bez pieczenia - 51792 przepisów (strona:846/3453)

Dorsz na smażonej fasoli z pomidorami 221

przygotowanej marynaty wkładamy filety z dorsza (posolone z obu stron) i dokładnie je obtaczamy (ja użyłam oskrobanego dorsza ze skórą, którą nacięłam w trzech miejscach, można też użyć bez skóry). Zostawiamy w marynacie na ok. 10-15 minut (na czas nagrzewania piekarnika). W tym czasie: cebulę kroimy w półplasterki, pomidorki koktajlowe na połówki lub ćwiartki, suszone pomidory na mniejsze(...)zalewy. Jeśli używamy dorsza ze skórą: podsmażamy go przez minutę na suchej patelni tylko od strony skóry (wystarczy olej z marynaty) i przekładamy na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem, jeśli ryba jest bez skóry – pomijamy etap smażenia. Dorsza wkładamy na 12-14 minut do piekarnika nagrzanego do 180°C (jeśli filet jest cienki wystarczy 12 minut, jeśli

Poezja smaku
Kruche ciasto makowe z budyniem czekoladowym i konfiturą z czarnego bzu 176

zimnego masła 2 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 250g mąki 4 łyżki maku  opakowanie budyniu czekoladowego  konfitura z czarnego bzu Zimne masło zagniatamy szybko z żółtkami, makiem, cukrem, proszkiem do pieczenia i mąką. Formujemy dwa rulony, jeden kawałek ciasta wsadzamy do zamrażarki, a drugi do lodówki. Po 30 minutach kawałkiem ciasta z lodówki wykładamy

Gotowanie i blogowanie
Proste ciasto marchewkowe, marchewkowiec bez miksera 153

składniki po prostu mieszamy. U nas w wersji z kremem, tak jak i u Magdy, jednak ja chyba preferuję wersję bez kremu albo z dżemem. Przez swoją prostotę myślę, że idealnie nadaje się do pieczenia z dzieckiem. W smaku nie wyczujecie marchewki. Co tam, można ją tak przemycić waszemu niejadkowi warzywnemu (ukłony dla sąsiadów, którzy mam nadzieję sięgną(...)wymiesza\u0107 za pomoc\u0105 r\u00f3zgi lub widelca"]} Drukuj Proste ciasto marchewkowe, marchewkowiec bez miksera Składniki Ciasto 300 g startej marchewki (ok. 3 średnie sztuki) 300 g mąki 250 g cukru 150 g oleju słonecznikowego po łyżeczce cynamonu, sody i proszku do pieczenia (dałam dodatkowo 2 łyżki przyprawy piernikowej i łyżeczkę cynamonu ekstra) szczypta soli 4 jajka

Mieszam w Garnku
Ciasto kruche z rabarbarem i kruszonką 109

cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia  2 jajka 1 łyżka kwaśnej śmietany oraz rabarbar (8-10 łodyg) 2 łyżki cukru 3 łyżki bułki tartej  Przygotowanie: Masło ucieramy z cukrem, dodajemy jajka, olej i śmietanę. Mieszamy i do masy dosypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.  Wyrabiamy dość miękkie ciasto, które nie powinno kleić się(...)Przygotowanie: Masło rozcieramy palcami w misce razem z mąką i cukrem, aż powstanie sypka kruszonka. Nagrzewamy piekarnik do 170 stopni z termoobiegiem (lub 180 bez termoobiegu).  Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy rozwałkowane ciasto, dociskając i wyrównując brzegi.  Ciasto posypujemy 1 łyżką bułki tartej, pozostałe 2 łyżki dodajemy do rabarbaru z cukrem i mieszamy. Taki rabarbar

bistro mama
Chleb na białkach z ziarnami i białym serem 155

wykonaniu, delikatny i z ogromną ilością różnych ziaren. Pieczony jest na proszku do pieczenia, więc wkłada się go do piekarnika natychmiast po wyrobieniu, bez czekania, aż wyrośnie. Od chwili, kiedy go zaczęłam piec, nie mam problemu z nadmiarem samych białek pozostających po wykorzystanych żółtkach, a uwierzcie mi, jest ich zawsze sporo. Można wykorzystać białka mrożone, które wcześniej musicie(...)niższa niż tradycyjna, ale nie ma to znaczenia, ponieważ w tradycyjnej piecze się tak samo. Co potrzeba: 300 g białego sera tłustego w kostce, 130 g mąki pszennej tortowej typ 450 8 białek jaj (L) Mogą być rozmrożone 1 płaska łyżeczka soli, 2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia, 100 g siemienia lnianego, 30 g pestek z dyni (łuskanych

Bułka z Chlebem
CIASTO PLEŚNIAK 190

łyżki drobnego cukru  szczypta soli 1 łyżka kwaśnej śmietany 12% lub 18% Na bezę 5 białek 250 g drobnego cukru 1 łyżka skrobi ziemniaczanej Dodatkowo: 400 g dżemu z czarnej porzeczki  blaszka o wymiarach 20x30 WYKONANIE Masło siekamy z mąką i proszkiem do pieczenia, 2 łyżkami cukru, szczyptą soli, 5 żółtkami i kwaśną śmietaną. Szybko zagniatamy(...)wykładamy papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto zetrzeć na tarce na dno formy. Na ciasto nakładamy grubą warstwę dżemu porzeczkowego  Na to ścieramy drugą część ciasta i delikatnie wykładamy na nie masę bezową.. Na wierzch śćieramy ostatnią część ciasta. Pieczemy około 40 - 50 minut w temperaturze 180ºC, najlepiej bez termoobiegu. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku

Mała w garnku miesza
Rolada bezowa z truskawkami i galaretką 153

wyposażenia piekarnika ) wykładamy papierem do pieczenia. Rozsmarować równomiernie masę białkową. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i pieczemy ok. 20 minut. Następnie wyciągamy i studzimy. Wystudzoną bezę obracamy papierem do góry i delikatnie zdejmujemy papier do pieczenia.  W misce ubijamy śmietankę z cukrem pudrem i mascarpone. Stężałą galaretkę kroimy w małą kostkę. Truskawki kroimy na mniejsze

Andzia Pichci
Lekkie drożdżowe pączki pieczone 147

omączonymi dłońmi formujemy z ciasta okrągły placek o wysokości ok.2-2,5cm. Powstałe ciasto dzielimy nożem na 8 w miarę jednakowej wielkości kawałków. Blachę do pieczenia wykładamy papierem i szykujemy sobie papilotki na muffiny – bez nich pączki też da się upiec, ale będą bardziej rozlazłe – ciasto jest rzadkie, papilotki pozwalają im utrzymać formę. Bierzemy delikatnie na lewą dłoń kawałek(...)napuszenia – przez skórkę zobaczycie pracujące drożdże i formujące się w cieście duże pęcherzyki powierza.   Piekarnik rozgrzewamy do 180⁰C, grzanie góra-dół, bez termoobiegu. Napuszone pączki wkładamy na środkowy poziom piekarnika i pieczemy przez 16-18 minut , do zezłocenia. Pączki od razu po wyjęciu z piekarnika smarujemy gorącym, roztopionym masłem. WYKOŃCZENIE PĄCZKÓW Po ostygnięciu dekorujemy pączki ucieranym lukrem

Karo in the Kitchen
SZARLOTKA 145

lodówce ok 30 min. Nie dłużej, aby nie zrobiło się twarde. Jedną połowę ciasta wykładamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia i delikatnie rozwałkowujemy (najlepiej za pomocą szklanki). Pieczemy ciasto od 15 – 18 min w 185°C (bez termoobiegu) lub dłużej, aż ciasto się lekko zarumieni. Podczas pieczenia pierwszej warstwy ciasta przygotowujemy drugą. Na papierze do pieczenia

Słodki Pomysł
Gęś pieczona z faszerowanymi jabłkami 210

kuper usunąć. Środek gęsi dokładnie natrzeć majerankiem i pieprzem. Jeśli gęś nie marynowała się w soli dodatkowo i solą. Nie należy nacierać gęsi z wierzchu, ponieważ w czasie pieczenia zioła spalą się i nadadzą jej goryczkowego smaku  obrać jabłka, specjalnym nożykiem usunąć gniazda nasienne. Środek jabłek wypełnić posiekanymi orzechami wymieszanymi z miodem. Nadziać gęś, zaszyć lub spiąć wykałaczkami(...)upływie czasu zlać gęsi tłuszcz (ale zachować!) usunąć pokrywę i dopiekać gęś około 20 minut, aż  się zrumieni. Odwrócić gęś na "plecy" i piec kolejne 1,5-2 godziny do zrumienienia, już bez przykrycia. Można gęsiarkę  obrócicćo 180`, bo domowe piekarniki nie pieką równomiernie. W międzyczasie można kilkakrotnie podlać gęś wytopionym tłuszczem upieczoną gęś wyjąć z piekarnika

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Serowa polenta z pieczonymi warzywami i sosem 183

sosu. Takiego gęstego, a'la pieczeniowego, którym można by polać polentę. Wydaje mi się, że polenta i taki sos tworzą duet idealny. Aby stworzyć aromatyczną bazę bez użycia mięsa wykorzystałam zmiksowane pieczone warzywa, które połączyłam z winem i koncentratem pomidorowym. Efekt bardzo przypadł mi do gustu, przypomina mi w smaku gulasz, który kiedyś przygotowywałam. Sos ma też bardzo ładny(...)jednak macie mało czasu, zróbcie polentę, upieczcie warzywa, a na końcu polejcie wszystko gotowym pomidorowym sosem lub domową passatą . Serowa polenta z pieczonymi warzywami i sosem z pieczonych warzyw i wina Składniki (na 4 porcje): na pieczone warzywa*: 8 małych marchewek, obranych i przekrojonych wzdłuż na pół 2 średnie pietruszki, obrane i pokrojone na cztery części 4 małe cebule czerwone

Chilli Czosnek i Oliwa
Kaczka w ziołach z jabłkami 139

kaczka będzie pieczona i odstawić na noc do lodówki.  3. W dniu pieczenia kaczki piekarnik rozgrzać do 220 C,  rondel włożyć bez przykrycia na 20-30 minut, a następnie obniżamy tem. pieczenia do 180 C i przykrywamy pokrywą garnek. Podczas pieczenia podlewamy kaczkę tłuszczem, po godzinie kaczkę obracamy na drugą stronę. Część wytopionego tłuszczu

Apetyczna babeczka
Ciasto ,,Karmelowa Pomarańcza". 199

skórkę pomarańczy ubijamy na jasną masę mikserem. Dodajemy płatki, mąkę, sól, proszek do pieczenia i wszystko dokładnie mieszamy łyżką, aby powstała gęsta masa bez grudek. Powstałe ciasto wlewamy na zamarłszy karmel i pieczemy w rozgrzany do 180 stopni piekarniku przez ok. 35-40 min.  Po upieczeniu wykładamy ciasto na tortownicę, tak, aby karmel z pomarańczami był

Kuchnia Łukasza
Łosoś w papilotach z duszonym porem 82

Łososia uwielbiamy wszyscy. Szczególnie, gdy jest świeży i po upieczeniu soczysty (łosoś “przeciągnięty” jest suchy i wiórowaty). Dlatego dania z łososiem należą do naszych ulubionych. Dzisiejszy

Moja Delicja
Sos pomidorowo-paprykowy łagodny i ostry 77

białe części, pokroić na takie części aby można je było zmielić. Paprykę umyć, wydrążyć pokroić i paski. Paprykę chilli umyć, wydrążyć, uważać żeby nie dotknąć oka, bo będzie bardzo piekło. Mielić na przemian pomidory i paprykę w maszynce do mielenie mięsa z bardzo drobnym sitkiem. Cały sos podzielić na dwie części, do jednej dodać paprykę chili pokrojoną na drobną kostkę(...)objętość dwukrotnie, to jest aż większość wody odparuje. Gorący sos, nakładać do czystych i wyparzonych słoików, dokładnie zakręcić. Piekarnik zagrzać do 110 st, z termoobiegiem (jak bez termoobiegu to 115 st.). Piec przez 15 min. Wyjąć z piekarnika odwrócić do góry dnem, lub zostawić w piekarniku do całkowitego wystudzenia. Smacznego! .pf-button.pf-button-excerpt { display: none

moj przepis na
Sos pomidorowo-paprykowy łagodny i ostry 183

białe części, pokroić na takie części aby można je było zmielić. Paprykę umyć, wydrążyć pokroić i paski. Paprykę chilli umyć, wydrążyć, uważać żeby nie dotknąć oka, bo będzie bardzo piekło. Mielić na przemian pomidory i paprykę w maszynce do mielenie mięsa z bardzo drobnym sitkiem. Cały sos podzielić na dwie części, do jednej dodać paprykę chili pokrojoną na drobną kostkę(...)objętość dwukrotnie, to jest aż większość wody odparuje. Gorący sos, nakładać do czystych i wyparzonych słoików, dokładnie zakręcić. Piekarnik zagrzać do 110 st, z termoobiegiem (jak bez termoobiegu to 115 st.). Piec przez 15 min. Wyjąć z piekarnika odwrócić do góry dnem, lub zostawić w piekarniku do całkowitego wystudzenia. Smacznego

moj przepis na

Proponowane wyszukiwania