sztuk) 100 g ryżu (długoziarnisty) ½ szklanki mleka (gorącego) 230 g mąki pszennej 100 g cukru 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka imbiru w proszku odrobina soli 70 g imbiru kandyzowanego 250 g lychee z puszki (bez pestek) 50 g masła 2 jajka dowolną konfiturę cukier puder do posypania Wykonanie: Przygotowałam składniki ciasta: Do rondelka(...)odłożyłam na papierowy ręcznik otworkami do dołu, żeby sok całkowicie z nich spłynął. Imbir przygotowałam do pokrojenia. Mąkę przesiałam razem z proszkiem do pieczenia, dodałam cukier, imbir w proszku i odrobinę soli. Jajka roztrzepałam mikserem. Liczi i imbir pokroiłam na kawałki. Imbir namoczyłam w soku z liczi. Masło roztopiłam. Do misy miksera
Kuchnia u Krysiziaren , ale jest on zdecydowanie twardszy w konsystencji, chociaż też smaczny. Tak więc kombinuję, piekę, degustuję i ... każdemu mojemu wypiekowi coś zawsze brakowało, i nie zachwycał mnie swoim smakiem. No ale w końcu się udało! Poniższy przepis to przepis na chleb wg mnie idealny. Jest bez mąki (co było dla mnie priorytetem), tak więc mogą go jeść osoby(...)otrębów orkiszowych 2 łyżki sezamu 1 łyżka czarnuszki 2 łyżki ziaren słonecznika 2 łyżki suszonej żurawiny (można pominąć jeśli nie lubimy słodkich elementów w pieczywie) łyżeczka proszku do pieczenia pół łyżeczki soli 1 serek wiejski 200 g 3 całe jajka Wykonanie: Orzechy siekamy. Mieszamy z wszystkimi suchymi składnikami. Jajka mieszamy z serkiem i wraz z roztopionym masłem
Walijskie Pichceniebędzie zależało od tego jakie macie foremki. W sumie równie dobrze możecie po prostu uformować duży bochenek bez formy. I znowu przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni i pieczemy przez 40 minut. Tuż przed samym włożeniem do piekarnika smarujemy wierzch chleba olejem. Wyjmujemy i studzimy na kratce. Smacznego :) A jeśli chcemy
Marder&Marder Manufacturełyżki masła 3 łyżki wody 2 łyżki kakao 2 łyżki cukru Ponadto: 30 g wafli ryżowych naturalnych, bez dodatków Przygotowanie Przygotowujemy biszkopt: jaja ucieramy z cukrem. Następnie, cały czas miksując, dodajemy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i kakao, na końcu dolewamy ocet. Ciasto wlewamy na blaszkę wysmarowaną tłuszczem lub wyłożoną papierem do pieczenia (moja
e-PrzepisyKulinarneBez wątpienia to wyjątkowo pyszny i prosty w przygotowaniu obiad, czyli faszerowane ziemniaki z piekarnika. Ziemniaki to jeden z naszych ulubionych sposobów na smaczne i łatwe danie. W tym przepisie wykorzystaliśmy gotowane ziemniaki w mundurkach. Przygotowaliśmy do nich proste, ale kolorowe nadzienie, które pięknie się prezentuje po zapieczeniu. Zwykłe, pospolite wręcz dania też mogą ładnie wyglądać i pysznie smakować(...)żółty: ok. 50 g wędlina: ok. 50 g pomidor: 0,5 szt. papryka: 0,5 szt. ogórek kiszony: 1 szt. szczypiorek: kilka listków olej rzepakowy: 1 łyżka papier do pieczenia FASZEROWANE ZIEMNIAKI Z PIEKARNIKA Wykonanie: 1. Ziemniaki oczyścić, umyć i ugotować w mundurkach al dente. Następnie ziemniaki odcedzić i wystudzić. Po ostudzeniu przeciąć wzdłuż na pół i delikatnie łyżeczką
Kuchnia Na WypasieProsty i szybki przepis na sernik tradycyjny z rodzynkami. Z dodatkową polewą czekoladową i płatkami migdałowymi. Przygotowanie: 25 minut Pieczenie: 60 minut Koszt
zdrowo i aktywnieProsty i szybki przepis na sernik tradycyjny z rodzynkami. Z dodatkową polewą czekoladową i płatkami migdałowymi. Przygotowanie: 25 minut Pieczenie: 60 minut Koszt
Zdrowie i pysznie na talerzuwzbogaciłam słodko-kwaśną żurawiną, która fajnie smakowo skomponowała się z majerankiem. Prosta w przygotowaniu, dobra na codzienne kanapki ale pieczeń również pięknie będzie się prezentować wśród wędlin na świątecznym stole. składniki: 1 udziec z indyka ze skórką bez kości (ok 1,2 kg) 100 g suszonej żurawiny Helio 2 łyżki majeranku 2 łyżki bułki tartej sól,pieprz(...)zmielonego mięsa dodać suszoną żurawinę, bułkę tartą i przyprawy. Masę dokładnie wyrobić. Keksówkę 30x10 natłuścić masłem. Mięsna masę przełożyć do keksówki dokładnie ubijając. Żurawinę na wierchu pieczeni wcisnąć do środka bo podczas pieczenia za bardzo się wysuszy, wierzch ładnie wyrównać. Foremkę wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C, piec ok 60 minut aż wierzch ładnie się przyrumieni, funkcja góra
Monia miesza i gotujecałej pomarańczy sok wyciśnięty z połowy pomarańczy 1 jajko szczypta soli 1 łyżeczka wanilii 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 szklanki mąki 1 łyżeczka sody Jajko ubijamy z cukrem na pulchną masę, ścieramy skórkę z pomarańczy bez białego albedo, dodajemy wyciśnięty sok z połowy pomarańczy. Dodajemy pozostałe składniki, (ilość mąki zależy od jej rodzaju, czasem potrzeba(...)ciasto było elastyczne, gładkie i nie przywierało do rąk. Wyrobione ciasto odstawiamy do lodówki na 2 godziny, następnie wałkujemy, kroimy na paski i wyplatamy kratkę, szklanką wycinamy okrągłe ciasteczka. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 C, przez ok. 15 minut, aż będą rumiane. Podawać z herbatą na podwieczorek.... Przechowywać w zamkniętej puszcze lub słoju
Apetyczna babeczkaChlebek odrywany z rabarbarem to mięciutkie ciasto drożdżowe, uformowane w ten sposób, aby kawałki ciasta po upieczeniu mogły dość łatwo odrywać się od siebie, bez potrzeby użycia noża. Istnieje wiele przepisów na ten rodzaj ciasta, więc i ja pokusiłam się o swój wariant, a że obecnie trwa sezon na rabarbar, upiekłam chlebek odrywany z jego wykorzystaniem. Przygotowanie chlebka(...)wyczerpania pasków ciasta i rabarbaru - ułożone na sobie paski przekroić na 6-7 mniejszych kawałków - formę wyłożyć papierem do pieczenia, kawałki ciasta przełożyć do formy, układać je pionowo, nie ściskać, początek i koniec chlebka musi być zakończony kawałkiem ciasta bez rabarbaru - wypełnioną ciastem foremkę przykryć ściereczką, pozostawić do wyrośnięcia (ciasto przed rośnięciem powinno zająć trochę więcej niż połowę
Smakołyki BerenikiMęża z pracy i wszystkim baaaardzo smakował :) Chlebek jabłkowo-cukiniowy z oliwą (bez cukru) Składniki /na keksówkę 21 x 12 cm: 250 g słodkich jabłek (2-3 sztuki) 200 g cukinii 1/2 łyżeczki cynamonu duża szczypta mielonej gałki muszkatołowej szczypta soli 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 jajka 60 ml oliwy (ok. 6 łyżek) 45 ml płynnego miodu(...)piekarnika i piecz przez 50-60 min. - aż patyczek wbity w środek chlebka będzie suchy. Wyjmij chlebek z piekarnika i wystudź. Chlebek jest świetny na podwieczorek, ale również na drugie śniadanie, np. do pracy lub szkoły. Przetestowałam, że dobrze smakuje nawet na 3 dzień od upieczenia. Zdarza Wam się jadać, a może nawet robić słodycze bez dodatku cukru
Chilli Czosnek i Oliwaorzechy laskowe lub włoskie według uznania do kruszonki 1 czubata łyżka cukru trzcinowego nierafinowanego 10 daktyli bez pestek 3 łyżki suszonych jagód goji Skworcu Najpierw nagrzej piekarnik do około 180 stopni. Jednego banana pokrój w plasterki i połóż na papierze do pieczenia, posyp niewielką ilością cukru i piecz ok. 15 minut, aż powstaną chipsy bananowe. Odłóż. Migdały
Z Kuchni Do Kuchnibiszkopt: 4 jajka kl L 1 bardzo czubata szklanka mąki 1/2 szkl cukru 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jabłka, łodyga rabarbaru, 1/2 brzoskwini (lub dowolny miks owoców) masa budyniowa: 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru 40 g 2 i 1/2 łyżki cukru 2 i 1/2 szkl mleka 80 gr masła polewa czekoladowa z żelatyną: 50 g masła(...)zimnej wody dodatkowo: wiórki kokosowe do obsypania po wierzchu (nie konieczne) Ciasto 1. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. 2. Następnie dodajemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i mieszamy do połączenia składników. Na sam koniec dodajemy owoce pokrojone na mniejsze kawałki. 3. Gotowe ciasto wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem
Gotowanie...to proste !przepis na pyszne ciasto z patelni z jabłkami . Jego przygotowanie nie zajmie więcej niż 15 minut plus czas pieczenia. Jest puszyste, smaczne i nie za słodkie. Doskonałe do krojenia na ciepło. Absolutnie nic nie przywiera do patelni, a ciasto bez problemu daje się obrócić na drugą stronę. Mam nadzieję, że się skusicie i będzie Wam smakowało :) Ciasto(...)patelni z jabłkami - składniki: * 3 jajka * 100 g cukru * 150 ml mleka * 130 g masła * 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia * 300 g mąki * 1 większe jabłko * 2 łyżki cukru trzcinowego * opcjonalnie cukier puder do posypania na wierzch Wykonanie: Jabłko przekroić na ćwiartki, obrać, pokroić w plasterki. W misce wymieszać przy pomocy miksera całe jajka, cukier i mleko. Następnie
Zrób to smacznieśmietanki kremówki 1 łyżka cukru pudru opakowanie śmietanfixu szczypta cynamonu kilka pokruszonych ciastek kakaowych (u mnie Oreo bez kremu) Wykonanie: Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, formę do muffinek wykładamy papilotkami. Muffinki: mąkę mieszamy z cukrem, kakao, proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem i cukrem waniliowym. Mleko lekko podgrzewamy i dodajemy do niego miód. Maślankę wlewamy
Smak mojej kuchni