bez pieczenia - 51792 przepisów (strona:856/3453)

Placek półkruchy z musem rabarbarowym i budyniem 249

mąki krupczatki - 125g cukru pudru - 250g mocno schłodzonego masła - 2 żółtka - 1 łyżka kwaśniej śmietany - 1 – 2 łyżki lodowatej wody - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa budyniowa: - 3 budynie waniliowe bez cukru - 6 łyżek cukru - 900ml mleka - 60g masła Mus rabarbarowy: - 1200g rabarbaru - 150g cukru - 6 łyżeczek żelatyny - 2 galaretki truskawkowe Dodatkowo: - płatki migdałowe - posiekane niesolone pistacje(...)pieczenia) przesiewamy i dokładnie mieszamy. Masło ścieramy na tarce. Palcami łączymy starte masło z mąką na drobną kruszonkę. Dodajemy żółtka, śmietanę i 2 łyżki lodowatej wody. Szybko wyrabiamy ciasto. Dzielimy je na dwie części, przekładamy do woreczków i chłodzimy w lodówce minimum godzinę (ciasto z powodzeniem możemy zarobić wieczorem i zostawić w lodówce). Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia

mojewypiekiinietylko
Dorsz na smażonej fasoli z pomidorami 211

przygotowanej marynaty wkładamy filety z dorsza (posolone z obu stron) i dokładnie je obtaczamy (ja użyłam oskrobanego dorsza ze skórą, którą nacięłam w trzech miejscach, można też użyć bez skóry). Zostawiamy w marynacie na ok. 10-15 minut (na czas nagrzewania piekarnika). W tym czasie: cebulę kroimy w półplasterki, pomidorki koktajlowe na połówki lub ćwiartki, suszone pomidory na mniejsze(...)zalewy. Jeśli używamy dorsza ze skórą: podsmażamy go przez minutę na suchej patelni tylko od strony skóry (wystarczy olej z marynaty) i przekładamy na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem, jeśli ryba jest bez skóry – pomijamy etap smażenia. Dorsza wkładamy na 12-14 minut do piekarnika nagrzanego do 180°C (jeśli filet jest cienki wystarczy 12 minut, jeśli

Poezja smaku
Kruche ciasto makowe z budyniem czekoladowym i konfiturą z czarnego bzu 168

zimnego masła 2 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 250g mąki 4 łyżki maku  opakowanie budyniu czekoladowego  konfitura z czarnego bzu Zimne masło zagniatamy szybko z żółtkami, makiem, cukrem, proszkiem do pieczenia i mąką. Formujemy dwa rulony, jeden kawałek ciasta wsadzamy do zamrażarki, a drugi do lodówki. Po 30 minutach kawałkiem ciasta z lodówki wykładamy

Gotowanie i blogowanie
Proste ciasto marchewkowe, marchewkowiec bez miksera 146

składniki po prostu mieszamy. U nas w wersji z kremem, tak jak i u Magdy, jednak ja chyba preferuję wersję bez kremu albo z dżemem. Przez swoją prostotę myślę, że idealnie nadaje się do pieczenia z dzieckiem. W smaku nie wyczujecie marchewki. Co tam, można ją tak przemycić waszemu niejadkowi warzywnemu (ukłony dla sąsiadów, którzy mam nadzieję sięgną(...)wymiesza\u0107 za pomoc\u0105 r\u00f3zgi lub widelca"]} Drukuj Proste ciasto marchewkowe, marchewkowiec bez miksera Składniki Ciasto 300 g startej marchewki (ok. 3 średnie sztuki) 300 g mąki 250 g cukru 150 g oleju słonecznikowego po łyżeczce cynamonu, sody i proszku do pieczenia (dałam dodatkowo 2 łyżki przyprawy piernikowej i łyżeczkę cynamonu ekstra) szczypta soli 4 jajka

Mieszam w Garnku
Ciasto kruche z rabarbarem i kruszonką 95

cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia  2 jajka 1 łyżka kwaśnej śmietany oraz rabarbar (8-10 łodyg) 2 łyżki cukru 3 łyżki bułki tartej  Przygotowanie: Masło ucieramy z cukrem, dodajemy jajka, olej i śmietanę. Mieszamy i do masy dosypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.  Wyrabiamy dość miękkie ciasto, które nie powinno kleić się(...)Przygotowanie: Masło rozcieramy palcami w misce razem z mąką i cukrem, aż powstanie sypka kruszonka. Nagrzewamy piekarnik do 170 stopni z termoobiegiem (lub 180 bez termoobiegu).  Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy rozwałkowane ciasto, dociskając i wyrównując brzegi.  Ciasto posypujemy 1 łyżką bułki tartej, pozostałe 2 łyżki dodajemy do rabarbaru z cukrem i mieszamy. Taki rabarbar

bistro mama
Chleb na białkach z ziarnami i białym serem 149

wykonaniu, delikatny i z ogromną ilością różnych ziaren. Pieczony jest na proszku do pieczenia, więc wkłada się go do piekarnika natychmiast po wyrobieniu, bez czekania, aż wyrośnie. Od chwili, kiedy go zaczęłam piec, nie mam problemu z nadmiarem samych białek pozostających po wykorzystanych żółtkach, a uwierzcie mi, jest ich zawsze sporo. Można wykorzystać białka mrożone, które wcześniej musicie(...)niższa niż tradycyjna, ale nie ma to znaczenia, ponieważ w tradycyjnej piecze się tak samo. Co potrzeba: 300 g białego sera tłustego w kostce, 130 g mąki pszennej tortowej typ 450 8 białek jaj (L) Mogą być rozmrożone 1 płaska łyżeczka soli, 2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia, 100 g siemienia lnianego, 30 g pestek z dyni (łuskanych

Bułka z Chlebem
CIASTO PLEŚNIAK 183

łyżki drobnego cukru  szczypta soli 1 łyżka kwaśnej śmietany 12% lub 18% Na bezę 5 białek 250 g drobnego cukru 1 łyżka skrobi ziemniaczanej Dodatkowo: 400 g dżemu z czarnej porzeczki  blaszka o wymiarach 20x30 WYKONANIE Masło siekamy z mąką i proszkiem do pieczenia, 2 łyżkami cukru, szczyptą soli, 5 żółtkami i kwaśną śmietaną. Szybko zagniatamy(...)wykładamy papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto zetrzeć na tarce na dno formy. Na ciasto nakładamy grubą warstwę dżemu porzeczkowego  Na to ścieramy drugą część ciasta i delikatnie wykładamy na nie masę bezową.. Na wierzch śćieramy ostatnią część ciasta. Pieczemy około 40 - 50 minut w temperaturze 180ºC, najlepiej bez termoobiegu. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku

Mała w garnku miesza
Rolada bezowa z truskawkami i galaretką 145

wyposażenia piekarnika ) wykładamy papierem do pieczenia. Rozsmarować równomiernie masę białkową. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i pieczemy ok. 20 minut. Następnie wyciągamy i studzimy. Wystudzoną bezę obracamy papierem do góry i delikatnie zdejmujemy papier do pieczenia.  W misce ubijamy śmietankę z cukrem pudrem i mascarpone. Stężałą galaretkę kroimy w małą kostkę. Truskawki kroimy na mniejsze

Andzia Pichci
Lekkie drożdżowe pączki pieczone 138

omączonymi dłońmi formujemy z ciasta okrągły placek o wysokości ok.2-2,5cm. Powstałe ciasto dzielimy nożem na 8 w miarę jednakowej wielkości kawałków. Blachę do pieczenia wykładamy papierem i szykujemy sobie papilotki na muffiny – bez nich pączki też da się upiec, ale będą bardziej rozlazłe – ciasto jest rzadkie, papilotki pozwalają im utrzymać formę. Bierzemy delikatnie na lewą dłoń kawałek(...)napuszenia – przez skórkę zobaczycie pracujące drożdże i formujące się w cieście duże pęcherzyki powierza.   Piekarnik rozgrzewamy do 180⁰C, grzanie góra-dół, bez termoobiegu. Napuszone pączki wkładamy na środkowy poziom piekarnika i pieczemy przez 16-18 minut , do zezłocenia. Pączki od razu po wyjęciu z piekarnika smarujemy gorącym, roztopionym masłem. WYKOŃCZENIE PĄCZKÓW Po ostygnięciu dekorujemy pączki ucieranym lukrem

Karo in the Kitchen
SZARLOTKA 135

lodówce ok 30 min. Nie dłużej, aby nie zrobiło się twarde. Jedną połowę ciasta wykładamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia i delikatnie rozwałkowujemy (najlepiej za pomocą szklanki). Pieczemy ciasto od 15 – 18 min w 185°C (bez termoobiegu) lub dłużej, aż ciasto się lekko zarumieni. Podczas pieczenia pierwszej warstwy ciasta przygotowujemy drugą. Na papierze do pieczenia

Słodki Pomysł
Gęś pieczona z faszerowanymi jabłkami 201

kuper usunąć. Środek gęsi dokładnie natrzeć majerankiem i pieprzem. Jeśli gęś nie marynowała się w soli dodatkowo i solą. Nie należy nacierać gęsi z wierzchu, ponieważ w czasie pieczenia zioła spalą się i nadadzą jej goryczkowego smaku  obrać jabłka, specjalnym nożykiem usunąć gniazda nasienne. Środek jabłek wypełnić posiekanymi orzechami wymieszanymi z miodem. Nadziać gęś, zaszyć lub spiąć wykałaczkami(...)upływie czasu zlać gęsi tłuszcz (ale zachować!) usunąć pokrywę i dopiekać gęś około 20 minut, aż  się zrumieni. Odwrócić gęś na "plecy" i piec kolejne 1,5-2 godziny do zrumienienia, już bez przykrycia. Można gęsiarkę  obrócicćo 180`, bo domowe piekarniki nie pieką równomiernie. W międzyczasie można kilkakrotnie podlać gęś wytopionym tłuszczem upieczoną gęś wyjąć z piekarnika

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Serowa polenta z pieczonymi warzywami i sosem 173

sosu. Takiego gęstego, a'la pieczeniowego, którym można by polać polentę. Wydaje mi się, że polenta i taki sos tworzą duet idealny. Aby stworzyć aromatyczną bazę bez użycia mięsa wykorzystałam zmiksowane pieczone warzywa, które połączyłam z winem i koncentratem pomidorowym. Efekt bardzo przypadł mi do gustu, przypomina mi w smaku gulasz, który kiedyś przygotowywałam. Sos ma też bardzo ładny(...)jednak macie mało czasu, zróbcie polentę, upieczcie warzywa, a na końcu polejcie wszystko gotowym pomidorowym sosem lub domową passatą . Serowa polenta z pieczonymi warzywami i sosem z pieczonych warzyw i wina Składniki (na 4 porcje): na pieczone warzywa*: 8 małych marchewek, obranych i przekrojonych wzdłuż na pół 2 średnie pietruszki, obrane i pokrojone na cztery części 4 małe cebule czerwone

Chilli Czosnek i Oliwa
Kaczka w ziołach z jabłkami 131

kaczka będzie pieczona i odstawić na noc do lodówki.  3. W dniu pieczenia kaczki piekarnik rozgrzać do 220 C,  rondel włożyć bez przykrycia na 20-30 minut, a następnie obniżamy tem. pieczenia do 180 C i przykrywamy pokrywą garnek. Podczas pieczenia podlewamy kaczkę tłuszczem, po godzinie kaczkę obracamy na drugą stronę. Część wytopionego tłuszczu

Apetyczna babeczka
Ciasto ,,Karmelowa Pomarańcza". 194

skórkę pomarańczy ubijamy na jasną masę mikserem. Dodajemy płatki, mąkę, sól, proszek do pieczenia i wszystko dokładnie mieszamy łyżką, aby powstała gęsta masa bez grudek. Powstałe ciasto wlewamy na zamarłszy karmel i pieczemy w rozgrzany do 180 stopni piekarniku przez ok. 35-40 min.  Po upieczeniu wykładamy ciasto na tortownicę, tak, aby karmel z pomarańczami był

Kuchnia Łukasza
Łosoś w papilotach z duszonym porem 76

Łososia uwielbiamy wszyscy. Szczególnie, gdy jest świeży i po upieczeniu soczysty (łosoś “przeciągnięty” jest suchy i wiórowaty). Dlatego dania z łososiem należą do naszych ulubionych. Dzisiejszy

Moja Delicja