bez pieczenia ciasta - 22613 przepisów (strona:331/1508)

Śmietanowiec w lekko kawowym cieście 202

Dzisiaj na blogu sernik bez sera, ciasto śmietanowe zwane śmietanowcem. A dookoła śmietanowej masy bardzo kruche ciasto kakaowo-kawowe. Wnętrze "sernika" jest delikatniejsze w smaku niż sernik na twarogu, lecz nie tak delikatne jak się spodziewałam. W planie mam już upieczenie wersji śmietanowca z owocami. Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki kakao 2/3 szklanki kawy cappuccino (proszku(...)schłodzonego i pokrojonego w kostkę 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa śmietanowa: 5 białek, w temperaturze pokojowej szczypta soli 1 szklanka drobnego cukru 1200-1250 g kwaśnej śmietany 18%, w temperaturze pokojowej 3 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru (każde po 40 g) Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić na dwie części. Włożyć obie porcje do zamrażarki

Czerwień i błękit
Malinowa chmurka 11401

wierzch płatkami migdałów. Piec bezę w temperaturze 140 st.C przez około 60 minut aż beza będzie dobrze wypieczona. Pozostawić bezę w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami, by odpowiednio się wysuszyła (najlepiej na całą noc). Przygotować spód z kruchego ciasta (można dzień wcześniej): Masło i jajka powinny być schłodzone. Składniki na kruchy spód szybko zagnieść na jednolite ciasto, włożyć do woreczka(...)wymiarach 23x33cm) posmarować masłem (lub innym tłuszczem) wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć spód ciastem. Blaszkę wraz z ciastem ponownie schłodzić w lodówce przez ok. 30 minut. Ponakłuwać ciasto widelcem. Piekarnik rozgrzać do 200 st.C i piec kruchy spód przez ok. 15 minut (do czasu zarumienienia ciasta). Wyjąć, ostudzić. Przygotować warstwę galaretkową: Jeśli używacie mrożonych malin, to trzeba je wcześniej

Kulinarne Przeboje
Dietetyczny sernik czekoladowy na orzechowym spodzie 253

Pyszny, kremowy sernik bez pieczenia! W sam raz na upalne dni, kiedy nie mamy ochoty na włączanie piekarnika :) Deser jest bogaty w białko, nie

Chocolate Muffin Blog
Sernik z lemon cud i truskawkami 182

Dawno nie było tutaj żadnego sernika. A ze lubię serniki szybkie, bez pieczenia to ten jest idealnym tego przykładem. Sernik jest mocno słodki, ale

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Śródziemnomorskie paluchy chlebowe – z oliwkami i rozmarynem 317

Trzy rodzaje mąki w odpowiednich proporcjach, ciasto chlebowe bez wyrabiania, odpoczywające przez noc. Na drugi dzień – złota chrupiąca skórka, orzechowy, wytrawny miąższ o drobnych oczach. Pieczenie chleba i bułek w domu naprawdę potrafi relaksować, a zapach świeżego pieczywa wydobywający się z piekarnika działa jak aromaterapia. Wieczorem odważamy potrzebną ilość każdej z mąk, mieszamy wszystkie razem. Dodajemy drożdże(...)sól. Do suchych składników wrzucamy posiekane drobno oliwki i rozmaryn. Mieszamy. W kubku mieszamy wodę, piwo i ocet winny. Płyny nie muszą być ciepłe – ciasto będzie rozwijało się powoli, przez noc, dodatkowe kilka stopni Celsjusza nie jest potrzebne. Wlewamy płyny do mąki i całość dokładnie razem mieszamy. Ciasto szybko zagniatamy, formujemy w kulę, wkładamy do miski, przykrywamy nie całkiem szczelnie

Karo in the Kitchen
Bagietki pszenne 133

fermentacji.   W DNIU PIECZENIA Ciasto: Drożdże rozpuścić w wodzie. Wsypać mąkę, sól oraz dodać podmłodę. Wszystko zagnieść w kulę, a następnie przenieść na oprószoną mąką stolnicę i zagniatać przez ok. 5-7 minut, aż ciasto stanie się sprężyste i przestanie kleić się rąk. W razie potrzeby podsypywać odrobiną mąki.   Wyrobione ciasto przełożyć do miski, przykryć folią(...)godziny do pierwszego wyrastania. Ciasto powinno podwoić, a nawet potroić swoją objętość. Ważne, by miejsce gdzie ciasto wyrasta, było ciepłe i bez przeciągów. W połowie tego czasu oprószoną w mące dłonią naciągnąć każdy bok ciasta do środka. Dzięki temu po upieczeniu otrzymamy bardziej puszyste bagietki.     Po tym czasie ciasto ponownie przełożyć na stolnicę, krótko zagnieść rękami

Nastoletnie Wypiekanie
najprostszy chleb na świecie 213

odrobinę zwiększyć ilość wody aby chlebek nie wyszedł nam zbyt suchy i twardy. Masę z dodatkami (lub bez) przelewam do keksówek wyłożonych papierem do pieczenia i od stawiam przykryte ściereczką na kolejne 12h w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po 12h ciasto wkładam do piekarnika rozgrzanego do 180°C na około 50 minut. Chlebek wyjmuje z foremek i odstawiam

Gar Zdrowia
Ciasto Styropian na jogurtach z borówkami 148

greckiego 4 czubate łyżki cukru pudru 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (1 budyń ok. 37g) 5 białek 100 g wiórków kokosowych Dodatkowo: 250 g borówki amerykańskiej 80 g białej czekolady 3 łyżki mleka Sposób przygotowania: Przygotować ciasto kruche. Z masła, cukru, żółtek, mąki i proszku do pieczenia zagnieść jednolite ciasto. Ciasto podzielić na pół, zawinąć w folię

Kubki smaku
Kaiserschmarrn - omlet cesarski z morelami 161

także podziel ciasto na dwie patelnie lub na piecz na 2 razy. Składniki na 4 porcje: 4 jajka 125 g mąki 125 g mleka sól 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki cukru/ksylitolu 100 g rodzynków 4 łyżki masła puder cukier do posypania morele Wykonanie: odzielić żółtka od białek. Żółtka, mleko, mąkę, szczyptę soli, proszek do pieczenia i cukier wymieszać na gładką masę bez grudek. Pozostawić na 10 minut umyć i namoczyć rodzynki białka ubić na sztywno i delikatnie wymieszać z ciastem. Dodać odsączone rodzynki rozgrzać na patelni masło i wylać połowę ciasta. Ułożyć kawałki pokrojonych na mniejsze kawałki moreli. Smażyć na wolnym ogniu, a gdy dół się zrumieni zsunąć omlet na talerz i podsuwając

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Porzeczkowa Pychotka 148

bez cukru 1/4 szklanki oleju dodatkowo: słoik dżemu z czarnej porzeczki ok 300 ml cukier puder do oprószenia Przygotowanie: Zagniatamy kruche ciasto i dzielimy ciasto na 2 części, jedną wkładamy do zamrażalnika, a drugą do lodówki na 1 h. Formę smarujemy tłuszczem. Na spód formy ucieramy na tarce na dużych oczkach jedną część ciasta, wyrównujemy po całości. Podpiekamy ciasto(...)cały czas miksując, by dobrze się połączył. Powoli wlewamy olej, miksując do ponownego połączenia się składników. Na podpieczony spód ciasta wykładamy ubitą piankę budyniową. Wyrównujemy wierzch, a następnie wykładamy małe porcje dżemu porzeczkowego. Na porzeczki ucieramy drugą część ciastaPieczemy 35-40 minut w temperaturze 180 stopni.  Upieczone ciasto oprószamy cukrem pudrem

Życie zaczyna się w kuchni
Chleb bez wyrabiania dla nowicjuszy 156

zaprawionych piekarzy również. Przyszło mi upiec chleb na "wyjeździe" bez dostępu do robota kuchennego. Zawsze ratował mnie wówczas zwyczajny ręczny mikser. Niestety, staruszek odmówił posłuszeństwa. Przypomniałam sobie o przepisie, z którego korzystałam przed laty, a pochodzi  stąd . Nie musisz wyrabiać ciasta, a pieczenie jest niekłopotliwe i nie zajmuje tyle czasu co z tradycyjnego przepisu. Przepis tym razem(...)naczynie żaroodporne, foremkę do pieczenia ciasta. Chleb upiekłam w tortownicy o przekroju 20 cm gdy ciasto wyrośnie, a foremka się nagrzeje przełożyć chleb razem z papierem i piec 15 minut w 250`C, następnie zmiejszyć temperaturę do 210`C i piec jeszcze 30 minut. Gdy chleb pieczesz w naczyniu z zamknięciem, pierwsze 20 minut piecz z pokrywą, następnie zdejmij

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pieczone pączki z polewą czekoladową 182

małymi porcjami rozpuszczoną kostkę do pieczenia Kasia. Wyrabiamy do czasu aż ciasto będzie elastyczne i gładkie – może być lekko lepiące. Zostawiamy przykryte ściereczką na ok. 40 minut do wyrośnięcia w ciepłym miejscu – powinno rosnąć jak szalone. Po tym czasie wykładamy ciasto na blat podsypany mąką. Chwilkę zagniatamy po czym dzielimy ciasto na pół, następnie jeszcze(...)pozostałym ciastem. Papilotki układamy na dużej blasze od piekarnika. Pączki smarujemy za pomocą pędzelka białkiem, które zostało z ciasta. Zostawiamy w ciepłym miejscu na 20 minut. Piekarnik nagrzewamy do 180°C bez termoobiegu. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 12-14 minut. W tym czasie przygotowujemy polewę. Wszystkie jej składniki (oprócz posypki oczywiście) należy rozpuścić na małym ogniu

Poezja smaku
Bezglutenowe babeczki z porzeczkami 116

Ciasto przek\u0142adamy po \u0142y\u017cce do papilotek na muffinki. Pieczemy ok. 30 minut w 170 st. C."],"recipeCuisine":"Bez glutenu"} Bezglutenowe babeczki z porzeczkami Kuchnia Bez glutenu , Słodkości Porcje 20 Porcje 20 Składniki 125 g mąka ryżowa 125 g mąka kukurydziana 250 g mąka owsiana 100 g erytrol lub inne słodziwo 4 łyżeczki proszek do pieczenia(...)jogurt naturalny 2 szt jajko 5 łyżek olej kokosowy 300 g porzeczki Sposób przygotowania Mieszamy suche składniki i dodajemy kolejno mokre. Na końcu dodajemy porzeczki i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy po łyżce do papilotek na muffinki. Pieczemy ok. 30 minut

Kucharzyca
Kakaowe ciasto orkiszowe z jabłkami 598

kakaowy jabłecznik z budyniem pączki z jabłkami jabłka w cieście francuskim Składniki (na małą formę keksową): ½ szklanki cukru trzcinowego 2 jajka 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka płatków orkiszowych ½ kostki masła 3 łyżki kakao 1/2 łyżeczki sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 jabłka pokrojone w kostkę (bez skórki i gniazdek nasiennych) 1 łyżeczka cynamonu Polewa: 2 łyżki(...)łyżki cukru, zagotować, dodać 2 łyżki masła, wymieszać aż masło się rozpuści, smarować polewą powierzchnię ciasta, dosyć szybko bo polewa szybko gęstnieje. Przygotowanie : Pokrojone jabłka posypujemy cynamonem, mieszamy. Całe jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Mąkę łączymy z kakao, płatkami, proszkiem do pieczenia, sodą, wsypujemy do masy jajecznej mieszając łyżką. Wlewamy rozpuszczone masło, mieszamy. Na końcu dodajemy pokrojone

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Brownie KitKat na Halloween 218

ozdobiony pomarańczową polewą czekoladową z oczami i ustami z ciemnej czekolady. Całość imituje dynie i świetnie się nadaje na Halloweenowe przyjęcie. Wersja dla dzieci z dodatkiem uroczych oczek :) Składniki: Ciasto: 180g gorzkiej czekolady (2 tabliczki) 160g masła 4 jajka 1 i ¼ szklanki cukru 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1 łyżeczka aromatu migdałowego 1 ½ szklanki mąki Szczypta soli 4 opakowania KitKatów(...)wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy 1/3 masy, tak by całe dno było pokryte. Układamy KitKaty i wylewamy pozostałą masę. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni na  około 30 minut (u nas było 35 minut). Nie pieczemy do suchego patyczka bo brownie jest mokre w środku. Patyczek ma być więc mokry, ale bez ciasta. Wyciągamy i odstawiamy

Kolizje Smaków