konsumować nie mogły, ale przecież starożytni słynęli z upodobania do przedstawicieli swojej płci. Wbrew przyzwyczajeniom współczesnych Włochów, picie czystego wina było traktowane przez Rzymian jako barbarzyństwo. Nie bez znaczenia jest przy tym fakt, że tylko najlepsze wina przechowywano w amforach i dzbanach, a odpowiednik dzisiejszego wina stołowego leżakował najczęściej w świńskich pęcherzach. Nic dziwnego, że ceniono wszelkie(...)piecach, aby podać je następnie lekko ciepłe, w formie przypominającej współczesnego grzańca. Często odparowane, dość gęste, musiały daleko się jednak różnić od niego walorami smakowymi. Katon podawał, że mulsum nadaje się idealnie jako popitek encytum – słodkiej przekąski, którą przyrządzano poprzez wyciskanie ciasta przez wąski otwór wprost do głębokiego tłuszczu. Zrobienia takiej uczty mającej dwu tysiącletni rodowód można się bez
Bon Ton Italiazłożyło, że nazbierało mi się trochę więcej samych białek i nie wiedziałam co z tym zrobić. Bezy trzeba suszyć, na ciasto z masą też nie miałam ochoty, więc zaczęłam przeglądać przepisy Siostry Anastazji i znalazłam ten właśnie przepis w książce pt: 103 Ciasta....Ciasto nie jest pracochłonne i ładnie się prezentuje. Wspaniałe do kawy lub popołudniowej herbaty. Większa ilość(...)delikatnie mieszam z ciastem, aż do połączenia składników. Połowę ciasta przekładam do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Szykuję masę kokosową: białka ubijam na sztywną pianę, dodaję porcjami cukier, wiórki i mąkę. Na końcu daję śmietanę. Wszystko razem wymieszam i przekładam masę na wyłożone, surowe ciasto. Na wierzch daję pozostałe ciasto czekoladowe i wstawiam do piekarnika nagrzanego
Ciasteczkowy Potwórmało nigdy nie piecze, najbardziej mi smakowała właśnie biedronka. Kilka dni później szperając w necie znalazłam przepis i upiekłam. Nie wyszło tak samo. Wykradłam więc przepis z cudownego zeszytu mojej szwagierki i teraz dość często ciasto to gości na moim stole. Ciasto imituje biedronkę. Na cieście ciemnym lekko biszkoptowym przeplatają się kropki z ciasta jasnego kruchego, wszystko przełożone jest masą(...)opakowanie okrągłych biszkoptów galaretka (kolor bez znaczenia, ja dałam żółtą) Sposób przygotowania: Ciasto jasne. Zagnieść ciasto z powyższych składników i zamrozić. Ciasto ciemne. Jajka zmiksować z cukrem na jasną masę, dodać śmietanę, kakao i sodę rozpuszczoną w łyżce ciepłej wody, wszystko razem krótko zmiksować. Zamrożone jasne ciasto zetrzeć na tarce, dodać do ciemnego ciasta i delikatnie wymieszać. Blaszkę
na moim stole...Święta tuż tuż, a więc trzeba wprowadzać się w świąteczny nastrój. Najlepiej od samego rana, dlatego dziś propozycja na świąteczny pieczony omlet piernikowy. Wygląda w sumie
Healthy food explorerWymyśliłam sobie klasyczny sernik. Ale taki naprawdę klasyczny: na kruchym spodzie i z samą masą serową, bez żadnych dodatków. Tak żeby rozkoszować się samym smakiem sernika. Przygotowałam sobie składniki i wyciągając mąkę dotarłam do otwartej puszki kajmaku. Zawartość: jakieś 3/4 puszki. Nie mam pojęcia do czego była używana, ponieważ już do ostatnich andrutów zużywałam resztkę. Może mam w domu(...)kremowy (nie lubię bawić się w owijanie foremek folią i wstawiania ich bezpośrednio do naczynia z wodą). Pieczemy 15 minut w 170 stopniach, a następnie przykręcamy piekarnik do 150 stopni i pieczemy jeszcze 60 minut. Po tym czasie wyłączmy piekarnik ale ciasto zostawiamy w nim jeszcze na pół godziny. Następnie otwieramy drzwiczki i całkowicie studzimy sernik. Ostudzony trzymamy w lodówce
Relaxtimewlewamy mokre, wyrabiamy ciasto drożdżowe. Do zagniecionego ciasta dodajemy łyżkę masła, zagniatamy i dodajemy kolejną. Proces jest długi i ciężki, ale każdorazowo trzeba zagniatać ciasto po dodaniu masła. Na koniec dodajemy przygotowaną mieszankę owoców i skórek. Ciasto zagniatamy w kulę, wkładamy do dużej miski i przykrywamy folią spożywczą. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 godzin. Ciasto zwiększy swoją objętość trzykrotnie(...)Wyrośnięte ciasto wyciągamy na blat, rozciągamy je na kwadrat i składamy rogami do środka. Wkładamy do foremki, odstawiamy ponownie do wyrośnięcia – tym razem na 2,5 – 3h. Na foremkach powinien zrobić się "grzybek" z ciasta. Piekarnik rozgrzewamy do 180*C, babkę nacinamy na środku tworząc X, kładziemy łyżkę zimnego masła i wkładamy do piekarnika na najniższą półkę. Pieczemy
Gotowanie i blogowanieZnowu Wielkopolska! Oczywiście. Nie wiem czy wiecie, ale pyzy to kolejny produkt, bez którego Wielkopolanie nie wyobrażają sobie niedzielnych obiadów. Kluchy na łachu, bo tak mówi się na nie w poznańskiej gwarze, świetnie pasują do pieczonych, tłustych mięs, zawiesistych sosów i modrej kapusty. To zazwyczaj standardowy repertuar niedzielnych spotkań na łonie rodziny. Pamiętam gdy byłam dzieckiem jeździliśmy do Babci(...)sporej misce (np. szklanej lub plastikowej) umieszczamy mąkę, mleko, roztopione masło oraz drożdżowy zaczyn i całość wyrabiamy. Zostawiamy do wyrośnięcia na ok 30 minut. Po tym czasie z ciasta formujemy małe kulki. Na garnku z gotującą wodą umieszczamy sitko wyłożone ściereczką, na którym umieszczamy uformowane pyzy (trzeba pamiętać, że ciasto rośnie) i gotujemy pod przykryciem na średnim ogniu
Szybko Tanio SmacznieMąkę z masłem siekamy, dodajemy cukier, żółtka, sok z cytryny. Wszystko razem łączymy i zagniatamy gładkie ciasto. Gotowe formujemy w kulkę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażarki na 10 minut. Po schłodzeniu ciastem wyklejamy dno i boki formy. Dno nakłuwamy widelcem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 160 stopni (z termoobiegiem) przez około 20 minut (do zarumienienia). Śmietankę(...)Mąkę z masłem siekamy, dodajemy cukier, żółtka, sok z cytryny. Wszystko razem łączymy i zagniatamy gładkie ciasto. Gotowe formujemy w kulkę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażarki na 10 minut. Po schłodzeniu ciastem wyklejamy dno i boki formy. Dno nakłuwamy widelcem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 160 stopni (z termoobiegiem) przez około 20 minut (do zarumienienia). Śmietankę
Pogotujmy.plBardzo lubimy wszelkie ciasta czy desery z dodatkiem cytrusów lub kawy, mogliście to już zauważyć ;) Tym razem mam dla Was sernik o pysznym, intensywnym cytrynowym smaku. Bardzo kremowy i delikatny, rozpływa się w ustach! Udekorowany pieczoną polewą z kwaśnej śmietany. Pycha! Polecam :) PS - http://www.sandc.pl/ rury stalowe ze szwem i bez szwu, konstrukcje stalowe i stalowe elementy, rury(...)koniec dodać śmietanę. Masę podziel na dwie równe części. Do jednej części dodać przygotowany wcześniej lemon curd. Masy serowe na zmianę rozłożyć na upieczonym biszkopcie. Sernik piec w kąpieli wodnej. Ciasto piec 15 minut w temperaturze 175 stopni, potem zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec jeszcze przez 90 minut. 15 minut przed wyjęciem sernika z piekarnika, na wierzch wylać
Domowa cukiernia Ewygodz. - tortownicę wyłożyć na dnie papierem do pieczenia, wyjmując go poza obręcz, boki formy wysmarować masłem - jeden z kawałków ciasta rozwałkować na blat wielkości dna tortownicy, przełożyć do formy, nakłuć widelcem - ciasto podpiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut do lekkiego zrumienienia - upieczony spód z ciasta ostudzić - jabłka umyć, obrać, pozbawić gniazd nasiennych, zetrzeć(...)podgrzewać, zdjąć z palnika, częściowo ostudzić - drugą część ciasta rozwałkować na placek wielkości dna formy - lekko ciepłe nadzienie przełożyć na podpieczony spód z ciasta, przykryć rozwałkowanym plackiem, docisnąć do brzegów formy, żeby pokrył całą powierzchnię nadzienia - ciasto z wierzchu delikatnie nakłuć widelcem - wstawić do piekarnika nagrzanego do 170-180 stopni, piec przez około 40-45 minut do zrumienienia - upieczone ciasto
Smakołyki Berenikiłyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kawy mielonej Krem 1/2 litra mleka 2 łyżki mąki 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 cukier waniliowy 4 łyżki cukru kostka masła 3-4 łyżki kawy rozpuszczalnej Przygotowanie Ciasto. Białka ubić, miksując dodać cukier, żółtka i wodę. Na koniec dodać mąkę, proszek i kawę i już tylko delikatnie wymieszać. Piec w temp 180 stopni(...)zagotować (jak budyń). W oddzielnej misce utrzeć masło z cukrem pudrem a następnie dodawać po łyżce budyniu. Złożenie ciasta.Na pierwszy blat wyłożyć krem, a następnie przykryć go kolejnym blatem ciasta i tak postępować do końca. Smacznego Polecam również w "kawowym" klimacie: Babka Caffe Latte
coolinarnastrefa.blogspot.comnudzą. :) Cały czas szukam nowych inspiracji, czytam o różnych metodach pieczenia, wręcz już studiuję składniki na masy serowe. :) Pomysłów mam wiele i nie wiedziałam, który tym razem wykorzystać. Ostatecznie postanowiłam upiec sernik w kąpieli wodnej. Formę z ciastem umieszcza się w naczyniu żaroodpornym wypełnionym wrzącą woda. Sernik piecze się w niskiej temperaturze (120-160oC) i dłużej niż zwykle(...)sernika... Ech.... ;) Sernik z białą czekoladą i musem brzoskwiniowym PRZEPIS(tortownica: 22 cm)SpódTemperatura pieczenia: 200oC | Czas pieczenia: ok. 15 min. 170 g ciastek digestive 1 czubata łyżka kakao 3 czubate łyżki masła Masa serowaTemperatura pieczenia (w kąpieli wodnej): 160oC | Czas pieczenia: ok.1h 30 min. 1kg sera śmietankowego (użyłam sera z wiaderka president) 2 łyżki cukru
coolinarnastrefa.blogspot.comCiasto Francuskie z Czekoladą – Serduszko – Dzisiaj słodka, pyszna propozycja, troszkę walentynkowa. Uwielbiam ciasto francuskie, więc ten przepis jak najbardziej trafia w mój gust :). Przepis jest prosty
Mała CukierenkaSernik z sosem malinowym to wysoki, bardzo puszysty i delikatny sernik bez spodu. W smaku jest po prostu obłędny! Najlepiej świadczy o tym fakt, że
Poezja smakuSKŁADNIKI: 700 g mielonego twarogu, 6 jajek, czubata łyżka masła orzechowego (bez soli i cukru), 1 miarka kazeiny, 1 miarka odtłuszczonego
ClauditteMissCooking