wyrastanie ciasta, dzięki czemu pozostaje delikatne i miękkie w środku. Gorące powietrze tworzy się złocistą, chrupiącą skórkę. Termosonda - jej użycie zwiększa kontrolę nad procesem pieczenia. Termosonda monitoruje temperaturę wnętrza potrawy, bez ryzyka niedopieczenia czy przepieczenia. Gdy potrawa jest gotowa, termosonda zasygnalizuje zakończenie pieczenia i wyłączy piekarnik. Pyroliza - czyszczenie piekarnika przestało być zmorą, hamującą kulinarne zapędy(...)pyrolizy piekarnik spala w temperaturze 500 °C tłuszcz i zanieczyszczenia na drobny pył, który wystarczy usunąć ściereczką. Pozwala to utrzymać idealną czystość komory bez szorowania i używania detergentów. Optymalne ustawienia - piekarnik podpowiada optymalną temperaturę pieczenia dla wybranej funkcji, można ją zmienić ręcznie według uznania. Dzięki elektronicznej regulacji temperatury i czasu, proces pieczenia przebiega pod stalą kontrolą
Kulinarne przygody Gatitylitrowy, kawałek bawełnianej serwety oraz sznurek lub gumka-recepturka. Oczywiście można wyhodować zakwas pszenny, w tym celu musimy jedynie zmienić rodzaj mąki na pszenną pełnoziarnistą. Reszta kroków przygotowania pozostaje bez zmian. Dzień 1: w słoiku mieszamy 100ml przegotowanej, lekko ciepłej wody i 100g mąki. Słoik przykrywamy serwetą i odstawiamy w ciepłe miejsce na 24h. U mnie stał na nasłonecznionym(...)resztę przechowujemy w lodówce. Ja swój zakwas po ostatnim dokarmieniu i wyrastaniu schowałam do lodówki na 3 dni, gdyż nie miałam czasu na pieczenie. Dzień przed pieczeniem wyjęłam z lodówki, dokarmiłam (już bez wyrzucania połowy) i następnego dnia piekłam. Zakwas był silny, próbował nawet uciec ze słoika, więc nie musiałam posiłkować się drożdżami. Wiecie, jak się cieszę
Obiad gotowyWspaniałe kruche ciasto które piekłam już w różnych wersjach smakowych, nawet z jabłkami, zawsze, ale to zawsze smakuje pysznie. Słodka beza posypana płatkami migdałowymi i rozdrobnionymi orzechami , kwaśny porzeczkowy dżem który przełamuje słodycz bezy i prawdziwy orzechowy krem, to rozkosz której trudno się oprzeć, jedno z moich ulubionych warstwowych ciast! Składniki: Blacha 25/30 Kruche ciasto: ½ kg pszennej mąki(...)szklanki cukru pudru 20 dag masła 6 żółtek 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Szczypta soli 3 łyżki kwaśnej śmietany 18% Beza: 6 białek Szczypta soli 1 czubata szklanka cukru pudru 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej 10 dag orzechów włoskich 10 dag płatków migdałowych Słoiczek dżemu porzeczkowego Krem orzechowy: 30 dag orzechów włoskich 300 ml mleka 20 dag cukru
Wanilia i KardamonKolorowe mini bezy to doskonały deserek, ale też urocza dekoracja ciast i tortów. Tym razem potrzebowałam bezy białe oraz w odcieniu różu i fioletu do tortu dla córki. Jednak pianę z białek można barwić na wiele innych kolorów. Przepis jest bardzo prosty, choć samo przygotowanie i suszenie bezików wymaga czasu i cierpliwości. Jednak obiecuję Wam, że z efektów będziecie zadowoleni(...)obrotach, tak aby cukier się rozpuścił i nie był wyczuwalny w ubitej pianie. Na tym etapie białe bezy są już gotowe do wyciskania. Pianę przełożyć do rękawa cukierniczego z dowolnymi tylkami. Wyciskać bezy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Natomiast jeśli chcemy uzyskać bezy kolorowe należy do miseczki odłożyć część piany, dodać barwnik spożywczy o dowolnym kolorze
Zrób to smacznieSernik na śniadanie? Czemu nie! Fit serniczek wykonany z kostki twarogu półtłustego z dodatkiem pszenicy prażonej w miodzie, pieczony w piekarniku. Bez dodatku cukru - słodzony miodem lub syropem z agawy i bez mąki pszennej - z dodatkiem mąki kokosowej. Pyszne i pożywne śniadanie, które świetnie smakuje ze szklanką mleka lub kakao. Doskonale sprawdzi się również jako drugie śniadanie
Kuchnia MagdaLenyrogaliki nie rozwiną się. Rogaliki przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut do rośnięcia. Rogaliki, przed samym pieczeniem, smarujemy roztrzepanym jajkiem i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ja piekę rogaliki na grzałkach góra + dół, bez termoobiegu. Blaszki z rogalikami piekę pojedynczo, przez 20 minut. Rogaliki studzimy na kratce. Smacznego
Smak mojego domuciągle jeszcze są, to mam jeszcze jedną propozycję. Składniki: 1 szklanka mąki pszennej (i 1-2 łyżki dodatkowo) pół szklanki zmielonych migdałów, najlepsze bez skórki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 duże jajko pół szklanki oleju rzepakowego lub słonecznikowego pół szklanki mleka świeżo wyciśnięty sok i skórka otarta z 1 cytryny 2/3 szklanki cukru 1/4 łyżeczki(...)łyżki przesianej mąki dodatkowo i wymieszać. Formę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć do niej ciasto. Na wierzch wyłożyć śliwki, jedna obok drugiej, rozcięciami ku górze. Na wierzch równomiernie rozłożyć posypkę migdałową. Piec w temperaturze 175*C bez termoobiegu przez około 50 - 60 min. lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić. Migdałowa posypka: 1/3 szklanki
Proste Potrawymożna obejść się bez niego. - męskie kwiatostany leszczyny - mąka - woda - proszek do pieczenia (opcjonalnie) - cukier (opcjonalnie) Wykonanie: Mąkę mieszamy z wodą, aby uzyskać gęste ciasto. Dodajemy "banany" i mieszamy. Formujemy placki i smażymy. Możemy dodać trochę proszku do pieczenia, ale ja obyłem się bez i moim zdaniem wynik jest zadowalający. Cukier jednak zalecam
Kryzysowa Książka Kucharskamarynaty, przykryć i schować do lodówki na 3 godziny piekarnik elektryczny, grzanie góra/dół, 2 poziom, temp. 200 C, wstawić naczynie i pod przykryciem piec 45-50 minut, następnie bez przykrycia na termoobiegu 160 C piec z 10 minut kurczak jest bardzo soczysty, aromatyczny z wypieczoną skórką, można podać na ciepło do ziemniaków, ryżu, na zimno do pieczywa
W Mojej Kuchni Lubięskładamy je na pół, a następnie delikatnie rolujemy, uważając, aby plasterki jabłka nie wypadły. Zwinięte róże wkładamy do foremek na muffiny, przykrywamy folia aluminiową i pieczemy w temperaturze 200 stopni bez termoobiegu. Następnie zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze 8-10 minut, uważając, aby jabłka się nie przypaliły. Ciasta studzimy na kratce, przed podaniem posypujemy cukrem pudrem
Kulinarne przygody Gatitycukru pudru 1 płaska łyżeczka cukru migdałowego (można pominąć) 200 g zimnego masła ok. 2 szklanki mąki krupczatki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Budyń: 3 jasne budynie z cukrem 1 litr mleka Owoce i beza: oraz 600-700 g świeżych śliwek 4 białka szczypta soli 3/4 szklanki cukru kryształu 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka octu lub soku(...)małymi porcjami, ubijając do rozpuszczenia się cukru. Dodać pod koniec ocet lub sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną. Zmniejszyć temperaturę pieczenia do 140 o C . Ubite białka z cukrem wyłożyć na ciasto i piec do momentu aż beza lekko zbrązowieje (ok 30 minut). Ciasto wyjąć i ostudzić
Czerwień i błękitżółtek - 1 mały proszek do pieczenia Z powyższych składników zagnieść kruche ciasto. Podzielić na dwie części. Jedną część ciasta rozkruszyć na wyłożoną papierem blaszkę. Dokładnie "wygnieść" spód placka. Drugą część odłożyć na kruszonkę. Masa serowa: -0,5 kg sera na serniki( przeważnie używam ser Juliko) - 1 jajko - 1 budyń śmietankowy lub waniliowy(bez cukru) - 0,5 szkl. zmielonego(...)brzoskwiń( najlepiej mieć słoik własnych, bez cukru) - 1 szkl. cukru trzcinowego - 5 białek Brzoskwinie odsączyć, pokroić na mniejsze kawałki( najlepiej na plastry) i wyłożyć na masę serową. Białka ubić na sztywna pianę razem z cukrem trzcinowym. Ubitymi białkami przykryć brzoskwinie. Na to wszystko rozkruszyć resztę kruchego ciasta. Powstanie z tego beza z kruszonką. Piec w nagrzanym
Smaczne Zdrowekażdej strony wystawało około 2 cm ciasta. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni na jakieś 15 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy 5 minut bez obciążenia z góry (czyli zdejmujemy naczynie żaroodporne lub blachę). W międzyczasie przygotowujemy farsz. Szpinak przelewamy dwu, trzykrotnie gorącą wodą. Pozostawiamy do obcieknięcia. W misce umieszczamy biały ser, pokruszoną(...)oraz papryką. Nie ma potrzeby solić, gdyż sery są dostatecznie słone. Całość mieszamy. Pomidora myjemy i kroimy w plasterki. Farsz wykładamy na podpieczony spód, układamy pomidory, obsypujemy oregano i pieczemy 15 minut. Obsypujemy listkami bazylii i zajadamy. Smacznego :) Przed upieczeniem
Kolizje Smakówniż średnica foremek (moje miały średnicę 8 cm). Gotowymi krążkami ciasta dokładnie wylepić natłuszczone foremki, a dna nakłuć widelcem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 20 minut na złoty kolor. Wyjąć i wystudzić. Przygotować bezę: ubić białka ze szczyptą soli. Gdy będą już prawie sztywne, stopniowo dodawać cukier, cały czas ubijając, aż piana będzie szklista i błyszcząca. Pod koniec(...)stopni. Tartaletki napełnić 2 łyżkami limonkowego kremu, a na wierzch nałożyć gotową bezę. Można to zrobić łyżką lub rękawem cukierniczym z ozdobną tylką. Wstawić do piekarnika i piec około 25 minut, aż beza będzie lekko zarumieniona
wyzwania kuchenneBardzo lubię piec ciastka na krupczatce lub z jej dodatkiem. Nadaje ona tym drobnym wypiekom niesamowitej kruchości i delikatności. I tak właśnie jest z dzisiejszymi ciasteczkami 😃 Są kruche, delikatne i maślane ... No i bez proszku do pieczenia. Polecam! Składniki : (na 2 blaszki ciasteczek) 1.5 szkl. mąki krupczatki 2 żółtka 1/4 szkl. cukru pudru 2 łyżki
Walijskie Pichcenie