bez pieczenia - 51792 przepisów (strona:852/3453)

Ucierane ciasto z rabarbarem truskawkami i marcepanową nutą. 197

sobie odpowiedzcie na pytanie, czy zmodyfikowałem... Czego potrzebujemy? -200 gram masła -150 gram cukru pudru -5 jajek -230 gram mąki TYP450 -1i1/2 łyżeczki proszku do pieczenia -150 gram marcepanu -truskawki bez szypułek na połówki przekrojone -obrany rabarbar pokrojony w kostkę -kruszonka Kruszonka -85 gram masła -140 gram mąki TYP550 -120 gram cukru pudru Masło topimy w rondlu(...)Dodajemy dwa jajka, miksujemy 2-3 minuty, znów dodajemy dwa jajka, miksujemy. Dodajemy ostatnie jajko i miksujemy jeszcze około 4 minut. Do masy dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszamy mikserem na wolnych obrotach do połączenia w jedno. Tortownicę 28cm  smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą, przekładamy masę. Układamy z odstępami około 0,5 cm kostki rabarbaru

BaRepas
Jak wykorzystać resztki pieczonego kurczaka – pierogi nadziewane farszem 97

pieczenia uzyskujemy więcej jedzenia – czyli działamy ekonomicznie, bo lepiej wykorzystujemy raz nagrzany piekarnik. Nadzienie z kurczaka świetnie sprawdzi się też jako farsz do ravioli lub (w bardziej tradycyjnej wersji) do pierogów. To jeden z naszych ulubionych patentów kulinarnych na resztki pieczonego kurczaka. Zobacz też inne patenty ekonomicznej kuchni w menu na tydzień – pora na kalafiora. Resztki pieczonego kurczaka(...)tarce, albo pokroić w zapałkę. Skropić cytryną i olejem i posolić. Gotowe! Zobacz też menu na tydzień – fast and fryless – czyli szybko i bez smażenia. Artykuł Jak wykorzystać resztki pieczonego kurczaka – pierogi nadziewane farszem pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz

Niedzielny kucharz
Jak wykorzystać resztki pieczonego kurczaka – pierogi nadziewane farszem 283

pieczenia uzyskujemy więcej jedzenia – czyli działamy ekonomicznie, bo lepiej wykorzystujemy raz nagrzany piekarnik. Nadzienie z kurczaka świetnie sprawdzi się też jako farsz do ravioli lub (w bardziej tradycyjnej wersji) do pierogów. To jeden z naszych ulubionych patentów kulinarnych na resztki pieczonego kurczaka. Zobacz też inne patenty ekonomicznej kuchni w menu na tydzień – pora na kalafiora. Resztki pieczonego kurczaka(...)tarce, albo pokroić w zapałkę. Skropić cytryną i olejem i posolić. Gotowe! Zobacz też menu na tydzień – fast and fryless – czyli szybko i bez smażenia. Artykuł Jak wykorzystać resztki pieczonego kurczaka – pierogi nadziewane farszem pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz

Niedzielny kucharz
BUŁECZKI PLECIONE - PYSZNE, CHRUPIĄCE - PSZENNE 165

pyszne, gorące bułeczki na śniadanie. Ja niestety nie jestem rannym ptaszkiem dlatego piekę je wieczorem , po ok.5-cio godzinnym wyrastaniu. Rano są nadal wspaniale chrupiące, tyle, że już nie ciepłe ale i tak bardzo świeże. Ja znalazłam je tutaj , choć autorem jest jeszcze ktoś inny . Przepis Praktycznie bez modyfikacji, jedyna różnica jest taka, że ja nie dodaję do bułek cukru(...)bułeczki wyrosną posmarować je rozkłóconym jajkiem i posypać ziarnami. U mnie połowa posypana jest makiem a druga połowa sezamem (czarnym i białym). Można użyć dowolnych ziaren. Piec w temp.220*C  ok.25-30 minut (bez termoobiegu, tylko góra-dół) Smacznego

Smaczne Zdrowe
Muffinki z kawałkami czekolady i polewą 111

Muffinki pachnące delikatnie skórką pomarańczową z kawałkami czekolady oblane dodatkowo polewą czekoladową, bez miksera, szybciutkie w wykonaniu – zapraszam na mini pyszności Do ciasta możecie dodać dowolne bakalie, aromaty, owoce, kakao – będzie pysznie, zapewniam! SMACZNEGO:) SKŁADNIKI: 1 szklanka mąki pszennej tortowej 1/2 szklanki cukru 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 szklanki maślanki 1/4 szklanki oleju rzepakowego 1 jajko skóra(...)skórkę pomarańczy. Formę na muffinki wykładam papilotkami, nakładam łyżką porcje ciasta do 3/4 wysokości foremek. Postępuję tak z 12 foremkami. Piekarnik nagrzewam do temp. 180 C. Piekę muffinki ok. 20 minut bez termoobiegu na środkowej półce piekarnika. Polewa: w rondelku podgrzewam śmietankę, nie doprowadzam do wrzenia. Gorącą zdejmuję i wrzucam kawałki czekolady, mieszam do rozpuszczenia. Łyżeczką nakładam małe porcje

Zasmakuj Kuchni
Tarta z brokułami i kurczakiem 171

Poniższy przepis jest na małą tartę. W zupełności wystarczy dla dwóch osób :-)  Piekłam ją w naczyniu żaroodpornym bez żadnych problemów. Ciasto nie przyklejało się do naczynia i łatwo odchodziło od ścianki. Składniki na ciasto: 100g masła szklanka mąki jajko łyżka śmietany sól Składniki na farsz: 1 duży brokuł 3 ząbki czosnku 1 duża cebula pierś z kurczaka (około(...)mogła rozwałkować ciasta. Tak się jednak nie stało. Ciasto przełożyć do foremki i przygnieść do ścianek. Na spodzie warto zrobić widelcem dziurki, wtedy ciasto nie powinno się podnieść podczas pieczenia. Wkładamy formę z ciastem do zamrażalnika na 20 minut. Następnie wstawić do nagrzanego piekarnika na 180˚C i pieczemy 15 minut. Farsz. Brokuła rozdzielamy na mniejsze części i gotujemy

wysmienity
Mini Pavlove z sosem malinowym i kremem 97

Uwielbiam bezy i wszelkie bezowe desery, a na podium stoi niewątpliwie biała Pavlova. Tym razem przygotowana w podzielnych wersjach mini - słodka beza, aksamitny krem i przełamujący słodycz sos malinowy, przygotowany jak frużelina.  Identycznie przygotowuję klasyczną dużą Pavlovą z przepisu znajdującym się na stronie Moje Wypieki - na zdjęciach pod mini wersją, z tym samym kremem i owocami. Polecam serdecznie :) Klasyczna(...)Wyłożyć masę bezową, uformować okręgi, boki wyrównać łyżką lub szpatułką ku górze. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 o C, wstawić blachę z bezą, po 2 minutach zmniejszyć temperaturę do 140 o C i piec około 40 min. Po tym czasie piekarnik wyłączyć, drzwiczki uchylić i pozostawić bezy do wystudzenia. Przygotować sos malinowy: żelatynę zalać dwoma łyżkami wody, zamieszać i zostawić

Kocham..lubię..gotuję..
Biszkopt z jabłkami – bardzo puszysty! 179

nie otwieramy piekarnika. Upieczone ciasto wyjmujemy i oprószamy cukrem pudrem. Przepis na biszkopt z jabłkami – bardzo puszysty! znalazłam na blogu – Ostra na słodko . Ciasto bez dodatku tłuszczu, czy proszku do pieczenia. Nazwa wypieku nie jest na wyrost. Cudownie puszyste i lekkie. Ilość składników minimalna, a czas przygotowania ekspresowy. Dla dzieci i dorosłych, do kawy, herbaty

mojewypiekiinietylko
Pomysły na niedzielny obiad 118

długie pieczenie sprawia z kolei, że skórka jest rumiana i chrupiąca. To chyba nasz ulubiony przepis na niedzielny obiad. Zakochacie się w tym daniu! Ziemniaki Pommes Anna Te pieczone ziemniaki są warte grzechu… Nic dziwnego, że zajadała się nimi słynna paryska kurtyzana – wiedziała co dobre. Ziemniaki Pommes Anna będą idealnym dodatkiem do dania głównego podczas niedzielnego obiadu! Pieczona kaczka(...)jabłkami Jak dobrze upiec kaczkę, tak żeby mięso było kruche, aromatyczne, mocno wypieczone i z chrupiącą skórką, ale jednocześnie soczyste (za to bez zbędnego tłuszczu) i przesycone aromatem pieczonych jabłek? Mamy patent na pieczenie kaczki, dzięki któremu będziecie mieli święto w domu niezależnie od pory roku. Ziemniaki hasselback Te ziemniaki nie tylko wspaniale smakują. Będą też doskonałą ozdoba

Niedzielny kucharz
Świąteczny obiad 127

soczysty, dość długie pieczenie sprawia z kolei, że skórka jest rumiana i chrupiąca. Zakochacie się w tym przepisie! ZIEMNIAKI POMMES ANNA Te pieczone ziemniaki są warte grzechu… Nic dziwnego, że zajadała się nimi słynna paryska kurtyzana – wiedziała co dobre. Ziemniaki Pommes Anna będą idealnym dodatkiem do niedzielnego, świątecznego dania głównego. Zakochacie się w nich. Pieczona kaczka(...)jabłkami Jak dobrze upiec kaczkę, tak żeby mięso było kruche, aromatyczne, mocno wypieczone i z chrupiącą skórką, ale jednocześnie soczyste (za to bez zbędnego tłuszczu) i przesycone aromatem pieczonych jabłek? Mamy patent na pieczenie kaczki, dzięki któremu będziecie mieli święto w domu niezależnie od pory roku. ZIEMNIAKI HASSELBACK Te ziemniaki nie tylko wspaniale smakują. Będą też doskonałą ozdoba

Niedzielny kucharz
Schab pieczony w ziołowej panierce 146

Schab pieczony w ziołowej panierce Składniki: Schab bez kości – 1 kg Suszone zioła: czosnek niedźwiedzi, majeranek, tymianek Sól, pieprz Czosnek – 3 ząbki Oliwa np. smakowa – czosnkowa lub cytrynowa – 3 łyżki + 2 do pieczenia Mąka pszenna – 1 łyżka Wykonanie: Schab myjemy, osuszamy ręcznikiem, solimy i smarujemy oliwą. Następnie wszystkie przyprawy mieszamy z mąką i obsypujemy nimi schab z każdej

Kuchnia Bon Appetit
Proziaki, prołziołki na kwaśnym mleku 130

koła. Proziaki wypiekane są na tradycyjnej blasze, ale na suchej patelni na małym ogniu też wyjdą, ( u mnie wersja z patelni). Opiekamy je często obracając, bez pośpiechu, przez kilka minut, przy pieczeniu sporo wyrastają, prawie o 100% zwiększają swoją wysokość.  3. Studzić w koszyku wiklinowym lub metalowym aby odparowały nadmiar wilgoci.Są pyszne same w sobie(...)bez dodatków, ale świetnie komponują się z masłem, serem żółtym czy twarogiem

Apetyczna babeczka
Kolorowe pieczone kotlety drobiowe 1120

Cieszą oko i podniebienie. Kolorowe, drobiowe kotlety są pieczone w piekarniku, bardzo zdrowe i bez sezonowych składników, czyli możliwe do zrobienia przez cały rok. Filety zamiast mielić, drobno siekam. Konsystencja jest wtedy dużo przyjemniejsza niż w mielonym mięsie a pieczenie w piekarniku czyni je zdrowymi. Do ich przygotowania użyłam produktów od Orzech. :-) 2 filety z kurczaka 1/2 puszki

Szefowa kuchni
Pomarańczowa, drożdżowa baba wielkanocna (bez cukru) 147

Leszczyńskiemu, wielkiemu smakoszowi. Czyniąc tradycji zadość upiekłam drożdżową babkę. Co prawda nie zużyłam do pieczenia kopy jaj jak nakazywała ówczesna tradycja, ale babka smakuje zachwycająco. Jest mięciutka, puchata i bardzo aromatyczna, dominuje smak domowej skórki pomarańczowej. Po raz pierwszy ciasto drożdżowe  upiekłam bez dodatku cukru. Cukier zastąpiłam miodem, a lukier zrobiłam na bazie zmielonego ksylitolu. Powiesz(...)wyłożyć tylko do połowy foremki. bo silnie wyrasta. Przykryć ściereczką kuchenną i odstawić do ponownego wyrośnięcia przed wstawieniem do piekarnika ciasto posmarować wodą lub mlekiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w 200`C 30 minut. Początkowo studzić w foremce, później wytrząsnąć babki z foremek i studzić na kratce ksylitol zmielić na mączkę i rozcierać z sokiem z cytryny grzbietem łyżki

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Fasolka szparagowa w szynce na kaszy gryczanej zapiekanej z cukinią i kurkami 167

szynki/ cukinii zawijamy po 10-15 fasolek i układamy w naczyniu żaroodpornym. Gdy zawiniemy fasolkę we wszystkie plastry, spryskujemy ruloniki oliwą z oliwek, oprószamy pieprzem i pieczemy wraz z kaszą (lub bez) 15minut w 200 stopniach. Składniki na kaszę: - 100g kaszy gryczanej (1 woreczek) - łyżka domowego bulionu warzywnego lub 1 kostka bulionowa warzywna - 1 cukinia - 2 cebule - 2 garście(...)Natkę pietruszki siekamy, dodajemy do całej reszty, doprawiamy i porządnie mieszamy całość. Drugie naczynie żaroodporne (pierwsze zużywamy do fasolki) smarujemy olejem kokosowym, przekładamy do niego mieszankę z kaszą i pieczemy wraz z fasolką 15 minut w 200 stopniach. Smacznego

Be Fit Be Strong

Proponowane wyszukiwania