migdały, figi bez pestek,czas 7 sek, obroty 5 – wyjąć z naczynia, dodać rodzynki, wymieszać. Ciasto – Ziemniaki pokroić w bardzo drobną kostkę, dzięki czemu ugotują się bardzo szybko. Nie solić. Odcedzić, lekko odparować i przetrzeć przez praskę lub sitko. Na stolnicę wsypać mąkę, dodać posiekane masło lub margarynę, dodać masę ziemniaczaną, proszek do pieczenia, jajka, cukier
Kuchnia Pokoleńfolię aluminiową i dajemy do zamrażalnika. Tą większą część ja włożyłam na jakieś 15 minut. Blaszkę smarujemy na spodzie masłem, wykładamy papierem do pieczenia. Na spód ścieramy (na grubych oczkach) większą część ciasta, ugniatamy lekko dłonią, tak żeby było w miarę równe i zapikamy w 180 stopniach przez około 15 minut (musi się lekko zarumienić). Wyjmujemy z piekarnika. Składniki(...)malinowy) 2 x 40 g bez cukru 1/2 szklanki oleju rzepakowego Białka ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo cukier, następnie wsypujemy proszek budyniowy, ciągle miksujemy. Na końcu wlewamy delikatnie olej. Miksujemy do połączenia się składników. Na ciasto(może być ciepłe) wykładamy mak, na niego piankę budyniową i na piankę ścieramy drugą mniejszą część ciasta. Pieczemy w 180 stopniach około
kruche babeczkidawna jesteśmy miłośnikami kokosowych smaków, co widać po przepisach na blogu. Na ciasto Bounty miałam ochotę od dawna. Batoniki a'la Bounty robiłam już wielokrotnie, były tak pyszne, że zakochaliśmy się w nich bez pamięci. Pyszny, gęsty, kokosowy krem, pomiędzy delikatnym biszkoptem i z dużą ilością czekolady na wierzchu. Mniam! Składniki: (na blaszkę 20 x 20cm) BISZKOPT: 200g miękkiego(...)BISZKOPT: Miękkie masło zmiksować z cukrem na puszystą masę. Dodawać po jednym żółtku, miksować. Następnie przesiać do masy mąkę, proszek i kakao, dolać ekstrakt, delikatnie zmiksować na najniższych obrotach. Ciasto przelać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, piec w 180'C około 45 minut. Wystudzić, przeciąć na dwa blaty. UWAGA! Ciasto jest bardzo, bardzo łamliwe i delikatne. Należy przecinać
Cakes By Kejtznowu zacząć od wspólnego pieczenia z Anią i innymi wspaniałymi blogerami. W zeszłym roku nie udało mi się wziąć udziału we wszystkich piekarnianych akcjach. Mam nadzieję, że w roku 2015, będzie lepiej. Zaczynamy chlebem hiszpańskim. Chleb wyszedł smaczny, całkiem długo utrzymywał świeżość. Ciasto zagniatałam w robocie, chleb wyrastał na blaszce, bez koszyka, przykryty ściereczką(...)osiągnięcia lepkiego ciasta. Przenieść na stolnice i zagniatać przez ok. 10 minut, aż będzie elastyczne i gładkie (rozciągać ciasto i składać z powrotem do siebie). Nie podsypywać zbyt dużo mąki, żeby ciasto nie zrobiło się za suche. Gotowe przełożyć do naoliwionej miski i odstawić na min. 1 godzinę do wyrośnięcia (podwojenia objętości) Blachę wysypać mąką. Ciasto przełożyć na blachę. Rozciągnąć
Stare GaryWitam po przerwie. Moje dziecko miało komunię w zeszłym tygodniu, więc musiałam się skupić na przygotowaniach do przyjęcia. Rodzinka dopisała, więc miałam niezłą gromadkę do wykarmienia. Piekłam i gotowałam jak zwariowana, a w międzyczasie chodziłam z dzieckiem na próby…Wiecie jak to jest. Ale już po wszystkim i jestem z powrotem z przepisem na pyszne oliwkowe zawijańce(...)oliwek bez pestek 1 ½ łyżeczki soli Rozpuść drożdże w letniej wodzie. Dodaj oliwę, mąkę i zagnieć elastyczne ciasto. Dodaj sól, pokrojone oliwki, pomidory i drobno pokrojony rozmaryn , zagniataj do połączenia wszystkich składników. Przykryj folią i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto podziel na 8 jednakowych porcji. Rozciągnij na placki i zawiń brzegi jeden na drugi. Piecz zawijańce
codojedzeniabrownie z fasoli jest obłędnie kakaowe. Ma ciężką, mokrą fakturę, ale nie zapycha. W smaku fasola jest w ogóle niewyczuwalna. Mój mąż gdy dowiedział się, że je ciasto z fasoli poszedł bez słowa do kuchni i… wrócił z dokładką Uznał, że skoro jest takie zdrowe to można sobie pozwolić na większą porcję. 1 puszka czerwonej fasoli 4 jajka(...)szklanki) 9 łyżek kakao 9 łyżek cukru pół szklanki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia Migdały mielimy w blenderze lub młynku elektrycznym na proszek. Fasolę dokładnie płuczemy i wrzucamy do miski. Dodajemy zmielone migdały, kakao, cukier, olej oraz proszek do pieczenia. Na koniec wbijamy 4 jajka. Można je też zastąpić glutem z siemienia lnianego (4 łyżki zmielonego siemienia
Dieta bez mlekanajlepszy dowód na to, że zdrowa dieta nie musi się wiązać odmawianiem sobie tego, co lubimy najbardziej. Miejsce na małe co nieco zawsze się znajdzie. Minitarty karmelowe bez pieczenia 2017-05-12 11:13:06 Porcje 7 Oceń Zapisz przepis Drukuj Spód 1/2 szklanki płatków owsianych 1/2 szklanki wiórków kokosowych 2 łyżki syropu klonowego 2 łyżki oleju kokosowego(...)Olej kokosowy w niskiej temperaturze ma stałą konsystencję, dzięki czemu scala spód do tarty - nie zastępuj go innym rodzajem tłuszczu powiedz dietom nie http://www.powiedzdietomnie.pl/ Artykuł Minitarty karmelowe bez pieczenia [bez cukru] pochodzi z serwisu powiedz dietom
Powiedz dietom nieCzas świąteczny lubię z wielu powodów, a jednym z nich jest pieczenie pierniczków i ciasteczek. Co roku staram się urozmaicać przepisy i w tym roku wybór padł też na ciasteczka imbirowe. Są doskonałe również same, bez masy czekoladowej. Jeśli chcecie, żeby pozostały chrupiące należy je przechowywać w pudełku lub słoiku i posmarować masą przed podaniem.Imbirowe gwiazdki z kremem(...)przesiewamy razem ze wszystkimi przyprawami, dodajemy cukier, żółtko, pokrojoną w kosteczkę margarynę i śmietanę. Zagniatamy ciasto, jeśli będzie zbyt suche można dodać więcej śmietany. Po wyrobieniu ciasta jeszcze chwilę je zagniatamy, będzie wtedy bardziej elastyczne. Z ciasta formujemy wałek, zawijamy w folie. Wkładamy do lodówki na 30 minut.Ciasto wałkujemy cienko, delikatnie
Kulinarne przygody GatityTakie ciasto to znakomita propozycja dla fanów słodkich, ale orzeźwiających deserów. Łączy w sobie tradycyjny biszkoptowy smak, galaretkę i pyszną masę cytrynową. Do tego puszysta bita śmietana i mamy niemalże idealny poczęstunek do małej czarnej w gronie najbliższych. Składniki: Biszkopt : 3 jajka 50g mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 90g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli olej(...)Biszkopt: Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać cukier i ponownie ubić na sztywno. Dalej ubijając dodać żółtka i mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie i delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto wlać do formy o wymiarach 24cm x 24cm wysmarowanej olejem i wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około
Szalona Kuchnia Ewelinyłyżki miodu 3 łyżeczki sody Z podanych składników zagniatamy ciasto, dzielimy je na 2 części. Dwie podobnych rozmiarów blaszki wykładamy papierem do pieczenia. Na jednej blaszce rozkładamy jedną połówkę ciasta, na drugiej drugą. Pieczemy ok. 15 minut w temperaturze 180 stopni. Warstwa orzechowa: 400 gram posiekanych orzechów włoskich 100 gram masła 5 łyżek cukru 3 łyżki miodu Masło, cukier(...)szklanki cukru 250 gram masła 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru Budynie ugotować wg przepisu na opakowaniu, zamiast 4 szklanek mleka, dać 3 szklanki. Podczas gotowania dodać cukier. Budyń pogotować kilka minut, aby masa była bardziej zbita. Całość ostudzić. Masło ucieramy, dodając stopniowo wystudzony budyń. Na wystudzone spody od ciasta nałożyć masę śmietankową, następnie przykryć je drugim spodem, wylać
Kuchnia smakówdwanaście godzin dziennie, wstaję o porach, z których istnienia połowa ludzkości nie zdaje sobie nawet sprawy, i wracam do domu wykończona po całych godzinach pieczenia i dekorowania ciast. Mimo wszystko, nadal mam ochotę piec, eksperymentować i szaleć w kuchni. Nie zawsze starcza mi siły, ale i tak próbuję. I nie mogę doczekać się wiosny i światła, bo ciągłe ciemności(...)dodając cukier. Po jednym dodawać żółtka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Partiami wsypywać mąkę z kawą, miksując na najniższych obrotach miksera. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać masę, wyrównać wierzch. Piec w 160 st. C. przez 60-70 minut, do suchego patyczka. Wystudzić w uchylonym piekarniku. Mus kawowy: 100 ml kremówki zagotować. Dodać kawę, wymieszać
Pożeraczka, czyli raz adobrzegrillowaniu. Tarta z rabarbarem, poziomkami i bezą włoską Składniki: (na formę do tarty o średnicy 31 cm) ciasto: 250 g mąki pszennej 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli 125 g zimnego masła 1 jajko nadzienie: 500 g rabarbaru 350 g poziomek 50 g cukru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 35 g mąki ziemniaczanej beza włoska: 3 białka 330 g cukru(...)posiekać, a następnie rozetrzeć palcami. Wbić jajko, szybko zagnieść gładkie ciasto. Uformować z ciasta kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1 godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkować na okrąg o średnicy nieco większej niż średnica formy; wyłożyć ciastem formę, formując brzeg. Przykryć ciasto papierem do pieczenia, wysypać kulki do pieczenia. Piec
Pożeraczka, czyli raz adobrzegodziny. Ciasto powinno ładnie podrosnąć, ale nie powinno opaść. Etap IV godz. 9.45 Ciasto właściwe • Ciasto z etapu III • 200g mąki żytniej razowej, • 150g mąki z pszenicy Durum, • 15-20g soli • 100g wody. Mieszamy wszystkie składniki dokładnie do połączenia. Dajemy ciastu odpocząć na czas przygotowania foremki o rozmiarach 28x15cm. Smarujemy tłuszczem i wysypujemy mąką. Przekładamy ciasto do foremki wyrównujemy(...)foremkę. U mnie rosło 1godz. i 45 minut. Wcześniej nagrzewamy piekarnik do 230st. Wkładamy foremkę z wyrośniętym ciastem i pieczemy 15 minut w tej temperaturze. W sumie pieczemy 1 godzinę i jeszcze 3 razy zmniejszmy temperaturę w piekarniku ( 210, 200st ). Kończymy pieczenie w 190st przez ostatnie 10-15 minut
Leśny Zakątekkruszonka dodaj jajko i zagnieć delikatnie ciasto. Zawiń w folię i włóż do lodówki na 30 minut. Po tym czasie rozwałkuj ciasto i wyłóż nim formę. Nakłuj dno widelcem i wstaw do nagrzanego na 175ºC piekarnika na termoobieg (bez termoobiegu 10 stopni więcej). Podpiecz spód przez 10 minut. Zmiksuj masło z cukrem i solą. Dodaj po jednym jajku(...)gruszki, przekrój na pół i usuń gniazda z nasionami. Ułóż gruszki na na migdałowj masie i lekko je dociśnij. Włóż tartę do nagrzanego piekarnika, zmniejsz temperatuę do 160ºC i piecz ciasto przez około 45 minut. Upieczone ciasto powinno być na wierzchu rumiane. Wyjmij z piearnika i ostudź lub podaj na ciepło do lodów
codojedzeniaJak weekend to i ciasto musi być..tym razem tematem akcji Ciasto na niedzielę były rabarbarowe wypieki..Dagmara miała super pomysł z tym rabarbarem
Moje domowe kucharzenie