzona surowa ile gotować ? Smażenie na oleju kokosowym Ciasto francuskie pieczenie Jaka oliwa do smażenia ? Pieczenie w kąpieli wodnej Smażenie bez tłuszczu Soczewica zielona gotowanie Fasola mung gotowanie

Podstawy Gotowania

Proponowane wyszukiwania