oleju rzepakowego Wielkopolski 30 ml oleju rzepakowego Wielkopolski z chili 200 g kwaśnej śmietany 12% 350 g mrożonych wiśni bez pestek 300 g mąki pszennej tortowej 20 g kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g białej czekolady 100 g śmietany 30% 1 płaska łyżeczka żelatyny 1 owoc granatu (w sezonie można wykorzystać wiśnie) WYKONANIE Wszystkie składniki powinny
Passions hobbies lifemnie wyszło 3 łyżki na 1,5 kg schabu. Do naczynia na spód wkładamy pokrojone kawałki smalcu około pół kostki 100 g. Pieczemy w 200 st. C / 90 min. pod przykryciem, potem jeszcze 10-15 min. bez pokrywki. Ja nie dopiekałem, bo nie chciałem akurat przypieczonego z wierzchu schabu. Po upieczeniu nie wyjmujemy od razu, tylko czekamy
chleba naszegoNastępnie kroję w ósemki. Mąkę mieszam z przyprawami, obtaczam w niej ziemniaki. Ziemniaki układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posypuję wiórkami masła. Piekę w 200 stopniach przez 40 minut pod folią aluminiową, potem jeszcze 5 minut bez przykrycia
JejKuchniawodę, wymieszać. Następnie dodać opakowanie mieszanki do wypieki ciasta biszkoptowego Polskie Młyny i dokładnie wymieszać za pomocą robota. Konsystencja ciasta przypomina ubitą bezę. Ciasto przełożyć do tortownicy o wymiarach 24 x 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia, zaś boki posmarować masłem i obsypać bułką tartą. Piec 35 - 40 minut w temperaturze 180 - 190 stopni C. Masa czekoladowa - ugotować
Ciastka - domowe słodkościSuper prosty przepis na puszyste i pyszne ciasto z rabarbarem. To ciasto z dodatkiem oleju, bez mleka i masła... i tylko kilka składników :-) Czas przygotowywania: do 30 minut Czas pieczenia: około 40-45 minut Ilość: blaszka wielkości 18/28 cm lub duża tortownica Składniki: • 2 niepełne szklanki mąki pszennej - około
AniaGotuje.pldodatkami :). Dla wszystkich łasuchów, idealne! :) Proste w przygotowaniu, kolorowe, idealne na imprezę, imieniny, urodziny, parapetówkę (tak jak u mnie) i bez okazji :). Składniki: 2 szkl mąki tortowej 3/4 szkl cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 szkl mleka 1/2 szkl oleju 1 jajko 100 g białej czekolady 150 g malin (mogą być mrożone
Trufelkowoprzepisu na FB napisała Bożena. Dzięki temu komentarzowi, zapisanej historii, przepis dostał duszę... "Moja Babcia robiła podobną zapiekankę z kaszy gryczanej, bez jabłek za to ze śliwkami suszonymi i pokrojonym boczkiem. Wypiekała ją przy okazji pieczenia chleba, wtedy w kuchni było dużo roboty, bo to wyrabianie chleba, wyrastanie, pieczenie, jeszcze dodatkowo buchty. A taką zapiekankę przygotowywało się
Trzeci talerzpieczenia i mąka ziemniaczaną i dodawać po trochu do masy jajecznej, cały czas ucierając. Jeżeli chcemy mieć babkę kakaową do jednej części dodajemy kakao. Keksówkę posmarować masłem i obsypać kaszą manną. Babkę wstawić do nagrzanego piekarnika (180 stopni) i piec ok 30-40 minut do tak zwanego suchego patyczka. Możemy babkę piaskowa zrobić bez dodatku
Pomysłowa kuchnialubiącym smak zbliżony do chałwy. Do przygotowania ich użyłam tahini naturalnego firmy Primavika wyprodukowanego z naturalnych składników wolnych od GMO oraz bez użycia konserwantów i sztucznych barwników. Składniki -1 1/2 szkl. mąki -łyżeczka proszku do pieczenia -1/2 łyżeczki soli -150 g masła -3/4 szkl. brązowego cukru -185 g tahini -cukier wanilinowy (lub łyżeczka ekstraktu waniliowego
Zielona Kuchniacukru Wieczorem do miski wrzucić po kolei: olej, mleko, cukier, jajka, sól oraz pokruszone drożdże i wstawić do lodówki (bez mieszania). Rano dosypać mąkę, wymieszać i przelać ciasto do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na godzinę w ciepłe miejsce przykryte czystą ściereczką. Z mąki, margaryny i cukru przygotować kruszonkę, posypać nią ciasto i wstawić do zimnego
Simply Foodwstawić do piekarnika. Ja użyłam funkcji pieczenia parowego przez 30 minut i następnie 10 minut zapiekałam od góry, ale jeśli nie macie takiej funkcji w piekarniku – nagrzejcie go do 180 stopni z termoobiegiem i pieczcie 25 minut pod przykryciem (np. pod folia aluminiową), a następnie jeszcze 10 minut bez przykrycia. 1 porcja to ok. 540 kcal , węglowodany
DietologWierzch ciasta jagodami, możemy użyć świeżych owoców w okresie letnim lub mrożonych w okresie zimowym. Mrożonych owoców nie rozmrażamy przed pieczeniem. Pieczemy przez około 40-50 minut do tzw. suchego patyczka ustawiając piekarnik góra - dół bez termoobiegu. Ciasto najleiej smakuje ciepłe, posypane cukrem pudrem, serwowane ze szklanką zimnego mleka
Życie zaczyna się w kuchniWielokrotnie próbowałam udoskonalić zwykłe szarlotki w zakresie ciasta, ale zawsze coś mi w nich nie pasowało. Tym razem wypiek udał się bez dwóch zdań. Składniki: 2 szklanki mąki ¾ szklanki cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 żółtka 2,5 łyżki oleju cukier waniliowy 100g dobrego masła 1kg jabłek 1 łyżeczka cynamonu kilka goździków 2-3 łyżeczki miodu
Raj dla Podniebieniapartiami dodając cukier. Marcepan, cukier puder, masło, żółtka, cukier waniliowy i przesianą mąkę utrzeć na jednolitą masę. Dodać czekoladę, zmiksować. Partiami dodawać bezę, delikatnie mieszając łyżką. Masę równomiernie rozłożyć na blasze z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 st. C. przez 15-18 minut. Ostudzić. Miskę wyłożyć folią spożywczą. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Ricottę zmiksować
Pożeraczka, czyli raz adobrzepartiami dodając cukier. Marcepan, cukier puder, masło, żółtka, cukier waniliowy i przesianą mąkę utrzeć na jednolitą masę. Dodać czekoladę, zmiksować. Partiami dodawać bezę, delikatnie mieszając łyżką. Masę równomiernie rozłożyć na blasze z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 st. C. przez 15-18 minut. Ostudzić. Miskę wyłożyć folią spożywczą. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. 300 ml kremówki
Pożeraczka, czyli raz adobrze