bez pieczenia - 51792 przepisów (strona:700/3453)

Ciasteczka kokosowe z bananem 305

zaś jedno ciasteczko ma ok. 75 kcal. Ciasteczka kokosowe – Składniki: 2 średnie dojrzałe banany (nawet mocno dojrzałe – będą wtedy słodsze) – waga ok. 350 g ze skórką (bez skórki ok. 205 g) 1,5 szklanki wiórków kokosowych – ok. 150 g 1 szklanka amarantusa ekspandowanego tzw. poppingu – ok. 25 g (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis na ciasteczka(...)składników wyszło mi 18 ciasteczek o średnicy cm. Uformowane ciasteczka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st. C (opcja góra-dół + termoobieg) i piec ciasteczka przez 5 minut, a następne 10-15 minut piec je już bez termoobiegu (sama opcja góra-dół) do lekkiego zarumienienia. Po upieczeniu ostudzić ciasteczka na kratce. Smacznego

Kulinarne Przeboje
Bułeczki na zakwasie z dyniowym puree. Nocne śniadaniowe bułki 120

ciasto pod przykryciem na pozostały czas fermentacji. 16.30 DZIELENIE I FORMOWANIE CIASTA Pod koniec fermentacji ciasto powinno wyrosnąć w pojemniku, ale nie za bardzo. Najpierw smarujemy masłem formę do pieczenia (nawet jeśli jest nieprzywierająca), aby po upieczeniu bułki dobrze wyszły z formy. Możemy użyć formy kwadratowej (u mnie jest to forma 20 x 20 cm) lub okrągłej. Wykładamy ciasto(...)kulki, które układamy w natłuszczonej formie. Foremkę z ciastem przykrywamy folią spożywczą, najlepiej całość włożyć do foliowej torby i wstawić do lodówki, do następnego dnia. Bułki możemy piec tego samego dnia bez zimnej fermentacji. Wówczas pozwalamy im dobrze wyrosnąć w cieple i pieczemy według wskazówek poniżej. 8.00 – 12.00 – następnego dnia – WYRASTANIE BUŁEK Następnego dnia wyjmujemy formę

Tajemnice Smaku
Babka Wielkanocna 197

Święta Wielkanocne już za pasem, oprócz tradycyjnych przystawek i wystawnych dań nie może na wielkanocnych stołach zabraknąć również świątecznych wypieków. Tak więc najwyższa pora zakasać rękawy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
To pierogi czy pierniczki? Pierniczki jak alpejskie, nadziewane i wyglądające jak pierogi! 102

lodówki na przynajmniej 12 godzin, by zgęstniało. Ciasto może zostać w lodówce kilka dni, nie musisz piec następnego dnia. Ciasto po wyjęciu z lodówki dzielę na porcje. Podsypuję mąką i rozwałkowuję na grubość ciasta do pierogów - jeśli robię pierniczki nadziewane. Na pierniczki bez nadzienia ciasto powinno być dwukrotnie grubsze.  Wycięte kółka układam na natłuszczonej foremce do pierogów(...)dodaję marmoladę i zamykam. Gotowe "pierogi" układam na blaszce. Przed upieczeniem smaruję rozmąconym białkiem. Piekarnik ustawiam na termoobieg i nagrzewam do 180C stopni. Pierniczki jak pierogi (nadziewane) piekę 12 minut, pierniczki bez nadzienia (po prostu wycięte wzory) 7-8 minut. Z tego przepisu możesz zrobić różne wzory pierniczków nadziewanych, aczkolwiek pierogi robi się najszybciej i mają najwięcej nadzienia. Moje

Gotowanie i blogowanie
Imbirowa szarlotka 193

małą blaszkę tzw. keksówkę. Składniki na ciasto: 1 jajko 100 gram mąki 40 gram masła 40 gram cukru 1 łyżka śmietany 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia Jabłka i beza: 6 średnich jabłek 1 cukier waniliowy kawałek korzenia imbiru około 5-8 cm 2 białka 1/2 szklanki cukru pudru Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto łączymy nożem, najdłużej jak to możliwe(...)stopni na 20 minut.  Po tym czasie białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy stopniowo cukier puder. Jeśli białka osiągną już kremową konsystencję wykładamy je na podpieczone ciasto i pieczemy około 10-15 minut, najlepiej do suchego patyczka i zarumienienia białka

Życie zaczyna się w kuchni
Szarlotka z bezą i orzechami 210

mama nie piekłaby ciasta z jabłkami. A ileż odmian szarlotek mamy! Na kruchym cieście, na biszkopcie, pełnoziarnista, sypana, tatrzańska, szwajcarska, z kruszonką, z bitą śmietaną, z bezą, z budyniem, z kokosem, z pomarańczą... Wyliczać można bardzo długo i każdy ma swoją ulubioną. My przepadamy wręcz za szarlotką z dużą ilością jabłek i chrupiącą delikatną bezą. To ciasto, które nigdy się(...)piekarnika, piec 20 minut w temp. 170stC. Białka ubić na sztywną pianę, w kilku turach wsypywać cukier, ciągle ubijając. Dodać mąkę ziemniaczaną i ocet, zmiksować krótko. Bezę wyłożyć na jabłka, posypać orzechami i piec jeszcze 25 minut w temp. 160stC. Po upieczeniu studzić przez 10 minut przy uchylonych drzwiach piekarnika, następnie wyjąć i studzić na kratce. Szarlotka pysznie smakuje zarówno

Obiad gotowy
Tarta z jabłkami, czyli szybki jabłecznik 195

Składniki: 2 szklanki mąki pszennej (320 g) 1,5 łyżeczki do pieczenia 200 g masła 1 średnie jajko ¼ szklanki cukru (80 g) opcjonalnie 1-2 łyżeczki śmietany 18% (gęsta, kwaśna) 7-8 jabłek  cynamon do smaku Przygotowanie: Do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia i wszystko wstępnie mieszamy. Następnie dodajemy cukier, wbijamy jajko i dodajemy(...)ciasta ugniatamy w palcach tworząc łatki). Całość posypujemy po wierzchu cynamonem. Naszą tartę z jabłkami wkładamy na środkowy poziom nagrzanego do 180 stopni piekarnika (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Ciasto pieczemy do ładnego zarumienienia. Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika, u mnie około 35-40 minut. Ciasto należy obserwować. Tartę można wyjąć od razu

Słodkie okruszki
kruche z owocami i bezą 196

łyżeczka proszek do pieczenia Wykonanie Sk ładniki ciasta połączyć ręcznie ,lub robotem. Następnie wyłożyć wszystko na stolnice ,dodać jajko. Wyrobić ciasto ze składnikami połączyć najpierw widelcem ,potem wyrobić ręcznie do połączenia wszystkich składników. Nastawić piekarnik na 180°C . Wstawić ciasto do nagrzanego piekarnika-termoobieg. Piec 15 minut . Beza 4 bia łka 240 g cukru drobnego 1 p łaska łyżka(...)termoobieg Na upieczony letni spód wy łożyć owoce,wymieszane ze skrobią ,a na wierzch ubitą pianę Posypa ć płatkami migdałów. Wstawić do nagrzanego piekarnika termoobieg 150°C . Piec około 30 minut . Wyjąć. Ostudzić. Schować do lodówki. ps. kroi ć dopiero po ostudzeniu

w mojej kuchni
kruche z owocami i bezą 197

łyżeczka proszek do pieczenia Wykonanie Sk ładniki ciasta połączyć ręcznie ,lub robotem. Następnie wyłożyć wszystko na stolnice ,dodać jajko. Wyrobić ciasto ze składnikami połączyć najpierw widelcem ,potem wyrobić ręcznie do połączenia wszystkich składników. Nastawić piekarnik na 180°C . Wstawić ciasto do nagrzanego piekarnika-termoobieg. Piec 15 minut . Beza 4 bia łka 240 g cukru drobnego 1 p łaska łyżka(...)termoobieg Na upieczony letni spód wy łożyć owoce,wymieszane ze skrobią ,a na wierzch ubitą pianę Posypa ć płatkami migdałów. Wstawić do nagrzanego piekarnika termoobieg 150°C . Piec około 30 minut . Wyjąć. Ostudzić. Schować do lodówki. ps. kroi ć dopiero po ostudzeniu

mojej kuchni
Pieczony pstrąg na puree z marchewki 290

Dziś pieczony pstrąg na puree z marchewki. Jeśli wypróbowaliście już łososia na puree z kalafiora , czas na rybę w całości. Ja użyłam pstrąga tęczowego, ale myślę, że świetnie sprawdzi się w tym daniu także dorada czy okoń morski (labraks). Ryba wygląda bardzo zadziornie, ale danie jest delikatne – szczególnie marchewkowe puree z dodatkiem chrzanu jest warte uwagi. Bałam się tego(...)zewnątrz glazurą. Na wierzchu każdej ryby robimy 3-4 nacięcia po jednej stronie i wkładamy w każde półplasterek limonki. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220-230°C (bez termoobiegu!) i pieczemy 9-11 minut. Na talerzach rozsmarowujemy puree marchewkowe. Układamy rybę. Posypujemy świeżą kolendrą i ewentualnie chili (zamiast chili mogą to być np. podprażone płatki migdałów, które świetnie pasują

Poezja smaku
Tort ombre jogurtowo-truskawkowy 132

surowego ciasta przełożyć do formy 20 cm, wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno, boków niczym nie smarować) wyrównać, pozostałe ciasto przełożyć do formy 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno, boków niczym nie smarować) wyrównać. Piec 35-40 min w 170 st. Od razu po upieczeniu, wyjąć z piekarnika, w formie zrzucić na podłogę z wysokości około(...)dzięki temu biszkopt opadnie tyle ile trzeba i będzie stabilny później. Nad ranem/po całkowitym wystudzeniu nożykiem oddzielić biszkopt od boków tortownicy. Przekroić na 3 części. Ja dwa biszkopty piekłam za jednocześnie, bez termoobiegu. Składniki na krem jogurtowo-truskawkowy: 900-1000 gr mrożonych lub świeżych truskawek, mrożonych nie rozmrażać 1 szklanka cukru (mniej lub więcej do smaku w zależności

moj przepis na
Tort ombre jogurtowo-truskawkowy 114

surowego ciasta przełożyć do formy 20 cm, wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno, boków niczym nie smarować) wyrównać, pozostałe ciasto przełożyć do formy 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno, boków niczym nie smarować) wyrównać. Piec 35-40 min w 170 st. Od razu po upieczeniu, wyjąć z piekarnika, w formie zrzucić na podłogę z wysokości około(...)dzięki temu biszkopt opadnie tyle ile trzeba i będzie stabilny później. Nad ranem/po całkowitym wystudzeniu nożykiem oddzielić biszkopt od boków tortownicy. Przekroić na 3 części. Ja dwa biszkopty piekłam za jednocześnie, bez termoobiegu. Składniki na krem jogurtowo-truskawkowy: 900-1000 gr mrożonych lub świeżych truskawek, mrożonych nie rozmrażać 1 szklanka cukru (mniej lub więcej do smaku w zależności

moj przepis na
Tort ombre jogurtowo-truskawkowy 151

surowego ciasta przełożyć do formy 20 cm, wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno, boków niczym nie smarować) wyrównać, pozostałe ciasto przełożyć do formy 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno, boków niczym nie smarować) wyrównać. Piec 35-40 min w 170 st. Od razu po upieczeniu, wyjąć z piekarnika, w formie zrzucić na podłogę z wysokości około(...)dzięki temu biszkopt opadnie tyle ile trzeba i będzie stabilny później. Nad ranem/po całkowitym wystudzeniu nożykiem oddzielić biszkopt od boków tortownicy. Przekroić na 3 części. Ja dwa biszkopty piekłam za jednocześnie, bez termoobiegu. Składniki na krem jogurtowo-truskawkowy: 900-1000 gr mrożonych lub świeżych truskawek, mrożonych nie rozmrażać 1 szklanka cukru (mniej lub więcej do smaku w zależności

moj przepis na
Tarta na słono z suszonymi pomidorami i kurczakiem 233

obsypać bułką tartą i wyłożyć ciastem. 4. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C na 15min z obciążeniem. Następnie zmniejszamy temperaturę do 175 stopni C i pieczemy przez 20min bez obciążenia. Składniki na farsz: - dwie mniejsze cukinie - cebula - podwójna pierś z kurczaka - dwa ząbki czosnku - 200g suszonych pomidorów w oleju - sól - pieprz - słodka papryka - curry - ser żółty(...)ciasto i posypujemy startym żółtym serem i mozzarrellą. 5 .Wybijamy jajka i dodajemy mleko, wszytko razem mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem i bazylią. 6. Przygotowaną masą zalewamy ciasto. 7 .Pieczemy w 160 stopniach C przez 30min

Coś z niczego
Tort ombre jogurtowo-truskawkowy 280

surowego ciasta przełożyć do formy 20 cm, wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno, boków niczym nie smarować) wyrównać, pozostałe ciasto przełożyć do formy 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno, boków niczym nie smarować) wyrównać. Piec 35-40 min w 170 st. Od razu po upieczeniu, wyjąć z piekarnika, w formie zrzucić na podłogę z wysokości około(...)dzięki temu biszkopt opadnie tyle ile trzeba i będzie stabilny później. Nad ranem/po całkowitym wystudzeniu nożykiem oddzielić biszkopt od boków tortownicy. Przekroić na 3 części. Ja dwa biszkopty piekłam za jednocześnie, bez termoobiegu. Składniki na krem jogurtowo-truskawkowy: 900-1000 gr mrożonych lub świeżych truskawek, mrożonych nie rozmrażać 1 szklanka cukru (mniej lub więcej do smaku w zależności

moj przepis na

Proponowane wyszukiwania