bez pieczenia ciasta - 22613 przepisów (strona:602/1508)

Wielkanocny tulipan 286

dodatkowe 2 łyżki 1 i 1/3 szklanki cukru + trochę do natłuszczenia formy 3/4 szklanki oleju 1 czubatą łyżeczkę proszku do pieczenia szczyptę soli 1 łyżkę kakao 1/3 szklanki mielonego maku (suchego!) 1 kisiel wiśniowy (użyłam takiego bez cukru) drylowane wiśnie np. z kompotu bułka tarta lub mielone płatki owsiane do obsypania formy Żółtka oddzielamy od białek, a następnie(...)będzie ładna i błyszcząca, dodajemy po jednym żółtku. Zmniejszamy obroty miksera na najwolniejsze i wlewamy cienką strużką olej, a następnie dodajemy proszek do pieczenia i stopniowo mąkę (najlepiej po 2 łyżki na raz). Gotowe ciasto dzielimy na trzy części. Do jednej dodajemy dodatkowe dwie łyżki mąki, do drugiej kisiel, a trzecią jeszcze raz dzielimy, tym razem na dwie części

Ratunku obiad
Pomarańczowa pychotka z żurawiną 156

żurawiną. Ciacho było pyszne!!! Pomarańczowa pychotka z żurawiną Składniki: CIASTO: 3 jajka 1/2 szklanki cukru opakowanie 16 g cukru wanilinowego kilkanaście kropli zapachu pomarańczowego – można dać samą otartą skórkę z pomarańczy, ale ja musiałam ją wykorzystać do czegoś innego 1 szklanka mąki pszennej tortowej 1 średnio czubata łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 szklanki oleju rzepakowego masło i bułka tarta(...)przerywając miksowania na wolnych obrotach, najpierw dosypałam mąkę z proszkiem do pieczenia, a następnie strużką wlałam olej. Miksowałam tylko do momentu, aż olej się wchłonął – nie za długo. Masę przelałam do przygotowanej formy i wstawiłam do nagrzanego piekarnika. Piekłam ok. 20 minut, do suchego patyczka. Wystudziłam ciasto w blaszce, po czym wyłożyłam je na paterę. Galaretkę pomarańczową rozpuściłam

Kuchenne zapiski Edyty
Tarta z porzeczkami z kremem z białej czekolady 200

można zamienić na owoce leśne/ jeżyny/ jagody, etc.) – kilka bez Wykonanie: Ciasto : masło zagnieść z mąką, solą i cukrem pudrem, dodać mleko i żółtko. Ciasto będzie dość miękkie. Uformować kulę, rozpłaszczyć, zawinąć w folię spożywczą i chłodzić w lodówce przez 2 minimum godziny. Po tym czasie wyjąć ciasto z lodówki i rozwałkować. Ułożyć w formie do tarty(...)ponakłuwać ciasta widelcem, wyłożyć papierem do pieczenia i obciążyć (fasolą, ryżem, kulkami ceramicznymi). Temperaturę w piekarniku obniżyć do 200 stopni i włożyć ciasto na 15 minut. Po tym czasie wyjąć ciasto, zdjąć obciążenie i piec jeszcze przez 10 do 15 minut (ciasto powinno być zrumienione). Uwaga – po upieczeniu i wystudzeniu ciasto samo będzie odchodzić od brzegów formy

Pociąg Do Kuchni
BUŁECZKI OWSIANE- PYSZNE I PUSZYSTE 239

Kolejne przepyszne i baaardzo zdrowe bułeczki. Z dodatkiem płatków, mleka, mąki i otrębów owsianych. No i oczywiście z dodatkiem ziaren, bez których moja rodzinka nie wyobraża sobie pieczywa. Polecam baaardzo gorąco - bułeczki wyszły super pulchniutkie, nic się kruszyły (pomimo dodatku płatków) i nawet na drugi dzień były super wilgotne. :-)Składniki na ok. 8sztuk:- 250g mąki orkiszowej (u mnie typ750(...)Ciasto było trochę lepkie więc ziarna idealnie się przykleiły. Uformowany wałeczek pokroić na kilka kawałków, u mnie 8 i ułożyć na blaszce z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Bułki skropić (posmarować delikatnie) pędzlem z wodą, by ziarna po upieczeniu nam nie odpadały. Odstawić na 15-20 minut do napuszenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220*C ok.20 minut bez

Smaczne Zdrowe
SEROWE MUFFINKI Z BORÓWKAMI. BARDZO PUSZYSTE I DELIKATNE. 170

sparzonej cytryny 3/4 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 1 budyń śmietankowy bez cukru Dodatkowo : owoce (maliny, truskawki, borówki, brzoskwinie itp.) płatki migdałów Na spód: 120g herbatników (maślanych lub pełnoziarnistych - dowolnie) 40 g roztopionego masła Herbatniki rozdrabniamy w blenderze (melakserze lub przy pomocy wałka do ciasta) na konsystencję piasku. Dodajemy roztopione mało. Mieszamy.  Wykonanie: Wszystkie składniki masy twarogowej umieszczamy(...)każdej nakładamy po łyżeczce utartych z masłem herbatników, ugniatamy, a na to wykładamy masę serową. Na wierzch masy układamy lekko wciskając w masę owoce, posypujemy płatkami migdałów.  Piec rozgrzewamy do 160 st. Na dolnej kondygnacji układamy blaszkę z wrzącą wodą, bezpośrednio nad nią na kratce ustawiamy formę z muffinkami. Pieczemy 30 minut.     Po tym czasie studzimy

Walijskie Pichcenie
Amoniaczki Babci Julii 206

przepisu mojej Babci Julii ;)  O dziwo, jak na takie zwykłe ciasteczka cieszyły się dużym zainteresowaniem...;) A jeszcze się pochwalę nowym nabytkiem, czyli silikonową matą do pieczenia. Dzięki niej można piec ciasteczka bez natłuszczania formy ;) Cudo!   Amoniaczki Babci Julii   Składniki: 1/2 kg mąki 25 dag mąki ziemniaczanej 20 dag cukru pudru 20 dag margaryny 3 jajka(...)Uwaga! Amoniak będzie się cudownie pienił i śmierdział ;) ale jest to tylko chwilowy efekt. Dodajemy mleko i amoniak do ciasta i wyrabiamy. Ciasto wałkujemy, ale niezbyt cienko. Wykrawamy foremkami dowolne wzory, maczamy w białku i cukrze krysztale wymieszanym z makiem. Pieczemy na złoty kolor. I gotowe

Lawendowe Niebo
Tarta z rabarbarem i bezą 187

powstaną drobne okruszki. Dodać cukier i jajko zmieszane z wodą. Zagnieść jednolite ciasto. Zawinąć ciasto w folię i zostawić w lodówce na 30 minut. 2. Ciasto rozwałkować na lekko oprószonym mąką blacie lub pomiędzy dwoma kawałkami folii aż będzie miało średnicę około 25 cm. Ciastem wyłożyć formę do tarty (forma o średnicy 23 cm) spód i brzegi, dobrze docisnąć(...)groch (uwaga bardzo gorące!!!), posmarować wierzch roztrzepanym żółtkiem i ponownie wstawić do piekarnika na kolejne 15 minut aż ciasto będzie złote. Zostawić do ostudzenia. 3. Umyty i pokrojony rabarbar włożyć do rondelka z 6 łyżeczkami cukru (reszta zostaje do bezy) i startą skórką pomarańczową. Podgrzewać na bardzo małym ogniu pod przykryciem często mieszając aż zmięknie i puści sok ale żeby

UgotujmyTo.pl
Kokosanki 175

wykorzystać? Pewnie też sobie czasem zadajecie to pytanie. Najprostszy i najszybszy sposób na ich zużycie to… kokosanki. Pewnie pomyśleliście o bezach ? Dlaczego nie, ale nie tym razem. Bezy zajmują więcej czasu (suszenie w piekarniku). Zresztą sami możecie się przekonać. Składniki na ok. 40 sztuk : - 5 białek (z jaj rozm. L) - ½ szklanki drobnego cukru do wypieków - 2 łyżeczki cukru waniliowego(...)rzadka śmiało można dosypać wiórków). Używając dwóch takich samych łyżeczek nabieramy porcję ciasta i formujemy kształtne ciasteczka (wyglądem przypominają łódeczki), można też formować rękami kulki. Układamy na blaszkę wyłożoną matą lub papierem do pieczenia, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 º C i pieczemy ok. 15 minut. Gotowe przekładamy na talerz. Kokosanki – kruche i bardzo aromatyczne ciasteczka. Przepis bardzo

mojewypiekiinietylko
Goldi, czyli cytrynowy beztłuszczowy bezglut 144

Dzisiejsze ciasto to takie brownie, tyle że żółte, stąd nazwa Goldi. Jest ciężkie, wilgotne nie za słodkie, do tego bez glutenu i dodatku tłuszczu. Jadłam je dziś na śniadanie (wczoraj upiekłam) i popijałam czarną herbatą- smakuje jeszcze lepiej, bo konsystencją i smakiem przypomina sernik! Cudo. ps. Śmiało możesz zastąpić cytryny limetkami lub pomarańczami. Składniki na tortownicę(...)cytryny 1 banan łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia Przygotowanie: Dokładnie wyszoruj cytryny, wyparz gorącą wodą i ugotuj do miękkości- trwa to około godzinę. Po ugotowaniu pozbądź się pestek. W dużej misce zblenduj na gładką masę cytryny, banana i cukier. Dodaj mąkę, zmielone migdały i proszek do pieczenia. Wymieszaj. Przełóż ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz

greenscarf
Pączki hiszpańskie 142

proponuję pączki inne, delikatniejsze i lekkie jak puch. Rozpływają się w ustach. Są to pączki hiszpańskie, nazywane również wiedeńskimi. Są zrobione z ciasta zaparzanego, takiego jak na ptysie. Zrobiłam w dwóch wersjach: wypasione z bitą śmietaną i bez niej, ale wszystkie obsypałam orzeszkami arachidowymi. Które pączki wybierzecie? Przyznam się, że wybór trudny. Ale to Wy musicie cię przekonać(...)mąka dobrze połączyła się z wodą. Trzeba dobrze wymieszać, żeby nie było grudek. Powstałe ciasto stało się lśniące i zaczęło odchodzić od ścianek i dna garnka. To znak, że już jest dobrze wymieszane. Ciasto zostawiłam do wystudzenia. Przełożyłam do misy miksera i wymieszałam. Do zimnego ciasta wbijałam po jednym jajku. Każde następne dodałam, kiedy poprzednie dokładnie wmieszało się do masy

Kuchnia u Krysi
Bezglutenowa tarta ze szparagami – tarta bez ciasta 150

sposób wyeksponowania sezonowych produktów – ale co z tymi, którzy nie jedzą mąki? Czy to, że podstawą tarty jest ciasto ma ograniczać bezglutenowców? Niekoniecznie – bo tartę można zrobić kompletnie bez używania ciasta. Nie będzie chrupiąca, ale sprawdzi się świetnie jako bardzo smaczny zamiennik klasycznej! Szczególnie wtedy, gdy cierpicie na celiakię albo macie uczulenie na gluten pszenny, lub po prostu jesteście(...)piekarnika. Pieczemy przez 40-45 minut. Jak sprawdzić czy tarta już gotowa? W jej środek wbijamy nóż – jeśli jajka z serem jeszcze się nie ścięły, zobaczycie w miejscu nacięcia mleczny, jasny płyn a nóż po rozcięciu będzie brudny i oblepiony rzadkimi jajkami. Gotowa tarta to przeźroczysty płyn w miejscu nacięcia (składniki mają w sobie wodę) i czysty nóż, bez

Karo in the Kitchen
Tort czekoladowo marchewkowy 199

Pora na niedzielne ciasto! Miałam wielką ochotę na marchewkowe ciasto , aż w końcu je upiekłam. Rezultat, tort czekoladowo marchewkowy zaspokoił moje wszelkie oczekiwania. Tak się akurat zbiegło, że już niedługo zaczyna się adwent i świąteczne wypieki . Myślę, że tort czekoladowo marchewkowy może być niezłą smakową sensacją na świątecznym stole. Torcik czekoladowo marchewkowy Składniki: tortownica o średnicy 27 cm Spód marchewkowy(...)Wymieszaj. W oddzielnej misce wymieszaj mąkę z kakao,solą, cynamonem, orzechami i sodą. Dodaj suche składniki do mokrych i wymieszaj dokładnie łyżką. Wyłóż tortownicę papierem do pieczenia i napełnij masą. Piecz ciasto przez około 40 minut. Wyjmij z piekarnika i ostudź. Ostudzone ciasto rozkrój na 3 placki. Krem czekoladowo serowy 270 g gorzkiej czekolady, u mnie 70 kakao

codojedzenia
Kruche ciasto z jagodami i bezą 179

mąki ziemniaczanej Beza: 6 białek szczypta soli 250 g cukru 1 łyżeczka octu winnego białego 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej WYKONANIE Do miski wsypać mąkę, cukier, dodać zimne żółtka, zimną wodę i posiekane nożem zimne masło. Zagnieść szybko ciasto, owinąć przejrzystą folią spożywczą i włożyć na 30 minut do lodówki.  Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 ° C. Ciasto rozwałkować, wyłożyć(...)dodać mąkę ziemniaczaną, ponownie wymieszać i wyłożyć na jagodach. Włożyć do piekarnika. Po 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 150 ° C i piec około 30 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik, uchylić lekko drzwiczki i w ten sposób studzić ciasto. Uwagi: Jeżeli korzystacie z mrożonych jagód, to ich nie odmrażajcie. Wystarczy wymieszać zamrożone jagody z mąką ziemniaczaną, wyłożyć na podpieczonym kruchym

Passions hobbies life
Ciasteczka z nadzieniem piernikowo - owocowym, z nutą cynamonu 192

pieczenie zaspokoiłam, a smakiem ciasteczek najbliższych zaskoczyłam. Bardzo im posmakowały, bo szybko poznikały.     Składniki na ok. 40 szt.: ciasto: 400 g mąki krupczatki, 150 g masła, 1 opakowanie suchych drożdży ( na 0,5 kg mąki), 2 żółtka, 1 opakowanie cukru trzcinowego z cynamonem (15 g), 150 g śmietany 18%, szczypta soli, nadzienie: 150 g suszonych daktyli bez(...)konfitury. Ciasto dzielimy na 4 - 5 części. Każdą z nich po kolei rozwałkujemy (średnica około 22 cm), za pomocą nożyka do ciasta lub pizzy dzielimy na 9 równych trójkątów. Na każdy kawałek ciasta (przy najszerszej str., czyli po obwodzie) nakładamy po jednej łyżeczce nadzienia. Delikatnie zwijamy ciasto, chowając w nim nadzienie. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasteczka

Moniki Smakołyki
JABŁECZNIK NA BISZKOPTACH Z BITĄ ŚMIETANĄ 159

Proponuję dziś ciasto tak łatwe,że aż chce się go zrobić i zjeść bez wyrzutów sumienia, że przybędzie kalorii;) Składniki: 1,5 kg jabłek 2 paczki biszkoptów 1 szklanka wody galaretka pomarańczowa 2 łyżki żelatyny 0,5 szklanki cukru 2 łyżeczki cynamonu Jabłka obrałam, pokroiłam w plasterki i dusiłam w garnku dodając szklankę wody. Po około(...)cynamon. Garnek zdjęłam z gazu, dodałam galaretkę i żelatynę mieszając aby nie powstały grudki. Tortownicę wyłożyłam papierem do pieczenia i połową biszkoptów. Na nie wylałam masę z jabłek i ponownie ułożyłam resztę biszkoptów Zalałam je resztą musu jabłkowego. Odstawiłam ciasto do ostygnięcia (mus) a potem do lodówki na około 2 godziny. Na wierzch ( to już wersja bardziej kaloryczna

potrawyregionalne