bez pieczenia ciasta - 22613 przepisów (strona:611/1508)

Budyniowe półksiężyce-kruche,szybkie i pyszne 182

margaryny -5 płaskich łyżek cukru -1 budyń czekoladowy bez cukru 40g -2 żółtka -4 łyżki mleka DODATKOWO -cukier puder do posypania Wszystkie składniki dajemy do miski-miksujemy je,a potem zagniatamy gładkie ciasto. Można podsypać troszkę mąką. Z ciasta formujemy rożki,półksiężyce. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. pieczemy około 15-20 minut w temp

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Ciasto pyszny Michałek 2623

gorzkiej czekolady i na niej orzeszki ziemne bez soli. Co Wy na to ? Nam smakowało bardzo, polecam i miłego piątku Wam życzę :-) blaszka 24x34 cm Ciasto ciemne: 7 jajek L 1 szklanka cukru brązowego nierafinowanego 140 g mąki tortowej typ 450 50 g kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa michałkowa: 500 g serka mascarpone 200 ml śmietany

kruche babeczki
Naleśniki z nutellą, bananami i sosem krówkowym. 164

cukier waniliowy na czubek łyżeczki proszku do pieczenia półtorej szklanki mleka 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżki cukru 50 ml gazowanej wody Nadzienie: 8 łyżek nutelli 4 banany Sos krówkowy: 20 dag cukierków krówek 2 łyżki mleka Dodatkowo: olej do smażenia Wykonanie: 1. Ciasto: Z podanych składników miksujemy bez grudek o odpowiedniej konsystencji ciasto. Następnie odstawiamy

Izabelawkuchni
Ciasto morelowe z pistacjami 207

Ciasto morelowe z pistacjami jest przepyszne, bardzo delikatne i dosłownie rozpływa się w ustach. Robiłam je już kilka razy z rzędu i gdyby nie to, że

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Muffinki z fetą i szparagami 255

Dodajemy ser i warzywa. 5. Tak przygotowanym ciastem napełniamy aluminiowe foremki do 3/4 wysokości. Wierzch możemy posypać dodatkowo czarnym sezamem. 6. Pieczemy około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. 7. Aluminiowe foremki od Jana Niezbędnego to bardzo wygodny pomocnik w kuchni. Nie odkształcają się podczas pieczenia i można bez obaw przechowywać w nich muffinki. Są wygodne

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką 144

rąk. Przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce bez przeciągu na ok. 45 min. do wyrośnięcia ciasta (musi podwoić swoją objętość). W tym czasie umyć i wypestkować śliwki, aby powstały na połówki oraz zagnieść puszkami palców składniki na kruszonkę. Po podwojeniu objętości ciasto odgazować, wyłożyć do brytfanki (wyłożonej papierem do pieczenia) o wym. 27x21 cm, ułożyć śliwki miejscami

Słodkie inspiracje
Cukiniowiec 161

zrobiłam pyszne ciasto. Nie czuć cukinii, bez obaw ciasto jest wilgotne i pyszne. Podobne do murzynka z powidłami.   Składniki: 500 g cukinii startej wiórka 150 g cukru pudru ( dałam 250) 400 g mąki pszennej typ 500 3 łyżki błonnika kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej szczypta proszku do pieczenia czekolada mleczna lub gorzka jaka lubicie

Różowa kuchnia
CHLEB RAZOWY NA DROŻDŻACH 158

każdy bok ciasta do środka). Po tym czasie ciasto podzielcie na dwie części. Z każdej z nich uformujcie podłużną bułkę- chlebek, dobrze oprószcie go mąką, przykryjcie ściereczką i odstawcie na kolejne 1-1,5 godziny. Piekarnik nagrzejcie (bez termoobiegu) do 220 stopni. Chlebki nacechujcie, wstawcie do wcześniej zaparowanego piekarnika i pieczcie około 20-25 minut. Studźcie na kratce

OliveandThyme
Ciasto z kremem budyniowym i galaretką bez żelatyny 224

Propozycja na smaczne ciasto z galaretką, do której nie potrzeba żelatyny. 2 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 3 jajka 3/4 szklanki mleka 6 łyżek masła 1

MarcinChef
Bardzo zwykłe babeczki 147

pszennej 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia  Białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywną pianę Dodać kilka kropel esencji waniliowej i żółtka - nieustannie miksując Następnie dodać mąkę, proszek do pieczenia i opakowanie budyniu waniliowego. Całość wymieszać Piecyk nagrzać na 180 st. C Ciasto przełożyć do foremek na babeczki Piec

Szczęśliwa kuchnia
Dietetyczne chrupki śniadaniowe z czekoladą 107

łyżka miodu 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady bez cukru 1/2 łyżeczki sody 1/2 szklanki wody lub mleka Maki i sodę wymieszać. Dodać jajko, miód i wodę. Zagnieść ciasto. Czekoladę posiekać drobno i wmieszać do ciasta. Łyżeczką nabierać ciasto i formować kuleczkę wielkości orzecha laskowego. Spłaszczyć i układać na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Piec

Chocolate Muffin Blog
Chleb pszenno-żytni na zakwasie 229

wierzch ziarnami delikatnie przyklepując je do ciasta zwilżoną ręką. Owinąć formę folią spożywczą i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 3 godziny. Piekarnik nagrzać do 230C. Włożyć wyrośnięty chleb i piec przez 15 minut. Potem zmniejszyć temperaturę do 200C i piec jeszcze godzinę. Pod koniec pieczenia wyciągnąć chleb z blaszki i piec bez blaszki (i papieru do pieczenia

Czerwony Gupik
Chleb na zakwasie, z dodatkami 128

wyścielonych papierem do pieczenia. Zostawiłam jeszcze na godzinę do wyrośnięcia.   Piekarnik włączyłam na 200° C (g/d). Foremki z ciastem chlebowym włożyłam do piekarnika na 1 godzinę. Po wystudzeniu przekroiłam chrupiącą skórkę i.... zjadłam kromkę tego pysznego chleba.           Polecam ten domowy wypiek bo smaczny,    bo bez konserwantów,  bo to samo

Kuchnia u Krysi
Sernik bez sera 140

możliwe? A jednak ; ) Smacznego!  Sernik bez sera Spód: 3 szklanki mąki 4 żółtka kostka masła 1/2 szklanki cukru 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia Masa: 3 duże śmietany 18% 2 op. budyniu waniliowego Łyżeczka cukru waniliowego 1 szklanka cukru olejek cytrynowy 4 białka Sposób wykonania Składniki na ciasto zagnieść. Podzielić na dwie części. Umieścić w lodówce

Smaki Natalii
Słoneczna pizza na cebulowym cieście wg mojego męża 356

mojego męża. Sama też czasem ją piekę, ale zawsze uważałam, że jego smakuję o wiele lepiej. W szczególności, że jego ciasto nigdy nie jest „zwykłe”. Zawsze ma jakiś pyszny, nadający wspaniałego smaku dodatek. Dziś mąż zaserwował mi i rodzinie słoneczną pizzę na cebulowym cieście. Coś wspaniałego. Już samo ciasto bez dodatków smakuje wybornie. Ale farsz… równie

Słodkie okruszki
Pizza z szynką szwarcwaldzką i wędzonym serem 166

całej jego powierzchni łyżkę oliwy. Na rozłożone ciasto w kolejności układamy: sos pomidorowy/ketchup, pieczarki z cebulą, szynkę pokrojoną w cienkie plasterki, ser. Nagrzaną blachę ostrożnie wyciągnąć i zsunąć papier z pizzą na blachę. Pizzę piec w piekarniku rozgrzanym do 240st C (z termoobiegiem) około 8-10 minut lub bez termoobiegu w temp. 220st C przez 15-17 minut. Smacznego

Kocham Czekoladę
Angielskie bułeczki z krzyżykiem 119

wyrośnięcia na godzinę. Po tym czasie złóż ciasto kilka razy, a 10 minutach podziel na 10 równych porcji i uformuj okrągłe bułeczki. Ułóż bułeczki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj i odstaw do wyrośnięcia na 30 minut. Wyrośnięte bułki posmaruj rozmąconym jajkiem. Nastaw piekarnik na 175ºC na termoobieg (bez termoobiegu wedle piekarnik lub 10 stopni więcej

codojedzenia
Ciastka czekoladowe z orzechami włoskimi, rodzynkami i żurawiną 217

soli. Masę ponownie wymieszać. Z ciasta formować kulki - wielkością przypominające orzech włoski. Kuleczki układać (w sporych odstępach) na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. (Kulek nie trzeba spłaszczać. Podczas pieczenia same osiągną płaski kształt ciasteczka - dlatego należy pamiętać o zachowaniu odległości!)  Piec (w rozgrzanym piekarniku) 15-18 minut w 190 stopniach (bez termoobiegu, z termoobiegiem

Di gotuje
Chlebki Prowansalskie 207

układam oliwki wciskając je w ciasto aby po upieczeniu nie odpadały. Przed pieczeniem blachę z chlebkami odstawiam na około 10 minut żeby podrosły. Pieczenie chlebków prowansalskich: Blachę wstawiam do nagrzanego piekarnika do 200 stopni na środkową półkę. Chlebki piekę około 18 minut na złoty kolor w piekarniku ogrzewanym góra dół bez używania termoobiegu. Chlebki prowansalskie są upieczone

Uwaga Babcia Piecze Chleb
drożdżowa rolada orzechowa Prababci 149

papierze do pieczenia. Na cieście rozsmarować masę orzechową. Całość zwinąć w roladę, owinąć w papier do pieczenia pozostawiając 2-3 cm luzu i ułożyć na blaszce. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec około 30 minut.  Po upieczeniu można polukrować, posypać cukrem pudrem lub zostawić bez niczego

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Liebster Award - wyróżnienie ,dziekuje;) 136

czego nie wychodzisz z domu?  bez portfela 7.Kawa czy herbata?  herbata 8. Twoje motto?  Carpe diem 9. Ulubiona pora roku?  zima 10. Napoje gazowane czy niegazowane?  niegazowane, najlepiej świeże soki 11. Od jak dawno gotujesz?  gotuję od 10 lat Moje pytania 1. Wolisz gotować czy piec ciasta? 2. Twoje ulubione ciasto

Kulinarne życie
CIASTO POMARAŃCZOWE 118

zapach i smak. Nie wyobrażam sobie Świąt, bez tego aromatu. Dzisiaj, zapraszam na szybkie ciasto pomarańczowe, idealne do kawy jak i poprawy własnego samopoczucia ;) SKŁADNIKI: 3 jajka 250 g mąki 115 g cukru 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 2 pomarańcze 1/2 szkl oleju 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu 1/2 łyżeczki mielonego imbiru

Kuchnia w opałach
Sernik z musem jeżynowym 160

fasoli – w celu obciążenia ciasta, żeby nam nie falowało podczas pieczenia. Wstawić do zamrażarki lub lodówki na 10-20 min. W tym czasie nagrzać piekarnik do 190 st. Wstawić do nagrzanego piekarnika, na 15 min, po 10 min zdjąć fasolę i papier i piec jeszcze 5 min bez obciążenia. W czasie gdy spód się piecze przygotować masę

moj przepis na
Czekoladowe ciasto jaglane, bez glutenu i bez jajek 319

całej pomarańczy, drobno posiekana bądź starta ciasto po upieczeniu można polać rozpuszczoną czekoladą, ja pominęłam Wszystkie składniki, oprócz skórki z pomarańczy, umieszczamy w kielichu blendera i mielimy na gładką masę, bez grudek. Dodajemy skórkę z pomarańczy i dokładnie mieszamy. Gotową masę wlewamy do formy ("keksówki"), wyłożonej papierem do pieczenia i posypujemy resztą skórki z pomarańczy. Pieczemy w piekarniku

Mango Papaja
Bułeczki maślane z kruszonką 161

wyrabianie ciasta mnie relaksuje a potem zapach podczas pieczenia wypełnia cudownym aromatem cały dom. Domownicy bardzo lubią drożdżowe ciasta więc wszyscy są zadowoleni. Takie bułeczki można też upiec z nadzieniem - do środka każdej formowanej bułeczki wystarczy włożyć łyżeczkę powideł albo uduszonych jabłek a potem albo posypać kruszonką, albo upiec bez niej a po wystudzeniu posmarować lukrem. Są takie

Smaczna Pyza
Makowo - jabłkowe ciasto! 117

niesamowitą furorę ilekroć pojawi się na stole. Wypróbujcie bez wahania! Ten przepis na pewno znajdzie miejsce w Waszych sercach! Składniki na ciasto: 200g mielonego maku 6 jajek 300g cukru 250g masła w temp. pokojowej 6 łyżek kaszy manny 500g startych jabłek 1 łyżka kokosu 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Sposób wykonania: Sześć żółtek utrzeć z połową cukru

Kuchnia Pani Wiosny
Proziaki, prołziołki na kwaśnym mleku 123

powinno kleić się do dłoni.  2. Ciasto wałkujemy na grubość 7-10 mm i szklanką wykrawamy puchate koła. Proziaki wypiekane są na tradycyjnej blasze, ale na suchej patelni na małym ogniu też wyjdą, ( u mnie wersja z patelni). Opiekamy je często obracając, bez pośpiechu, przez kilka minut, przy pieczeniu sporo wyrastają, prawie o 100% zwiększają swoją wysokość

Apetyczna babeczka
Ciasteczka orzechowo kokosowe bez mąki w 15 minut 4 składnikowe 184

więcej :) Składniki :  - 1 szklanka masła orzechowego bez cukru ( ja użyłam masła domowej roboty) - 1 jajko - 5 łyżek wiórków kokosowych - 1-2 łyżki miodu  Przygotowanie :  Wymieszać składniki, najlepiej ręcznie, ciasto jest dość klejące, uformować kulki wielkości orzecha włoskiego (mogą być nierówne) i wyłożyć na blaszkę z papierem do pieczenia, spłaszczyć kulki widelcem i piec

zdrowa vege kuchnia
Bezglutenowe wegańskie "brownie" 205

opcjonalnie dżem - u mnie truskawkowy 100%, bez cukru Wykonanie: 1. Pestki dyni i kaszę zmiel na mąkę - osobno, następnie zmieszaj razem 2. Dodaj proszek do pieczenia, skórkę pomarańczową, len i kakao. 3. Dodaj miód i mleko, wymieszaj 4. Cały czas mieszając dodawaj wodę, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji (ciasto ma być gęste, ale wilgotne) 5. Dodaj daktyle pokrojone

pyszne zdrowości
Sernik cytrynowy 181

Uwielbiam serniki, dlatego często staram się urozmaicić ich smak. Tym razem z nutką cytrynową. Smacznego! Polecam również: Sernik z jabłkami Pomarańczowy sernik z kokosową pianką Sernik

Tradycyjna Kuchnia
Pełnoziarniste pierniki 165

blatu, ja zrobiłam tak wszystkie pierniki i poszło bez problemu ;) tym razem wałkowałam bardzo cienkie ciasto na jakieś 2-3 mm, chciałam żeby wyszło jak najwięcej pierników, a do tego miałam czas i ochotę, żeby się tak bawić w ciągłe wałkowanie;) wykrawamy pierniki wykładamy je na wyłożoną papierem do pieczenia blachę pieczemy około 10 minut w temp

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Babeczki czekoladowe z powidłami śliwkowymi i bezą 119

przepisy na  Ciasto czekoladowe Patrycji  i na  bezy . Środek babeczek napełniłam powidłami śliwkowymi - chciałam uzyskać smak zbliżony do   moich ulubionych śliwek w czekoladzie. Składniki: Na babeczki: 4 jajka 1 masło (prawdziwe) 2 gorzkie czekolady 1 szklanka cukru 3/4 szklanki mąki łyżeczka proszku do pieczenia cukier waniliowy 1/2 słoiczka powideł śliwkowych Na bezę: 4 białka(...)bardzo sztywna i lśniąca. Teraz dodajemy mąkę ziemniaczaną i ocet, ubijamy jeszcze 2 minutki. Z piany formujemy na babeczkach rękawem cukierniczym choinki. Wkładamy babeczki z bezami do piekarnika nagrzanego do 120 stopni C bez termoobiegu na 25 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 100 stopni i trzymamy je w piekarniku jeszcze przez 40 minut

Kulinarne Inspiracje
Zebra ,ekspresowe ciasto. 6390

wygląd skusił mnie do wypróbowania .Ciasto smaczne ,ale bez fajerwerków ,myślę ,że potrzebuje jakiegoś kremu ,polewy ,jak u mnie i jest zdecydowanie smaczniejsze. Składniki: tortownica 26 cm 5 jajek 1 szklanka cukru 2,5 szklanka mąki 1 szklanka oleju 1 szklanka gazowanej wody 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki dobrego kakao 2 łyżki mąki Białka oddzielić

Ladylaura.
Bardzo zwykłe babeczki 150

pszennej 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia  Białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywną pianę Dodać kilka kropel esencji waniliowej i żółtka - nieustannie miksując Następnie dodać mąkę, proszek do pieczenia i opakowanie budyniu waniliowego. Całość wymieszać Piecyk nagrzać na 180 st. C Ciasto przełożyć do foremek na babeczki Piec

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Piernik wyśmienity 234

Długo broniłam się przed zrobieniem piernika, gdyż zwykle jest to pracochłonne. Oto pewnego razu podjęłam wezwanie. Odszukałam przepis na łatwy piernik, bez miksowania i długiego

Kuchcik gotuje
Bułki pszenne. Bułeczki na śniadanie. 180

odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ponownie zagniatamy ciasto i formujemy bułeczki- mi wyszło 9 bułeczek. Na blaszce podsypanej mąkę układamy bułeczki w odstępach- powinny podwoić swoją objętość. Ponownie przykrywamy i dostawiamy do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu wkładamy do zimnego piekarnika, nastawiamy piekarnik na 180 stopni i pieczemy 15 minut bez termoobiegu.Bułeczki zaraz po ostudzeniu robią się bardzo mięciutkie

Aga w kuchni
Strucla z ciasta półfrancuskiego, drożdżowego z serem i żurawiną 164

znowu rozwałkować. Czynność tę powtórzyć 4 razy bez odstępów czasowych.Ostatni raz wywałkować ciasto w prostokąt, na grubość 4-5 mm. Na połowie ciasta rozsmarować nadzienie i zwinąć w rulon zaczynając od strony nadzienia.. Ułożyć w foremce i odstawić do wyrośnięcia. Kiedy podrośnie posmarować białkiem, posypać cukrem i piec około 35-40 minut w temp.180 stopni

Kulinarny karnet Christophera
Orzechowiec 164

pudru . żółtko jajka Wykonanie : ciasto  Zagnieść ciasto ze wszystkich składników . Podzielić na 2 części.  polewa orzechowa Margarynę rozpuścić , dodać miód, cukier puder i wymieszać. Dodać obrane  orzechy i prażyć przez 5-10 min . ( Orzechy najlepiej pokruszyć w miejsze kawałki.) Na jeden placek nałożyć polewę . Drugi placek pieczemy bez polewy. Piec po 15 min (180-190 stopni

Wypieki Uli
Ciasteczka antoninki 213

Wszystko razem zagniatamy  aż utworzymy jednolitą bryłę. Ciasto rozwałkowujemy i wycinamy kieliszkiem kółka. Układamy je na blaszce. Białka ubijamy na sztywno i pod koniec dodajemy cukier puder. Białka mają być bardzo słodkie i sztywne jak do bezy. Układamy na wyciętych kieliszkiem ciastkach łyżeczką albo szprycą  trochę bezy. Gotowe ciastka pieczemy 20 minut w 180 stopniach tak aby beza

ciastkarnia na kruchym spodzie
Pizza Romantica z ricottą 208

ricotta oraz słodkie, pieczone pomidorki w kontraście ze słoną szynką parmeńską tworzą zupełnie nową jakość pizzy. Pamiętajmy też, że pomidory i chili, to jedne z największych znanych afrodyzjaków. Oczywiście z ciasta nie musimy tworzyć serc – można z niego zrobić jedną bardzo dużą pizzę lub dwie średnie. Im cieńsze ciasto – tym smaczniejsza. Polecam także i bez szczególnych okazji(...)malakserze. Nie zużyjemy całego sosu. Ja resztki mrożę w pojemniku na lód. Można także przez kilka dni przechowywać w lodówce. Pizza Romantica: Wyrośnięte ciasto uderzamy i dzielimy na dwie części. Na papierze do pieczenia wałkujemy lub wygniatamy rękami dwie pizze – starajmy się uzyskać jak najcieńsze ciasto (ja zrobiłam grubsze brzegi, ale nie ma takiej potrzeby). Jeśli zmieścimy dwie

Poezja smaku
Ciasto Marlenka – czyli pyszny ale niełatwy przekładaniec 1702

same blaty pieczemy tylko 7 minut to jednak trzeba wykonać tą czynność 6 razy. Za każdym razem wałkując kolejny blat, które były dość cienkie więc chętnie się rwały. Całe szczęście można pojedyncze kawałki „doklejać” do ciast już w foremce i nie stracimy przy tym na wyglądzie ciasta. Jak już pisałam na początku, ciasto jest naprawdę pyszne, chociaż(...)garnka do miski i po lekkim ostudzeniu dodajemy jajka i mąkę. Dokładnie mieszamy, a następnie zagniatamy jednolite, gładkie ciasto. Ciasto dzielimy na 6 części. Każdą wałkujemy na blacie podsypanym mąką i na wałku przenosimy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Gdyby ciasto się rwało, doklejamy kawałki już w foremce. Każdy blat pieczemy 7 minut w 170 stopniach. Gdy blaty

Relaxtime
Pizza na cieście z kalafiora – Pizza kalafiorowa bez mięsa i glutenu 242

Witam serdecznie Chciałabym zaproponować przepis na pyszną pizzę, na spodzie z kalafiora bez mięsa i glutenu. Pizza jest bardzo smaczna, trochę inna niż wszystkie i powinna wszystkim smakować. Polecam wypróbować przepis. Do przygotowania pizzy będziemy potrzebować: 1 kalafior (około 650 g) 150 g sera żółtego startego na tarce o grubych oczkach (użyłam sera Edam Rycki ale może być(...)mieszam. Tak przygotowaną masę przekładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i ugniatając dłońmi formuję placek. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pieczenie: Blachę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 190 stopni, na środkową półkę i piekę około 25 minut na złoty kolor. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra/dół, bez używania termoobiegu. Końcowe przygotowanie pizzy: Na upieczony, gorący spód

Uwaga Babcia Piecze Chleb
Bułeczki owsiano-żytnie w Lipcowej Piekarni 192

być, to zbuduje aromat .  FAZA 2 -  ciasto właściwe Po 12-godzinnym czasie fermentacji zimnej, wyjąć miskę z rozczynem na 2 godziny przed pieczeniem, aby zawartość uzyskała temperaturę pokojową - ok. 18-24 o C . Do rozczynu dosypać mąkę oraz sól i wyrabiać przez ok 20 minut aż ciasto będzie elastyczne - ja robiłam to ręcznie, na stolnicy co jakiś(...)ciasto trochę bardziej lepiło się do rąk, niż przy zastosowaniu samych mąk pszennej i owsianej  - nie szkodzi, taka jej "uroda" . Po wyrobieniu, ciasto podzielić nożem na 8 równych części - po ok 100g . Każdą część delikatnie zrolować w ręku na podłużny, szpicowaty kształt. Następnie obtoczyć w płatkach owsianych - lekko bułeczki dociskając - i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia

Grunt to przepis!
Babka z czekoladą i wiśniami 156

pudru 10 dkg miękkiego masła 3 jajka (osobno żółtka i ubite białka) 10 dkg mąki krupczatki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 zając czekoladowy 80 g (lub 80 g mlecznej czekolady w tabliczce) 100 g wiśni bez pestek (mrożonych lub świeżych) Piekarnik nagrzać do 175°C . Formę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą lub mąką. Czekoladowego zająca/miko(...)ucierać aż każde dobrze się wmiesza. Mąkę z proszkiem do pieczenia partiami wsypywać do masy i ucierać na najmniejszych obrotach miksera tylko do połączenia się składników. Łyżką wmieszać posiekaną czekoladę. Masa będzie gęsta. Białka ubić ze szczyptą soli. Wmieszać łyżką delikatnie ale dokładni ubite białka w ciasto. Wlać ciasto do przygotowanej formy i na górze posypać wiśniami. Włożyć

Posadzone i zjedzone
Chleb marchwiowy z orzechami 141

łyżką lub ręcznie, aż powstanie mokre, lepkie ciasto, około 30 sekund.  Jeśli nie jest lepkie w dotyku, dodaj kolejną łyżkę lub dwie wody. Dodaj rodzynki i orzechy i wymieszaj, aż się połączą z ciastem. Przykryj miskę i odstaw, aż na powierzchni ciasta utworzą się bąbelki i ciasta jest więcej niż podwójna ilość. Trwa(...)gumową szpachelką zeskrob ciasto z miski w jednym kawałku. Omączoną ręką lub skrobaczką skieruj brzegi ciasta do środka. Umieść czystą ścierkę kuchenną na blacie roboczym i obficie posyp mąką Delikatnie umieść ciasto na ściereczce. Jeśli ciasto jest lepkie, posyp wierzch mąką. Zwiąż luźno rogi ściereczki, aby pokryły ciasto i umieść w ciepłym miejscu, bez przeciągów, do wyrośnięcia

Proste Potrawy
Czekoladowe ciasto z malinami i dżemem Jamar 163

Bardzo czekoladowo-kokosowe ciasto z malinami i dodatkiem truskawkowego dżemu Jamar . Istna słodka i pyszna rozpusta na weekendowe popołudnie! Składniki: 1,5 szklanki mąki pszennej 2 jaja 4 czubate łyżki gorzkiego kakao szczypta soli 10 g cukru waniliowego 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/3 szklanki oleju rzepakowego 1 szklanka mleka 1 szklanka wiórek kokosowych 50 g czekolady gorzkiej 70% drobno posiekanej(...)bez rozmrażania) Składniki na polewę: 100 g czekolady gorzkiej 55 g słodkiej śmietanki 18% 3 łyżki dżemu truskawkowego Jamar wiórki kokosowe lub maliny do dekoracji Przygotowanie: Piekarnik nagrzać do 180°C (grzałka góra-dół bez termoobiegu). Prostokątną formę o wymiarach 24 cm x 28 cm lub okrągła blachę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia

Zasmakuj Kuchni
Tarta cytrynową z bezą 129

Beza – 4 białka – 200 g cukru – 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej   Wykonanie: Kruchy spód – Mąkę połączyć z cukrem i solą, dodać pokrojone na kawałeczki masło i rozcierać ciasto palcami. – Dodać żółtko i wodę, zagniatać ciasto do połączenia składników w jednolite i gładkie ciasto. – Zawinąć kruche ciasto(...)lodówki na 1 godzinę. – Formę na tartę – ok. 24 cm średnicy wysmarować masłem. Ciasto pokroić w plastry i ułożyć na spodzie formy i bokach. Docisnąć i nakłuć widelcem. – Piec w temp. 180 st.C przez 30 minut na złoty kolor. Krem cytrynowy – Wycisnąć sok z cytryny

To co kocham
Prosty przepis na dobrą pizzę 203

miski w ciepłe miejsce, nakryć ściereczką lub folią i pozostawić na 30 minut do wyrośnięcia. 4. Rozwałkować ciasto do uzyskania kształtu zbliżonego do posiadanej formy w której będzie pieczone. Środek powinien być cieńszy, boki nieco grubsze. Przełożyć na blaszkę i wyrównać kształt, najlepiej wałkując z pomocą specjalnego, krótkiego wałeczka. UWAGA: można uformować wysokie ranty wychodzące na boki blaszki- w celu(...)podsmażamy powoli bez tłuszczu aż do odparowania wody. Mieszamy z cebulą, wykładamy równomiernie na powierzchnię ciasta. 7. Szynkę, salami, kroimy na półplasterki i rozkładamy na pizzę, czerwoną cebulę kroimy w grube plastry i rozkładamy, kukurydzę odsączamy i wysypujemy równomiernie na wierzch. 8. Ser mozarella ścieramy na tarce na grubych oczkach, rozsypujemy po całej powierzchni pizzy. 9. Pieczemy w temperaturze

Aromatyczne Podróże
Murzynek na maślance 256

Amerykańskie ciasto czekoladowe na maślance to taki nasz murzynek. Wilgotny, puszysty i bardzo prosty do przygotowania. Przepis pochodzi od niejakiej Rosy Ward i podobno wygrał niejedną nagrodę na konkursach wypiekowych. Dla mnie to po prostu pyszne czekoladowe ciacho – idealne na wieczór filmowy czy na spotkanie z przyjaciółmi. Można je dowolnie ozdobić – u mnie pojawiły się połówki orzechów włoskich(...)kominem lub bez, albo np.: prostokątna forma 33 cm x 23 cm). Pieczemy ok. 40-50 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C (czas zależy od grubości formy – najlepiej sprawdzać patyczkiem już po 35 minutach). Składniki polewy zagotowujemy w rondelku, co jakiś czas mieszając. Lekko studzimy i polewamy jeszcze gorące ciasto. Ozdabiamy orzechami i kokosem – można też

Poezja smaku
Alfabet cukiernika - czyli składniki, których nigdy nie może zabraknąć w Twojej kuchni 110

końcu te kulki ceramiczne :) i francuskie ciasto (gotowe w lodówce na czarną godzinę) G - galaretki w kolorach tęczy, w razie gdyby naszła nas ochota na szalony deser H - herbata - najlepiej melisa na uspokojenie, gdy z nerwów siedzimy przed piekarnikiem z nadzieją, że wyciągniemy coś zjadliwego; herbatniki lub ciasteczka owsiane/maślane, gdy jednak przy pieczeniu coś nie wyjdzie i musimy(...)pewno wymyślisz co z niego stworzyć O - owoce (zarówno świeże, jak i mrożone), bo nigdy nie wiesz kiedy przyjdzie Ci ochota na ciasto ucierane z owocami, czy owoce pod kruszonką; olej P - proszek do pieczenia; płatki kukurydziane i owsiane R - rodzynki S - soda (przyjaciółka proszku do pieczenia); serek mascarpone lub ricotta (ostatnio gości u mnie coraz częściej

Mania Wypiekania
Chleb biały bez zaczynu 180

wchłonie wodę ciasto przełożyć na stolnicę posypaną mąką. Wyrabiać ciasto przez około 5 minut do momentu aż ciasto ukształtuje się w kulę. Następnie dłonie obsypać mąką i usunąć resztki ciasta. Ciasto wyrabiać przez kolejne 5 minut aż będzie gładkie i sprężyste. Fermentacja wstępna. 3,5 godziny w temperaturze około 24 ºC. Naczynie, w którym znajduje się ciasto powinno być przykryte(...)folią spożywczą. Składanie. Ciasto należy składać trzykrotnie w odstępach 50 minutowych. Pierwsze składnie ciasta powinno mieć miejsce po 50 minutach od rozpoczęcia fermentacji wstępnej. Dzielenie i formowanie. Ciasto podzielić na dwie równe porcje i uformować bochenki. Fermentacja końcowa. 60-90 minut w temperaturze około 24 ºC pod przykryciem z folii spożywczej lub ściereczki kuchennej. Pieczenie. Wykonać nacięcia na powierzchni

Chlebki.pl
Tarta jagodowa z lodami! 134

pełnoziarnistych - 110g oleju kokosowego - 2 żółtka - 2 łyżki mleka - stewia 1-2 łyżeczki -płaska łyżeczka proszku do pieczenia ponadto: - 400g jagód (można dodać więcej nawet 550g) - 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej - łyżeczka stewi - 2 łyżeczki miodu WYKONANIE: -  wszystkie składniki na ciasto połącz łyżką, potem dłonią, ciasto może być kleiste, nie szkodzi wstaw do lodówki na 30 minut. Mąka

SMYKWKUCHNI
Szwarcwaldzka Pavlova. 209

wyłożyć na wyznaczony okrąg, łyżką nadać jej kształt.    Wstawić do nagrzanego piekarnika. Po 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 140stopni. Piec przez ok.90 minut. Beza może lekko popękać, a przy dotyku powinna być sucha i chrupka. Bezę po upieczeniu suszymy w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach. Można zostawić ja na kolka godzin bądź na całą noc. Frużelina wiśniowa: 250g(...)Krem: 150ml śmietany kremówki 30%, schłodzonej. Śmietanę ubić na sztywną pianę. Na koniec by ujrzeć piękną pavlovą należy wyjąć bezę z piekarnika, wyłożyć ją na duży talerz bądź na paterę do ciast. Na bezę wyłożyć krem, frużelinę wiśniową i czekoladę. Jeżeli wiadomo, że nie zje się jej od razu, to lepiej nie wykładać wszystkich składników ba bezę - są ciężkie

W kuchni u Moniki