bez pieczenia - 51792 przepisów (strona:698/3453)

Szarlotka z kruszonką 303

Bardzo smaczna szarlotka z kruszonką, z dodatkiem miodu i korzennych przypraw. Do kruszonki dodałam migdałów, dlatego jest jeszcze bardziej chrupiąca. Podczas pieczenia pięknie pachnie w kuchni :). Prosta w przygotowaniu, bez prażenia jabłek. Do szarotki użyłam mąki krupczatki, dzięki temu spód ciasta nie rozmiękł i ładnie się upiekł. Pyszna, aromatyczna szarlotka z kruszonką, bardzo polecam…     Szarlotka(...)Jabłka obrać i zetrzeć na tarce z grubymi oczkami. Piekarnik nastawić na 190oC na funkcji góra-dół. 5. Blaszkę o wymiarach 25x35cm wyłożyć papierem do pieczenia. Z lodówki wyjąć ciasto bez migdałów i nad blaszką zetrzeć je na tarce z grubymi oczkami. Wyrównać i docisnąć. 6. Jabłka osączyć w rękach (odcisnąć nadmiar soku, żeby jabłka

Mała Cukierenka
Paluchy keczupowe. 216

papierem do pieczenia. Gotowe paluchy powinny wyrastać około 30 minut (w tym czasie nagrzewamy piekarnik do temperatury 180°C- z termoobiegiem, lub do temperatury 200°C-bez termoobiegu). Bułeczki pieczemy do zarumienienia, czyli około 12 minut. Gotowe

Rozpustne gotowanie
Keks 173

Jednym z takich ciast jest keks. W większości domów piecze się go na Boże Narodzenie, ale u mnie Pan Keks wjeżdża na noworoczny stół. Mój keks jest bogaty w bakalie, kandyzowane skórki cytrusów, jest bez lukru, bo rodzinnie pałamy obrzydzeniem do lukrowanych ciast, jest bez proszku do pieczenia i z odrobiną sody. Przepis pałęta się w różnych

ladykitchen
Muffinko-serniko-brownie z jeżynami (lub innymi owocami) 150

czym dodajemy masę do miski z przesianą mąką i proszkiem do pieczenia. Wbijamy też jajka i krótko miksujemy na najwolniejszych obrotach. Do drugiej miski przekładamy mascarpone, dodajemy cukier, jajko i mąkę i całość łączymy (dobrze jest to zrobić blenderem). Do foremek na muffinki (piekłam w silikonowych, bez papilotek) nakładamy porcję ciasta czekoladowego (1-2 łyżki, tak do połowy(...)wysokości foremki), następnie masę serową (1 czubatą łyżkę) i lekko wciskamy owoce. Muffinki pieczemy w nagrzanym do 175-180 stopni piekarniku przez około 25-30 minut. Studzimy przed wyjęciem z foremek. Smacznego

Kolorowy Przepisownik
Tarte tatin z brzoskwiniami i rozwiązanie konkursu na żeliwną patelnię 198

brzoskwinie. Francuską solą jakoś się zbytnio nie przejęłam i użyłam soli morskiej. Tarte tatin to tarta warta grzechu i podobnie jak tradycyjna tarta z owocami przyrządza się bez problemu. Czas pieczenia jest jednak dłuższy, bo owoce muszę się dobrze skarmelizować i przywrzeć do ciasta. Najbardziej podniecona byłam faktem, czy mi się uda odwrócić tarte tatin na półmisek(...)patelni. Dwa uchwyty w patelni to jest to! Odwrócenie obyło się bez komplikacji. Kolejna satysfakcja nastąpiła po skosztowaniu tarte tatin…Niebo w gębie! Jestem bardzo zadowolona z mojej żeliwnej patelni i mam nadzieję, że zwycięzca konkursu będzie również. Zawsze jest mi trudno wybrać zwycięski komentarz. Tym razem jednak poszło łatwiej, nagroda wędruje do Amber. Dziękuję wszystkim za udział

codojedzenia
Jak zrobić idealną bezę? 99

miksować, aby połączyły się składniki. Na blaszkę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia delikatnie rozsmarować ubitą pianę, nadając jej okrągły kształt o średnicy około 28 cm. Wyrównać i boki delikatnie podnieść do góry, wtedy po upieczeniu łatwiej będzie rozsmarować krem i udekorować. Piec w piekarniku (bez termoobiegu) nagrzanym góra-dół do 120 stopni C, drugi poziom z dołu

Kuchcik gotuje
Ciasto z jabłkami 116

i przelewamy ciasto.  Jabłka kroimy w półplasterki,skrapiamy sokiem z cytryny i układamy na wierzch ciasta. Wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni (góra dół bez termoobiegu) i pieczemy ok.50 minut do tzw. suchego patyczka. Wystudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem

Andzia Pichci
Pieczone ziemniaki 39

Ziemniaki pieczone z czosnkiem w łupinkach oraz przyprawami. Pyszne i złociste. Pieczone ziemniaki to szybki i prosty sposób na dodatek do mięs pieczonych lub smażonych, potraw z grilla. Ziemniaki w tej wersji podasz także jako samodzielne danie wege polane np. oliwą czosnkową z surówkami lub świeżymi sałatami. Tak przygotowane ziemniaki możesz posypać świeżym szczypiorkiem (lub koperkiem) i zajadać(...)jajkiem sadzonym popijając kefirem lub maślanką. Dodatkowo przepis na pieczone młode ziemniaki. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na pieczone ziemniaki. Pieczone ziemniaki SKŁADNIKI: 1 kg ziemniaków 6 ząbków czosnku 5 łyżek oleju sól, pieprz, zioła prowansalskie, słodka papryka PRZYGOTOWANIE: Piekarnik nagrzej do temp. 180 st. C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu. Ziemniaki dokładnie wyszoruj, nie obieraj. Pokrój

Zasmakuj Kuchni
Tort "Kokosowy bukiet". 95

jajka szczypta soli 4 łyżki cukru kryształu 4 łyżki mąki tortowej 1,5 łyżki budyniu waniliowego bez cukru II. Masy: 500 g serka mascarpone 5 łyżek likieru kokosowego 2 tabliczki białej czekolady 1/2 szklanki śmietany kremówki 100 g wiórków kokosowych III. Bezy (Pavlova): 5 białek szczypta soli 300 g cukru IV. Poncz: 30 ml gorącej wody 7 łyżek likieru(...)soli ubijamy pianę. Stopniowo dodajemy cukier. Gdy masa będzie biała i lśniąca umieszczamy ją w rękawie cukierniczym.  Na papierze do pieczenia wyciskamy niewielkie, okrągłe bezy.  Temp. zmniejszamy do 150°C i wkładamy blachę do piekarnika. Pieczemy 30 minut. Następnie zostawiamy je w wyłączonym piekarniku na kolejne 30 minut. Łyżkę cukru dodajemy do gorącej wody i mieszamy

DominikaDolci
Bezy z orange curd 113

nakładam ją za pomocą szprycy na papier do pieczenia. Zachować należy odstępy bo beziki trochę urosną. Piekarnik rozgrzewam temp 120 stopni termoobieg. Wkładam dwie blaszki od razu, i piekę 20 minut po czym zmniejszam  temp do 100 stopni termoobieg i piekę dalej 40 minut. Bezy powinny być z wierzchu suche, a w środku dojdę podczas suszenia(...)czasie uchylam drzwiczki piekarnika i susze je dalej dwie godziny albo zastawiam na noc. Moje bezy są w środku lekko ciągnące. Jeżeli chcemy wysuszone całkiem trzymamy je dłużej 10 minut w piekarniku. Zbyt długie ich pieczenie powoduje że one potem się kruszą i łamią o czym się przekonałam

wesoła kuchnia
Krucha tarta z porzeczkami i bezą 77

pieczenia lub na dno i boki formy na tartę. Wymiary foremki do pieczenia powinny mieć średnicę mniej więcej 24 centymetry. Powierzchnię ciasta podziurkuj widelcem, po czym wstaw na 30 minut do lodówki gdzie stężeje i zastygnie. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni na grzanie góra, dół. Do rozgrzanego piekarnika wstaw sam spód tarty i piecz przez 40 minut(...)BEZA Białka ubij na sztywną pianę, podczas miksowania stopniowo łyżka po łyżce dodawaj cukier. Ubijaj aż kryształki słodzidła całkowicie się rozpuszczą, a masa stanie szklista i błyszcząca. Pod koniec dodaj sok cytrynowy i mąkę ziemniaczaną i zmiksuj krótko do połączenia. Bezę wyłóż na spód z nadzieniem porzeczkowym. Tartę wstaw ponownie do piekarnika na kolejne 60 minut, tym razem piecz

ProstePesto.pl
Sernik z 15 jaj z Polewą Bez Masła 84

window.adsbygoogle || []).push({}); Sernik to nic innego jak rodzaj ciasta deserowego, którego głównym składnikiem jest biały ser. Domowy sernik z 15 jaj z polewą to król pośród wszystkich serników. Piecze się go bez spodu z dużą ilością jajek i sera. A co najważniejsze, tak przygotowany sernik prawie wcale nie opada po upieczeniu. Sernik z poniższego przepisu jest niezwykle delikatny, puszysty(...)wymieszać delikatnie szpatułką z masą serową. Gotowe masę serową i ubite białka wlać do blaszki wyścielonej papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 70 minut w temperaturze 180 stopni (grzałka góra- dół). Na ostanie 20 minut pieczenia włączyć grzanie tylko od dołu. Wyłączyć piekarnik i studzić sernik przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia

Przepiski.pl
Tort Royal 205

Tortownicę o średnicy 24 cm smarujemy masłem  i wykładamy papierem do pieczenia.  Do tak przygotowanej formy wykładamy ciasto  i wstawiamy do piekarnika nagrzanego  do 170 stopni.  Biszkopt pieczemy ok. 25 minut. Po ostygnięciu kroimy na 2 blaty.    Beza: 3 białka 150 g drobnego cukru 1 łyżka kakao 1 łyżka mąki ziemniaczanej(...)Ubitą pianę wykładamy na spód tortownicy wyłożonej papierem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 170 stopni około 20 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy jeszcze 15 minut. Bezę wyjmujemy i studzimy. Krem czekoladowy: 200g ciemnej czekolady 375g mascarpone 250g śmietanki kremówki 30% 1/3 szklanki cukru pudru Czekoladę roztapiamy i mieszamy z mascarpone. Mascarpone dodajemy po łyżce

Pyszności Słodkości