Beza Pavlova to bardzo popularny tort bezowy, bardzo efektowny z wyglądu. Lekka forma bezy nawiązuje do zwiewności, lekkości rosyjskiej primabaleriny Pavlovej. Beza Pavlova idealnie nadaje się
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępierwszy w ten sposób, czasu miałam niewiele, użyłam gotowych podkładów biszkoptowych, gdyż padł mi piekarnik i byłam w kropce! A chciałam sobie udowodnić, że tort bez pieczenia zrobię! I to Frozen, bo o takim marzyły dzieci. Eksperyment się powiódł, to mój pierwszy tort, w którym użyłam masy cukrowej , barwnika itd. Większość zakupów zrobiłam w sklepie internetowym frisco.pl(...)Składniki gotowe 3 blaty na tort, kakaowe. 500 ml śmietanki do ubijania 36% 2 łyżki cukru pudru galaretki- czerwona,niebieska, 2 łyżki żelatyny - gotowa masa cukrowa biała barwnik do ciast niebieski i zielony opłatek cukierniczy - krem maślany pod masę cukrową, przepis poniżej Każdą galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie, zgodnie z opisem na opakowaniu, ale dodając nieco mniej wody. Wlewamy
Z Kuchni Do Kuchniolej kokosowy i resztę składników. Wszystko razem blenderujemy (wraz z bananami). Przelewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Na górze układamy orzechy i kawałki czekolady. Pieczemy 25 minut w 170C. Pod koniec pieczenia można posypać cukrem kokosowym. W czasie, gdy ciasto jest w piekarniku, 1 opakowanie borówek podgrzewamy w rodelku z dodatkiem 3 łyżek wody. Gdy borówki puszczą(...)borówek i gotujemy ok. 30 minut (aż do powstania dżemowej konsystencji). Można dodać 1 łyżeczkę stewi z erytrytolem dla dodatkowej słodyczy. Ciasto po upieczeniu musi wystygnąć! Najlepsze będzie po nocy w lodówce. Artykuł {Mocno kakaowe} Brownie bananowe bez mąki. Z borówkowym sosem (GF, V). pochodzi z serwisu Fill The Bowl
Fill The Bowlolej kokosowy i resztę składników. Wszystko razem blenderujemy (wraz z bananami). Przelewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Na górze układamy orzechy i kawałki czekolady. Pieczemy 25 minut w 170C. Pod koniec pieczenia można posypać cukrem kokosowym. W czasie, gdy ciasto jest w piekarniku, 1 opakowanie borówek podgrzewamy w rodelku z dodatkiem 3 łyżek wody. Gdy borówki puszczą(...)borówek i gotujemy ok. 30 minut (aż do powstania dżemowej konsystencji). Można dodać 1 łyżeczkę stewi z erytrytolem dla dodatkowej słodyczy. Ciasto po upieczeniu musi wystygnąć! Najlepsze będzie po nocy w lodówce. Artykuł {Mocno kakaowe} Brownie bananowe bez mąki. Z borówkowym sosem (GF, V). pochodzi z serwisu
Fill The Bowlpokruszonego (opcjonalnie) natka pietruszki - mała garść, posiekanej (do posypania po upieczeniu) Wykonanie: Ciasto na pizzę: W misce dokładnie mieszamy ze sobą ciepłą wodę, cukier, oliwę i drożdże instant. Dodajemy przesianą mąkę oraz sól. Wyrabiamy (polecam użycie haka) do uzyskania gładkiego ciasta (przez min. 7-10 minut). Gotowe ciasto odstawiamy na 30 minut. Następnie dzielimy na 2 części. Ponownie delikatnie wyrabiamy(...)pokruszonego (opcjonalnie) natka pietruszki - mała garść, posiekanej (do posypania po upieczeniu) Wykonanie: Ciasto na pizzę: W misce dokładnie mieszamy ze sobą ciepłą wodę, cukier, oliwę i drożdże instant. Dodajemy przesianą mąkę oraz sól. Wyrabiamy (polecam użycie haka) do uzyskania gładkiego ciasta (przez min. 7-10 minut). Gotowe ciasto odstawiamy na 30 minut. Następnie dzielimy na 2 części. Ponownie delikatnie wyrabiamy
Pogotujmy.plżadnych innych dodatków. Po prostu tropiki na talerzu. Zakochałam się w tym smaku i żałuję, że tak długo go nie doceniałam. I podoba mi się to, że mango na cieście wygląda jak brzoskwinie z puszki, tylko że smakuje o niebo lepiej:) Miałam mały problem z obraniem go ale myślę, że po kilku razach dojdę do wprawy(...)piankę: galaretka o smaku tropikalnym 250 ml mleka zagęszczonego niesłodzonego ( z lodówki) na wierzch: duże, dojrzałe mango galaretka o smaku pomarańczowo-morelowym (bez żelatyny, tężejąca w godzinę) Foremkę do pieczenia wyścielić papierem do pieczenia, na dnie ułożyć biszkopty. Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki wrzątku. Schłodzoną śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem, następnie dodać
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniadodatkowo pełnią funkcję słodziku. Podobnie jak chlebek bananowy, ciasto jest chlebkiem tylko z nazwy, choć można się nim zajadać bez wyrzutów sumienia, co różni je od innych wypieków. Przepis można wykorzystać w keksówce o wymiarach 25x10 lub 30x10 (ja upiekłam chlebek w dwóch małych foremkach). Chlebek marchewkowo-daktylowy bez cukru Składniki: 140g mąki żytniej(...)łyżek (ok. 30g) płynnego oleju kokosowego 1 łyżka ekstraktu z wanilii 1 i 1/2 płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia garść rodzynek (ok. 30g) garść suszonej żurawiny (ok. 30g) Wykonanie: - składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej - foremkę wysmarować tłuszczem i oprószyć mąką lub wyłożyć papierem do pieczenia - daktyle zalać gorącą wodą, odstawić
Smakołyki Berenikitrakcie pieczenia trzeba foremkę odwrócić, żeby równomiernie zarumieniły się z obu stron. Piec należy na średnim ogniu, trwa to około 3 minut ale można delikatnie uchylić wieko foremki żeby sprawdzić czy ciasteczka się rumienią. Pierwsza partia zawsze piecze się dłużej. Jeśli stałoby się tak, że ciasto wycieka bokiem z formy to znaczy, że kulki ciasta(...)ciepłe, wystudzone ciastka będą bardzo kruche. Lepiej zdejmować ciastka z wypukłej strony niż wydłubywać z otworków. Jeśli masa orzechowa jest gładka, bez kawałków orzechów to dekorować możemy szprycą. Składniki na około 60 ciasteczek: na ciasto: 3 szklanki mąki 250 g masła 2 jajka 1/2 szklanki cukru 1 łyżka octu 1/2 łyżeczki sody szczypta soli na krem
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniadzień wcześniej, żeby dobrze stężała i nie zrobiła żadnej przykrej niespodzianki. Ja biszkopt też upiekłam wieczór przed składaniem całości, ale to nie jest konieczne - robi się go raz dwa, piecze chwilę, a stygnie naprawdę błyskawicznie. Przy masie serowej trzeba uważać - dość szybko tężeje, więc do lodówki spodnią warstwę wystarczy włożyć dosłownie na 5-10 minut. Inaczej reszta w misce, nawet(...)posta. Trzeba tylko pamiętać, żeby bezy układać na cieście w dniu podania, inaczej zaczną się rozpuszczać i nie będą już tak ładnie wyglądać.W momencie krojenia - gwarantuję - wszyscy wstrzymają oddech. Galaretka bowiem jest tak sprytnie ułożona, że w pierwszej chwili będą się zastanawiać, jakim cudem udało się ją Wam tam wcisnąć.U mnie ciasto zniknęło na raz, nawet jedna
Pożeraczka, czyli raz adobrzezrobić polewę czekoladową, lub posmarować np. nutellą :) Warto go upiec nawet bez okazji. Biszkopt: 7 jajek (L) 7 łyżek cukru 7 łyżek mąki pszennej 3 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa: 1 i ½ kg sera mielonego (sprawdzony z KLIK) 8 jajek(...)szklanka cukru 3 budynie waniliowe Na wierzch masa krówkowa lub nutella Najpierw piekę biszkopt, białka ubijam ze szczyptą soli na sztywno, dodaję po jednym żółtku, na koniec mieszam z przesianą mąką i proszkiem do pieczenia. Piekę około 40 minut w 180 st C ( blaszka 38x27) Zimny biszkopt dzielę na paski (2 -3 cm) Teraz przygotowuję
Takie tam pichceniemasła klarowanego lub oleju kokosowego 50 g syropu klonowego 2 średnie jabłka (każde o wadze około 180 g) 75 g rodzynek (niesiarkowanych) 1 łyżeczka ekologicznego proszku do pieczenia bez fosforanów 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżka naturalnego octu jabłkowego 1 łyżeczka cynamonu, 1/2 łyżeczki imbiru, 1/4 łyżeczki mielonej wanilii szczypta nierafinowanej soli Masło/olej rozpuścić, odstawić do przestudzenia(...)mokre przelać do suchych, dodać pokrojone jabłko – wymieszać łyżką do połączenia i uzyskania gęstego ciasta. Masę przełożyć do otworów na muffiny (wyłożonych papilotkami, papierem lub natłuszczonych), wierzch muffinów można posypać odrobiną cukru kokosowego lub nierafinowanego cukru trzcinowego. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175°C. Piec około 22 minuty, do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu wyłożyć z formy i pozostawić
Even Better FoodJakie ciasta najbardziej kojarzą Wam się z dzieciństwem? Bo u mnie na pierwszym miejscu zdecydowanie znalazłoby się ciasto drożdżowe;) Mama zawsze piekła taką wielką blachę drożdżówki
Z miłości do słodkościmajeranek Wszystkie składniki na ciasto wymieszać dokładnie na gładką masę. Można użyć blendera lub miksera. Silikonowe foremki na mini tartydokładnie wylepić gotowym ciastem dociskając je do spodu oraz brzegów. Sekretem ciasta kruchego jest jego nakłucie widelcem. Dzięki temu podczas pieczenia spod ciasta wydostaje się para i nie powstają wybrzuszenia. Polecam docisnąć widelcem również brzegi ciasta. Wylepione formy umieścić(...)lodówce na 20-30 minut. Schłodzone ciasto piec w temperaturze 180°C przez 15 minut do uzyskania złocistego koloru na brzegach. Składniki na farsz z kapusty i grzybów: 20 g suszonych grzybów 250 g kapusty kiszonej 40 g cebuli 30 g masła klarowanego lub oleju kokosowego liść laurowy kilka ziarenek pieprzu czarnego kilka ziarenek ziela angielskiego sól himalajska Grzyby
Ola la LCHFciasto na małe przyjęcie - urzeka nie tylko smakiem ale i wyglądem. Przepis znaleziony na blogu Domowe-Wypieki Składniki: Biszkopt: 3 jajka 60g mąki pszennej 60g mąki ziemniaczanej 100g cukru ½ łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka wody Poncz: ½ szklanki wody trochę soku z cytryny (ok. ćwiartka cytryny) 1 łyżeczka cukru Masa budyniowa: 2 budynie śmietankowe bez(...)proszkiem do pieczenia. Przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. W międzyczasie dodać wodę. (Dodając mąkę i wodę można dalej miksować mikserem, ale na najmniejszych obrotach. Miksować chwilę, tylko do połączenia składników). Formę prostokątną o wymiarach około 35x24cm wysmarować margaryną i posypać mąką lub bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia. Gotowe ciasto przełożyć do formy
cucinaresię trochę rozdrobnił. Wymieszaj z mąką pszenną i proszkiem do pieczenia, potem dodaj połowę ugotowanej kaszy. Zmiksuj do gładkości. Żółtka oddziel od białek. Dodaj żółtka wraz z serkiem homogenizowanym do ciasta. Zmiksuj do połączenia w jednolitą całość. Przełóż wszystko do miski. Daktyle pokrój dość drobno. Dodaj do ciasta wraz z suszoną żurawiną i resztą kaszy. Wymieszaj porządnie(...)łyżką. Dołóż dżem i mieszaj do połączenia. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Partiami dodawaj do ciasta, delikatnie mieszając trzepaczką. Możesz odstawić na kilka minut lub od razu smażyć. Smaż placuszki bez dodatku tłuszczu na średnim ogniu po kilka minut na każdej stronie. Wystarczy łyżka ciasta na jeden placek. Podawaj jeszcze gorące z ciepłym dżemem i truskawkami
Anioszek w kuchni