łyżki oleju i wyrobić elastyczne i gładkie ciasto (około 5 minut). W czasie wyrabiania zwilżać dłonie pozostałą częścią oleju, wówczas idealnie odchodzi od dłoni. Na koniec obsypać mąką i pozostawić przykryte ściereczką na 20 minut. Przygotować sos. Masło stopić w rondelku, dodać mąkę, i mieszając, wlewać wodę. Mieszać aż sos będzie gładki, bez grudek. Wlać słodką śmietankę, a następnie(...)przykryć folią, by nie zrobił się kożuch. Dłońmi oprószonymi mąką uformować cienki placek, rozkładając na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i podsypanej mąką (ja użyłam teflonowej, więc ten etap pominęłam). Poczekać kilkanaście minut, by ciasto na blasze nieco podrosło. Można włożyć do piekarnika nagrzanego do 40 oC. W tym czasie przygotować dodatki. Zetrzeć ser. Szpinak umyć
Czerwień i błękitspróbować masę, być może będzie trzeba ją nieco dosłodzić. Ciasto będzie miało zdecydowanie mocniejszy cytrynowy aromat i bardziej wilgotne wnętrze (jak mokry piasek). Dla mnie obie wersje są smaczne i warte wypróbowania, jeśli jednak boicie się goryczy, która może być nieco wyczuwalna po dodaniu białej skórki, bezpieczniejsza jest opcja bez niej. Babka cytrynowaSkładniki:25dag mąki pszennej 4 jajka25dag masła(...)zetrzeć miąższ (tyle, ile się uda) i wycisnąć sok - cytrynę przełożyć do masy, zmiksować- mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, wsypać do masy i zmiksować tworząc jednolitą, gęstą konsystencję- białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, przełożyć do ciasta i delikatnie wymieszać łyżką do połączenia się obu struktur (masy i piany)- formę wysmarować tłuszczem i oprószyć mąką, przełożyć
Smakołyki BerenikiCiasto spotykane na wielu blogach pod nazwą tulipan, u mnie tulipan nie wyszedł bo zrobiłam w za dużej foremce dlatego powstała babka trójkolorowa. Przepis podpatrzony na blogu mojeciasto.plCzas pieczenia: 40 min - 50 min Temperatura pieczenia: 180 °C Wielkość(...)kostka miękkiego masła½ szklanki oleju (dałam 4 łyżki)6 jajek1 niepełna szklanka cukru2 szklanki mąki pszennej2 łyżeczki cukru waniliowego2 łyżeczki proszku do pieczenia½ łyżeczki sodyszczypta soliPonadto:2 łyżki kakao1 czerwony kisiel bez cukru1/3 szklanki suchego maku1/3 szklanki wiórek kokosowychWykonanie:Wymieszać ze sobą mąkę, proszek do pieczenia i sodę.Żółtka z cukrem utrzeć na biały puch. Dodawać
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaprzepis. :) Biszkopt: 3 jajka 3/4 szkl cukru 1 łyżeczka octu 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 szkl mąki pszennej 1/3 szkl mąki ziemniaczanej Białka ubijamy na sztywno, dodajemy partiami cukier, następnie ocet, żółtka, mąki i proszek do pieczenia. Całość pieczemy ok 30 minut w 180 st. C Pianka śmietanowa: 1 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki cukru(...)cukrem (ale nie gotujemy) mieszamy z żelatyną, a gdy przestygnie dodajemy śmietanę. Galaretki kroimy w kostkę. Część wykładamy na biszkopt i pokrywamy masą śmietanową, resztę wciskamy na wierzch ciasta i gotowe. Odstawiamy całość do lodówki na kilka godzin by stężało
Cynamonowe szczęściedrewnianą łyżką lub ręcznie, aż powstanie mokre, lepkie ciasto, około 30 sekund. Jeśli nie jest lepkie w dotyku, dodaj łyżkę lub dwie wody. Dodaj rodzynki i pestki. Wymieszaj, aż się połączą z ciastem. Przykryj miskę wilgotną ściereczką i odstaw, aż na powierzchni ciasta utworzą się bąbelki i ciasta jest więcej niż podwójna ilość. U mnie zajęło(...)pokryły ciasto. Umieść w ciepłym miejscu, bez przeciągów, do wyrośnięcia na 1-2 godziny. Ciasto jest gotowe, gdy jego ilość jest prawie podwojona . W tym samym czasie, na pół godziny przed końcem wyrastania ciasta , nagrzej piekarnik do 230 st. C stopni z garnkiem żeliwnym /kamieniem do pieczenia/keksówką ustawioną w dolnej części pieca. Bardzo ostrożnie przełóż ciasto ze ściereczki
Weekendy w domu i ogrodzieSłowo daję, gdyby ktoś mnie poczęstował tą szarlotką i nie powiedział, że jest z mąki bezglutenowej, to bym nie zauważyła różnicy. Naprawdę jest pyszna i prosta
Głodni Wrażeń - fit przepisywykonane kremem śmietankowym. Krem ze względu na zawartość masła nie każdemu może zasmakować. Dzieci zjadają go bez mrugnięcia okiem. Ja jednak nigdy nie daję rady zjeść go do końca. Krem maślany na bezie szwajcarskiej mimo obszernego i szczegółowego opisu nie jest trudny w wykonaniu. Mam nadzieję, że uwagi(...)można zamrozić. Jeśli lubisz robić torty, piec ciasta, ciasteczka i inne słodkie wypieki. Jeśli lubisz chwalić się swoimi kulinarnymi dziełami i dzielić z innymi sprawdzonymi przepisami. Jeśli szukasz więcej sprawdzonych słodkich pomysłów, to zapraszam Cię do słodkiej grupy na FB: ‘Słodki Pomysł na tort, ciasto, deser i przyjęcie urodzinowe!’ . Zajrzyj
Słodki Pomysłkokosowa chrupiąca beza.... Składniki: 330 g mąki 80 g cukru pudru 185 g schłodzonego masła 3 jajka 2 łyżki śmietany 18% 1/2 szkl. dżemu malinowego szczypta soli 150 g cukru 100 g wiórków kokosowych Przygotowanie: z mąki cukru pudru,masła,żółtek i śmietany zagnieść ciasto, uformować kulę i włożyć do lodówki na godzinę,potem ciasto rozwałkować na wysmarowanej tłuszczem(...)prostokąta) wstawić do lodówki na 30 min,następnie posmarować dżemem, białka ze szczyptą soli ubić na sztywno,dodać po trochę cukier, na końcu wiórki,pianę kokosową wyłożyć na dżem,piec w 170 stopniach 40 min,po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 140 stopni i piec jeszcze 10-15 min,aż beza będzie lekko zrumieniona, przed podaniem ostudzić i pokroić
Swojskie jedzonkociasto nadal jest płynne i papkowate - NIE PRZEJMUJEMY SIĘ! Wyjmujemy je z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia, i wtedy dopiero możemy podziwiać ich prawidłową konsystencję :) Składniki: 1 kostka miękkiego masła 2 szklanki cukru (można dać jedną brązowego i jedną zwykłego) 2 jajka 2 łyżeczki esensji waniliowej 1 i 2/3 szklanki mąki 2/3 szklanki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)jest to konieczne i można robić nawet bez niej) Masło ucieramy dokładnie z cukrem na puszystą masę. Dodajemy jajka, esencję waniliową i dalej mieszamy. Do tego przesiewamy mąkę i kakao, dodajemy też proszek do pieczenia i sól i dalej mieszamy do połączenia składników. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i na to wykładamy połowę masy i rozprowadzamy
Jedzeniomanianiej dynię. Zmniejszyłam więc ilość wody w cieście, a w jej miejsce dałam pure z pieczonej dyni. Focaccia chyba smakowała, bo zniknęła cała :-). Przepis dodaje do listy Wisły: Focaccia z pieczoną dynią i rozmarynem Proporcje na blachę o wymiarach 35 x 45 cmCzas przygotowania: 150 minut Składniki: 300 g pieczonej dyni 650 g maki pszennej(...)ciasto wlewamy letnią wodę, dodajemy cukier, 1 łyżeczkę mąki i rozkruszone drożdże. Wszystko dokładnie mieszamy, przykrywamy i odstawiamy na 15 minut, aż drożdże "ruszą".Następnie do aktywnych drożdży dodajemy mąkę, pure z dyni, oliwę, sól i suszony rozmaryn. Ciasto wyrabiamy przy pomocy miksera przez 10 minut. Miskę z ciastem przykrywamy i odstawiamy na około 60 minut, aż ciasto podwoi
Kulinarne przygody Gatitykuchni chińskiej ucieszy zapewne… rozdział piąty zatytułowany „ Chiński Nowy Rok ”, w którym Autorka serwuje nam dania wywodzące się z Jej drugiej ojczyzny. Niemal wszystkie proponowane przez Mimi potrawy można bez problemu przygotować w polskich realiach, chociaż czasami będziemy musieli korzystać z produktów mrożonych. Wiosenna zupa z bobu cioci Francine urzeka prostotą i przypomina mi potrawy gotowane przez moją Babcię(...)wymagających gości. Na jesienne chłody Mimi poleca nam m.in. zupę z dyni, grillowany antrykot w stylu Bordeaux oraz tartę czekoladową i średniowieczne ciasto drożdżowe z Perouges. Zimą możemy delektować się bezikami kawowo-czekoladowymi, zupą parmezanową i pieczonymi ziemniaczkami z ziołami i czosnkiem. Ten ostatni przepis zainspirował mnie do małego eksperymentu kulinarnego i przygotowania ziemniaczanych kuleczek z czosnkiem i ziołami, które
Kulinaria - potrawy z różnych stron światapiekarnika nagrzanego do 180*C i piec około 35 min, aż ser się lekko przyrumieni. Smacznego :) Do dania użyłam sera korycińskiego produkowanego przez Agnieszkę i Marcina Bielec. Takie pyszności produkują na terenie gminy Korycin :) http://www.serykorycinskie.com.pl/ Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Dania bez glutenu , Dania jednogarnkowe , Dania wegetariańskie , Obiad , Tarty i kruche ciasta , Zapiekanki Tagged: brokuł , cukinia
https:KKuchniaMniamorzechów włoskich. Składniki na lukier: 3 łyżki mleka, ½ szklanki cukru, 1 cukier waniliowy, 1 łyżeczka soku z cytryny. Wykonanie ciasta: Z podanych składników zagęścić kruche ciasto i schłodzić w lodówce Wykonanie nadzienia: Rabarbar pokroić na kawałki i rozgotować ( bez wody) mieszając. Następnie wsypać cukry i gotować aż masa rabarbarowa sanie się szklista. Wykonanie lukru: Cukier wymieszać z wrzącym mlekiem(...)utworzenia się jednolitej masy. Wykonanie torciku: Schłodzone ciasto rozwałkować, wyłożyć do tortownicy, tworząc podwyższone brzegi. Nakłuć widelcem w kilku miejscach , wstawić do nagrzanego piekarnika na 250 stopni i podpiec spód do zrumienienia. Ciasto wyjąć, posypać połową potłuczonych orzechów, nałożyć marmoladę rabarbarową, posypać resztą orzechów i pokrasić lukrem. Wstawić ponownie do piekarnika i piec w temperaturze 160 stopni około 10 minut
Tradycyjna Kuchniaśniadania. Tak żeby jednego dnia nie narobić się za bardzo ;). Obiady prawie codziennie przygotowuję inne (inspiruję się blogami, korzystam ze sprawdzonych przepisów i je modyfikuję). Raz na tydzień piekę zdrowe ciasto, a kiedy już je zjemy to najczęściej w ramach przekąski (podwieczorka) jem owoce z płatkami owsianymi, jogurtem i orzechami. Na kolację często zjadam resztki warzyw i sera (jakkolwiek(...)bez niej jestem jak bez ręki. To moje zboczenie zawodowe aby wszystko dobrze zważyć. I chociaż wagę już mam prawie w oczach to i tak nie rozstaję się z nią na krok kamień do pizzy – o nim będzie jeszcze osobny wpis. Teraz tylko powiem, że dzięki niemu wyciągam włoską pizzę prosto z mojego piekarnika foremki do pieczenia
rabarbarowopieczenia, który wprost rozpływa się w ustach, wspaniale pachnie i wygląda rewelacyjnie. Idealny na imprezy okolicznościowe, jak i wyjątkową codzienność. Sernik jogurtowy Staciatella bez pieczenia, z truskawkową wkładką i ciasteczkowym spodem. Składniki na tortownicę 24 cm: Spód: 150 g czekoladowych herbatników (lub innych kruchych, ciemnych ciastek, np. wafelki kawowe) 80 g masła. Herbatniki rozkruszamy(...)dokładnie łączymy. Wykładamy ciasno na spód tortownicy, za pomocą łyżki. Wkładka truskawkowa: 400 g świeżych truskawek (w zimie mogą być mrożone) + 100 g świeżych na wierzch ciasta łyżka cukru z prawdziwą wanilią 4 łyżeczki żelatyny 6 łyżek wody Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i blendujemy na miazgę. Dodajemy stopniowo żelatynę przygotowaną według przepisu na opakowaniu w proporcji 4 łyżeczki
Poezja Smaków - blog kulinarny