minut Czas pieczenia: 20 minut Poziom trudności: Bardzo łatwe Liczba porcji: 4 Brukselska jest jednym z najpiękniejszych warzyw, zminiaturyzowana wersja kapusty, krągła, zwarta i niebywałe zdrowa i pyszna. A mino to mało kto ją lubi. Jest o to głównie sprawka fatalnych doświadczeń ze źle przyrządzoną kapustką. Jako barowa przystawka brukselka jest zazwyczaj bez miłosierdzia rozgotowywana i na koniec(...)zetrzeć na tarce, skropić dresingiem i wymieszać z orzechami włoskimi. Genialnie smakuje wyciągnięta prosto z pieca. Pieczone brukselki to jedne z najpyszniejszych pieczonych warzyw. Są delikatne a przy tym wciąż zwarte, słodkie i lekko gorzkawe. Świetnie sprawdzą się jako przystawka do pieczonych mięs. U nas w domu połowa brukselek znika zanim trafią na stół, bo są nagminnie podjadania. Składniki
Niedzielny kucharzskładniki: 6 jajek 200 g cukru 120 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej szczypta soli wykonanie: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę
Domowy Smak Jedzeniaobręcz a boki smaruję masłem, wlewam ciasto, układam i wysypuję czarne porzeczki, lekko je wtykam w ciasto. Piekarnik nagrzewam do temp. 180 C – grzanie góra plus dół, bez termoobiegu. Ciasto piekę na środkowej półce piekarnika przez 45 minut , do suchego patyczka. Gotowe posypuję cukrem pudrem
Zasmakuj KuchniSernik bez spodu z mascarpone Sernik bez spodu to pyszny, pieczony sernik z mascarpone i śmietaną - jest wilgotny, puszysty i bardzo szybki w przygotowaniu. Idealny dla początkujących, bo zawsze się udaje. Zobaczcie przygotowanie sernika bez spodu krok po kroku na poniższym filmie: Kliknij tu, by subskrybować mój kanał na Youtube Aby nasz sernik z czekoladą udał(...)smakuje najlepiej. Wszystkie składniki na wilgotny sernik bez spodu wystarczy tylko szybko zmiksować, nie za długo tylko do połączenia całości. Masę serową wystarczy potem tylko wylać do tortownicy i upiec - najtrudniejszą częścią jest tylko czekanie, aż nasz sernik bez ciasta schłodzi się odpowiednio w lodówce :) Nasz wilgotny i puszysty sernik bez spodu nie urośnie bardzo wysoki
Lekcje w kuchnizależności od potrzeby- włożyć blachę, by sernik się nie przypalił. Po upieczeniu zmniejszamy temperaturę do 150ºC, ostrożnie uchylamy piekarnik i wykładamy bezę. Beza: Białka (w temperaturze pokojowej) ubijamy na sztywną pianę kilka minut przed końcem pieczenia sernika. Do białek stopniowo dodajemy cukier i ubijamy do uzyskania lśniącej bezy. Wykładamy ją delikatnie na gorący sernik i równomiernie rozprowadzamy. Szpatułką(...)ząbkami" robimy ozdobne rowki (można użyć widelca). Sernik z bezą ponownie wsuwamy do piekarnika i pieczemy 15 minut we wspomnianych wcześniej 150ºC . Upieczone ciasto wyciągamy od razu z pieca i przenosimy w chłodne miejsce. Już po ok.20 minutach na wierzchu, w tych ozdobnych rowkach zaczną pojawiać się złote kropelki. To znak, że sernik się udał i będzie nie tylko dobrze
Kuchnia w czekoladziełyżka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka miksujemy na sztywno stopniowo dodając cukier, aż do uzyskania sztywnej bezy. Wsypujemy wiórki wymieszane z mąkami i proszkiem do pieczenia i wlewamy sok z cytryny. Delikatnie, ale dokładnie mieszamy. Wykładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 30 min. w temp. 170-180 stopni(...)łyżki cukru 5 łyżek mąki pszennej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Białka miksujemy na sztywno stopniowo dodając cukier, aż do uzyskania sztywnej bezy. Dodajemy żółtka, a następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy. Pieczemy 25-30 min. w temp. 180 stopni. Studzimy. Masa jabłkowa: ok. 1 kg jabłek 1/3 szklanki cukru 2 galaretki pomarańczowe Jabłka
Domowe ciastaBomba Kaloryczna J No ale raz na jakiś czas … czemu nie!! Ciasto wyszło pyszne, podbiło moje serce szczególnie ze względu na bezę, którą uwielbiam. Mojemu mężowi nie przypadło natomiast do gustu, ponieważ nie lubi ciast z kremem. Jeśli pieczemy ciasto tylko dla siebie radzę zmniejszyć proporcję o 1/3 i upiec w małej blaszce. Ciasto jest bardzo sycące, i ze względu(...)papierem do pieczenia. Przekładamy na blachę od piekarnika. Blaszkę ponownie wykładamy papierem i rozwałkowujemy druga część ciasta. Smarujemy powidłami. Na tak przygotowane spody należy wyłożyć bezę i posypać ją migdałami. Piec w temperaturze 180ºC w termo-obiegu przez około 30 minut. Następnie zmniejszam temperaturę do 150 ºC i piekę spody jeszcze 20 minut. Placki ostudzić. Jedną szklankę mleka podgrzać
Mania Gotowaniaśrodowiska), waga naczyń (im bardziej zanieczyszczone żeliwo tym jest lżejsze, w żeliwie nagromadzonych jest więcej pęcherzyków powietrza, co wpływa również na trwałość i bezpieczeństwo użytkowania. Może bez wyraźnych powodów pęknąć podczas pieczenia). Gwarancja j est również ważna i jest pewnym wyznacznikiem jakości. Jak już wspomniałam Obie wymienione i najbardziej cenione na świecie firmy dają bardzo długi okres gwarancji(...)skondensowany, że zwykłe ziemniaki smakowały tak wyraziście i nieziemsko, że aż głupio się tak zachwycać . Kurczak pieczony w całości był mega soczysty i delikatny a piekłam go pod przykryciem, bo chciałam uzyskać delikatne mięso bez przypieczonej skórki, w efekcie wyszedł tak jakbym go gotowała na parze, dodatkowo był niezwykle aromatyczny, bo piekłam go na warzywach. Nie podlewałam
Blondynka Gotujemasa będzie zimna, dodajemy cztery żółtka i mieszamy. Dodajemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Po wymieszaniu ubijamy pianę z białek. Dodajemy ją do ciasta i mieszamy łyżką. Wlewamy ciasto do formy ok. 24×36 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Sernik: Cztery białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. W drugim naczyniu pozostałe żółtka oraz(...)mikser i porcjami dodajemy ubitą na początku pianę z białek, delikatnie mieszając łyżką. Na wierzch masy murzynkowej rozkładamy masę serową. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170°C (bez termoobiegu) i pieczemy ok. 60 minut. Studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach. Gdy ciasto stygnie, przygotowujemy polewę. Jej wszystkie składniki (masło, cukier, kakao i śmietanę) należy rozpuścić w rondelku i wymieszać
Poezja smakuBardzo szybka i prosta do wykonania, a przy tym pyszna i lekka babka jogurtowa. Idealna jeśli w wirze świątecznych przygotowań nie mamy zbyt wiele czasu na pieczenie, a jednak bez babki na świątecznym stole jakoś tak nijako :) Babkę zrobiłam w wersji dwukolorowej, ale można ją zrobić również bez kakao. Babkę można polać roztopioną czekoladą, lukrem lub posypać(...)jogurtu naturalnego 120 g płynnego oleju kokosowego lub rzepakowego 3 jajka 1/2 szklanki ksylitolu lub cukru trzcinowego 1 i 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia kilka kropel aromatu waniliowego 3 łyżki kakao + 3 łyżki mleka Polewa: 50 gorzkiej czekolady (zawartość kakao min. 70 %) 3 łyżki mleczka kokosowego, niesłodzonego 2 łyżki ksylitolu (opcjonalnie) Wykonanie: Piekarnik
Healthy food explorerszczególnie, gdy podczas pieczenia cudowny zapach przypraw unosi się w całym mieszkaniu!). Po przygotowaniu porządnego kawałka mięsa może nam ono starczyć nawet na tydzień. Świetnie sprawdza się w burgerach, kanapkach, tortillach, czy po prostu jako część obiadu. Spróbujcie, a na pewno się nie zawiedziecie! Składniki: – 1,5-2 kg łopatki wieprzowej (ja biorę bez kości) Składniki(...)ręcznikiem i nacieramy pozostałą, wcześniej przygotowaną przyprawą. Tak przygotowane mięso przekładamy do brytfanny lub na blachę. Piekarnik nagrzewamy na 110 stopni. Pieczemy około 6-8h bez termoobiegu (na każde pół kilograma mięsa należy przeznaczyć ok. 2h pieczenia). Po upieczeniu mięso przykrywamy folią aluminiową i zostawiamy „do odpoczęcia”. Później rwiemy mięso na kawałki za pomocą widelców
Be Fit Be Strongobciążenie z fasoli oraz folię (fot.2) i piec jeszcze przez około 13 minut na złoty kolor. Teraz czas na bezę. Białka wlać do miski i ubić mikserem na sztywną pianę. Następnie pomału, po 1 łyżce dodawać cukier cały czas ubijając (nie wskazane jest zmniejszanie ilości cukru, bo beza może się nie udać). Ubijać jeszcze przez(...)proszkiem kisielu lub z mąką ziemniaczaną. Na podpieczonym, kruchym spodzie rozsmarować dżem, ułożyć truskawki (fot.3) , wyłożyć pianę z białek (fot.4) i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 20-25 minut aż beza będzie z wierzchu lekko zarumieniona. Wyjąć i dokładnie ostudzić. Ciasto najlepiej kroić dopiero po całkowitym ostudzeniu, ponieważ ciepła tarta będzie miała zbyt płynne nadzienie, które
Świat Ciastawykładam papierem do pieczenia. Ostrożnie wkładam przygotowane ciasto, smaruję żółtkiem. Ciasto wstawiam do nagrzanego do temp. 180 st. C piekarnika. Ustawiam program grzanie góra plus dół, bez termoobiegu. Ciasto piekę przez około 30-35 minut. Gotowe od razu wyjmuję z piekarnika i studzę. Przygotowuję lukier: do szklanki z cukrem pudrem wlewam 3 łyżki wody lub 3 łyżki soku
Zasmakuj Kuchniwkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C (bez termoobiegu) i pieczemy przez około 25 minut – do zrumienienia. Zaraz po wyjęciu ciasta z pieca, delikatnie odrywamy od niego papier *** *** Na ciasto wykładamy polędwiczkę, a na mięsie rozprowadzamy równomiernie farsz pieczarkowy *** *** Następnie delikatnie zwijamy całość w roladę *** *** Roladę zawijamy w papier do pieczenia (użyłam ten sam papier na którym piekłam
Blog z Apetytem