bez pieczenia ciasta - 22613 przepisów (strona:587/1508)

Ciasteczka Z Masłem Orzechowym I Marmoladą 135

czasie, wyjmujemy z lodówki, odrywamy małe kawałeczki ciasta, formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i układamy je na blaszce spłaszczając je na ciasteczka i robiąc w środku wgłębienia na marmoladę następnie dajemy na każde ciasteczka po odrobinie marmolady.   Gotowe pieczemy w 200 stop. grzanie góra - dół bez termoobiegu przez 8-10 minut. Ważne aby się za mocno nie przypiekły

Gotowanie...to proste !
Buleczki z jablkami 170

się jako pyszna przekąska na drugie śniadanie :) Również dorosłym bez wątpienia przypadną do gustu, zwłaszcza do poobiedniej kawy. CIASTO: 1 kg mąki 75 g drożdży 1 jajko 2 żółtka 1,5 szklanki mleka 3/4 szklanki cukru szczypta soli 100 g masła lub margaryny 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia * FARSZ: 3 duże jabłka 4 łyżki cukru szczypta cynamonu

Kuchnia od dwojga
Czekoladowe ciasto gryczane na oleju 163

upieczeniu można posypać cukrem pudrem. przepis stąd Piekłam w prodiżu, w foremce o wymiarach 12 x 9 cm Nie używałam robota, a składniki mieszałam energicznie łyżką. Jeśli upieczemy z podwójnej ilości składników otrzymamy dość spore, a co ważne łatwe do upieczenia ciasto. Ciasto udaje się też bez jajka. Następnym razem wypróbuję zastąpić mąkę gryczaną - pszenną, powinno też się udać

Proste Potrawy
welsh cakes (walijskie ciasteczka) 221

100g suszonej żurawiny 170g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki mleka 1 jajko dobra szczypta soli Wszystko wymieszać w misce i wyrobić na ciasto. Formować kulki wielkości włoskiego orzecha i następnie rozpłaszczać na placki, mniej więcej jednocentymetrowej grubości. Można oczywiście ciasto wałkować i krążki wycinać, ale bez wałkowania jest prościej i szybciej. Placki smażyć na grubej

stajnia gołębie od kuchni
ciasto drożdżowe na żółtkach z kisielowym nadzieniem... 165

wymieszać z dużym kisielem lub 1,5 paczki zwykłego bez cukru obrane jabłka ze skórki zetrzeć do nadzienia na tarce grubsze oczka, wszystko wymieszać ciasto wyjąć na deskę podsypaną mąką, krótko wyrobić, podzielić na części, ręką ciasto rozciągnąć, nałożyć nadzienie, zawinąć i dać na blachę z papierem do pieczenia, posmarowac pędzelkiem maczanym w wodzie, piekarnik nagrzany

W Mojej Kuchni Lubię
Waniliowe babeczki śniadniowe z czekoladą bez cukru i owocem kaki 155

przygotowanie zajmuje dosłownie kilka minut w mikrofalówce :) Do ciasta można dodać cynamon, przyprawę korzenną lub kakao. Jako polewę wykorzystałam roztopioną czekoladę gorzką o smaku kawy. Dla urozmaicenia podałam plasterki owocu kaki. Składniki: 2 jajka 1 łyżka budyniu waniliowego bez cukru 2 łyżki otrębów 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta cynamonu Wszystkie składniki zmiksować. Przełożyć do kubeczka lub miski

Chocolate Muffin Blog
Gofry żytnie - również dla diabetyków. 160

Gyokuro GOFRY ŻYTNIO-OWSIANE Z MANGO /przepis własny/ Składniki: Ciasto: 45g mąki żytniej razowej 25 g mąki owsianej 1 jajko łyżka stewii w kryształkach 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki oleju rzepakowego ekstrakt z migdałów szczypta soli 80 g kremu owocowego "Zaczarowane mango" Do podania: * sos czekoladowy bez cukru: łyżka kremu kakaowo-orzechowego ze stewią

Poranek na słodko
Jogurtowo-owocowe ciasto z patelni 158

jest! Jogurtowo-owocowe ciasto prosto z PATELNI, bez użycia piekarnika! Polecam!     Składniki: (na patelnię o średnicy ok. 24 cm)   Ciasto: 3 jajka 120 g cukru 1 łyżka cukru waniliowego 200 ml jogurtu naturalnego 60 ml oleju 300 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia   Dodatkowo: 200 g drobnych owoców (jagód, porzeczek, wiśni

Nastoletnie Wypiekanie
Bezglutenowe Placuszki W Trzech Odsłonach Z Truskawkami I Chią 141

bądź bez, wsypujemy mąkę oraz dajemy proszek do pieczenia. Całość mieszamy do gładkiej dość gęstej konsystencji. 3. Rozgrzewamy suchą patelnie i wylewamy po 1-1,5 łyżki masy: - pierwsze placuszki robimy bez dodatków, weszło mi na patelnie 4. - do drugich dajemy pokrojone w plasterki truskawki ( kiedy wylejemy ciasto na patelnie, natychmiast układamy na plackach

Gotowanie...to proste !
Babeczki fasolowe słodzone daktylami 128

fasoli na słodko są jedne z moich ulubionych przekąsek. Ciasta, ciasteczka, a tym razem babeczki z daktylami. Zachęcam do wypróbowania, bo rozpływają się w ustach. Składniki: 1 puszka odsączonej czerwonej fasoli 2 banany 2 jajka 2 łyżki karobu lub kakao 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 4 daktyle bez pestek aromat daktylowy Sposób przygotowania: Daktyle kroimy w kostkę

Truskawkowa Fiesta
Pizza z szynką 135

pieczenia o wymiarach zbliżonych do blachy i przy pomocy dłoni dokładnie rozprowadzić po całej jego powierzchni łyżkę oliwy. Na rozłożone ciasto w kolejności układamy: sos pomidorowy/ketchup, pieczarki z cebulą i szynką, ser. Nagrzaną blachę ostrożnie wyciągnąć i zsunąć papier z pizzą na blachę. Pizzę piec w piekarniku rozgrzanym do 240st C (z termoobiegiem) około 8-10 minut lub bez

Kocham Czekoladę
Chleb na drożdżach z oliwkami 129

tartej, bo sie tak nie przypala. Włożyć do niej ciasto, opruszyć lekko mąką i ponownie zostawić na 1 godzinę do wyrośnięcia - aż mniej więcej podwoi swoją objętość . Chleb piec ok. 35-40 minut w nagrzanym do 200C piekarniku - u mnie 1/3 wysokości piekarnika, grzałka góra-dół, bez termoobiegu . Czas pieczenia zależy mocno od piekarnika - trzeba obserwować stopień zarumienienia

Grunt to przepis!
wyjątkowy i pyszny sernik pomarańczowo-kakaowy na kruszonkowym orzechowym spodzie... 154

pieczenia - na dnie rozłożyć ciasto, można denkiem szklanki przyklepać, w 180 C, grzanie góra/dół, ciasto piec 15 minut żółtka, cukier, skórkę pomarańczową utrzeć mikserem na puch z 5 minut, im lepiej ubite żółtka tym sernik jest delikatniejszy i puszysty dodać ser z wiaderka, budyń, kaszkę manną, olej i mikserem tylko połączyć składniki bez długiego miksowania

W Mojej Kuchni Lubię
Chleb czosnkowy pszenno-żytni 177

przeciwieństwie do bułki.   Do foremki włożyć ciasto i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godz. do wyrośnięcia.   Tuż przed pieczeniem wierzch chleba posmarować mlekiem. Wstawić do nagrzanego do 200C piekarnika i piec ok. 40-45 minut - piec na jego dolnym poziomie w opcji gora-dół, bez termoobiegu. Jeśli chleb od góry zbyt mocno się przypieka

Grunt to przepis!
Tort orzechowo kajmakowy z kremem kawowym 384

dlatego smaku warto. Puszystemu czekoladowemu biszkoptowi towarzyszy chrupiąca orzechowa beza, masa kajmakowa, a całość idealnie dopełnia krem kawowy. Co tu dużo pisać po prostu musicie zrobić i ocenić sami. Ciasto czekoladowe: 1 1/2 szkl. cukru 6 jaj 6 łyżek mąki 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia  Białka ubijamy na sztywno, następnie stopniowo dodajemy cukier. Gdy piana

Cynamonowe szczęście
Ptysie z serkiem i wędzonym łososiem 213

całość ucieramy mikserem przez około 10 minut. Ciasto wyciskamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pomiędzy ptysiami zostawiamy 2 cm odstępu. Do wyciskania ptysi najlepiej jest użyć rękawa cukierniczego z końcówką gwieździstą. Ptysie wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 35 minut w 200 stopniach. (Grzałka góra + dół, bez termoobiegu). Ptysie powinny się zarumienić.  W czasie

Smak mojego domu
Pulchne Pancakes 154

roztopionego masła 3 łyżeczki proszku do pieczenia  Przygotowanie: Jajka ubijamy mikserem w  misce. Dodajemy mleko, oraz lekko przestudzone masło. W drugiej misce łączymy ze sobą przesiana mąkę i pozostałe suche składniki, które delikatnie przesypujemy do płynnej części naleśników. Drewnianą łyżką łączymy ciasto. Rozgrzewamy patelnię bez tłuszczu i wykładamy na nią łyżką porcje na duże placki

ChilliJemy
Tarta z gruszkami. 121

Dziś bez zbędnych słów - zapraszam na tarte z gruszkami! Jesień w pełni więc i gruszek pod dostatkiem. Składniki; Ciasto; 1 szklanka mąki pszennej 10 dag masła 1/2 szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 1 jajko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia   Nadzienie; 5 dag  masła 1/4 szklanki cukru 1 jajko 1/3 szklanki mleka 1 szklanki mąki

Radość kipiąca uśmiechem.
moje placuszki z borówką 150

wymieszać mąkę, jedną łyżkę cukru, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i sól,  następnie dodać mleko, roztopione masło, oraz jajko, całość wymieszać na jednolitą masę i odstawić na 15 minut. Po tym czasie delikatnie mieszając dołożyć do ciasta połowę owoców borówki. Rozgrzać teflonową patelnię i smażyć na niej, bez dodatku tłuszczu,  placki z obu stron do momentu

Kuchnia Babci Basi
Placek amerykański 149

ciasto z gatunku szybkie, łatwe i smaczne. Dla mnie ratunek gdy mają się zjawić goście, a ja nie mam czasu, albo produktów, by przygotować coś ekstra. Bez udziwnień z produktów, które zawsze są w domu, najdłużej schodzi się z pieczeniem, ale można je podać jeszcze ciepłe. Takie aromatyczne idealnie pasuje do kawy lub herbaty Składniki: 4 jaja

Cynamonowe szczęście
SERNIK Z WIŚNIAMI 156

łyżki mąki ziemniaczanej,słodkiej kremówki i budyniu waniliowego 30dag wiśni bez pestek galaretka wiśniowa Żółtka,cukier,masło utrzeć na puch.Następnie dodawać stopniowo ser,śmietanę,mąkę ziemniaczaną oraz budyń.Na koniec delikatnie wymieszać z pianą ubitą z białek i 1/2 wiśni.Wyłożyć ciasto do dużej blaszki wysmarowanej tłuszczem.Piec ok 60 min w temperaturze 180stC.Zostawić do ostygnięcia

Niespełnione zdolności kulinarne
Chleb na owsiance .... z cyklu Wypiekanie na Śniadanie. 132

pieczenia i przelewamy do niej wyrobione ciasto chlebowe. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na ok. 2 godziny do wyrośnięcia. Wierzch ciasta posypujemy płatkami owsianymi lub innymi ziarenkami. Po tym czasie nastawiamy piekarnik na 200 st. C, program góra - dół. Do piekarnika wsypujemy kilka kostek lodu, aby skórka była chrupiąca. Ostrożnie wkładamy foremkę z ciastem na dolny poziom i pieczemy(...)czasie wyciągamy upieczony na złoto chleb i odstawiamy na kratkę do ostudzenia. Zajadamy ze smakiem ze świeżym masełkiem, z twarożkiem lub domowym dżemem truskawkowym z kwiatem czarnego bzu. Smak chleba wyśmienity, dzięki podprażonym płatkom lekko orzechowy, wybornie pachnący miodem.   Dziękuję za wspólne wypiekanie: Dorota Owczarek, Moje Małe Czarowanie Agnieszka Kuchareczka Agusia

Naturalna Kuchnia
Jesienne ciasto z gruszkami 179

ogromnie, bo nowa pora roku postanowiła się rozgościć, bez pytania, odrobinę za wcześnie jak na mój gust... Karmelowe ciasto z gruszkami do góry nogami Składniki: (na formę do tarty o średnicy 20 cm) 100 g mąki pszennej 30 g budyniu karmelowego (proszek) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 jajka 65 g cukru trzcinowego 85 ml jogurtu naturalnego

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciasto biszkoptowe z truskawkami i czereśniami 189

galaretkę wyłożyłam nazajutrz rano, ale do popołudniowej kawki ciasto było gotowe :)  Aha i zaznaczam, że te czereśnie były bez robaków :) Składniki: Na kwadratową formę o boku 24cm: Biszkopt: 3 jajka 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki krupczatki 2/3 szklanki cukru kryształu 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Masa: 1 kostka miękkiej margaryny 1/2 szklanki cukru pudru

Kuchnia w czekoladzie
placki z borówką 143

wymieszać mąkę, jedną łyżkę cukru, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i sól,  następnie dodać mleko, roztopione masło, oraz jajko, całość wymieszać na jednolitą masę i odstawić na 15 minut. Po tym czasie delikatnie mieszając dołożyć do ciasta połowę owoców borówki. Rozgrzać teflonową patelnię i smażyć na niej, bez dodatku tłuszczu,  placki z obu stron do momentu

Miód i pieprz
pancakes z borówką amerykańską 107

wymieszać mąkę, jedną łyżkę cukru, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i sól,  następnie dodać mleko, roztopione masło, oraz jajko, całość wymieszać na jednolitą masę i odstawić na 15 minut. Po tym czasie delikatnie mieszając dołożyć do ciasta połowę owoców borówki. Rozgrzać teflonową patelnię i smażyć na niej, bez dodatku tłuszczu,  placki z obu stron do momentu

Miód i pieprz
Jabłkowe placuszki z płatków owsianych 169

łyżki mąki pełnoziarnistej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 szczypty cynamonu Przygotowanie: Jabłka umyć, obrać ze skórki, wydrążyć gniazdka i zetrzeć na tarce. Jajka roztrzepać za pomocą trzepaczki. Dodać wszystkie pozostałe składniki (razem ze startymi jabłkami) i dobrze wymieszać. Na rozgrzaną patelnię (bez tłuszczu) nakładać porcje ciasta (po około 2 łyżki). Smażyć z obu stron do zarumienienia. Podawać

Nastoletnie Wypiekanie
Makowiec zawijany 186

siebie  na dużej blaszce 25 x 40. Piec na dolnym ruszcie ( termoobieg + górna grzałka ) w temperaturze 190 ºC przez około 30 - 40 minut, do brązowego koloru. Wyjąć, rozciąć papier od góry, przestudzić. Ciepłe ciasto polukrować i posypać skórką pomarańczową, makiem lub płatkami migdałów. Ciasto można mrozić ( bez lukru! ), zawinięte folią spożywczą.  Do rozmrożenia wykładamy do temperatury pokojowej

Atlas Smaków
Ciasteczka „herbata w torebkach” 111

drugiej ostudzoną herbatę i łyżkę oliwy. Oba ciasta szybko zagnieść, następnie owinąć w folię spożywczą i schłodzić minimum 60 minut w lodówce. 2. Po tym czasie część bez herbaty cienko rozwałkować. Za pomocą ostrego noża wykrawać kształty torebek herbacianych. Ciastka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie rozwałkować część z herbatą. Za pomocą ostrego noża wykrawać małe

Nastoletnie Wypiekanie
Mini tarty z botwiną, kozim serem i tymiankiem na cieście francuskim 145

smaż około 1 minuty. Dodaj łodygi – bez liści – i smaż około 3 – 4 minut aż zmiękną. Następnie dodaj liście smaż kolejne 2 – 4 minuty – aż liście ‚zwiędną’. Całość dopraw solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Ciasto francuskie rozwiń i rozłóż na blaszce (na papierze do pieczenia) i pokrój je na 4 równe kawałki

Moja pasja smaku
Walentynkowe ciasteczka z marmoladą 123

pieczenia marmolada w wybranym smaku do przełożenia (polecam truskawkową, malinową, śliwkową) Wykonanie: Wszystkie składniki połączyć i zarobić z nich ciasto. Ciasto zawinąć w folię aluminiową i włożyć do lodówki na godzinę (jeśli mamy lodówkę, która słabo schładza można pod koniec włożyć na parę minut do zamrażarki).  Po schłodzeniu ciasto rozwałkować na grubość ok. 3mm i wykrawać. Jeśli ciasto(...)jest zbyt rzadkie można lekko podsypywać mąką. W połowie ciasteczek, należy wyciąć dziurkę (mniejszą foremką, lub kieliszkiem).  Piec tylko 8-10 minut w temperaturze 190 º. Trzeba uważać, by za mocno się nie spiekły.  Gdy ostygną, ciastka bez dziurki posmarować marmoladą i przykryć ciastkami z dziurką. Można oprószyć cukrem pudrem, ale nie jest to konieczne

Mania Wypiekania
Piegusek z delicjami 167

wypiek, robię go dla moich łasuchów, nie wyobrażamy sobie bez niego świąt jest pyszny i efektowny. SKŁADNIKI: CIASTO: 5 jajek 50 g suchego maku 1 czubata szklanka mąki tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 9 łyżek cukru 5 łyżek świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy 1 łyżeczka proszku do pieczenia KREM BUDYNIOWY: 3 szklanki mleka 1 budyń śmietankowy 2 łyżki

Wanilia i Kardamon
Zakręcone drożdżówki z twarogiem 152

części - Foto 3 .   Każdy kawałek złożonego ciasta skręcić w ręku w połowie długości - w lewej ręce trzymać górną część kawałka bez ruchu, prawą ręką chwycić zaś jego dolną część i zrobić nią jeden skręt w dowolna stronę.  Zakręcone drożdżówki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia - w dość luźnych odstępach, gdyż jeszcze mocno urosną przy pieczeniu

Grunt to przepis!
Odwrócone ciasto rabarbarowe z marchewką i ziołowym majonezem 190

skórkę z pomarańczy oraz marchewkę, dokładnie wymieszać. Piec 25-30 minut w temperaturze 180 stopni. Lekko przestudzone ciasto przekręcić do góry dnem na talerz lub paterę, odstawić do ostygnięcia. Zimne ciasto można posypać cukrem pudrem, polać polewą z czekolady, podać z domowym sosem np. malinowym lub bez dodatków

SzczyptaSmaQ
Ma'amoul 94

skosztować:)  Przy pierwszym ugryzieniu ciasteczka mina jedzących była bez wyrazu, ale po chwili już mówiła sama za siebie - smakuje:) Tak serio to ciastka rozpływają się w buzi i mają bardzo ciekawy smak. Podczas pieczenia skorzystałam trochę z przepisu Atinki, a trochę z innych zagranicznych blogów. Składniki na ciasto: 2 szklanki mąki pszennej; 1 szklanka semoliny lub grysiku

In my kitchen
Pieczywko czosnkowe 122

czasie dzielimy ciasto na 3 równe części, wałkujemy i układamy na formach. Następnie smarujemy cienką warstwą ketchupu i posypujemy wyciśniętym czosnkiem. Całość posypujemy żółtym serem i oregano. Pieczemy ok. 20 min w temperaturze 200-210 stopni.  Oczywiście nie obejdzie się bez sosu czosnkowego -  przepis znajdziecie tutaj -> klik i gotowe :) Jeżeli podobał Ci się post zapraszam

Kolejny blog o gotowaniu
Mug cake orzechowo-migdałowy 347

Nadszedł dzień podsumowania mijającego roku, chwila zastanowienia nad naszymi osiągnięciami, tym, co udało się zrealizować, a czego nie, nad narzuconymi sobie postanowieniami. Obojętnie czy te 12

peanutbuttermonster
Makowczyki 209

czasie nagrzać piekarnik do temperatury 175ºC.Rozwinąć rulonik ciasta z folii i pokroić go ostrym nożem na plasterki o grubości nie przekraczającej 7 mm (fot.3). Tak uzyskane ciasteczka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (fot.4). Nie musimy zachowywać dużych odstępów. Ciasteczka nie rozrastają się zbyt mocno. Piec bez termoobiegu, przez około 12 minut. Wyjąć z piekarnika, kiedy

Świat Ciasta
Ciasto Makowo-Kokosowe z Warstwą Sernikową i Masą Budyniową 641

Ciasto Makowo Kokosowe z Warstwą Sernikową i Masą Budyniową - Składniki:Warstwa Sernikowa:480 g dwukrotnie zmielonego twarogu120 g cukru2 łyżki budyniu waniliowego (w proszku, bez cukru)2 jajka2/3 szklanki śmietanki kremówki 30%Ciasto Makowo-Kokosowe:100 g zmielonego maku100 g wiórków kokosowych200 g cukrucukier waniliowy  6 jajek2 łyżki kaszy mannyłyżka mąki ziemniaczanejłyżeczka proszku do pieczeniaKrem Budyniowy(...)wyłożonej pergaminem. Pieczemy ok 1 h w temperaturze 150 stopni. Studzimy przy otwartych drzwiczkach piekarnika. Sernik wyciągamy z formy dopiero po całkowitym ostygnięciu.Ciasto kokosowo-makowe:Mak namaczamy we wrzątku (przez ok. 30 minut). Następnie pozbywamy się wody.Żółtka jaj ucieramy razem z cukrem oraz cukrem waniliowym. Następnie dodajemy kaszę mannę, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia oraz

Słodka Strona
Świąteczne ciasteczka, czyli pieczenie na cztery ręce 180

Maggie wie, co dobre. Nie wiem, jakim cudem udaje jej się znaleźć te wszystkie pyszności w przepastnym internecie. Wiem za to, że jeśli proponuje wspólne pieczenie, nie ma się nad czym zastanawiać. Efekt zawsze będzie znakomity.Tym razem podrzuciła mi przepis na ciasteczka z BBC Good Food. Banalnie proste w przygotowaniu, z niewyszukanych składników. Każdy ma w domu mąkę(...)suszonej żurawinyMasło utrzeć z cukrem i ekstraktem. Partiami wsypywać przesianą mąkę, zagnieść gładkie ciasto. Wsypać z grubsza posiekane pistacje i żurawinę, dokładnie połączyć.Z ciasta uformować wałeczek o średnicy 4-5 cm, zawinąć w folię spożywczą, schłodzić w lodówce przez 1 godzinę.Po tym czasie ciasto pokroić na plastry grubości 1 cm, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.Piec

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pierożki ze szpinakiem 158

fety oraz wyciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku. Z ciasta francuskiego wycinamy szklanką kółka (parzystą liczbę). Na połowę kółek nakładamy łyżeczką farsz szpinakowym, przykrywamy drugim kółeczkiem (tym bez farszu) i widelcem zlepiamy brzegi. Pierożki smarujemy żółtkiem i posypujemy ziołami prowansalskimi. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 180 stopni i pieczemy ok. 15-20 minut

Aga w kuchni
Chleb cebulowy 186

przeciwieństwie do bułki.   Do foremki włożyć ciasto i odstawic w ciepłe miejsce na ok. 1 godz. do wyrośnięcia. Tuż przed pieczeniem wierzch chleba posmarować mlekiem. Wstawić do nagrzanego do 200C piekarnika i piec ok. 40-45 minut. Piec na jego dolnym poziomie w opcji gora-dół (bez termoobiegu).   Jeśli chleb od góry zbyt mocno się

Grunt to przepis!
Wilgotny sernik z mlekiem skondensowanym, orzechami i krówkami 1045

się zastanawiałam, że jeśli miałabym wybrać jedno ciasto i zabrać je na bezludną wyspę (hehe, ciekawe po co;p) to pewnie byłby to sernik. Kto wie, może ten… Lubimy serniki, oj lubimy… W zasadzie ja sernik mogłabym piec co tydzień, a jeść pewnie jeszcze częściej Co tam, nie ma świąt bez sernika. Pamiętam jak mama robiła(...)prepTime":null,"totalTime":null,"recipeInstructions":["Sp\u00f3d\r","Herbatniki kruszymy i mieszamy z rozpuszczonym mas\u0142em.\r","Blaszk\u0119\u00a0wyk\u0142adamy papierem do pieczenia i na niego wyk\u0142adamy herbatniki.\r","Ugniatamy sp\u00f3d ciasta.\r","\r","Masa\r","Ucieramy ser z mlekiem skondensowanym i cukrem waniliowym.\r","\u017b\u00f3\u0142tka oddzielamy od bia\u0142ek.\r","Dodajemy po jednym

Mieszam w Garnku
Florentynki 160

Pyszne włoskie ciasteczka, przepełnione bakaliami, bez mąki i jajek, dodające energii Świetna przekąska, której ciężko będzie się oprzeć Składniki: - 75g migdałów - 50g orzechów laskowych - 50g cukru trzcinowego - 40g masła - 30g miodu - 30g suszonej żurawiny - 20g suszonych rodzynek - 1 mała pomarańcza Składniki na 10-12 ciasteczek. Zaczynamy od uprażenia orzechów i migdałów, które wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika(...)łyżeczką nakładamy ciasto na blachę wyłożoną papierem tworząc okrągłe, spłaszczone ciasteczka o średnicy gdzieś 4-5cm. Ważne jest aby ciasteczka były wykładane na blasze w odległości od siebie ok. 7 cm gdyż podczas pieczenia masa się będzie troszkę „rozlewać”. Ciasteczka pieczemy 12-13 minut w temperaturze 170 stopni z termoobiegiem (185 stopni bez termoobiegu

Kuchenne Wariacje
Pizza ze szpinakiem i trzema serami 143

łyżki oleju i wyrobić elastyczne i gładkie ciasto (około 5 minut). W czasie wyrabiania zwilżać dłonie pozostałą częścią oleju, wówczas idealnie odchodzi od dłoni. Na koniec obsypać mąką i pozostawić przykryte ściereczką na 20 minut. Przygotować sos. Masło stopić w rondelku, dodać mąkę, i mieszając, wlewać wodę. Mieszać aż sos będzie gładki, bez grudek. Wlać słodką śmietankę, a następnie(...)przykryć folią, by nie zrobił się kożuch. Dłońmi oprószonymi mąką uformować cienki placek, rozkładając na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i podsypanej mąką (ja użyłam teflonowej, więc ten etap pominęłam). Poczekać kilkanaście minut, by ciasto na blasze nieco podrosło. Można włożyć do piekarnika nagrzanego do 40 oC. W tym czasie przygotować dodatki. Zetrzeć ser. Szpinak umyć

Czerwień i błękit
Babka cytrynowa 702

spróbować masę, być może będzie trzeba ją nieco dosłodzić. Ciasto będzie miało zdecydowanie mocniejszy cytrynowy aromat i bardziej wilgotne wnętrze (jak mokry piasek). Dla mnie obie wersje są smaczne i warte wypróbowania, jeśli jednak boicie się goryczy, która może być nieco wyczuwalna po dodaniu białej skórki, bezpieczniejsza jest opcja bez niej. Babka cytrynowaSkładniki:25dag mąki pszennej 4 jajka25dag masła(...)zetrzeć miąższ (tyle, ile się uda) i wycisnąć sok - cytrynę przełożyć do masy, zmiksować- mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, wsypać do masy i zmiksować tworząc jednolitą, gęstą konsystencję- białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, przełożyć do ciasta i delikatnie wymieszać łyżką do połączenia się obu struktur (masy i piany)- formę wysmarować tłuszczem i oprószyć mąką, przełożyć

Smakołyki Bereniki
Babka trójkolorowa 220

Ciasto spotykane na wielu blogach pod nazwą tulipan, u mnie tulipan nie wyszedł bo zrobiłam w za dużej foremce dlatego powstała babka trójkolorowa. Przepis podpatrzony na blogu  mojeciasto.plCzas pieczenia:  40 min - 50 min                    Temperatura pieczenia:  180 °C          Wielkość(...)kostka miękkiego masła½ szklanki oleju (dałam  4 łyżki)6 jajek1 niepełna szklanka cukru2 szklanki mąki pszennej2 łyżeczki cukru waniliowego2 łyżeczki proszku do pieczenia½ łyżeczki sodyszczypta soliPonadto:2 łyżki kakao1 czerwony kisiel bez cukru1/3 szklanki suchego maku1/3 szklanki wiórek kokosowychWykonanie:Wymieszać ze sobą mąkę, proszek do pieczenia i sodę.Żółtka z cukrem utrzeć na biały puch. Dodawać

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Tęczowy śmietanowiec 198

przepis. :) Biszkopt: 3 jajka 3/4 szkl cukru 1 łyżeczka octu 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 szkl mąki pszennej 1/3 szkl mąki ziemniaczanej Białka ubijamy na sztywno, dodajemy partiami cukier, następnie ocet, żółtka, mąki i proszek do pieczenia. Całość pieczemy ok 30 minut w 180 st. C Pianka śmietanowa: 1 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki cukru(...)cukrem (ale nie gotujemy) mieszamy z żelatyną, a gdy przestygnie dodajemy śmietanę. Galaretki kroimy w kostkę. Część wykładamy na biszkopt i pokrywamy masą śmietanową, resztę wciskamy na wierzch ciasta i gotowe. Odstawiamy całość do lodówki na kilka godzin by stężało

Cynamonowe szczęście
Chleb marchwiowy - listopadowa piekarnia 141

drewnianą łyżką lub ręcznie, aż powstanie mokre, lepkie ciasto, około 30 sekund. Jeśli nie jest lepkie w dotyku, dodaj łyżkę lub dwie wody. Dodaj rodzynki i pestki. Wymieszaj, aż się połączą z ciastem. Przykryj miskę wilgotną ściereczką i odstaw, aż na powierzchni ciasta utworzą się bąbelki i ciasta jest więcej niż podwójna ilość. U mnie zajęło(...)pokryły ciasto. Umieść w ciepłym miejscu, bez przeciągów, do wyrośnięcia na 1-2 godziny. Ciasto jest gotowe, gdy jego ilość jest prawie podwojona . W tym samym czasie, na pół godziny przed końcem wyrastania ciasta , nagrzej piekarnik do 230 st. C stopni z garnkiem żeliwnym /kamieniem do pieczenia/keksówką ustawioną w dolnej części pieca. Bardzo ostrożnie przełóż ciasto ze ściereczki

Weekendy w domu i ogrodzie
Prosta i pyszna szarlotka bezglutenowa 180

Słowo daję, gdyby ktoś mnie poczęstował tą szarlotką i nie powiedział, że jest z mąki bezglutenowej, to bym nie zauważyła różnicy. Naprawdę jest pyszna i prosta

Głodni Wrażeń - fit przepisy
Krem maślany na bezie szwajcarskiej 159

wykonane kremem śmietankowym. Krem ze względu na zawartość masła nie każdemu może zasmakować. Dzieci zjadają go bez mrugnięcia okiem. Ja jednak nigdy nie daję rady zjeść go do końca. Krem maślany na bezie szwajcarskiej mimo obszernego i szczegółowego opisu nie jest trudny w wykonaniu. Mam nadzieję, że uwagi(...)można zamrozić. Jeśli lubisz robić torty, piec ciasta, ciasteczka i inne słodkie wypieki. Jeśli lubisz chwalić się swoimi kulinarnymi dziełami i dzielić z innymi sprawdzonymi przepisami. Jeśli szukasz więcej sprawdzonych słodkich pomysłów, to zapraszam Cię do słodkiej grupy na FB: ‘Słodki Pomysł na tort, ciasto, deser i przyjęcie urodzinowe!’ . Zajrzyj

Słodki Pomysł