bez pieczenia ciasta - 22613 przepisów (strona:606/1508)

Bananowe brownie 289

kawy! Może występować w przeróżnych wersjach - od słodkiego, ciężkiego i kalorycznego (ale kto nam zabroni!) do lekkiego, zdrowego i fit ciasta ;) Dzisiejsza wersja jest idealnie po środku - a nawet troszkę bardziej po stronie FIT :)  Bananowe brownie bez cukru i masła, a z olejem kokosowym oraz bananami i z duuuuuuużą ilością czekolady i kakao! Odpowiednio słodkie i wilgotne! Zdrowo(...)użyłam gryczanego) 1 olejek waniliowy 2 łyżki oleju kokosowego (mleka kokosowego lub wody kokosowej) 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 czekolada gorzka lub mleczna 2 banany To będzie chyba najkrótszy opis jak do tej pory - wykonanie ciasta zajmuje 10 minut! Banany zblendować na gładką masę. Pozostałe składniki (w temperaturze pokojowej) poza czekoladą dokładnie zmiksować i dodać mus bananowy

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
Raspberry meringue pie, czyli tarta z kremem malinowym i bezą 189

ciasto wyłożyć papier do pieczenia i wsypać surowy ryż/groch/fasolę (obciążnik, aby ciasto się nie unosiło. Takie obciążniki można używać wielokrotnie) Ciasto z obciążnikiem należy piec ok. 10 minut w temp. 170 stopni Celsjusza, a następnie ściągnąć papier z ryżem i piec 5 minut, aż ciasto będzie lekko przypieczone.  Malinowy curd: -600g malin(...)tarty.  Beza: -5 białek -250g cukru  Do miski wlać białka i zacząć ubijać bezę od wolnych obrotów, a jak białka się lekko spienią, to dodać szczyptę soli. Ubić białka na sztywno, potem należy stopniowo dodawać po łyżce cukru. Kolejną łyżkę cukru można dodać dopiero po dokładnym rozpuszczeniu poprzedniej. Bezę wyłożyć na mus malinowy i piec

Receptura smaku
Sernik pierniczkowy nie tylko na Święta 162

smak... Moi drodzy, tego nie da się opisać! Piernik jest idealnie mięciutki, obłędnie aromatyczny, a powidła śliwkowe pasują tutaj wyśmienicie. Jestem pewna, że kolejne Święta, nawet w Danii, bez tego cuda się nie obejdą.  Bardzo chciałam też upiec makowiec, ale już niestety nie zdążyłam. C. nigdy nie jadł prawdziwego, polskiego makowca; może więc zaszaleję w styczniu...? Jeśli czas(...)spód, na wierzchu ułożyć żurawiny, posypać kruszonką. Piec w 180 st. C. przez 50-60 minut. Ostudzić w piekarniku. Przed podaniem schłodzić w lodówce przez noc. Smacznego! Wiem, że już po Świętach, ale taki sernik idealnie sprawdzi się w styczniu, gdy puszki ciągle pełne są niezjedzonych pierniczków. Nadadzą się tu każde kruche, bez nadzienia i polewy. Ja użyłam czekoladowych

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Kurczak z ziemniakami i bobem 141

łyżki masła  sól, pieprz Przygotowanie: 1. Piersi kurczaka osuszamy, układamy na papierze do pieczenia, oprószamy solą i pieprzem, przykrywamy drugim kawałkiem papieru do pieczenia i rozbijamy wałkiem do ciasta, piersi powinny być równej grubości, a przyprawy przykleić się do mięsa, odkładamy 2. Ziemniaki myjemy, można lekko oskrobać, kroimy w dużą kostkę i gotujemy w osolonej wodzie(...)każdej strony, nie ruszamy mięsa w trakcie smażenia, obracamy dopiero kiedy ładnie się zrumieni, na patelnię dodajemy 2 łyżki masła, kiedy zacznie się pienić polewamy nim mięso w czasie pieczenia, przykładamy na blachę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na ok 15 min 5. Ugotowane ziemniaki odcedzamy 6. Na patelni ze smażenia kurczaka dodajemy mascarpone, bób, pokrojone

Słodki Kompromis
Słodki chleb cynamonowy 93

ciasto właściwe biga ciasto z rodzynkami 7 łyżek mąki pszennej razowej (użyłam pół na pół pszenną tortową i żytnią typ 720) płaska łyżeczka soli 2 i 1/4 łyżeczki drożdży instant 3 łyżki cukru 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu (użyłam 1 łyżeczkę) 3/4 szkl posiekanych orzechów włoskich cukier cynamonowy 3 łyżki cukru wymieszać z 2 łyżeczkami mielonego cynamonu ( zrobiłam półtora porcji) ciasto(...)powstanie miękka kula ciasta. Wyrabiać 3-4 minuty. Posypać posiekanymi orzechami i wyrabiać aż orzechy równomiernie się rozłożą w cieście. Zostawić ciasto na 5 minut aby odpoczęło. Wyrabiać kolejną minutę dla wzmocnienia glutenu. Uformować kulę i umieścić w naoliwionej misce. Przykryć i odstawić na 45-60 minut aż ciasto zwiększy objętość półtora raza. Rozwałkować ciasto na prostokąt i 3/4 powierzchni

Pieguskowa Kuchnia
Sernik na kruchym spodzie z orzeźwiającym musem brzoskwiniowym 218

wanilią   Dodatkowo :  bezy do ozdoby lub inne ulubione owoce Uwaga ! Bezy należy ułożyć przed podaniem, ponieważ roztapiają się na musie brzoskwiniowym.  Przygotowanie : Sucharki przełożyć do blendera i zmiksować na piasek. Przełożyć do miski, dodać nutellę, wymieszać. Tak przygotowaną masę przełożyć do tortownicy o średnicy 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić(...)Owoce osączyć i zmiksować w blenderze na mus. Wlać ostygniętą galaretkę, wymieszać. Lekko tężejący mus z owoców wylać na wierzch ciasta i deser wstawić do lodówki na całą noc. Ciasto ostrożnie wyjąć z blaszki i przełożyć na paterę. Ozdobić bezami lub wybranymi owocami. Smacznego 😊  Dziękuję

Słodka Strefa
Parówkowa fantazja 180

mąki 1 łyżeczka drożdży świeżych 2 łyżki letniego mleka łyżeczka cukru 4 łyżki oleju szklanka letniego mleka sól, przyprawy ulubione tak jak do pizzy - zależy czy się lubi - można bez 4 szt parówek 4 plastry szynki, można pominąć przecier pomidorowy 4 plastry sera żółtego lub kawałeczek starkowanego na tarce. Wykonanie: Wsypać do miski mąkę, z boku rozdrobnić drożdże, posypać(...)ciasto w kulkę. Po podwojeniu objętości, kulkę ciasta podzielić na 4 placuszki centymetrowej grubości, posmarować przecierem pomidorowym, położyć parówki, złożyć powstałe placuszki w kształt pieroga zlepiając jak pieróg z jednej strony. Ponacinać w dwu centymetrowe odcinki nie przecinając do końca od strony złożenia, następnie skręcać na przemian każdy kawałek ciasta z zawartością, tak by ładnie było widać paróweczkę w cieście

kgwjanczewo
Wielkanocna babka rodzynkowa 154

Nie wyobrażam sobie Świąt Wielkanocnych bez drożdżowej babki polanej dużą ilością polewy kakaowej. Moją ulubioną babką jest taka z ogromną ilością rodzynek - zawsze robi ją

sierotka maRysia w kuchni
Krajanka jaglana z czekoladą i orzechami 155

Prosty przepis na wyśmienitą krajankę na kaszy jaglanej z dodatkiem czekolady, masła orzechowego oraz orzechów laskowych.Kaszę można zmiksować, wtedy całośc będzie miała kremową konsystencję, mnie

Kraina Miodem Płynąca
Pomysł na resztki kurczaka: zupa won ton 419

doskonale daje sobie radę. Won ton, czyli połykanie chmur Bardzo ciekawe jest ciasto na won tony. Składniki są podobne jak w naszych pierogach, ale ciasto zupełnie inaczej się zarabia. Wielokrotnie wałkowane (jak temat opozycji totalnej w Wiadomościach ) zyskują bardzo zwartą, ale też niezwykle delikatną strukturę. Nie bez powodu won ton można przetłumaczyć jako „połykanie chmur”. Pierożki możecie też zrobić(...)zlepia, ale nie jest mokre. Zagniataj ciasto na stolnicy, aż zrobi się w miarę gładkie (zacznie przypominać plastelinę). Włóż ciasto z powrotem do miski, przykryj folią aluminiową i odstaw na 10 minut. Wyciągnij ciasto na stolnicę. Powinno być wilgotne (mimo że jest w nim mało wody) i znowu ugniataj przez kilka minut. Włóż ciasto do miski, przykryj folią i odstaw

Niedzielny kucharz
Cytrynowa babka piaskowa 155

blacie pojawiła się jedna z moich ulubienic czyli cytrynowa babka piaskowa   Składniki: Ciasto: - 60g mąki ziemniaczanej - 115g mąki pszennej - 135g cukru - 150g margaryny do wypieków (np. taka Kasia) - 3 jajka - sok wyciśnięty z 1 cytryny - skórka starta z 1 cytryny - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 3 łyżeczki kandyzowanej skórki z cytryny Dodatkowo do posypania: - 2 łyżeczki cytrynowego cukru(...)bądź silikonowa to smarujemy ją masłem i obsypujemy bułką tartą. Przelewamy masę do formy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 175 stopni piekąc przez 50 minut (piekarnik bez termoobiegu). Kiedy ciasto się upiecze a następnie ostygnie, posypujemy je cukrem pudrem i startą skórką z cytryny. Ciasto gotowe więc można smakować

Kuchenne Wariacje
Babka czekoladowa 165

być w czekoladzie, ale jednak tym razem postanowiłam ją zrobić bez polewy. Przepis znalazłam na  tej stronie. Składniki na formę z kominem: 200 g mąki 1 tabliczka   gorzkiej czekolady 3 łyżki mleka 150 g miękkiego masła 150 g cukru 3 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka kakao Sposób wykonania: Czekoladę rozpuścić z mlekiem(...)jeszcze dobrze zmiksować. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao a następnie połączyć z utartą masą. Wszystko dokładnie wymieszać i przełożyć do wysmarowanej tłuszczem formy. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 40 minut w temperaturze 180 stopni C. Przed wyjęciem z piekarnika, sprawdzić patyczkiem, czy ciasto się upiekło. Smacznego

Na słodko lub wytrawnie
Jogurtowe placki z karmelizowanymi bananami i orzechami 154

mój wypróbowany przepis. Placki są bardzo puszyste choć ciasto może wydawać się za gęste ale takie właśnie musi być. Jogurtowe placki można zrobić z owocami. Dzisiaj jednak przygotowałam ciasto na placki bez owoców. Za to przyrządziłam karmelizowane banany i włoskie orzechy. Jogurtowe placki to wymarzony przepis na śniadanie i podwieczorek. Po prostu szybki i łatwy przepis na placki . Jogurtowe(...)soli nasiona z jednej laski wanilii 2 łyżeczki proszku do pieczenia masło do smażenia Do podania 2 duże banany 2 łyżki cukru 50 g włoskich orzechów 30 g masła Zacznij od placków. Jajka i jogurt wymieszaj w misce. W drugiej misce wymieszaj mąkę, owsiane płatki, sól, proszek do pieczenia i wanilię. Następnie połącz mokre składniki z suchymi

codojedzenia
Zapiekanka ze słodkich ziemniaków 136

Zapiekanka ze słodkich ziemniaków- Edyta Guhl Kochani, dzisiaj szybki przepis na obiad- zapiekankę ze słodkich ziemniaków. Przepyszna, sycąca, wegetarianska. Bez zbędnych słow zapraszam na obiad

dolcevitainmykitchen
Zapiekanka ze szparagami 145

cytryny 2 łyżeczki czarnuszki Przygotowanie: Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, piekarnik rozgrzać do temperatury 180 ° C. Szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końcówki, następnie odkroić główki i odłożyć, a resztę pokroić na 2-3 cm kawałki. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na łyżce oliwy, dodać zmiażdżony czosnek, następnie pokrojone szparagi (bez główek) i porwany jarmuż. Zmniejszyć ogień i chwilę(...)cytryny, wymieszać trzepaczką. Ciasto powinno być gęstsze od naleśnikowego, jeśli jednak jest zbyt gęste dodać odrobinę wody.  Do ciasta dodać zawartość patelni i odłożone wcześniej główki szparagów, wymieszać i przełożyć do przygotowanej blachy. Czerwoną cebulę pokroić w plasterki i ułożyć na cieście, całość posypać czarnuszką.  Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 50 min. - do tzw. suchego patyczka

Domowa Cookierenka Agi