kokosowa chrupiąca beza.... Składniki: 330 g mąki 80 g cukru pudru 185 g schłodzonego masła 3 jajka 2 łyżki śmietany 18% 1/2 szkl. dżemu malinowego szczypta soli 150 g cukru 100 g wiórków kokosowych Przygotowanie: z mąki cukru pudru,masła,żółtek i śmietany zagnieść ciasto, uformować kulę i włożyć do lodówki na godzinę,potem ciasto rozwałkować na wysmarowanej tłuszczem(...)prostokąta) wstawić do lodówki na 30 min,następnie posmarować dżemem, białka ze szczyptą soli ubić na sztywno,dodać po trochę cukier, na końcu wiórki,pianę kokosową wyłożyć na dżem,piec w 170 stopniach 40 min,po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 140 stopni i piec jeszcze 10-15 min,aż beza będzie lekko zrumieniona, przed podaniem ostudzić i pokroić
Swojskie jedzonkociasto nadal jest płynne i papkowate - NIE PRZEJMUJEMY SIĘ! Wyjmujemy je z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia, i wtedy dopiero możemy podziwiać ich prawidłową konsystencję :) Składniki: 1 kostka miękkiego masła 2 szklanki cukru (można dać jedną brązowego i jedną zwykłego) 2 jajka 2 łyżeczki esensji waniliowej 1 i 2/3 szklanki mąki 2/3 szklanki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)jest to konieczne i można robić nawet bez niej) Masło ucieramy dokładnie z cukrem na puszystą masę. Dodajemy jajka, esencję waniliową i dalej mieszamy. Do tego przesiewamy mąkę i kakao, dodajemy też proszek do pieczenia i sól i dalej mieszamy do połączenia składników. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i na to wykładamy połowę masy i rozprowadzamy
Jedzeniomanianiej dynię. Zmniejszyłam więc ilość wody w cieście, a w jej miejsce dałam pure z pieczonej dyni. Focaccia chyba smakowała, bo zniknęła cała :-). Przepis dodaje do listy Wisły: Focaccia z pieczoną dynią i rozmarynem Proporcje na blachę o wymiarach 35 x 45 cmCzas przygotowania: 150 minut Składniki: 300 g pieczonej dyni 650 g maki pszennej(...)ciasto wlewamy letnią wodę, dodajemy cukier, 1 łyżeczkę mąki i rozkruszone drożdże. Wszystko dokładnie mieszamy, przykrywamy i odstawiamy na 15 minut, aż drożdże "ruszą".Następnie do aktywnych drożdży dodajemy mąkę, pure z dyni, oliwę, sól i suszony rozmaryn. Ciasto wyrabiamy przy pomocy miksera przez 10 minut. Miskę z ciastem przykrywamy i odstawiamy na około 60 minut, aż ciasto podwoi
Kulinarne przygody Gatitykuchni chińskiej ucieszy zapewne… rozdział piąty zatytułowany „ Chiński Nowy Rok ”, w którym Autorka serwuje nam dania wywodzące się z Jej drugiej ojczyzny. Niemal wszystkie proponowane przez Mimi potrawy można bez problemu przygotować w polskich realiach, chociaż czasami będziemy musieli korzystać z produktów mrożonych. Wiosenna zupa z bobu cioci Francine urzeka prostotą i przypomina mi potrawy gotowane przez moją Babcię(...)wymagających gości. Na jesienne chłody Mimi poleca nam m.in. zupę z dyni, grillowany antrykot w stylu Bordeaux oraz tartę czekoladową i średniowieczne ciasto drożdżowe z Perouges. Zimą możemy delektować się bezikami kawowo-czekoladowymi, zupą parmezanową i pieczonymi ziemniaczkami z ziołami i czosnkiem. Ten ostatni przepis zainspirował mnie do małego eksperymentu kulinarnego i przygotowania ziemniaczanych kuleczek z czosnkiem i ziołami, które
Kulinaria - potrawy z różnych stron światapiekarnika nagrzanego do 180*C i piec około 35 min, aż ser się lekko przyrumieni. Smacznego :) Do dania użyłam sera korycińskiego produkowanego przez Agnieszkę i Marcina Bielec. Takie pyszności produkują na terenie gminy Korycin :) http://www.serykorycinskie.com.pl/ Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Dania bez glutenu , Dania jednogarnkowe , Dania wegetariańskie , Obiad , Tarty i kruche ciasta , Zapiekanki Tagged: brokuł , cukinia
https:KKuchniaMniamorzechów włoskich. Składniki na lukier: 3 łyżki mleka, ½ szklanki cukru, 1 cukier waniliowy, 1 łyżeczka soku z cytryny. Wykonanie ciasta: Z podanych składników zagęścić kruche ciasto i schłodzić w lodówce Wykonanie nadzienia: Rabarbar pokroić na kawałki i rozgotować ( bez wody) mieszając. Następnie wsypać cukry i gotować aż masa rabarbarowa sanie się szklista. Wykonanie lukru: Cukier wymieszać z wrzącym mlekiem(...)utworzenia się jednolitej masy. Wykonanie torciku: Schłodzone ciasto rozwałkować, wyłożyć do tortownicy, tworząc podwyższone brzegi. Nakłuć widelcem w kilku miejscach , wstawić do nagrzanego piekarnika na 250 stopni i podpiec spód do zrumienienia. Ciasto wyjąć, posypać połową potłuczonych orzechów, nałożyć marmoladę rabarbarową, posypać resztą orzechów i pokrasić lukrem. Wstawić ponownie do piekarnika i piec w temperaturze 160 stopni około 10 minut
Tradycyjna Kuchniaśniadania. Tak żeby jednego dnia nie narobić się za bardzo ;). Obiady prawie codziennie przygotowuję inne (inspiruję się blogami, korzystam ze sprawdzonych przepisów i je modyfikuję). Raz na tydzień piekę zdrowe ciasto, a kiedy już je zjemy to najczęściej w ramach przekąski (podwieczorka) jem owoce z płatkami owsianymi, jogurtem i orzechami. Na kolację często zjadam resztki warzyw i sera (jakkolwiek(...)bez niej jestem jak bez ręki. To moje zboczenie zawodowe aby wszystko dobrze zważyć. I chociaż wagę już mam prawie w oczach to i tak nie rozstaję się z nią na krok kamień do pizzy – o nim będzie jeszcze osobny wpis. Teraz tylko powiem, że dzięki niemu wyciągam włoską pizzę prosto z mojego piekarnika foremki do pieczenia
rabarbarowopieczenia, który wprost rozpływa się w ustach, wspaniale pachnie i wygląda rewelacyjnie. Idealny na imprezy okolicznościowe, jak i wyjątkową codzienność. Sernik jogurtowy Staciatella bez pieczenia, z truskawkową wkładką i ciasteczkowym spodem. Składniki na tortownicę 24 cm: Spód: 150 g czekoladowych herbatników (lub innych kruchych, ciemnych ciastek, np. wafelki kawowe) 80 g masła. Herbatniki rozkruszamy(...)dokładnie łączymy. Wykładamy ciasno na spód tortownicy, za pomocą łyżki. Wkładka truskawkowa: 400 g świeżych truskawek (w zimie mogą być mrożone) + 100 g świeżych na wierzch ciasta łyżka cukru z prawdziwą wanilią 4 łyżeczki żelatyny 6 łyżek wody Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i blendujemy na miazgę. Dodajemy stopniowo żelatynę przygotowaną według przepisu na opakowaniu w proporcji 4 łyżeczki
Poezja Smaków - blog kulinarnyCaprese. Największy dylemat miałam z migdałami. Niektóre przepisy wykorzystują migdały ze skórką, a inne bez. W jeszcze innych migdały należy sparzyć gorącą wodą, zdjąć skórkę, uprarzyć w piekarniku i zmielić…. Ja użyłam już gotowych, zmielonych migdałów ze skórką(200 g), które uzupełniłam 100 g bez skórki. Torta CapreseSkładniki na tortownicę 24 cm: 250 g gorzkiej czekolady300(...)powinna być lśniąca i sztywna. Pianę dodajemy do masy i delikatnie mieszamy. Wylewamy do formy uprzednio wysmarowanej masłem i wysypanej maką.Pieczemy w 180° C przez okolo 45 minut, do tzw. suchego patyczka. Gdy ciasto ostygnie posypujemy cukrem pudrem
Mia Cucina Sofietamarchewki (na średnich oczkach) 1 szklanka pokrojonego ananasa z puszki (we własnym soku, bez cukru) garść rodzynek 0,5 szklanki otrębów żytnich firmy Kupiec 0,5 szklanki otrębów pszennych firmy Kupiec 0,5 szklanki płatków owsianych firmy Kupiec 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2-3 łyżeczki cynamonu 4 łyżki miodu lub innego słodzidła 3 łyżki serka(...)homogenizowanego 3 jajka opcjonalnie orzechy włoskie (ja niestety nie miałam więc nie dałam;) Sposób przygotowania: Mieszamy wszystkie składniki wykładamy ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia pieczemy przez około 35 minut w temp. 170 stopni polecam jedzenie ciasta z serkiem homogenizowanym na wierzchu ;) SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćMamy dla Was zupełnie niecodzienny przepis z wędzoną rybą, która w połączeniu z plastrami ziemniaków i cebuli tworzy rozpływający się w ustach farsz opakowany kruchym, drożdżowym
Niedzielny kucharzMamy dla Was zupełnie niecodzienny przepis z wędzoną rybą, która w połączeniu z plastrami ziemniaków i cebuli twarzy rozpływający się w ustach farsz opakowany kruchym, drożdżowym
Niedzielny kucharzTakie ciasteczka szybko się robi..można zrobić bez orzechów, bez kawy..albo dodać inne dodatki..Ja zrobiłam z podwójnej porcji..jedną z orzechami, a
Moje domowe kucharzenieProste i szybkie ciasto bezglutenowe Składniki: 1,5 szklanka mąki ryżowej 1/4 szklanki mąki kasztanowej 1/4 szklanki mąki gryczanej 1 szklanka mleka ryżowego 1 łyżeczka proszku
nietadietaciasto ma wielkość okrągłego kosmetycznego wacika) pieczemy ptysie ok. 30-35 minut. Piekarnika przez pierwsze 20 minut pieczenia BEZWZGLĘDNIE NIE WOLNO OTWIERAĆ! Wypuścicie całe powietrze które zgromadziło się pod ptysiowymi skorupkami i ptysie poopadają, zasklepią się z wierzchu a w środku zostaną surowe. Jeśli po 20 minutach robią się bardzo ciemne i mocno się przypiekają, zmniejszcie temperaturę pieczenia(...)powinny przemakać. Ptysie bez nadzienia, zaraz po upieczeniu i wystudzeniu, bez problemu można zamrozić. Odmrażamy je w lodówce, a potem dodatkowo na 8-10 minut wkładamy do piekarnika ustawionego na 180⁰C żeby odparować z nich resztę wody pozostałą po mrożeniu. Smakują tak samo dobrze jak świeże. CHURROS Możecie z tego ciasta usmażyć też churros, czyli hiszpańskie
Karo in the Kitchen