bez pieczenia ciasta - 22613 przepisów (strona:594/1508)

drożdżowe bułeczki na jogurcie greckim 147

elastyczne ciasto. Ciasto odstawić pod przykryciem w ciepłym miejscu bez przeciągów na 1,5 godziny. Składniki kruszonki wyrobić palcami. Wyrośnięte ciasto uformować w wałek, podzielić na kawałki. Każdy rozwałkować na grubość ok 5 mm, na środek nakładać porcję dżemu, składać w kopertę. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą bułeczkę lekko spłaszczyć, posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika

6niebo
Pizza "na bogato" z pomidorami, mozzarellą, wędliną i szpinakiem 130

zmielonym pieprzem oraz lekko roztartym w dłoniach cząbrem. 3. Ciasto rozwałkować, wyłożyć nim blachę (ja użyłam i uformowałam okrągłą), posmarować sosem pomidorowym, posypać zeszklonymi piórkami cebuli oraz udekorować równomiernie plastrami mozzarelli, świeżych pomidorów, tartego sera, szpinaku i wędliny. Posypać bazylią i majerankiem. Piec 20 minut w temp. 200C bez włączonego termoobiegu na środkowej półce piekarnika.   Smacznego

Zasmakuj Kuchni
ze śliwkami, budyniem francuskie ciasto na deser... 125

mniejszej od ciasta, nałożyć nie gorący budyń, połówki śliwek bez pestek, posypać przyprawą korzenną wystające ciasto naciąć na paski i nakładać na śliwki, dwa paski zbędne odciąć i nałożyć na środek, posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać cukrem brązowym piekarnik elektryczny nagrzany na 210 C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 35-40 minut, zostawić do wystudzenia przy uchylonych

W Mojej Kuchni Lubię
Środa na bogato 173

jajkami. Dodajemy borówki i mieszamy delikatnie. Formę do pieczenia wykładamy ciastem francuskim, wykładamy masę jaglaną. Na wierzch możemy dodać jeszcze owoców. Pieczemy w 180 st. C, najpierw 15 minut od dołu, a następnie z góry i dołu przez kolejne 15 minut. Podawać z miodem. Na koniec jeszcze chleb orkiszowy. Bez finezji, z mieszanki Gdańskich Młynów, ale z dodatkiem

Kucharzyca
CYCKI MURZYNKI 292

Żartobliwa nazwa dla tego pysznego deseru. Ciemne ciasto, przełożone kakaowym kremem, oblane czekoladą z rodzynką na wierzchu ... nie tylko dla panów, myślę że każdy się skusi ;) SKŁADNIKI Biszkopt: 7 jajek, 1 szkl. mąki, ¾ szkl. cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżki kakao Krem: 2 budynie śmietankowe bez cukru, ½ l mleka, ¾ szkl. cukru pudru, 1 kostka masła

słodki bratek
Leśny Mech ciasto szpinakowe 376

Ciasto-blat szpinakowy:   450 gram szpinaku mrożonego rozdrobnionego 4 jaja 1 szklanka cukru kryształu 1 szklanka oleju  2 szklanki mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 330 gram śmietany 30% (użyłam z Biedronki Firmy Piątnica) 2 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny 1,4 szklanki wody  DODATKOWO: Połówka granatu, maliny lub borówki  Przygotowanie: Blat szpinakowy(...)wlewamy olej i wsypujemy wcześniej przesianą mąkę z proszkiem, delikatnie mieszamy za pomocą łyżki.  Wylewamy do okrągłej tortownicy wcześniej spód wyłożyć pergaminem i pieczemy ok 55-60 minut w 180* do tzw. suchego patyczka, bez termoobiegu. Krem: Żelatynę namaczamy w wodzie, kiedy napęcznieje wstawiamy na ok 30 sekund do mikrofalówki, żeby zrobiła się lejąca i całkowicie się rozpuściła

Moje Słodkie Piekiełko
Orzechowiec z gotowanym sernikiem kajmakowym 28058

sposób na ich wykorzystanie, jeśli ktoś nie przepada za bezami . Orzechowca przełożyłam gotowanym sernikiem o smaku kajmaku. Połączenie, które smakuje rewelacyjnie :) Polecam! CIASTO ORZECHOWE: 1 1/2 szklanki białek (ok 8szt) szczypta soli 2 jajka 3/4 szklanki cukru 250g orzechów włoskich 1/2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia SERNIK GOTOWANY: 1 kg twarogu zmielonego 1/2 szklanki cukru 400g

https:KKuchniaMniam
KRUCHE CIASTECZKA MIGDAŁOWO - CYNAMONOWE 108

przepisu wychodzi około 50 sztuk ciasteczek. Piec w temperaturze 200 stopni C około 15 - 20  minut. Rada: Pamiętajmy o zasadzie, aby ciasto było kruchutkie należy wyrabiać ciasto szybko, by nie zdążyło się ogrzać od rąk.   Jak zrobić mączkę migdałową, gdy nie możemy kupić gotowej - wystarczy migdały bez skórki (powstanie jasna) jeśli ze skórką (powstanie ciemniejsza

Ciastka - domowe słodkości
Kruche rogaliki... 139

świeżość utrzymuje się bardzo długo, dlatego można je bez problemu przechowywać. Składniki na ciasto: 100g mąki pszennej 250g cukru pudru 125g mielonych orzechów włoskich 125g masła 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej Sposób wykonania: Wszystkie składniki razem ugniatamy w misce. Wypełniamy foremki małą ilością ciasta, gdyż rogaliki szybko urosną podczas pieczenia. Piec w temperaturze 160 stopni Celsjusza

Kuchnia Pani Wiosny
MURZYNEK Z WIŚNIAMI 172

rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Piekłam przez około 40 minut.   Polałam ciasto odlaną wcześniej polewą. Można ale nie trzeba do niej dodać roztopioną czekoladę. Ja posypałam jeszcze na wierzch wiórki kokosowe. Smacznego! Polecam przepisy dla lubiących podobne ciasta: MURZYNEK    CIASTO CZEKOLADOWE ZE ŚLIWKAMI CIASTO CZEKOLADOWE Z MIGDAŁAMI BEZ MĄKI MUFFINY CZEKOLADOWE Z KAWAŁKAMI CZEKOLADY CIASTO CZEKOLADOWE

potrawyregionalne
Brownie z rozmarynem i gruszkami 111

pieczenia, wlewacie masę, wrzucacie pokrojoną gruszkę (możecie trochę powpychać palcem jej kawałki w ciasto) i pieczecie w temperaturze 160 stopni przez 20-30 minut, potem w 180 stopniach przez kolejne 10-20 minut. Ten czas zależy trochę od soczystości gruszki, więc sprawdzajcie pod koniec stan ciasta patykiem (już nie palcem, bo będzie gorące!) Jedzcie bez wyrzutów sumienia! Click

GRUBY WAŁEK
Francja: Crêpes Suzette 159

jajka szczypta soli 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Mleka zmiksować z jajkami, olejem, solą i cukrem waniliowym. Gdy masa będzie gładka, a na wierzchu pojawi się pianka, dodać po łyżce mąkę i proszek. Smażyć na dobrze rozgrzanej patelni, na wolnym ogniu, bez tłuszczu. Wylewać po jednej wazówce ciasta i rozprowadzić po całym dnie patelnii. Crêpes Suzette

Przepysznik - BLW i nie tylko
Paluch we włoskim stylu 132

roladę. Boki zawijamy pod spód i zaklejamy delikatnie smarując ciasto wodą. Palucha umieszczamy w keksówce nasmarowanej tłuszczem. Wierzch można delikatnie posmarować olejem z suszonych pomidorów. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 220 stopni i pieczemy 40 minut. Po tym czasie zostawiamy palucha jeszcze na 15 minut w nagrzanym piekarniku. Bez oliwek nie ma kuchni śródziemnomorskiej. Nie każdy wie, że oliwki

My Chcemy Jeść
Tęczowa tarta warzywna 222

blaszkę do tarty (wcześniej wysmarowaną olejem), posmarować ciasto wcześniej przygotowanym sosem. Włączyć piekarnik, ustawić temperaturę 200 stopni, program góra/dół bez termoobiegu. Układać kompozycję z warzyw, zaczynając od środka. Skończywszy każdy "okrąg" smarować boki warzyw sosem. Jako ostatnią warstwę zewnętrzną proponuję ułożyć bakłażana lub cukinię (podczas pieczenia nie zrobią się twarde i suche). Piec około

Garniec Magalie
Tarta z boczkiem i suszonymi śliwkami 138

duża, czerwona cebula 1/4 łyżeczki karobu garść suszonych śliwek (bez pestek) 2 jaja 400 ml jogurtu naturalnego sól kolorowy pieprz olej rzepakowy do smażenia ulubiona mieszanka sałat ulubione kiełki Sposób przygotowania: Składniki na ciasto zagnieść szybko zimnymi rękoma. Wykleić nim formę do tarty i zapiec obciążone (papier do pieczenia przysypany kuleczkami ceramicznymi, suchym grochem lub suchą fasolą) przez

Wielki apetyt