bez pieczenia ciasta - 22613 przepisów (strona:607/1508)

Ciasto z rabarbarem i galaretką na biszkopcie 307

England oraz White Rose .     Składniki: Biszkopt: 4 duże jajka – osobno żółtka i białka 140g cukru 100g mąki pszennej (użyłam tortowej) 2 łyżki kakao bez cukru 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki aromatu waniliowego Masa rabarbarowa: 1200 – 1300g rabarbaru (po obraniu i pokrojeniu na kawałeczki powinien być 1kg) 160g cukru 1 duże opakowanie cukru wanilinowego(...)budynie śmietankowe lub waniliowe w proszku, bez cukru 1 galaretka truskawkowa Wierzch: 500g śmietanki kremówki 36% 1 łyżka cukru pudru 1 galaretka w proszku (może być dowolny smak, ja użyłam jagodowej) Dodatkowo: różowy cukier do ozdoby     Biszkopt: 1. Mąkę z kakao przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. 2. Piekarnik nastawić na 160oC na funkcji termoobieg

Mała Cukierenka
DOMOWE ROGALIKI Z NADZIENIEM 183

mąki ciasto może pękać a wtedy łatwiej zlepić). Zalepiamy jak pierożki i kształtujemy a'la rogaliki. 5. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem i przykryć jeszcze na 20 min do podrośnięcia. 6. Białko ubić ze słodzikiem i nasmarować nim nasze rogaliki. Piekarnik nagrzać i pieczemy 30 min 200 stopni. *Ja użyłam mąki z brązowego ryżu (wersja bez glutenowa),ale możecie

Zdrowie i pysznie na talerzu
Piernikowe ciasto z mandarynkami 174

ciasto, które widzicie poniżej. W planie na dziś jeszcze upieczenie piernika staropolskiego, więc zapach korzenny będzie się unosił jeszcze długo, długo w moich czterech Sposób przygotowania Biszkopt: 3 jajka ½ szklanki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki krupczatki 1 łyżka kakao 1 łyżka przyprawy do piernika (bez cukru i mąki) 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem(...)jednym żółtku. Do masy jajecznej dodajemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia, kakao i przyprawą do piernika. Delikatnie mieszamy. Przelewamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego do 180⁰C piekarnika na ok 25 minut. (Warto sprawdzić wcześniej, bo każdy piekarnik piecze inaczej, włożony w biszkopt patyczek powinien być suchy). Studzimy i przekrawamy

Kuchnia w czekoladzie
Jeszcze trochę letnia focaccia z jeżynami 180

szybko zagnieść, po czym rozwałkować na grubość 1-1,5 cm. Ułożyć ciasto na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto posmarować oliwą, następnie palcem zrobić dość głębokie wgłębienia. Powciskać w nie jeżyny. Ciasto obsypać pozostałymi igiełkami rozmarynu, delikatnie wcisnąć je w ciasto.Piec w 200 st. C. przez 20-25 minut, aż focaccia(...)środy znów chodzę w sandałach. Szczerze mówiąc, nie myślałam, że tego lata będę mogła sobie jeszcze na to pozwolić. W tej chwili siedzę przed monitorem w letniej, białej spódnicy, bez skarpetek, i nie mogę przestać uśmiechać się do słonka zaglądającego mi przez ramię. Lato, trwaj

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Chleb jęczmienny z dojrzewającym serem i kminkiem 235

minutach podzielić ciasto na dwie części, lekko odgazować i uformować dwa bochenki na  blacie  posypanym mąką jęczmienną. Bochenki ułożyć w koszykach lub w naczyniach żaroodpornych, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na 30-45 minut. Piec chleb (jeśli posiadasz to na rozgrzanym kamieniu) z parą, w 240 stopniach przez 10 minut, a następnie bez pary w temperaturze(...)stopni przez następne 25-30 minut. Jeśli do pieczenia używasz naczynia żaroodpornego, to po upieczeniu wyjmij chleb i wystudź na kratce. Smacznego Chleb jęczmienny znajdziecie również na: Akacjowy blog Gotuj zdrowo! Guten Apetit! Konwalie w kuchni Kuchnia Gucia Kuchennymi drzwiami Nieład malutki Nie tylko na słodko Leśny zakątek Ogrody Babilonu Polska zupa W poszukiwaniu slowlife

Codziennik Kuchenny
Tort Podwójnie Czekoladowy z Bitą Śmietaną i Truskawkami 354

ciasto wpakowałam pół kilograma czekolady :) BROWNIE: 200 g czekolady gorzkiej 200 g masła 200 g cukru 4 jajka (żółtka i białka osobno) 50 g mąki pszennej Sposób przygotowania: Na początku przygotowuję sobie blaszkę. W tym przypadku była to tortownica o średnicy 23 cm z ceramicznym dnem, jeśli używam zwykłej smaruję dno masłem i wykładam papierem do pieczenia wypuszczając(...)siadła. Dzięki białkom masa czekolada znacznie się rozluźni i jak już cała piana z białek jest wmieszana w masę przelewam ciasto do tortownicy, wyrównuję powierzchnię łyżką i wkładam do nagrzanego piekarnika, oczywiście do 180 stopni i piekę 35 - 40 minut. Ciasto urośnie, a potem podczas stygnięcia lekko opadnie tworząc charakterystyczne pęknięcia, nie przejmujcie się, tak ma być :) Ciasta nie wyciągamy

Blondynka Gotuje
Biszkopt 432

złotą zasadę, której bezwzględnie należało przestrzegać, żeby ciasto nie upadło. I choćby nie wiem jak koło niego chodzić na palcach i patrzyć na piekarnik błagalnym wzrokiem zwykle niewiele to dawało. Mój zdecydowany faworyt, to biszkopt, który na szczęście nie jest tak wymagający i dzięki kilku trikom (z kilku różnych przepisów) wychodzi bez zastrzeżeń.Składniki5 jajek1 szklanka cukru1/4 szklanki mąki(...)mieszając. Przekładamy na blachę i rozprowadzamy szpatułką.*Jeśli chcemy po upieczeniu wyciągnąć biszkopt z blachy i wykorzystać np. na tort, trzeba koniecznie wyłożyć ją papierem do pieczenia lub pergaminem, jeśli natomiast nasze ciasto ma zostać na blaszce i np. będziemy dodawać do niego krem i galaretkę papier nie będzie potrzebny.Wkładamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy około

Ciastkozercy
Ciasto z galaretką i kremem karpatka 407

Podaje Wam bardzo proste i szybkie ciasto z kremem. Krem jest z paczki i bez gotowania, ale bardzo dobry. Są osoby które nie lubią robić kremów, albo nie mają na to czasu. Dlatego podaję przepis na wykonanie w ten sposób. Jeśli chcecie zrobić krem samodzielnie to tu jest przepis http://kuchniapokolen.pl/karpatka-z-truskawkami/ Wykonanie biszkoptu – białka , szczyptę soli ubić(...)ubijając, ale już wolniej dodawać po jednym żółtku. Mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia przesiać przez sitko. Dodawać składniki suche po jednej łyżce do masy jajecznej. Mieszać już bardzo delikatnie łyżką. Dno okrągłej blaszki wysmarować tłuszczem i posypać kaszką manną. Wlać ciasto do formy. Pieczenie – nagrzać piekarnik do 180 C i piec 25-30 minut

Kuchnia Pokoleń
Szybkie ciasto na śmietanie z owocami 183

    Tak jak pisałam na Facebooku, dałam Wam wybór na przepis, który ma się pojawić jako pierwszy na stronie. Z przewagą 10 głosów wygrało to

Zdrowie i pysznie na talerzu
Pierniczki bez leżakowania 430

Wszyscy dookoła pieką te korzenne cuda, więc presji pierniczkowej uległam i ja. Pokażę Wam dzisiaj moje świąteczne pierniczki, które smakują wybornie nie tylko ciepłe wyjęte z piekarnika, ale także już po wystygnięciu i nie muszą leżakować w puszce (choć moje pewnie trafią do pojemnika, żeby dotrwać przynajmniej w części do świąt).Moje pierniczki są grube i pulchne, bo takie lubię(...)dodać do ciasta - ze składników wyrobić gładkie ciasto- gotowe ciasto schłodzić w lodówce (moje leżakowało kilka dni, bo nie miałam czasu na pieczenie)- po wyjęciu z lodówki pozostawić na pewien czas, żeby zmiękło - rozwałkować na placek o grubości około 4-5mm i wykrawać pierniczki foremkami- wykrojone kształty układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, piec w temperaturze

Smakołyki Bereniki
Powidła śliwkowe z piekarnika 181

Najprostszy sposób na domowe powidła-pieczone w piekarniku bez wielogodzinnego mieszania z  obawy, że się przypalą, pachnące cynamonem i korzennym goździkiem.  Na takie powidła przeznaczamy bardzo dojrzałe i mięsiste węgierki, cukier dozujemy wg swojego uznania, jednak na kilogram takich śliwek nie powinno się przeznaczać więcej jak 15 dag cukru. Proste smaczne i wygodne do zrobienia. Warto mieć(...)takie słoiczki w swojej spiżarce są niezastąpione do świątecznego piernika czy warstwowych przekładanych ciast. Moje zamknięte w słoiczkach od  Friends of Glass   Składniki: 5 kg śliwek węgierek 75 dag cukru zwykłego lub brązowego 1 łyżeczka cynamonu 3-4 goździki Sposób przygotowania: Śliwki dokładnie myjemy, obieramy z pestek, przekładamy do wysokiej blachy lub innego naczynia żaroodpornego , zasypujemy cukrem, idealnie

Wanilia i Kardamon
9 najlepszych przepisów na świąteczne ciasta 351

tortowej - 20 g mąki ziemniaczanej - 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia -1 płaska łyżeczka sody - 50 g orzechów włoskich posiekanych DO PRZEŁOŻENIA - 4 pomarańcze - 1 opakowanie skórki pomarańczowej - 1/3 szklanki cukru - 2 łyżki miodu - opakowanie marcepanu DALSZY CIĄG TUTAJ 3. GWIAZDA PRZEPIS NA GWIAZDĘ DROŻDŻOWĄ: CIASTO: -500g mąki pszennej tortowej - 2 jajka wiejskie - 1/2 margaryny(...)utrzyj robotem z cukrem aż zbieleją. Zagnieć ciasto, dodaj jajka, mleko i na samym końcu partiami dodawaj rozpuszczone masło/margarynę. Ciasto oprósz mąką, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na godzinę. Z tej ilości otrzymasz albo dwie mniejsze gwiazdy, albo jedną bardzo dużą. DALSZY CIĄG TUTAJ 4. PIERNICZKI JAK PRZYGOTOWAĆ PIERNICZKI? Ciasto na pierniczki, składniki: PIERNICZKI: - 300 g mąka

SMYKWKUCHNI
Murzynek przekładany wiśniami i bitą śmietaną 211

Margarynę, cukier, wodę i kakao zagotować mieszając. Całość musi być gładka, bez grudek. Wystudzić. W tym czasie formę wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować tłuszczem (np. papierkiem od margaryny) i wysypać mąką lub bułką tartą. Piekarnik nagrzać do 180°C . Mąkę zwykłą, ziemniaczaną i proszek do pieczenia wymieszać i przesiać do miski. Do wystudzonej masy kakaowej wbić(...)użyć ręcznej trzepaczki i partiami wmieszać mąkę z proszkiem. Mieszać tylko do momentu połączenia się składników. Wlać do formy i  piec w nagrzanym piekarniku około 50 minut. Wystudzić i przykryć ściereczką do momentu przełożenia śmietaną. Wystudzone ciasto przekroić na dwa krążki. Śmietanę ubić z dodatkiem śmietanfixu i cukru pudru. Ciasto grubo posmarować konfiturami wiśniowymi nie żałując soku, który nasączy

Posadzone i zjedzone
CZEKOLADOWIEC NA MAŚLANCE Z MASĄ BUDYNIOWĄ 241

ważne aby nie upchać w siebie na raz pół ciasta a nikomu w boczki nie pójdzie 😁 Składniki: Biszkopt: - 3 szklanki mąki ryżowej - 2 szklanki maślanki - 1/4 szklanki oleju - 2 łyżko kakao - 2 łyżeczki sody - 1 łyżka przyprawy do piernika - słodzik (u mnie 3 łyżki erytrytolu ) Masa: - 2 opakowania budyniu bez cukru śmietankowego - mleko do ugotowania budyniu Krem: - 1 śmietanka(...)pokojowej). Tortownicę ( 22 cm) wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy masę i pieczemy 40 min 180 stopni. 2. Budynie gotujemy według przepisu. 3. Ostudzony biszkopt przekrajmy na pół i przekładamy masą budyniową. 4. Śmietankę miksujemy, dosypujemy fix i ubijamy do postania gęstej masy wygodnej do rozsmarowania. Smarujemy nią brzegi oraz wierch ciasta. Wedle uznania przyozdabiamy. Chowamy do lodówki najlepiej

Zdrowie i pysznie na talerzu
Mirabelkowo-migdałowe muffiny 138

150g cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody oczyszczonej ok100g śmietanki 12% [może być 18%] 150ml mleka [ja użyłam 0,5%, ale może być każde] 1 jajko powidła mirabelkowe olejek migdałowy migdały [mogą być mielone, ilość wedle uznania] Rozpuszczamy masło. Mieszamy ze sobą wszystkie suche składniki. Mieszamy ze sobą mokre składniki [bez masła i powideł]. Niezbyt dokładnie(...)ilość zależy od konsystencji ciasta. Ja zmieliłam jakieś 8-10 migdałów. Wlewamy do formy muffinowej- jeśli nie chcemy natłuszczać blachy, przydatne będą papilotki. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 ° C i czekamy ok 25 min. Zanim wyjmiemy muffiny z piekarnika warto sprawdzić jakimś dźgulcem czy ciasto jest upieczone i w razie potrzeby piec dłużej. Bierzemy ulubioną filiżankę, zaparzamy dobrą herbatkę

les mirabelles

Proponowane wyszukiwania