bez pieczenia - 51792 przepisów (strona:691/3453)

gołąbkowa zapiekanka... 242

przyprawa do zup i potraw w płynie 2 łyżki, wędzona papryka w proszku 1 łyżeczka, kucharek 1 łyżeczka, śmietana gęsta 3 łyżki, mąka pszenna 4 łyżki ugotowany bez soli ryż wsypać do miski, dodać mielone mięso wieprzowe, kucharka, papryki, bazylię, wbić całe jajka i wszystko dobrze ręką wyrobić kapustę białą obgotować jak na gołąbki, ściągać liście, usunąć zgrubienie, naczynie(...)pomidorowy, paprykę, przyprawę w płynie, mąkę pszenną rózgą wymieszać na gładki sos sos wylać na kapustę, nakryć pokrywą, piekarnik nagrzany na 220 C, grzanie góra/dół, piec około 35 minut, następnie bez pokrywy na termoobiegu w 160 C piec 10 minut kroić zapiekankę lekko przestudzoną - pyszne danie o smaku tradycyjnych gołąbków............SMACZNEGO!!! Lubię Nie lubię

W Mojej Kuchni Lubię
Bezy 141

pewno podczas gotowania czy pieczenia ciast zostały Wam tylko białka. Żeby ich nie marnować można wykorzystać do zrobienia bezy o finezyjnych kształtach. Wbrew opiniom niektórych beza nie jest trudna do wykonania. Najważniejsze to ubić dobrze białka. Trzeba być ostrożnym by podczas rozbijania jajek do białka nie dostała się nawet odrobina żółtka, bo będzie problem z ubiciem piany. Osobiście(...)miksujemy, stopniowo dodając cukry, aż piana będzie sztywna. (po odwróceniu miski do góry dnem, białka nie mogą z niej wypaść ;) ) Na blachę, wyłożoną papierem, układamy łyżką bezy w odstępach 2-centymetrowych. Pieczemy je 45 minut w 140 stopniach, następnie wyłączamy piekarnik i pozostawiamy bezy w środku na następne 45 minut, by całkowicie wyschły

upichcic
Pyszne i bardzo proste w przygotowaniu ciasto jogurtowe ze śliwkami 178

dzisiejszego dnia wtręty różnych kultur kulinarnych zachodu (kuchnia francuska, angielska), wschodu (rosyjska), a także południa (grecka). W ostatni weekend odkryłam jednak prawdziwy skarb gastronomiczno-kulinarny omawianej krainy, w którym bez dwóch zdań zakochałam się, a konkretnie... Białą Lokomotywę.  Tak, to nie pomyłka. Maszyna ciągnąca sznur wagonów, pomalowana na biały kolor niejednemu turyście odwiedzającemu Nową Rudę, niedaleko granicy(...)opakowanie cukru wanilinowego 1 szklanka gęstego naturalnego jogurtu 1 szklanka oleju (u mnie słonecznikowy) 2 szklanki mąki ( u mnie orkiszowa) 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (najlepiej BIO bez fosforanów) 30-40 dag śliwek ( można dodać inne owoce np. morele, brzoskwini lub jabłka ) Przygotowanie:   Jajka ubijać mikserem około 5 minut dodając stopniowo cukier i cukier wanilinowy

Moja Mama Gotuje
Ciasto "Kruchy Jeżynowiec" 360

Dwie części ciasta wyjmujemy. Wykładamy na blaszki. Nakłuwamy widelcem i smarujemy dwie z nich   dżemem jeżynowym lub frużeliną jeżynową ( jak u mnie) . Jeden blat pozostawiamy bez dżemu.  Blaty pieczemy po 30 minut w temperaturze 180 stopni . Studzimy Składniki na krem: 2 budynie śmietankowe 2 i pół szklanki mleka 8 łyżek cukru 20 dag margaryny do kremów

Domowe ciasta
Bezy z kremem krówkowym 124

lśniąca i sztywna piana. Dodać mąkę ziemniaczaną i ocet, wmiksować. Ubitą pianę z białek przełożyć do rękawa cukierniczego z dość grubą tylką. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskać podłużne bezy o dwóch warstwach. Suszyć je w piekarniku nagrzanym do 110 o C przez 2 godziny ( z termoobiegiem ). Pozostawić do wystygnięcia. Krem krówkowym: Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Dwie

niecodziennikpary
Szarlotka z bezą 198

Masa jabłkowa: ok 70 dag jabłek (antonówki) 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżeczki cynamonu 10 dag biszkoptów 15 dag cukru Beza: 4 białka pół szklanki cukru. Sposób wykonania: Na stolnicę przesiewamy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dodajemy cukier, cukier waniliowy, sól i masło.  Nożami szatkujemy masło z mąką do uzyskania drobnych kawałków.  Dodajemy żółtka(...)przygotowujemy bezę. Białka ubijamy w misce na sztywną pianę. Następnie dodajemy stopniowo cukier i miksujemy do momentu aż cukier całkowicie się rozpuści (nie będą wyczuwalne grudki). Bezę wykładamy na gorące ciasto i pieczemy około 30 - 40 minut zmniejszając temperaturę do 140°C. Ciasto pieczemy przy włączonym termoobiegiem

Qchnia po prostu
Tort kokosowo-czekoladowy z wiśniami 243

dekoracji Przygotowanie tortu zaczynamy od upieczenia biszkoptu. Nim zaczniemy trzeba pamiętać, by wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej. Spód tortownicy o średnicy 22 cm wykładamy papierem do pieczenia. Boki zostawiamy bez papieru. Nie posypujemy ich też bułką tartą. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Białka oddzielamy dokładnie od żółtek. Wlewamy białka do suchego naczynia i wsypujemy szczyptę soli. Ubijamy(...)stopniowo cukier (po łyżce) i dalej miksujemy, aż masa nie zrobi się lśniąca. Następnie dodajemy po jednym żółtku i dalej miksujemy. Do miski przesiewamy mąkę pszenną, ziemniaczaną, proszek do pieczenia i kakao. Przesiane składniki musimy delikatnie i stopniowo wmieszać do masy jajecznej szpatułką tak, by nie zniszczyć piany z białek. Gotowe ciasto przekładamy do tortownicy i wkładamy do piekarnika

Dieta bez mleka
Ciasto Śliweczka z Bezą i Orzechami 580

wiśniowego (użyłam takiego z kartonu) 2 laski cynamonu 1 budyń waniliowy bez cukru 60g mąki ziemniaczanej Beza: 4 białka 200g cukru 60-70g posiekanych orzechów włoskich 2 łyżki budyniu waniliowego w proszku bez cukru Ciasto: 1. Do mąki dodać cukier, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia i krótko wymieszać. Schłodzone masło zetrzeć na tarce z grubymi oczkami(...)wielkość blaszki 25cmx30cm, patrz FILM . Ciasto przełożyć do blaszki, wyrównać i ponakłuwać gęsto widelcem. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180C na funkcji góra – dół przez około 20 minut. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika. Beza: 6. Na podpieczony spód wyłożyć ciepłą masę śliwkową i wyrównać, patrz FILM . Do czystej, suchej miski przełożyć białka i ubić mikserem

Mała Cukierenka
Kruche babeczki z kremem orzechowym 128

ocieplać ciasta i nie rozpuścić masła. Ciasto podzielić na 2 części, jedną włożyć do lodówki, a drugą rozwałkować między dwoma arkuszami papieru do pieczenia na grubość 1 cm. Miałam tylko 6 sztuk foremek i dlatego pieczenie podzieliłam na dwie tury. Foremki ustawić obok siebie, z jednej strony ciasta odkleić papier i położyć ciasto na wierzch foremek. Ciasto delikatnie(...)fasolą. Folię z grochem, należy zdjąć pod koniec pieczenia i pozwolić babeczkom się przyrumienić. Ciasto jest dość miękkie i plastyczne, można więc nim wyklejać foremki bez wcześniejszego wałkowania ciasta. Piec w piekarniku nagrzanym góra-dół do 180 stopni C około 20 minut do lekkiego przyrumienienia. Po upieczeniu babeczki delikatnie wystudzić bez wyjmowania ich z foremek, następnie ostrożnie

Kuchcik gotuje
Orzechowo-czekoladowa babka (na orzechach laskowych) 274

połączenia składników. Masę wlewamy do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej kaszą manną keksówki. Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (środkowy poziom, grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Ciasto pieczemy do tzw. suchego patyczka. Czas pieczenia może być różny – u mnie około 40-45 minut. Nie zostawiamy ciasta za długo w piekarniku, aby się zbytnio nie wysuszyło. Po wystudzeniu

Słodkie okruszki
Chlebki Naan 198

kamiennym piecu zwanym tandoor, bez problemu można je wykonać także w warunkach domowych. Składniki (8 sztuk) -1 szkl. letniej wody -2 łyżeczki miodu -opakowanie drożdży instant -400 g mąki pszennej lub 250 g pełnoziarsnistej pszennej + 150 g zwykłej -1/2 małego opakowania jogurtu naturalnego -2 łyżeczki soli -1/2 łyżeczki proszku do pieczenia -1 jajko -3 łyżki

Zielona Kuchnia
Pleśniak z powidłami i śliwkami wędzonymi z korzenną nutą 348

szklanki mąki krupczatki 200 g masła 3/4 szklanki drobnego cukru 1 cukier waniliowy 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub ½ laski wanilii 2   łyżeczki proszku do pieczenia 6 żółtek Beza: 6 białek szczypta soli ½ szklanki cukru pudru Do przełożenia: słoik powideł śliwkowych około 50 g wędzonych śliwek około 50 g tradycyjnych suszonych śliwek 1 łyżeczka przyprawy korzennej do piernika

Mania Gotowania
Makowiec japoński 1103

bardzo prosty do upieczenia i pyszny w smaku. Ale jak to mówią co się odwlecze to nie uciecze więc dzisiaj nadrabiam zaległości. Jak wiadomo nie ma wypiekania bez papieru do pieczenia a ja oczywiście gorąco polecam wam nie tylko papier ale też i inne produkty firmy Stella . Składniki: Makowiec: 250 g suchego maku 250 g masła 2 szkl

Ala piecze i gotuje
Jednogarnkowe dania z piekarnika 22773

napis „PRZEPIS TUTAJ”. Zapraszam!     Aromatyczny kurczak pieczony z warzywami PRZEPIS TUTAJ (klik) Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym PRZEPIS TUTAJ (klik) Łopatka wieprzowa pieczona z warzywami bez tłuszczu PRZEPIS TUTAJ (klik) Przekładaniec z kapusty i karkówki w ketchupie PRZEPIS TUTAJ (klik) Kebabowa zapiekanka makaronowa PRZEPIS TUTAJ (klik) Zapiekanka gołąbkowa PRZEPIS TUTAJ (klik) Kurczak zapiekany z ryżem(...)warzywami PRZEPIS TUTAJ (klik) Zapiekanka wiejska PRZEPIS TUTAJ (klik) Makaronowe gniazdka z klopsikami PRZEPIS TUTAJ (klik) Schab faszerowany pieczony z kapustą i ziemniaczkami PRZEPIS TUTAJ (klik)         POLECAM TAKŻE: POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ SURÓWKI DO OBIADU PRZEPISY TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA DANIA

Blog z Apetytem
Muffinki limonkowe 160

startą z niej skórkę. Wszystko mieszamy na jednolitą masę i nakładamy do papilotek (tak do 2/3 wysokości). Papilotki z ciastem wkładamy do nagrzanego do 175 stopni piekarnika (bez termoobiegu) i pieczemy przez 25 minut. Po upieczeniu zostawiamy babeczki do wystudzenia i bierzemy się za śmietanę. Najpierw ścieramy skórkę z limonki i wyciskamy z niej sok. Następnie do szklanki (kubka

Kuchenne Wariacje
Muffinki z jabłkami i czekoladą - miękkie i wilgotne 267

wymieszać.  3. Dodać jabłka i czekoladę, wymieszać dokładnie. 4. Ciasto wyłożyć do silikonowych foremek, wstawić do piekarnika nagrzanego do 160*C z termoobiegiem (lub 190*C bez termoobiegu) i piec ok 25-30 min. Wystudzić. Nie mogłam się powstrzymać i jedną zjadłam na gorąco prosto z piekarnika:) 5. Posypać cukrem pudrem lub polać lukrem. Inspiracja: Z pamiętnika młodej

Kto ugości moich gości?

Proponowane wyszukiwania