bez pieczenia - 51792 przepisów (strona:710/3453)

Orzechowo-czekoladowa babka (na orzechach laskowych) 200

połączenia składników. Masę wlewamy do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej kaszą manną keksówki. Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (środkowy poziom, grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Ciasto pieczemy do tzw. suchego patyczka. Czas pieczenia może być różny – u mnie około 40-45 minut. Nie zostawiamy ciasta za długo w piekarniku, aby się zbytnio nie wysuszyło. Po wystudzeniu

Słodkie okruszki
Chlebki Naan 148

kamiennym piecu zwanym tandoor, bez problemu można je wykonać także w warunkach domowych. Składniki (8 sztuk) -1 szkl. letniej wody -2 łyżeczki miodu -opakowanie drożdży instant -400 g mąki pszennej lub 250 g pełnoziarsnistej pszennej + 150 g zwykłej -1/2 małego opakowania jogurtu naturalnego -2 łyżeczki soli -1/2 łyżeczki proszku do pieczenia -1 jajko -3 łyżki

Zielona Kuchnia
Pleśniak z powidłami i śliwkami wędzonymi z korzenną nutą 303

szklanki mąki krupczatki 200 g masła 3/4 szklanki drobnego cukru 1 cukier waniliowy 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub ½ laski wanilii 2   łyżeczki proszku do pieczenia 6 żółtek Beza: 6 białek szczypta soli ½ szklanki cukru pudru Do przełożenia: słoik powideł śliwkowych około 50 g wędzonych śliwek około 50 g tradycyjnych suszonych śliwek 1 łyżeczka przyprawy korzennej do piernika

Mania Gotowania
Makowiec japoński 1045

bardzo prosty do upieczenia i pyszny w smaku. Ale jak to mówią co się odwlecze to nie uciecze więc dzisiaj nadrabiam zaległości. Jak wiadomo nie ma wypiekania bez papieru do pieczenia a ja oczywiście gorąco polecam wam nie tylko papier ale też i inne produkty firmy Stella . Składniki: Makowiec: 250 g suchego maku 250 g masła 2 szkl

Ala piecze i gotuje
Jednogarnkowe dania z piekarnika 22712

napis „PRZEPIS TUTAJ”. Zapraszam!     Aromatyczny kurczak pieczony z warzywami PRZEPIS TUTAJ (klik) Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym PRZEPIS TUTAJ (klik) Łopatka wieprzowa pieczona z warzywami bez tłuszczu PRZEPIS TUTAJ (klik) Przekładaniec z kapusty i karkówki w ketchupie PRZEPIS TUTAJ (klik) Kebabowa zapiekanka makaronowa PRZEPIS TUTAJ (klik) Zapiekanka gołąbkowa PRZEPIS TUTAJ (klik) Kurczak zapiekany z ryżem(...)warzywami PRZEPIS TUTAJ (klik) Zapiekanka wiejska PRZEPIS TUTAJ (klik) Makaronowe gniazdka z klopsikami PRZEPIS TUTAJ (klik) Schab faszerowany pieczony z kapustą i ziemniaczkami PRZEPIS TUTAJ (klik)         POLECAM TAKŻE: POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ SURÓWKI DO OBIADU PRZEPISY TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA DANIA

Blog z Apetytem
Muffinki limonkowe 109

startą z niej skórkę. Wszystko mieszamy na jednolitą masę i nakładamy do papilotek (tak do 2/3 wysokości). Papilotki z ciastem wkładamy do nagrzanego do 175 stopni piekarnika (bez termoobiegu) i pieczemy przez 25 minut. Po upieczeniu zostawiamy babeczki do wystudzenia i bierzemy się za śmietanę. Najpierw ścieramy skórkę z limonki i wyciskamy z niej sok. Następnie do szklanki (kubka

Kuchenne Wariacje
Muffinki z jabłkami i czekoladą - miękkie i wilgotne 215

wymieszać.  3. Dodać jabłka i czekoladę, wymieszać dokładnie. 4. Ciasto wyłożyć do silikonowych foremek, wstawić do piekarnika nagrzanego do 160*C z termoobiegiem (lub 190*C bez termoobiegu) i piec ok 25-30 min. Wystudzić. Nie mogłam się powstrzymać i jedną zjadłam na gorąco prosto z piekarnika:) 5. Posypać cukrem pudrem lub polać lukrem. Inspiracja: Z pamiętnika młodej

Kto ugości moich gości?
Ciasto dyniowe 184

Składniki: -szklanka musu z dyni  -szklanka cukru -1,5 szklanki mąki -3 jajka -cukier vanilinowy -2 łyżeczki proszku do pieczenia -kropla aromatu pomarańczowego -kostka masła Mus: pieczemy kawałki dyni bez pestek w temperaturze 190 stopni przed 40 minut. Następnie miąższ blendujemy na gładki mus. 1. Roztapiamy masło z cukrem i cukrem wanilinowym 2. Odstawiamy z ognia(...)Dodajemy mus i aromat. 4. Odkładamy pół szklanki masy na polewę. 5. Do masy dodajemy żółtka, następnie mąke z proszkiem do pieczenia. 6. Z białek ubijamy pianę i delikatnie łączymy z ciastem. 7. Ciasto wykładamy na wysmarowaną tłuszczem i obsypaną kaszą manną formę. 8. Pieczemy do suchego patyczka około 45 minut w temperaturze 180 stopni

Ditecz
Sposób na chrupiące frytki z piekarnika – płukane, moczone w słodkiej kąpieli i tylko z odrobiną oleju 178

naprawdę im frytki są grubsze – tym są smaczniejsze . Moje frytki zazwyczaj mają grubość palca, czyli około centymetra, czasami odrobinę więcej. ‘Chudsze’ frytki zamieniają się w wióry – w wysokiej temperaturze pieczenia, z termoobiegiem, ziemniak szybko straci wodę. Grube, porządne fryty to gwarancja chrupiącej skórki i kremowego środka o intensywnym, ziemniaczanym smaku. Pokrojone ziemniaki wrzucamy do miski z zimną wodą(...)sporo wody w ziemniakach!) a następnie włączamy termoobieg i frytki pieczemy kolejne 10 minut. Znowu otwieramy piekarnik, przekładamy frytki łopatką na drugą stronę, pieczemy dalej tak samo – 15 minut bez termoobiegu, otwieramy piekarnik żeby uwolnić parę, i kolejne 10 minut z włączonym termoobiegiem. Smak frytek zależy od wielu czynników – przede wszystkim od wybranego gatunku ziemniaka – dlatego zaznaczyłam w składnikach

Karo in the Kitchen
ROLADA Z BOCZKU (keto, LCHF, paleo, bez glutenu i laktozy) 195

Piekarnik rozgrzać do 220° C (termoobieg). Czas pieczenia zależy od wielkości boczku. Liczy się ok 60 minut na 1 kg mięsa. Przy 1,5 kg kawałku boczku jest to 90 minut rozłożone w następujący sposób: 20 minut w 220 ° C wstawić, 70 minut w 160° C, ale ostatnie 15 minut bez przykrycia by boczek złapał kolor. Rolada(...)Wędlina po przygotowaniu ma inne makro z racji tego, że część tłuszczu wytopi się podczas pieczenia i boczek straci na wadze na skutek obróbki termicznej nawet 200 g. Artykuł ROLADA Z BOCZKU (keto, LCHF, paleo, bez glutenu i laktozy) pochodzi z serwisu OLA LA LCHF

Ola la LCHF
Bułki poznańskie (wrocławskie) - bułki z przedziałkiem 131

natomiast poznańskie piecze się też bez dodatku jajka - ale skoro przy wypieku korzystałam z przepisu ze strony Przepisownia  więc niech na moich blogu będą pod nazwą poznańskie (wrocławskie). Bułeczki wychodzą mięciutkie, delikatne i bardzo smaczne :) Aby przedziałek po upieczeniu pozostał wciąż na swoim miejscu pamiętajcie o podwójnym odciśnięciu - najpierw po napuszeniu a później tuż przed pieczeniem - kształt

Kocham..lubię..gotuję..
Pumpernikiel w Styczniowej Piekarni 170

ponacinać od góry bochenek kilka razy wszerz. Wstawić do rozgrzanego do 190C piekarnika - grzałka góra-dół; w 1/3 wysokości piekarnika o dołu; bez termoobiegu - i piec około 1 godzinę - u mnie dokładnie 70 minut . Podczas pieczenia wstawić na dno piekarnika niską blaszkę wypełniona wodą - w ten sposób podczas parowania wody, wytworzy się na chlebie chrupiąca skórka . W STYCZNIOWEJ

Grunt to przepis!
Co zrobić z resztek kurczaka – 17 przepisów 110

Ravioli, to tak jak pierogi, idealny patent na zagospodarowanie mięsa lub farszu z pieczonego kurczaka. Jak zrobić domowe ravioli? Mamy dla Was przepis na idealne ciasto makaronowe. Zobacz przepis Calzone Jak wykorzystać resztki warzyw i wędlin? Nasz ulubiony sposób to pyszne, chrupiące, włoskie pierożki – calzone! Bez względu na to, co w nie włożycie, będą smakowały genialnie! Sekret tkwi(...)lodówki lub świątecznego stołu – enchiladas, pszenne, meksykańskie placki z farszem (w którym obowiązkowy jest tylko ser), zapieczone w aromatycznym sosie. Zobacz przepis Lasagna z cukinii i pieczonego kurczaka Wyjątkowe, pomysłowe danie – lasagne bez makaronu. Patent na to, jak wykorzystać resztki pieczonego kurczaka. Smaczne, proste i atrakcyjne z wyglądu. Zobacz przepis Noodle z kurczakiem i świeżym ogórkiem Noodle z kurczakiem

Niedzielny kucharz
DOSKONAŁY CHLEB Z KASZY GRYCZANEJ 142

przepłukujemy na sicie pod bieżącą wodą. Przekładamy do miski, zalewamy 600ml (g) wody Gdyby woda nie przykryła całej kaszy dajemy jej więcej, w oryginale było 700ml), mieszamy i odstawiamy bez przykrycia, w dość ciepłe miejsce, na min. 8h. Po tym czasie kaszę mieszamy i ewentualnie uzupełniamy ilość wody tak, by kasza była nią cała przykryta. U mnie ok.50-100ml(...)wieczorem piekę chleb. Masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównujemy i odstawiamy pod przykryciem na ok.10-12h. I tutaj nie ma reguły, niekiedy chleb wybrzusza się już po 4h, a niekiedy nie wyrasta prawie wcale. Mimo to wstawiam go do piekarnika, wyrasta dopiero w trakcie pieczenia. Formę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200*C i pieczemy

Smaczne Zdrowe
Miękkie i soczyste polędwiczki w sosie z suszonych pomidorów 68

wyboru ulubiona przyprawa: tymianek, rozmaryn, czosnek niedźwiedzi lub zioła prowansalskie sól morska świeżo mielony pieprz do podania: pieczone ziemniaki (pasują też gotowane oraz np. kasza bulgur) do podania: zielone warzywa – np. szparagi, fasolka szparagowa, brokuły Jeśli do polędwiczek podajemy pieczone ziemniaki obieramy je, myjemy, kroimy w grube frytki i obgotowujemy przez 12 minut w osolonym wrzątku. Odlewamy wodę, dodajemy(...)czosnek niedźwiedzi). Wyciskamy dwa ząbki czosnku i wcieramy w polędwiczkę. Przekrawamy na środku na dwa kawałki (będzie łatwiej obsmażać). Piekarnik nagrzewamy do 200°C góra-dół, bez termoobiegu (jeśli pieczemy ziemniaki to już to mamy). Na 4 łyżkach silnie rozgrzanego oleju obsmażamy polędwiczkę z każdej strony do zarumienienia (1-2 minuty). Wkładamy do piekarnika na 10 minut (ja dołożyłam

Poezja smaku
Mięciutkie pierniczki na drożdżach 166

Klimat adekwatny do dzisiejszego święta. Zimno, mroźno - brakuje tylko śniegu :) W takiej aurze pieczenie pierniczków w domowym zaciszu nabiera całkiem innego, przyjemniejszgeo charakteru. Zwłaszcza, że małe rączki chętnie pomagają:) Co roku testuję jakiś nowy przepis na pierniki. Tak było i tym razem. Moje kryterium wyszukiwania było takie, aby pierniczki były super miękkie i aby można je było przygotować(...)czubata łyżka miodu 2 łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżeczka sody oczyszczonej 25 g świeżych drożdży 60 g miękkiego masła 2 łyżki kakao* * te na zdjęciach są bez dodatku kakao. Piekłam je już z dodatkiem dwóch łyżek kakao, jednak okazały się dla nas zbyt czekoladowe. Najpyszniejsze okazały się te, gdzie dodałam tylko 1 łyżkę kakao. Mąkę, kakao, sodę oczyszczoną

My simple kitchen
Kostka kawowa 386

łyżeczki cukru zalać niepełną szklanką (około 230ml) gorącej przegotowanej wody - napar pozostawić do wystygnięcia BISZKOPT - piekarnik ustawić na temperaturę 180 stopni - formę wyłożyć na spodzie papierem do pieczenia, boki pozostawić bez niczego (nie smarować tłuszczem) - składniki powinny mieć temperaturę pokojową - białka oddzielić od żółtek, ubić je ze szczyptą soli na sztywną pianę - do piany dodać cukier, ponownie ubić(...)następnie dodawać po 1 żółtku, za każdym razem chwilę ubijając do połączenia się piany z żółtkiem - mąkę zmieszać z kakao i proszkiem do pieczenia, stopniowo przesiewać ją do masy jajecznej, cały czas delikatnie mieszając łyżką, aż składniki się połączą - na koniec wlać 2 łyżki zimnego naparu kawowego, wymieszać i przełożyć do formy, wyrównać - wstawić do piekarnika i piec około

Smakołyki Bereniki

Proponowane wyszukiwania