się z dzieciństwem, bo piekła je moja mama. Uwielbiam czarną porzeczkę a do pleśniaka idealnie pasuje. Przełamuje słodycz bezy. Fajnie jest się wgryź w piankę lekką jak puch i mega słodką. ciasto kruche: 2 szklanki mąki pszennej 4 żółtka 2 łyżki cukru 200 g masła szczypta soli 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka płaska kakao beza(...)cukru jak poprzedni rozpuści się. Na końcu jak piana jest lśniąca dodaję mąkę ziemniaczaną i mieszam. Bezę wykładam na porzeczki. Na wierzch ścieram ciasto jasne. Wstawiam do piekarnika temp 180 stopni na 10 minut, potem zmieszam na 150 stopni i piekę jeszcze 40 minut
wesoła kuchnia170g mąki orkiszowej typ450 - 250g masła - 5 jajek, osobno białka i żółtka - 1 szklanka cukru (dałam 170g ksylitolu- trochę mało...) - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia - szczypta soli - 5 opakowań kisielu bez cukru (każdy po 38g), użyłam malinowy + masło i bułka tarta do wysmarowania formy W misie miksera ucieramy miękkie masło z ksylitolem (lub cukrem) na puszystą masę(...)niej masę i wyrównujemy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160*C i pieczemy ok. 45 minut (do suchego patyczka) z termoobiegiem lub 180*C bez termoobiegu na programie góra-dół. Ja piekłam z termoobiegiem. Po tym czasie formę wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na kilka minut (u mnie ok. 10), do przestudzenia. Następnie wyjmujemy babkę z formy. Obsypujemy pudrem
Smaczne Zdrowerabarbarową nutą. Uwielbiam je! Przepis znalazłam w gazetce Pieczenie jest proste , nr 3/2007 ładnych parę lat temu, i od tamtej pory piekłam to ciacho kilkakrotnie. Oczarowało mnie prostotą wykonania i połączeniem prostych składników, które razem dają niesamowicie apetyczny wypiek. Piekłam je w różnych kombinacjach smakowych - waniliowe, bezę z lub bez migdałów, z większą i mniejszą ilością rabarbaru(...)miękkiego masła 125 g cukru 2 jajka 3 żółtka 150 g mąki pszennej 75 g mąki ziemniaczanej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 400 g rabarbaru 1 łyżeczka ekstraktu z migdałów beza: 3 białka 175 g cukru 50 g mielonych migdałów dodatkowo: 25 g płatków migdałowych Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Wbijać po kolei jajka
Pożeraczka, czyli raz adobrzeblaszka 23x33) Ciasto kruche: Żółtka 5 sztuk Masło 250 g Mąka pszenna 2 i 1/2 szklanki Cukier puder 4 łyżki Proszek do pieczenia 2 łyżeczki Pianka: Białka 5 Cukier szklanka Olej 1/2 szklanki Budyń bez cukru ( u mnie malinowy) Owoce: Rabarbar 400-500 g ( można użyć innych owoców) Przygotowanie: Wszystkie składniki przełożyć Do miski i wyrobić jednolite(...)ciasto wyłożyć pokrojony rabarbar. Na koniec zetrzeć na owoce ciasto z zamrażalnika na tarce jarzynowej. Ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika do temperatury 190 stopni i piec ok. 40 minut bez termoobiegu. Gotowe można posypać pudrem. Smacznego! Zapraszam was również do odwiedzania mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy: Polub mnie na Facebooku Zapraszam do oglądania filmu
Kulinarne przygodywstawieniem do piekarnika pomalować roztrzepanym jajkiem z dodatkiem łyżki mleka, wierzch posypać cukrem trzcinowym, makiem lub sezamem można również przygotować kruszonkę . Chałki pieczemy około 20-25 minut bez termoobiegu do uzyskania złotego koloru Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i studzimy na kratce. 🥗 Z czym podać? Chałkę możecie jeść, jak już wspomniałam(...)papierem od pieczenia, przykryć folią spożywczą i odstawić na około 30-40 minut do podwojenia objętości (w ciepłe miejsce). Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C. Chałki przed wstawieniem do piekarnika pomalować roztrzepanym jajkiem z dodatkiem łyżki mleka, wierzch posypać cukrem trzcinowym, makiem lub sezamem można również przygotować kruszonkę . Chałki pieczemy około 20-25 minut bez termoobiegu
SprawdzonaKuchnia.plmleczne. Składniki: - 530g mąki orkiszowej (u mnie typ750) lub 3 szklanki mąki pszennej - 250ml ciepłego mleka (u mnie bez laktozy, można dać również roślinne) - 80g masła (bez laktozy, z ukwaszonej śmietanki) - 25g świeżych drożdży - 3 łyżki ksylitolu (lub cukru) - szczypta soli - 2 żółtka Dodatkowo: - ziarna do posypania (u mnie biały i niebieski mak oraz sezam) - białko(...)upieczeniu ziarna nam nie odpadną. Odstawiamy na ok.30-40 minut do napuszenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180*C ok.20-30 minut do lekkiego zrumienienia, program góra-dół, bez termoobiegu. Ja piekłam moje 26 minut. Studzimy na kratce. Smacznego
Smaczne Zdrowewtedy lekkie, wilgotne, pachnące owocami. Jako tłuszcz wykorzystałam olej rzepakowy, gdyż doskonale sprawdza się podczas pieczenia ciast,odpada nam etap rozpuszczania tłuszczu . Ostatnio piekłam ciasta z truskawkami: Kruche ciasto z truskawkami i śmietankową pianką na oleju rzepakowym Ciasto z truskawkami i bezą na oleju rzepakowym Z tym przepisem na ciasto z truskawkami i płatkami owsianymi każdy sobie poradzi. Przygotowuje(...)delikatnie przekładamy na truskawki. Pieczemy ok 50 min w 180 stopniach. Ciasto studzimy, na wierzch ciasta kładziemy kwadratowy talerz, odwracamy ciasto i delikatnie ściągamy papier do pieczenia. Posypujemy powierzchnię ciasta pokruszonymi kawowymi bezami , karmelem z wanilią i można też posypać dodatkowo zwykłym cukrem pudrem. The post Ciasto z truskawkami i płatkami owsianymi appeared first on Damsko-męskie spojrzenie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięrozpocząć dzień lub usiąść przy pysznym domowym cieście. Polecamy! A wracając do ciasta – zachęcam Was do pieczenia Spróbujcie Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 2/3 szklanki cukru 4 jajka M 3/4 szklanki oleju* 2 łyżeczki proszku do pieczenia kilka kropel aromatu waniliowego kilka moreli (można zastąpić pociętą brzoskwinią) – u mnie 5 sztuk cukier puder do oprószenia(...)pestek). Można dodać więcej owoców (ciaśniej ułożyć obok siebie). Ciasto wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (grzanie góra-dół, środkowy poziom, bez termoobiegu). Ciasto pieczemy do tzw. suchego patyczka. Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika, u mnie około 45 minut. Gdy ciasto przestygnie oprószamy je cukrem pudrem i podajemy z ulubioną kawą. Smacznego
Słodkie okruszkiocet. Jeszcze chwilkę ubijać. Pieczenie masy bezowej – blaszkę o wymiarach 28 x 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Delikatnie wyłożyć na blaszkę formując nierówną powierzchnię. Nagrzać piekarnik do 160 C i piec około godziny. Jak już beza po dotknięciu będzie sztywna i nie zapada się.Jest gotowa. Gdyby jeszcze nie była gotowa zwiększcie temperaturę(...)piec jeszcze chwilkę do uzyskania sztywnej masy. Wyjąć bezę z piekarnika i zostawić do ostudzenia. Wykonanie biszkoptu – białka ubić na sztywną pianę. Jak już są białka sztywne to powoli wsypywać cukier, ciągle mieszać. Dodać po jednym żółtku i ubijać. Mąki i proszek do pieczenia przesiać przez sitko i powoli dodawać do masy jajecznej. Wymieszać już delikatnie łyżką. Pieczenie
Kuchnia Pokoleńgodzinę. Schłodzone ciasto rozwałkuj i wyklej nim formę o średnicy 26 cm. Nakłuj spód widelcem i wstaw do nagrzanego na 200ºC piekarnika na termoobiegu (bez termoobiegu 10 stopni więcej lub wedle piekarnika). Piecz przez 10 minut. Obierz cebulę i pokrój w drobną kostkę. Zeszklij na maśle. Dodaj szpinak, dopraw solą, pieprzem i smaż przez 2 minuty, aż szpinak(...)provolone, kozi ser i szpinak z cebulą. W misce roztrzep jajka z solą i mlekiem. Wylej masę jajeczną i wstaw do nagrzanego piekarnika na 160ºC na termoobiegu (bez termoobiegu 175ºC) i piecz przez 30 minut. Wyjmij z piekarnika, odczekaj 10 minut i pokrój na kawałki. Podawaj quiche na ciepło z zieloną sałatą, np. rukolą. The post Quiche
codojedzeniaPączki keto. Pieczone pączki. Pyszne i puszyste pączki keto . Są łatwe w wykonania, bez drożdży , bez glutenu i cukru. Te pączki keto, pieczone pączki są idealnie słodkie, wykonane z mąki migdałowej z dodatkiem mleka kokosowego . Cudowny mix smakowy lekko kokosowy i migdałowy . Od dziś każdy kto jest na diecie keto czy innej może jeść te pączki
Zdrowy Styl Joannyzimnego masła 5 łyżek cukru pudru (lub więcej) 6 żółtek 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 25 g kakao szczypta soli Lekka pianka waniliowa: 6 białek w temperaturze pokojowej 180 g cukru 120 g budyniu waniliowego bez cukru (w proszku) 1 op. cukru waniliowego (16 g) sok z 1/2 limonki 100 g rozpuszczonego i przestudzonego(...)szpatułką). Tak przygotowaną waniliową piankę wyłożyć na podpieczony spód. Wyrównać i wysypać na nią umyte i osuszone jagody. Na owoce zetrzeć drugą część zamrożonego ciasta (bez kakao). Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 190 st.C przez ok. 50-55 minut. Placek ładnie wyrośnie, a później opadnie- to normalne. Upieczony wyjąć i pozostawić do wystudzenia. Posypać cukrem
Nastoletnie Wypiekaniewylepić formę o wymiarach 20x30 cm, uprzednio natłuszczoną i oprószoną bułką tartą. Spód podziurkować widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C. Piec przez ok. 20 minut na złoty kolor. Beza 5 białek 100 g cukru pudru łyżka soku z cytryny łyżka skrobi ziemniaczanej Białka rozmiksować ze szczyptą soli. Ubijać na wysokich obrotach stopniowo dodając cukier(...)uzyskania sztywnej piany.Pod koniec wymieszać z sokiem z cytryny i skrobią ziemniaczaną. Na podpieczonym spodzie rozsmarować dżem, nałożyć warstwę budyniu, wyrównać szpatułką. Wyłożyć porzeczki, na wierzch położyć bezę i wstawić do piekarnika. Piec przez kolejne 20 minut, później zmniejszyć temp. do 60 stopni i włączyć termoobieg. Suszyć bezę przez dodatkowe 10 minut. Ciasto studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Udanych wypieków
Kuchnia Ellie