dodatkiem miodu, kokosowy- bo z wiórkami kokosu. Upiekłam go na mące pszennej, choć korciło by użyć zdrowszej ;). Zrekompensowałam sobie to zakwasem chlebowym, który nadał chlebku wilgotności. Podczas pieczenia skórka szybko się rumieni, więc jeśli będzie taka potrzeba, można przykryć bochenek z góry folią spożywczą. Przepyszny! Musicie go upiec u siebie :). Składniki: 300 g ciepłej wody 190 g aktywnego(...)przełożyć do przygotowanej formy, wyrównać powierzchnię. Chlebek odstawić na kolejne wyrastanie tym razem na 2-3 godziny. Również w ciepłe miejsce bez przeciągów. Gdy ciasto wyrośnie po same brzegi formy rozgrzać piekarnik do 200 st.C. Chlebek piec przez ok. 30-35 minut (lub dłużej) do wypieczenia i pięknego kokosowego zapachu. Gdyby skórka chleba za szybko się rumieniła można
Nastoletnie Wypiekanieplacuszek nieco cieńszy na brzegach, a grubszy w środku, nadziewamy go sporą łyżką jagód (maksymalnie 2 łyżki, bo inaczej ciasto popęka w trakcie pieczenia), formujemy owalną, zgrabną bułeczkę, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w dość dużych odstępach, pamiętając, że bułeczki jeszcze urosną. Przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na 45, a nawet 60 minut. Bułeczki(...)międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 170-180 stopni C. Wyrośnięte bułeczki delikatnie smarujemy roztrzepanym żółtkiem, wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 20 minut, czyli aż się smakowicie zarumienią :-) Wyjmujemy, studzimy, dekorujemy cukrem pudrem lub lukrem, ale i bez dodatków są przepyszne!!! Polecam ten przepis bo naprawdę warto
Rozpustne gotowanieObok chleba żytniego razowego i w 100% żytniego na pełnoziarnistym zakwasie , to już trzeci żytni chleb (bez domieszki innych mąk) z mojej własnej piekarni. Polecam szczególnie wielbicielom chlebów żytnich, ale nie tylko. Mała odmiana zawsze mile widziana ;-) Piekłam w dwóch silikonowych formach, o wym. 24x8cm Składniki: - 450g mąki żytniej pełnoziarnistej - 400g mąki żytniej chlebowej typ720 - 250g zakwasu(...)składników. Chlebów żytnich, orkiszowych, orkiszowo-żytnich nigdy nie wyrabiam długo, te mąki nie wymagają długiego wyrabiania, mieszam zawsze tylko do połączenia składników. Śmiało można powiedzieć, że są to chleby bez wyrabiania. Gotową masę przekładam do dwóch form przesmarowanych delikatnie olejem, dokładnie ubijam (łyżką maczaną w wodzie) miejsce przy miejscu, wyrównuję. Obsypuję ziarnami słonecznika i skrapiam dość obficie pędzlem maczanym
Smaczne ZdroweSkładniki (tortownica o średnicy 26cm): ciasto na roladę: jajka 12 szt, mąka pszenna 12 łyżek, cukier 12 łyżek, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, sól szczypta, dodatkowo: marmolada wieloowocowa 1 mały słoik, krem: mleko 1 litr, budyń waniliowy bez cukru 2 szt, mąka pszenna 3 łyżki, cukier 9 łyżek, masło 200 g, banany 8 szt, bita śmietana: śmietanka(...)żółtek. Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem soli. Następnie stopniowo łyżka po łyżce dodajemy cukier. Dodajemy po jednym żółtku. W oddzielnej misce przesiewamy mąkę pszenną oraz proszek do pieczenia, mieszamy i dodajemy do masy jajecznej. Wszystko delikatnie mieszamy szpatułką do połączenia. 2 blaszki o wymiarze 23/33 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto biszkoptowe wylewamy na obie
kulinarne odsłony patigórze/ BISZKOPT 4 jajka 2/3 szkl cukru 1/2 szkl mąki tortowej 3 płaskie łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia MASA BUDYNIOWA (PODSTAWOWA) 1 litr mleka 400 g miękkiego masła 7 łyżek cukru 2 budynie waniliowe bez cukru 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 1 czubata łyżka mąki pszennej 3 żółtka 2 łyżki spirytusu DODATKOWO DO MASY JASNEJ puszka(...)otarta z połowy pomarańczy POLEWA 100 ml śmietanki 30% 200 g nutelli 2 łyżki masła DODATKOWO 1 opakowanie herbatników kakaowych 1 opakowanie herbatników maślanych Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiać. Białka ubić na sztywno, pod koniec dodawać porcjami cukier i ubijać, aż piana będzie błyszcząca, a cukier rozpuszczony. Dodać kolejno żółtka i miksować, aż się połączą. Dodać przesiane
Pieguskowa Kuchniamokre składniki (na końcu ekstrakt z wanilii) i mieszamy łyżką. Najlepiej za pomocą nożyka do obierania skórki, obieramy pomarańczę (bez wewnętrznej białej części). Dodajemy do całej masy. Mieszamy łyżką. Masę przelewamy do keksówki (sylikonowej lub wyłożonej papierem do pieczenia). Posypujemy płatkami migdałowymi i smarujemy agawą. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 45 minut. Chlebek wspaniale smakuje z masłem
Fill The Bowlwyłożyć ryż z warzywami. Na wierzch ułożyć obok siebie kawałki kurczaka polewając całość pozostającą marynatą. Pomiędzy kurczaka powciskać plasterki cukinii. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec przez ok 1,5 godziny. Jeżeli kurczak z wierzchu będzie się zbytnio przypiekał można przykryć folią aluminiową. Jeżeli zbyt dużo wody wypłynie spod kurczaka to należy ją zlać. Po upieczeniu odstawić(...)ryżu. Wsypać na dno naczynia 300 g suchego ryżu i zalać 4 szklankami bulionu drobiowego. Tak jak robiłam to w tym przepisie na udka . Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Dania bez glutenu , Mięsa , Obiad , Obiad Świąteczny , Zapiekanki Tagged: cukinia , kukurydza , kurczak , marynata , przecier pomidorowy , ryż
https:KKuchniaMniamnich nie działo, a za to uśmiech wiele mówi. Zatem nawet diabetycy mogą je jeść bez zarzutów. ~~SKŁADNIKI~~ szklanka o pojemności 250 ml. mąka żytnia 2 szklanki kakao ciemne 1/2 szklanki soda oczyszczona 1 płaska łyżeczka proszek do pieczenia 1 płaska łyżeczki cynamon 1 łyżeczka erytrol 3/4 szklanki olej rzepakowy 3/4 szklanki jaja 4 sztuki kefir(...)Przygotowujemy dwie miski. Do jednej przesiewamy mąkę z sodą, proszkiem do pieczenia, cynamonem i kakao. Dodajemy erytrol. W drugiej misce umieszczamy olej rzepakowy, kefir i jaja. Dokładnie mieszamy, aż masa będzie jednolita. Do miski z mokrymi składnikami dodajemy stopniowo suche składniki. Mieszamy rózgą kuchenną. Gotową masę bez grudek przekładamy za pomocą gałkownicy do foremek wyłożonych papilotkami. Wstawiamy
Kuchnia Paulettesszczyptą soli na sztywno. pod koniec dodaj emy pozostawione 4 łyżki cukru i ubijamy, aż powstanie lekka beza. Ubite białka dodajemy po łyżce do masy kakaowej i lekko mieszamy. Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej formy lub wyłożonej pergaminem. Piec 30-40 min w temp. 180 stopni. Ostudzone można polać polewą czekoladową. Smacznego
talerz przyjemnościwyjściem awaryjnym na blogu:) Deser bezowo-śmietanowy z owocami Składniki: i receptura na bezy gościły już u mnie i znajdziecie ją TUTAJ. Co do wykonania, to po upieczone i wystudzone bezy podzielić na mniejsze kawałki, do pucharków władać warstwami - ubitą śmietanę - kawałki bez - ubitą śmietanę. Wierzch udekorować owocami - u mnie pestki granatu i plastry kiwi
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciaławidok orkiszu mówi „ble”, a burgery wcina. Kotlety wpakowaliśmy do bułek hamburgerowych, mięciutkich i pachnących, które, łącznie z pieczeniem, zrobicie w 18-20 minut. Przepis opublikujemy w piątek rano Być może irytują Was, że publikujemy zdjęcia dań i zapowiedzi bez przepisów, ale, co tłumaczymy, co tydzień, nie jesteśmy w stanie w niedzielny wieczór napisać 6 tekstów. Co prawda(...)jako dziennikarzowi, zdarzało mi się tyle pisać dziennie, ale w ramach krótkich form, a przepis to jednak bardziej rozbudowany tekst:) Zrób dwie pieczenie na jednym ogniu Na zakończenie kilka słów o tym jak gotowaliśmy. Otóż ostatnio rozkładamy sobie gotowanie na dwa dni: sobotę i niedzielę. Dwa dania robimy przy okazji sobotniego i niedzielnego obiad. I tak: bolognese zrobiliśmy
Niedzielny kucharzziemnego masła 50 g cukru 200 g maki pszennej typ 450 1 jajko M 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa: 750 g serka ricotta 500 g serka mascarpone 100 g cukru 4 jajka M 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (40) Dodatkowo: borówka amerykańska maliny 4 łyżki dżemu z owoców leśnych Ciasto: 1. Wszystkie składniki na ciasto(...)łączymy i zagniatamy gładkie ciasto. Owijamy w folię spożywczą i wkładamy na 1 godzinę do lodówki. 2. Tortownicę (spód) wykładamy papierem do pieczenia, po upływie godziny ciasto wyjmujemy z lodówki i wałkujemy, wkładamy do tortownicy. Dodatkowo oblepiamy nim boki. 3. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni wkładamy ciasto i podpiekamy 10 minut. Masa: 1. Z serków odlewamy wodę
kruche babeczkitemperaturze pokojowej 150g cukru pudru Polewa: 7 łyżek cukru 7 łyżek wody 80g masła 2 łyżki kakao bez cukru Dodatkowo: posiekane orzechy włoskie suszona papaja (niekoniecznie) Ciasto: 1. Do miski wsypać mąkę, przesiać cukier puder, dodać proszek do pieczenie, masło i przez chwilę zagniatać palcami. Dodać żółtka i zagnieść ciasto. Ciasto rozwałkować, podsypując mąką na wielkość blaszki 25x35cm
Mała Cukierenkazanadto się zrumienił. Wystudzić na kratce. Smacznego. Moje uwagi: Ciasto, wbrew ostrzeżeniom, zagniatało się bez problemu, okazało się bardzo przyjemne w pracy. Robiłam z połowy porcji, upiekłam dwa średniej wielkości chlebki. Trzeba zrobić solidne nacięcia, inaczej w trakcie pieczenia zanikną. Nie jestem pewna czy moje chlebki wystarczająco wyrosły, rosły dosyć wolno
Stare Garypełnoziarnistej, ciemnej mąki. Jeśli spodobają Wam się babeczki spróbujcie przepis na ciasto z cukini oraz na babeczki z cukini bez mąki Składniki: Suche składniki 11/2 szklanki mąki pełnoziarnistej (360 ml) 1/2 łyżeczki sody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli 2 łyżeczki cynamonu 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/2 szklanki drobno posiekanych daktyli 1 szklanka borówek Mokre składniki(...)Nasmaruj olejem foremkę do muffinek. Przełóż ciasto do foremki – nie napełniaj ich do końca, bo ciasto wyrośnie podczas pieczenia. Krok 5 Nastaw piekarnik na 215 stopni. Wstaw babeczki do piekarnika. Po 5 minutach zmniejsz temperaturę do 200 stopni. Piecz przez 15 minut. Nakłuj patyczkiem wybranego muffina czy jest gotów – jeśli patyczek jest suchy po wyciągnięciu, babeczki możesz
Niedzielny kucharz