Witam serdecznie Chciałabym zaproponować przepis na pyszną pizzę, na spodzie z kalafiora bez mięsa i glutenu. Pizza jest bardzo smaczna, trochę inna niż wszystkie i powinna wszystkim smakować. Polecam wypróbować przepis. Do przygotowania pizzy będziemy potrzebować: 1 kalafior (około 650 g) 150 g sera żółtego startego na tarce o grubych oczkach (użyłam sera Edam Rycki ale może być(...)mieszam. Tak przygotowaną masę przekładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i ugniatając dłońmi formuję placek. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pieczenie: Blachę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 190 stopni, na środkową półkę i piekę około 25 minut na złoty kolor. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra/dół, bez używania termoobiegu. Końcowe przygotowanie pizzy: Na upieczony, gorący spód
Uwaga Babcia Piecze Chlebbyć, to zbuduje aromat . FAZA 2 - ciasto właściwe Po 12-godzinnym czasie fermentacji zimnej, wyjąć miskę z rozczynem na 2 godziny przed pieczeniem, aby zawartość uzyskała temperaturę pokojową - ok. 18-24 o C . Do rozczynu dosypać mąkę oraz sól i wyrabiać przez ok 20 minut aż ciasto będzie elastyczne - ja robiłam to ręcznie, na stolnicy co jakiś(...)ciasto trochę bardziej lepiło się do rąk, niż przy zastosowaniu samych mąk pszennej i owsianej - nie szkodzi, taka jej "uroda" . Po wyrobieniu, ciasto podzielić nożem na 8 równych części - po ok 100g . Każdą część delikatnie zrolować w ręku na podłużny, szpicowaty kształt. Następnie obtoczyć w płatkach owsianych - lekko bułeczki dociskając - i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
Grunt to przepis!pudru 10 dkg miękkiego masła 3 jajka (osobno żółtka i ubite białka) 10 dkg mąki krupczatki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 zając czekoladowy 80 g (lub 80 g mlecznej czekolady w tabliczce) 100 g wiśni bez pestek (mrożonych lub świeżych) Piekarnik nagrzać do 175°C . Formę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą lub mąką. Czekoladowego zająca/miko(...)ucierać aż każde dobrze się wmiesza. Mąkę z proszkiem do pieczenia partiami wsypywać do masy i ucierać na najmniejszych obrotach miksera tylko do połączenia się składników. Łyżką wmieszać posiekaną czekoladę. Masa będzie gęsta. Białka ubić ze szczyptą soli. Wmieszać łyżką delikatnie ale dokładni ubite białka w ciasto. Wlać ciasto do przygotowanej formy i na górze posypać wiśniami. Włożyć
Posadzone i zjedzonełyżką lub ręcznie, aż powstanie mokre, lepkie ciasto, około 30 sekund. Jeśli nie jest lepkie w dotyku, dodaj kolejną łyżkę lub dwie wody. Dodaj rodzynki i orzechy i wymieszaj, aż się połączą z ciastem. Przykryj miskę i odstaw, aż na powierzchni ciasta utworzą się bąbelki i ciasta jest więcej niż podwójna ilość. Trwa(...)gumową szpachelką zeskrob ciasto z miski w jednym kawałku. Omączoną ręką lub skrobaczką skieruj brzegi ciasta do środka. Umieść czystą ścierkę kuchenną na blacie roboczym i obficie posyp mąką Delikatnie umieść ciasto na ściereczce. Jeśli ciasto jest lepkie, posyp wierzch mąką. Zwiąż luźno rogi ściereczki, aby pokryły ciasto i umieść w ciepłym miejscu, bez przeciągów, do wyrośnięcia
Proste PotrawyBardzo czekoladowo-kokosowe ciasto z malinami i dodatkiem truskawkowego dżemu Jamar . Istna słodka i pyszna rozpusta na weekendowe popołudnie! Składniki: 1,5 szklanki mąki pszennej 2 jaja 4 czubate łyżki gorzkiego kakao szczypta soli 10 g cukru waniliowego 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/3 szklanki oleju rzepakowego 1 szklanka mleka 1 szklanka wiórek kokosowych 50 g czekolady gorzkiej 70% drobno posiekanej(...)bez rozmrażania) Składniki na polewę: 100 g czekolady gorzkiej 55 g słodkiej śmietanki 18% 3 łyżki dżemu truskawkowego Jamar wiórki kokosowe lub maliny do dekoracji Przygotowanie: Piekarnik nagrzać do 180°C (grzałka góra-dół bez termoobiegu). Prostokątną formę o wymiarach 24 cm x 28 cm lub okrągła blachę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia
Zasmakuj KuchniBeza – 4 białka – 200 g cukru – 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Wykonanie: Kruchy spód – Mąkę połączyć z cukrem i solą, dodać pokrojone na kawałeczki masło i rozcierać ciasto palcami. – Dodać żółtko i wodę, zagniatać ciasto do połączenia składników w jednolite i gładkie ciasto. – Zawinąć kruche ciasto(...)lodówki na 1 godzinę. – Formę na tartę – ok. 24 cm średnicy wysmarować masłem. Ciasto pokroić w plastry i ułożyć na spodzie formy i bokach. Docisnąć i nakłuć widelcem. – Piec w temp. 180 st.C przez 30 minut na złoty kolor. Krem cytrynowy – Wycisnąć sok z cytryny
To co kochammiski w ciepłe miejsce, nakryć ściereczką lub folią i pozostawić na 30 minut do wyrośnięcia. 4. Rozwałkować ciasto do uzyskania kształtu zbliżonego do posiadanej formy w której będzie pieczone. Środek powinien być cieńszy, boki nieco grubsze. Przełożyć na blaszkę i wyrównać kształt, najlepiej wałkując z pomocą specjalnego, krótkiego wałeczka. UWAGA: można uformować wysokie ranty wychodzące na boki blaszki- w celu(...)podsmażamy powoli bez tłuszczu aż do odparowania wody. Mieszamy z cebulą, wykładamy równomiernie na powierzchnię ciasta. 7. Szynkę, salami, kroimy na półplasterki i rozkładamy na pizzę, czerwoną cebulę kroimy w grube plastry i rozkładamy, kukurydzę odsączamy i wysypujemy równomiernie na wierzch. 8. Ser mozarella ścieramy na tarce na grubych oczkach, rozsypujemy po całej powierzchni pizzy. 9. Pieczemy w temperaturze
Aromatyczne PodróżeAmerykańskie ciasto czekoladowe na maślance to taki nasz murzynek. Wilgotny, puszysty i bardzo prosty do przygotowania. Przepis pochodzi od niejakiej Rosy Ward i podobno wygrał niejedną nagrodę na konkursach wypiekowych. Dla mnie to po prostu pyszne czekoladowe ciacho – idealne na wieczór filmowy czy na spotkanie z przyjaciółmi. Można je dowolnie ozdobić – u mnie pojawiły się połówki orzechów włoskich(...)kominem lub bez, albo np.: prostokątna forma 33 cm x 23 cm). Pieczemy ok. 40-50 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C (czas zależy od grubości formy – najlepiej sprawdzać patyczkiem już po 35 minutach). Składniki polewy zagotowujemy w rondelku, co jakiś czas mieszając. Lekko studzimy i polewamy jeszcze gorące ciasto. Ozdabiamy orzechami i kokosem – można też
Poezja smakukońcu te kulki ceramiczne :) i francuskie ciasto (gotowe w lodówce na czarną godzinę) G - galaretki w kolorach tęczy, w razie gdyby naszła nas ochota na szalony deser H - herbata - najlepiej melisa na uspokojenie, gdy z nerwów siedzimy przed piekarnikiem z nadzieją, że wyciągniemy coś zjadliwego; herbatniki lub ciasteczka owsiane/maślane, gdy jednak przy pieczeniu coś nie wyjdzie i musimy(...)pewno wymyślisz co z niego stworzyć O - owoce (zarówno świeże, jak i mrożone), bo nigdy nie wiesz kiedy przyjdzie Ci ochota na ciasto ucierane z owocami, czy owoce pod kruszonką; olej P - proszek do pieczenia; płatki kukurydziane i owsiane R - rodzynki S - soda (przyjaciółka proszku do pieczenia); serek mascarpone lub ricotta (ostatnio gości u mnie coraz częściej
Mania Wypiekaniawchłonie wodę ciasto przełożyć na stolnicę posypaną mąką. Wyrabiać ciasto przez około 5 minut do momentu aż ciasto ukształtuje się w kulę. Następnie dłonie obsypać mąką i usunąć resztki ciasta. Ciasto wyrabiać przez kolejne 5 minut aż będzie gładkie i sprężyste. Fermentacja wstępna. 3,5 godziny w temperaturze około 24 ºC. Naczynie, w którym znajduje się ciasto powinno być przykryte(...)folią spożywczą. Składanie. Ciasto należy składać trzykrotnie w odstępach 50 minutowych. Pierwsze składnie ciasta powinno mieć miejsce po 50 minutach od rozpoczęcia fermentacji wstępnej. Dzielenie i formowanie. Ciasto podzielić na dwie równe porcje i uformować bochenki. Fermentacja końcowa. 60-90 minut w temperaturze około 24 ºC pod przykryciem z folii spożywczej lub ściereczki kuchennej. Pieczenie. Wykonać nacięcia na powierzchni
Chlebki.plpełnoziarnistych - 110g oleju kokosowego - 2 żółtka - 2 łyżki mleka - stewia 1-2 łyżeczki -płaska łyżeczka proszku do pieczenia ponadto: - 400g jagód (można dodać więcej nawet 550g) - 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej - łyżeczka stewi - 2 łyżeczki miodu WYKONANIE: - wszystkie składniki na ciasto połącz łyżką, potem dłonią, ciasto może być kleiste, nie szkodzi wstaw do lodówki na 30 minut. Mąka
SMYKWKUCHNIwyłożyć na wyznaczony okrąg, łyżką nadać jej kształt. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Po 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 140stopni. Piec przez ok.90 minut. Beza może lekko popękać, a przy dotyku powinna być sucha i chrupka. Bezę po upieczeniu suszymy w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach. Można zostawić ja na kolka godzin bądź na całą noc. Frużelina wiśniowa: 250g(...)Krem: 150ml śmietany kremówki 30%, schłodzonej. Śmietanę ubić na sztywną pianę. Na koniec by ujrzeć piękną pavlovą należy wyjąć bezę z piekarnika, wyłożyć ją na duży talerz bądź na paterę do ciast. Na bezę wyłożyć krem, frużelinę wiśniową i czekoladę. Jeżeli wiadomo, że nie zje się jej od razu, to lepiej nie wykładać wszystkich składników ba bezę - są ciężkie
W kuchni u Monikiciasto, czyli CIELAK . Znudził mi się standardowy przepis na murzynka więc urozmaiciłam je o nowy składnik, jednocześnie nie dodając tłuszczu. Przepis na murzynka orzechowego jest prosty i szybki, a ciasto wychodzi znakomite w smaku! Polecam też inne przepisy na murzynka: Pyszny Murzynek z wiśniami z patelni Murzynek z kremem kokosowym Kakaowe babeczki z jeżynami Murzynek z nektarynkami Murzynek z serem(...)przez ubijanie. Mieszamy w jednej misce mąkę z kakao, solą, sodą i proszkiem do pieczenia. Suche składniki dodajemy do mokrych. Łączymy całość dokładnie mieszając. Przekładamy masę kakaową do keksówek. Pieczemy murzynka w 175 C ok. 30-35 min. Wyjmujemy keksówki i studzimy na kratce, ciasto posypujemy cukrem pudrem. The post Murzynek orzechowy appeared first on Damsko-męskie spojrzenie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięłyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka 300 g masła, miękkiego 250 g cukru 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżki soku z cytryny otarta skórka z ½ cytryny 8 kwaśnych jabłek, ok. 800 g Sos waniliowy 200 ml śmietanki, 36% 200 ml mleka 1 łyżeczka waniliowej pasty 6 łyżek cukru 4 żółtka Nastaw piekarnik na 180ºC bez termoobiegu. Miękkie masło zmiksuj(...)zmiksuj z maślaną masą do połączenia składników. Obierz jabłka, oczyść z gniazdek i pokrój w ósemki. Wymieszaj z cynamonem. Przygotuj formę do pieczenia lub żeliwną patelnię jak u mnie. Posmaruj tłuszczem. Wyłóż dno porcją ciasta, następnie ułóż jabłka. Przykryj jabłka resztą ciasta. Ciasto jest gęste ale lepiące najlepiej nakładać je porcjami za pomocą łyżki. Wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika
codojedzeniaspółkę z C., wracam do łóżka i zasypiam bez problemu. Heh...Dziś jednak, kiedy tylko C. wyszedł do pracy, zrobiłam listę zakupów i udałam się do sklepu w celu zakupienia produktów niezbędnych do przygotowania ciastka z marzeń. Zdecydowałam się na muffiny, bo po pierwsze miałam już w planie większe ciasto zupełnie innego typu, a po drugie bardzo chciałam(...)pieczenia i kakao. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, następnie wbijać po jednym jajka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Partiami dodawać mąkę, miksując na najniższych obrotach miksera. Na końcu wlać ekstrakt, połączyć.Nakładać po łyżce ciasta do formy na muffiny wyłożonej papilotkami, na każdej porcji ciasta ułożyć kostkę czekolady, wciskając w ciasto. Przykryć równomiernie pozostałym
Pożeraczka, czyli raz adobrze