czekolady deserowej lub gorzkiej 12 połówek orzechów włoskich Przygotowanie czekoladowych muffinek bez cukru: Piekarnik rozgrzej do 180 stopni C. Cukinię zetrzyj na tarce o grubych oczkach, następnie bardzo dokładnie odciśnij z nadmiaru wilgoci. W średniej misce wymieszaj mąkę pełnoziarnistą, kakao, proszek do pieczenia oraz sól. Do drugiej miski włóż banana i rozgnieć go widelcem. Następnie dodaj pozostałe mokre(...)Czekoladę posiekaj i dodaj do ciasta, wymieszaj. Foremkę na muffinki wyłóż 12 papilotkami. Do każdej foremki nałóż po ok. 2 łyżki ciasta. Na wierzchu ułóż po jednej połówce orzecha włoskiego. Wstaw blachę do piekarnika i piecz przez 20-25 minut (do suchego patyczka). Gotowe muffinki ostudź na kratce. Podawaj w towarzystwie filiżanki kawy Colombia Narino. Instrukcję
Chilli Czosnek i Oliwazrobiłam inne ciasto drożdżowe...jakiś czas temu robiłam pizzę pieczoną na kamieniu [ przepisu ciągle brak na blogu-ale postaram się to nadrobić]..była bardzo smaczna..i tym razem też zrobiłam z tego samego ciasta,,,lecz zamiast oleju dałam smakowitą pajdę z ziołami..i po raz kolejny Smakowita Pajda mnie zaskoczyła..Ciasto było delikatne, przyjemnie pachnące....smaczne,...i szybko zjedzone(...)sól, cukier , olej i przyprawę.Wyrobić gładkie ciasto i odstawić do wyrośnięcia.[ ja robiłam od razu, bez wyrastania].Ciasto rozwałkować i wycinać szklanką/ kubkiem kółka. Na wycięte z ciasta kółko położyć plasterek o tym samym rozmiarze wędliny, przyłożyć jeszcze jednym kółkiem ciasta, lekko docisnąć. Nożem naciąć 8 płatków (zostawiając środek nie nacięty) na głębokość (zależny od rozmiarów szklanki) ok.3
Moje domowe kucharzenieproszkiem do pieczenia. Zmiksować na wolnych obrotach do uzyskania gładkiej masy. Nakładać ciasto łyżką na rozgrzaną patelnię i wciskać do niego po kilka sztuk czereśni (u mnie wydrylowane połówki). Najlepiej smażyć na patelni beztłuszczowej (z nieprzywierającą powłoką) jeśli takiej nie mamy to polecam smażyć na oleju kokosowym nierafinowanym lub na maśle. Podawać bez dodatków lub polane miodem
Mania Wypiekaniamojprzepisna.pl | Bezglutenowe i wegańskie placki z jabłkami Kolejna propozycja na śniadanie, nieco zdrowsze niż zwykle. Placuszki bez cukru, z musem owocowym, wegańskie i bezglutenowe. Inspiracja blog Olgi Smile . Składniki na 4 patelnie placków: 250 g musu owocowego lub rozgniecionych bananów 250 g mleka roślinnego (ewentualne 1 lub 2 łyżki wody) 4 jabłka (650 g) Szara Reneta 100 g mąki(...)maki pszennej) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu olej do smażenia W misce wymieszać mąki, proszek do pieczenia, cynamon. W drugiej misce wymieszać mus owocowy i mleko. Do mokrych składników dodać suche, wymieszać. Jabłka umyć, wydrążyć gniazda. Pokroić na ósemki. Wymieszać z ciastem. Odstawić na 10 min, ciasto ma mieć konsystencję kwaśniej śmietany, jeżeli
moj przepis nasiekamy nożem. Wbijamy całe jajka i zagniatamy ciasto. 2. Ciasto dzielimy na dwie równe części. Do jednej dodajemy kakao i zagniatamy, żeby składniki nam się połączyły. 3. Obie części ( jasną i ciemną dzielimy na kolejne, równe dwie części), mamy mieć dwie części ciasta jasnego i dwie ciemnego. 4. Ciasta zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na godzinę(...)proszek budyniowy i ponownie miksujemy do połączenia się składników, na końcu dodajemy ubitą piane z białek i całość mieszamy drewnianą łyżką. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Wyjmujemy z lodówki jedną część ciasta ciemnego i jedną jasnego. Układamy na papierze łatki z obu ciast. Jeśli ciasto będzie się mocno kleić możemy zwilżyć ręce, wtedy będzie nam się łatwiej układało
kruche babeczkiktórym skupimy się na wyrabianiu ciasta, wykrawaniu foremek, pieczeniu i dekorowaniu gotowych pierniczków. Wiem, że ciasto powinno przeleżeć określony okres czasu zanim weźmiemy się za dalszą pracę, ale ja już któryś rok z rzędu z powodzeniem po 15 minutach zaczynam dalsza zabawę z wykrawaniem ciasta. Zwykle zaczynam po pracy, koło 17.00. Mieszam 25g masła z 300 g miodu(...)wałkujemy ciasto na około 0,5 cm grubości i wykrawamy pierniczki. Na blachę pokrytą papierem do pieczenia układamy gotowe formy, w odpowiedniej odległości od siebie, pamiętając, że nasze pierniczki będą trochę rosnąć w trakcie pieczenia. Pieczemy pierniczki w temperaturze około 170 stopni Celsjusza przez około 8-10 minut. Uważajmy, jeśli są małe pierniczki, odpowiedni czas pieczenia
Moja Mama GotujeMacie jeszcze ochotę na świąteczne klimaty? A może bliżej Wam już myślami do wiosny? Nic z tego! 😜 Dziś jeszcze proponujemy Wam mini korzenny jagielnik bez pieczenia dla dwóch osób. To taki deserek w postaci eleganckiego torcika 😊 Takiego wyglądu nadają mu małe pralinki oraz ekspandowana komosa Soligrano , która świetnie nadaje się właśnie do dekoracji tego typu deserów. Sam jagielnik(...)gładką masę. Okrągłą formę wyłożyć na dnie papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Wyłożyć jedną część korzennej masy, ułożyć ciasteczka, część masy i znów ciasteczka oraz masę. Całość dobrze ubić łyżką i wstawić do lodówki na kilak godzin (najlepiej na całą noc). Po tym czasie nożem oddzielić boki ciasta od formy i zdjąć pierścień tortownicy. Resztę śmietanki kokosowej ubić
Candy PandasProste, mocno czekoladowe ciasto typowe dla kuchni amerykańskiej, przełamane kwaśnym smakiem wiśni. Moje przygotowane ze szczyptą miłości na Dzień Ojca. Rady: Im mniejsza blaszka, tym wyższe
CzarnawisienkaCiasto z rabarbarem Tortownica 26 cm Składniki: Spód ciasta: 1 szklanka mąki ryżowej 1 szklanka mąki kokosowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki gryczanej 1
nietadietaKiedy zobaczyłam te gwiazdki w Småkager. Kræs for slikmunde wiedziałam, że muszę je przygotować. Urocze maleństwa w czarne kropeczki, w dodatku przełożone powidłami śliwkowymi - mniam. Na
Pożeraczka, czyli raz adobrzewięc chyba nad nią pracować, skoro mi ciągle chce się pisać, a Wam czytać. Dziękuję, że nadal tu ze mną jesteście; bez Was już dawno bym się poddała. A jednak, mimo krótszych i dłuższych przerw, ciągle wracam. Bez motywacji, którą dla mnie jesteście, z pewnością by mi się nie udało. Na te huczne urodziny mam... Tartę. Nie tort(...)rozetrzeć palcami. Partiami dodawać wodę - ciasto powinno się ładnie połączyć, ale nie może się kleić. Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 3-4 mm, wyłożyć nim formę, formując brzeg o wysokości około 3 cm. Nakłuć ciasto widelcem, przykryć papierem do pieczenia i wysypać suchą fasolą
Pożeraczka, czyli raz adobrzeciasto z szafranową pomadą jest pyszne. Upiekłam je na maśle ale smakuje równie dobrze upieczone na kokosowym oleju. Zdecydowanie odradzam pieczenie na margarynie! Szafranowe love Składniki: Forma prostokątna 15 cm x 25 cm 150 g masła lub kokosowego oleju 2 jajka 150 ml mleka 0,5 g szafranu 225 g cukru 250 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)Zmiksuj jajka z cukrem na puszysto. Dodaj rozpuszczone szafranowe masło Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i dodaj do masy, delikatnie mieszając szpatułką. Wyłóż foremkę papierem do pieczenia lub wysmaruj masłem i oprósz mąką. Wstaw formę do nagrzanego piekarnika i piecz ciasto przez 20-30 minut w zależności od temperatury i rodzaju piekarnika. Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika
codojedzeniaupiec i podzielić się z Wami przepisem na to ciasto. Robiłam ostatnio porządki w przepisach (mam kilka zeszytów i mnóstwo karteczek poukładanych w jednej dużej szufladzie w kuchni, jak również powtykanych we wszystkie możliwe książki kucharskie). Czasami mi się wydaje, że pomimo tego, że korzystam z nich bez przerwy i gdy przepis trafi na bloga to kartka jest zbędna(...)pieczenia, i znoszą mi swoje wypróbowane przepisy, co sprawia mi oczywiście ogromną radość. Podczas tej mozolnej pracy (zawsze układam je na kilku kupkach 1. muszę zrobić natychmiast, 2. sezon się zaczyna więc pewnie niedługo zrobię, 3. sezon wkrótce, lepiej niech będą na wierzchu, 4. niech czekają na kolejny sezon), natrafiłam na ten przepis. Piekłam to ciasto jeszcze na studiach
Rozpustne gotowaniesmarować calzone sosem w środku, stawiają go w miseczce obok już upieczonych calzone. Ostatnio oglądałam program Jamiego Olivera, w którym opowiadał, że Włosi wkładają do calzone resztki z obiadu - pieczone bakłażany, karczochy, plaster parmeńskiej szynki, kulkę mozzarelli. Tak więc spokojnie w calzone można zapiec znalezione w lodówce resztki warzyw, wędlin czy sera. Do moich calzone wybrałam tradycyjne włoskie nadzienie(...)bez gotowania Przygotowanie domowego calzone: 1. Ciasto na pizzę przygotuj co najmniej 2 godziny przed robieniem calzone, a najlepiej poprzedniego dnia, aby miało czas na powolne rośnięcie przez noc w lodówce. Skorzystaj z instrukcji krok po kroku, jak zrobić włoskie ciasto na pizzę . Jeżeli przechowujesz ciasto w lodówce, wyjmij je z niej na 2 godziny przez planowanym pieczeniem
Chilli Czosnek i Oliwawaniliowego (bez cukru) 1 łyżka soku z cytryny Na polewę krówkową 1 puszka masy kajmakowej (510 g) 1 kostka masła w temperaturze pokojowej 1 łyżka słonecznika łuskanego WYKONANIE Spód migdałowy: Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, zmielone migdały, cukier puder, dodać szczyptę soli, jajko i posiekane nożem (na mniejsze kawałki) masło. Zagnieść dłońmi jednolite ciasto, zawinąć
Passions hobbies life