bez pieczenia - 51792 przepisów (strona:696/3453)

Miodowe pieczone brukselki 116

minut Czas pieczenia: 20 minut Poziom trudności: Bardzo łatwe Liczba porcji: 4 Brukselska jest jednym z najpiękniejszych warzyw, zminiaturyzowana wersja kapusty, krągła, zwarta i niebywałe zdrowa i pyszna. A mino to mało kto ją lubi. Jest o to głównie sprawka fatalnych doświadczeń ze źle przyrządzoną kapustką. Jako barowa przystawka brukselka jest zazwyczaj bez miłosierdzia rozgotowywana i na koniec(...)zetrzeć na tarce, skropić dresingiem i wymieszać z orzechami włoskimi. Genialnie smakuje wyciągnięta prosto z pieca. Pieczone brukselki to jedne z najpyszniejszych pieczonych warzyw. Są delikatne a przy tym wciąż zwarte, słodkie i lekko gorzkawe. Świetnie sprawdzą się jako przystawka do pieczonych mięs. U nas w domu połowa brukselek znika zanim trafią na stół, bo są nagminnie podjadania. Składniki

Niedzielny kucharz
puszysty biszkopt bez proszku do pieczenia – idealny 347

składniki: 6 jajek 200 g cukru 120 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej szczypta soli wykonanie: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę

Domowy Smak Jedzenia
Ciasto z czarnymi porzeczkami 84

obręcz a boki smaruję masłem, wlewam ciasto, układam i wysypuję czarne porzeczki, lekko je wtykam w ciasto. Piekarnik nagrzewam do temp. 180 C – grzanie góra plus dół, bez termoobiegu. Ciasto piekę na środkowej półce piekarnika przez 45 minut , do suchego patyczka. Gotowe posypuję cukrem pudrem

Zasmakuj Kuchni
Sernik bez spodu z mascarpone 66

Sernik bez spodu z mascarpone  Sernik bez spodu to pyszny, pieczony sernik z mascarpone i śmietaną - jest wilgotny, puszysty i bardzo szybki w przygotowaniu. Idealny dla początkujących, bo zawsze się udaje. Zobaczcie przygotowanie sernika bez spodu krok po kroku na poniższym filmie: Kliknij tu, by subskrybować mój kanał na Youtube Aby nasz sernik z czekoladą udał(...)smakuje najlepiej. Wszystkie składniki na wilgotny sernik bez spodu wystarczy tylko szybko zmiksować, nie za długo tylko do połączenia całości. Masę serową wystarczy potem tylko wylać do tortownicy i upiec - najtrudniejszą częścią jest tylko czekanie, aż nasz sernik bez ciasta schłodzi się odpowiednio w lodówce :) Nasz wilgotny i puszysty sernik bez spodu nie urośnie bardzo wysoki

Lekcje w kuchni
Sernik z rosą 83

zależności od potrzeby- włożyć blachę, by sernik się nie przypalił. Po upieczeniu zmniejszamy temperaturę do 150ºC, ostrożnie uchylamy piekarnik i wykładamy bezę. Beza: Białka (w temperaturze pokojowej) ubijamy na sztywną pianę kilka minut przed końcem pieczenia sernika. Do białek stopniowo dodajemy cukier i ubijamy do uzyskania lśniącej bezy. Wykładamy ją delikatnie na gorący sernik i równomiernie rozprowadzamy. Szpatułką(...)ząbkami" robimy ozdobne rowki (można użyć widelca). Sernik z bezą ponownie wsuwamy do piekarnika i pieczemy 15 minut we wspomnianych wcześniej 150ºC . Upieczone ciasto wyciągamy od razu z pieca i przenosimy w chłodne miejsce. Już po ok.20 minutach na wierzchu, w tych ozdobnych rowkach zaczną pojawiać się złote kropelki. To znak, że sernik się udał i będzie nie tylko dobrze

Kuchnia w czekoladzie
Ciasto Urodzinowe 214

łyżka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka miksujemy na sztywno stopniowo dodając cukier, aż do uzyskania sztywnej bezy. Wsypujemy wiórki wymieszane z mąkami i proszkiem do pieczenia i wlewamy sok z cytryny. Delikatnie, ale dokładnie mieszamy. Wykładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 30 min. w temp. 170-180 stopni(...)łyżki cukru 5 łyżek mąki pszennej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Białka miksujemy na sztywno stopniowo dodając cukier, aż do uzyskania sztywnej bezy. Dodajemy żółtka, a następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy. Pieczemy 25-30 min. w temp. 180 stopni. Studzimy. Masa jabłkowa: ok. 1 kg jabłek 1/3 szklanki cukru 2 galaretki pomarańczowe Jabłka

Domowe ciasta
Pani Walewska 242

Bomba Kaloryczna J No ale raz na jakiś czas … czemu nie!! Ciasto wyszło pyszne, podbiło moje serce szczególnie ze względu na bezę, którą uwielbiam. Mojemu mężowi nie przypadło natomiast do gustu, ponieważ nie lubi ciast z kremem. Jeśli pieczemy ciasto tylko dla siebie radzę zmniejszyć proporcję o 1/3 i upiec w małej blaszce. Ciasto jest bardzo sycące, i ze względu(...)papierem do pieczenia. Przekładamy na blachę od piekarnika. Blaszkę ponownie wykładamy papierem i rozwałkowujemy druga część ciasta. Smarujemy powidłami. Na tak przygotowane spody należy wyłożyć bezę i posypać ją migdałami. Piec w temperaturze 180ºC w termo-obiegu przez około 30 minut. Następnie zmniejszam temperaturę do 150 ºC i piekę spody jeszcze 20 minut. Placki ostudzić. Jedną szklankę mleka podgrzać

Mania Gotowania
Garnek Żeliwny Staub, Informacje i Zasady jak Obchodzić i Gotować w Naczyniach Żeliwnych 163

środowiska), waga naczyń (im bardziej zanieczyszczone żeliwo tym jest lżejsze, w żeliwie nagromadzonych jest więcej pęcherzyków powietrza, co wpływa również na trwałość i bezpieczeństwo użytkowania. Może bez wyraźnych powodów pęknąć podczas pieczenia). Gwarancja j est również ważna i jest pewnym wyznacznikiem jakości. Jak już wspomniałam Obie wymienione i najbardziej cenione na świecie firmy dają bardzo długi okres gwarancji(...)skondensowany, że zwykłe ziemniaki smakowały tak wyraziście i nieziemsko, że aż głupio się tak zachwycać . Kurczak pieczony w całości był mega soczysty i delikatny a piekłam go pod przykryciem, bo chciałam uzyskać delikatne mięso bez przypieczonej skórki, w efekcie wyszedł  tak jakbym go  gotowała na parze, dodatkowo był niezwykle aromatyczny, bo piekłam go na warzywach. Nie podlewałam

Blondynka Gotuje
Murzynek z serem 148

masa będzie zimna, dodajemy cztery żółtka i mieszamy. Dodajemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Po wymieszaniu ubijamy pianę z białek. Dodajemy ją do ciasta i mieszamy łyżką. Wlewamy ciasto do formy ok. 24×36 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Sernik: Cztery białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. W drugim naczyniu pozostałe żółtka oraz(...)mikser i porcjami dodajemy ubitą na początku pianę z białek, delikatnie mieszając łyżką. Na wierzch masy murzynkowej rozkładamy masę serową. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170°C (bez termoobiegu) i pieczemy ok. 60 minut. Studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach. Gdy ciasto stygnie, przygotowujemy polewę. Jej wszystkie składniki (masło, cukier, kakao i śmietanę) należy rozpuścić w rondelku i wymieszać

Poezja smaku
Szybka babka jogurtowa 231

Bardzo szybka i prosta do wykonania, a przy tym pyszna i lekka babka jogurtowa. Idealna jeśli w wirze świątecznych przygotowań nie mamy zbyt wiele czasu na pieczenie, a jednak bez babki na świątecznym stole jakoś tak nijako :) Babkę zrobiłam w wersji dwukolorowej, ale można ją zrobić również bez kakao. Babkę można polać roztopioną czekoladą, lukrem lub posypać(...)jogurtu naturalnego  120 g płynnego oleju kokosowego lub rzepakowego  3 jajka  1/2 szklanki ksylitolu lub cukru trzcinowego  1 i 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia  kilka kropel aromatu waniliowego 3 łyżki kakao + 3 łyżki mleka  Polewa: 50 gorzkiej czekolady (zawartość kakao min. 70 %) 3 łyżki mleczka kokosowego, niesłodzonego 2 łyżki ksylitolu (opcjonalnie) Wykonanie: Piekarnik

Healthy food explorer
Pulled pork – szarpana wieprzowina 121

szczególnie, gdy podczas pieczenia cudowny zapach przypraw unosi się w całym mieszkaniu!). Po przygotowaniu porządnego kawałka mięsa może nam ono starczyć nawet na tydzień. Świetnie sprawdza się w burgerach, kanapkach, tortillach, czy po prostu jako część obiadu. Spróbujcie, a na pewno się nie zawiedziecie! Składniki: – 1,5-2 kg łopatki wieprzowej (ja biorę bez kości) Składniki(...)ręcznikiem i nacieramy pozostałą, wcześniej przygotowaną przyprawą. Tak przygotowane mięso przekładamy do brytfanny lub na blachę. Piekarnik nagrzewamy na 110 stopni. Pieczemy około 6-8h bez termoobiegu (na każde pół kilograma mięsa należy przeznaczyć ok. 2h pieczenia). Po upieczeniu mięso przykrywamy folią aluminiową i zostawiamy „do odpoczęcia”. Później rwiemy mięso na kawałki za pomocą widelców

Be Fit Be Strong
Tarta truskawkowa z bezą 172

obciążenie z fasoli oraz folię (fot.2) i piec jeszcze przez około 13 minut na złoty kolor. Teraz czas na bezę. Białka wlać do miski i ubić mikserem na sztywną pianę. Następnie pomału, po 1 łyżce dodawać cukier cały czas ubijając (nie wskazane jest zmniejszanie ilości cukru, bo beza może się nie udać). Ubijać jeszcze przez(...)proszkiem kisielu lub z mąką ziemniaczaną. Na podpieczonym, kruchym spodzie rozsmarować dżem, ułożyć truskawki (fot.3) , wyłożyć pianę z białek (fot.4) i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 20-25 minut aż beza będzie z wierzchu lekko zarumieniona. Wyjąć i dokładnie ostudzić. Ciasto najlepiej kroić dopiero po całkowitym ostudzeniu, ponieważ ciepła tarta będzie miała zbyt płynne nadzienie, które

Świat Ciasta
Drożdżowy zawijaniec z dżemem 64

wykładam papierem do pieczenia. Ostrożnie wkładam przygotowane ciasto, smaruję żółtkiem. Ciasto wstawiam do nagrzanego do temp. 180 st. C piekarnika. Ustawiam program grzanie góra plus dół, bez termoobiegu. Ciasto piekę przez około 30-35 minut. Gotowe od razu wyjmuję z piekarnika i studzę. Przygotowuję lukier: do szklanki z cukrem pudrem wlewam 3 łyżki wody lub 3 łyżki soku

Zasmakuj Kuchni
Rolada serowa z polędwiczką wieprzową 121

wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C (bez termoobiegu) i pieczemy przez około 25 minut – do zrumienienia. Zaraz po wyjęciu ciasta z pieca, delikatnie odrywamy od niego papier *** *** Na ciasto wykładamy polędwiczkę, a na mięsie rozprowadzamy równomiernie farsz pieczarkowy *** *** Następnie delikatnie zwijamy całość w roladę *** *** Roladę zawijamy w papier do pieczenia (użyłam ten sam papier na którym piekłam

Blog z Apetytem

Proponowane wyszukiwania