bez pieczenia - 51792 przepisów (strona:694/3453)

Menu na tydzień: Mix&Match, czyli dobieraj i łącz składniki 184

pierwsze dlatego, że pięć obiadów zrobiliśmy w godzinę i 45 minut – to chyba nasz rekord. Po drugie, niemal wszystkie składniki upiekliśmy w piecu, a więc bez niepotrzebnego, niespecjalnie zdrowego smażenia – nawet stir fry zrobiliśmy prawie bez smażenia:) Po trzecie, udało nam się zrobić kilka naprawdę super przepisów, stosując nowe a niezawodne techniki. I po czwarte wreszcie, obiady(...)powstały metodą mix and match, czyli łączenia dość dowolnego różnych, gotowych składników. U nas wyglądało to tak, że osobno upiekliśmy mięsa, gdyż potrzebowały one różnych temperatur i czasu pieczenia. Razem upiekliśmy warzywa, co rozwiązało nam problem dodatków do dań. Metoda mix and match polega właśnie na tym, żeby ugotować kaszę, czy ryż, jako podstawę, bazę każdego dania na poszczególne

Niedzielny kucharz
Babka piaskowa – poznańska 211

babki smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą. Ciasto przelewamy do formy *** *** Babkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180’C z termoobiegiem lub 200’C bez termoobiegu i pieczemy około 40 minut – do suchego patyczka. Gotową babkę możemy polać polewą czekoladową, oprószyć cukrem pudrem lub polukrować *** *** Polewę czekoladową uzyskamy np. poprzez podgrzanie 100g mlecznej lub deserowej czekolady

Blog z Apetytem
Bataty z piekarnika z sosem tahini 160

trochę za dużo. Wymieszać z posiekanym czosnkiem, odrobiną soli, pieprzu i "kropelką" miodu "wydłubać" z owocu granata pestki podawać upieczone ziemniaki z sosem tahini, posypane pestkami granatu. Bez sosu, same pieczone bataty to smaczny dodatek np. steku z rostbefu ( przepis wkrótce) i surówką z selera i mango (przepis tutaj

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
SAŁATKA NA KAŻDĄ OKAZJĘ 192

zielone ogórki lub 4 gruntowe mała puszka kukurydzy oliwa,sól,pieprz Kotlety z karkówki rozbić,posolić,natrzeć czosnkiem,popieprzyć,posypać dowolną przyprawą do karkówki.Najlepiej zrobić to wcześniej.Piec na patelni bez tłuszczu,najlepiej na grillowej lub na grillu. Przygotować 4 płytkie talerze.Na każdy nałożyć po 1/2 główki umytej sałaty,lekko rozdrobnionej,jeden pomidor podzielony

Niespełnione zdolności kulinarne
Łatwy sernik na ciastkach 135

masła 50ml śmietany 30% 3 płaskie łyżki mąki pszennej tortowej 1 budyń śmietankowy szczypta soli szczypta proszku do pieczenia ulubione ciastka (u mnie mini markizy i kruche z marmoladą) Sposób przygotowania: Kwadratową tortownicę o wymiarach 26x26cm wyłożyłam papierem do pieczenia, wpuszczając brzegi w obręcz tortownicy. Na dnie blachy ułożyłam ciastka. Jajka i masło wyjęłam z lodówki wcześniej(...)szczyptą soli na sztywną pianę i wmieszałam drewnianą łyżką do masy serowej. Przygotowaną masę serową wyłożyłam do tortownicy na ciastka. Sernik wstawiłam do piekarnika i piekłam godzinę w temp. 175 stopni bez termoobiegu. Na ok. 10-15 minut przed końcem pieczenia sernik lekko wysunęłam z piekarnika i obkroiłam jego brzegi, aby oddzielić je od ścian blachy

Waniliowe Improwizacje
Ananasowiec 2410

temperaturze 180st, aż lekko się zarumieni. Do drugiego placka przygotowujemy bezę. Białka ubijamy na sztywno z solą, pod koniec ubijania dosypujemy po trochu cukier. Ubite na lśniąco białko wykładamy na ciasto, obsypujemy migdałami. Pieczemy 40 minut w temperaturze 180st. Żeby migdały się nie spaliły w trakcie pieczenia trzeba ciasto przykryć folią aluminiową. Oba placki pozostawiamy do wystudzenia. Ananasa(...)były 3 szklanki płynu. Stawiamy na gazie, podgrzewamy, ale nie zagotowujemy. Wsypujemy galaretki, mieszamy do rozpuszczenia, studzimy. Gdy galaretka zacznie tężeć dodajemy ananasa i wykładamy na kruchy placek (ten bez bezy). Wkładamy do lodówki, aby galaretka dobrze stężała. Galaretkę ananasową można zastąpić galaretką z mango, smak będzie bardziej tropikalny. Żelatynę rozpuszczamy w odrobinie wody. Śmietankę ubijamy na sztywno

Gotowanie moimi oczami
FANTAZJA ŚLIWKOWA 142

Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mąki kukurydzianej 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 250 g margaryny 1 - 2  łyżek kakao 4 żółtka 2 łyki cukru 1 łyżka cukru waniliowego Beza: 4 białka 3/4 szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej Masa śliwkowa: 1 kg śliwek węgierek 3 łyżki cukru 2 opakowania(...)wykładamy cała masę śliwkową i rozsmarowujemy. Na masę śliwkową należy zetrzeć na tarce jarzynowej całe kakaowe ciasto i wykładamy delikatnie bezę. Wyrównujemy wierzch. Na koniec na wierzch bezy ścieramy pozostałe jasne ciasto. Pieczmy 45 - 50 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C. Po upieczeniu ciasto pozostawiamy w tortownicy do całkowitego wystudzenia, do momentu aż galaretka nam stężeje. Następnie wykładamy

Ciastka - domowe słodkości
Zdrowe nawyki w diecie – od czego zacząć? 137

owoców i warzyw, bądź też koktajle z owoców, np. na bazie maślanki. Zamiast smażyć mięso w bułce tartej, która pochłania tłuszcz, mięso smaż na patelni grillowej bez tłuszczu bądź piecz w piekarniku. Jeżeli zdecydujesz się na panierkę, możesz zrobić ją np. z orzechów. Zamiast majonezu zrób sobie sos na bazie jogurtu naturalnego i ziół. Zamiast lodów śmietankowych wybierz sorbet

Kuchnia Bazylii
Puszyste bułeczki drożdżowe z nasionami chia 168

Formujemy kule, układamy na macie do pieczenia, lekko oprószonej mąką (lub papierze) zachowując odstępy ok. 1,5 cm, lekko spłaszczamy. Nacinamy ostrym nożem (niekoniecznie). Ponownie odstawiamy przykryte w ciepłe miejsce na godzinę, do wyrośnięcia. Wyrośnięte bułeczki smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy nasionami chia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 º C i pieczemy 15 minut. Gotowe studzimy na kratce(...)może być oliwa) – sugerując się komentarzami czytelników u Pauliny. - Bułek nie musimy smarować jajkiem. Posmarowane wodą będą wyglądały, jak z piekarni (na zdjęciu nr 1 ta bez nasion chia. - Piekłam w piekarniku z termoobiegiem. - Z tego samego ciasta można upiec rogaliki. - Nie dosypujcie mąki. Ciasto będzie luźne, ale takie ma być. - Nie próbowałam ich jeszcze nadziewać, ale moim

mojewypiekiinietylko
Krem z wiśniami 174

świeżych wiśni - 4 łyżeczki żelatyny - 3 żółtka - 6 łyżek cukru pudru - 2 torebki cukru waniliowego - 1/2 litra jogurtu naturalnego - bezy do dekoracji (mi zostało jeszcze kilka bez owocowych, które piekłam poprzednio) Przygotowanie: Jajka sparzamy i oddzielamy żółtka, które ucieramy na jednolitą masę z cukrem pudrem i cukrami waniliowymi. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości zimnej wody a wiśnie

Zainspirowana w kuchni
Malinowe bezowe serduszka z kokosowym kremem 266

wszystkich serduszek należy przewrócić papier na drugą stronę, tak by bezy nie miały później kontaktu z ołówkiem :-) bo inaczej ołówek odciśnie się na bezie.. Jeśli blacha jest ciemna i po przewróceniu papieru na drugą stronę nie widać konturów narysowanych serduszek - należy pod spód podłożyć drugi arkusz papieru do pieczenia. W metalowej misce ubić białka na sztywno. Następnie stopniowo(...)termoobiegiem. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE Masę bezową nakładać do rękawa cukierniczego zakończonego okrągłą końcówką. Wyciskać serduszka zachowując odstępy (bezy trochę urosną w trakcie pieczenia). Na początku rysujemy kontur, następnie stopniowo wypełniamy wnętrze serduszka. Czynność powtarzamy by nadać bezie grubość. Tak postępujemy z każdym serduszkiem. Można oczywiście na początku narysować wszystkie serduszka

maniapieczenia
Z ŁĄKI NA TALERZ: Fiołkowe gniazdka bezowe 236

Indii szukać wewnętrznej harmonii ;) Jednakże tym samym zaznaczam, że bez wyżej wymienionego też się da! Nie ma co czekać, lepiej nazbierać fiołków, utrzeć z cukrem i cytryną, a resztę umieścić w bezowych gniazdkach i zatopić w nie zęby, smakując wiosny :) Fiołkowe gniazdka bezowe 12-14 sztuk Potrzebujesz: Beza: 4 białka 150g cukru pudru szczypta soli 1 łyżka mąki ziemniaczanej(...)błyszcząca. 3. Dodaj mąkę i ocet - zmiksuj do połączenia. 4. Za pomocą rękawa cukierniczego lub łyżeczki formuj gniazdka (najpierw spód, potem ścianki) na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. 5. Susz bezy w 110*C przez 1h, a następnie zmniejsz temperaturę do 90*C i susz kolejne 40min. Krem: 1. Fiołki utrzyj w moździerzu z cukrem, sokiem i skórką

Kuchnia w Słońcu Skąpana
ŁOSOŚ NA PARZE z FASOLKĄ SZPARAGOWĄ i SURÓWKĄ 223

rybę w dowolny sposób. Łosoś przyrządza się ok. 20-25 minut na parze, w piekarniku (koniecznie pod przykryciem w 180 stopniach) 30 minut, a ja użyłam funkcji pieczenia z parowaniem (bez przykrycia) i wybrałam program do ryby (który sugerował mi piekarnik), który trwa 30 minut. Jeśli gotujecie na parze, to w drugim pojemniczku umieśćcie razem z rybą fasolkę

Dietolog
ŁOSOŚ NA PARZE z FASOLKĄ SZPARAGOWĄ i SURÓWKĄ 217

rybę w dowolny sposób. Łosoś przyrządza się ok. 20-25 minut na parze, w piekarniku (koniecznie pod przykryciem w 180 stopniach) 30 minut, a ja użyłam funkcji pieczenia z parowaniem (bez przykrycia) i wybrałam program do ryby (który sugerował mi piekarnik), który trwa 30 minut. Jeśli gotujecie na parze, to w drugim pojemniczku umieśćcie razem z rybą fasolkę

Dietolog
Sernik z bezą 153

smacznej ozdoby (opcjonalnie, może być polewa czekoladowa) beza: 6 białek 4 łyżki cukru Przygotowanie: Dwa jajka i 6 żółtek utrzyj z cukrem, następnie dodawaj stopniowo budyń (proszek), ser, olej, mleko i rodzynki. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i wlej tam masę. Piekarnik nagrzej do temp. 200C i piecz na środkowej półce bez termoobiegu przez 50 minut. W razie(...)czego sprawdź metodą na patyczek czy sernik jest gotowy. Patyczek powinien być bardziej suchy niż wilgotny. Teraz przygotuj bezę: ubij na pianę 6 białek, dodaj cukier, chwilę jeszcze miksuj. Rozsmaruj na cieście i piecz jeszcze 15 minut w temp. 190C. Smacznego

Zasmakuj Kuchni
Ciasto z bakaliami kremem budyniowym i masą jabłkową 429

szklanki mąki tortowej ½ szklanki mąki krupczatki 25 dag masła ½ szklanki cukru 16 g cukru waniliowego  Oetker 4 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia  Oetker 20 dag konfitury z czarnej porzeczki lub dżemu Beza z bakaliami: 4 białka 1,5 szklanki cukru pudru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 10 dag mieszanych bakalii (orzechy włoskie, migdały, rodzynki, żurawina, nerkowce) Krem(...)cukier puder oraz mąkę ziemniaczaną. Podzielić na dwie części wyłożyć bezę na ciasta kruche, posypać po równo rozdrobnionymi bakaliami, wsadzić do nagrzanego piekarnika do 180*c piec 25-30 minut-do zrumienienia bezy. Tak upieczone placki zostawić do całkowitego wystudzenia. KREM BUDYNIOWY: Połowę mleka zagotować z cukrami, do reszty mleka wsypać mąki dodać Żółtak i zmiksować, wlać do gotującego się

Wanilia i Kardamon