pierwsze jest szybkie, po drugie proste, po trzecie wilgotne, po czwarte kakaowe, po piąte bez jajek i mleka , a po szóste za każdym razem może smakować inaczej dzięki dodatkom, piekłam różne kombinacje i za każdym razem wychodzi pyszne. A na dodatek ciasto należy do tych zdrowszych. Więc polecam na święta i nie tylko :) Składniki: 1 ½ szklanki
Słodkie zapomnienieodpowiednią ilość - piekę ciasta, które nie mają w składzie żółtek. Oto jedno z nich, pyszne, świąteczne ciasto na białkach z dodatkiem maku, przekładane powidłami. Samo w sobie nie jest słodkie, dlatego można nie szczędzić mu lukrowej polewy, choć ja wybrałam wersję bez niej. 6 białek szczypta soli 3/4 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki(...)Białka ubijamy na sztywną pianę, nadal ubijając dodajemy cukier puder. 3. Miksując na najwolniejszych obrotach miksera, do piany dodajemy kolejno: mąkę, mak, masło, sok z cytryny. 4. Ciasto przekładamy do formy keksowej, pieczemy przez 40 minut w temperaturze 180 stopni. 5. Po wystudzeniu ciasto kroimy na pół (wszerz), przekładamy powidłami. składamy. Cukier puder rozpuszczamy w odrobinie wody, gotowym
Szefowa kuchnikakao masa - 1 kg sera (podwójnie zmielonego) - 1 kostka margaryny - 500 g cukru pudru - 10 jajek - 1 budyń śmietankowy (bez cukru) - 2 łyżeczki domowego ekstraktu cytrynowego lub olejku cytrynowego Przygotowanie: Składniki na ciasto łączymy i zagniatamy. 1/4 część ciasta wkładamy do zamrażarki a pozostałym wyklejamy blachę o wymiarach 25 cm x 35 cm. Margarynę ucieramy z cukrem pudrem(...)utartej masy dodajemy zmielony ser, budyń śmietankowy oraz ekstrakt cytrynowy. Białka ubijamy na sztywno i dodajemy do masy serowej, delikatnie mieszając. Masę wylewamy na ciasto a na wierzch ścieramy pozostałe ciasto. Pieczemy w 180 C przez około 1 godzinę
Zainspirowana w kuchnimango jak i z truskawkami:) Składniki : 2 szklanki mąki pszennej 4 jajka 20 dag masła lub margaryny 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia mango, kilka truskawek Przygotowanie : Masło posiekać, dosypać mąkę, wbić żółtka, wszystko połączyć mokrymi palcami Ciasto podzielić na 2 części, jedną mniejszą włożyć do zamrażalnika na co najmniej godzinę, drugą większą wylepić foremką i włożyć do lodówki Mango(...)ubijać, wlać delikatnie olej i nadal ubijać Na ciasto w foremce wylać pianę, ułożyć mango, ewentualnie umyte pokrojone truskawki (lekko je wcisnąć), na wierzch zetrzeć zamrożone ciasto Pieczemy ok. 40 min. Składniki na pianę: białka z 4 jaj 3/4 szklanki cukru 1/4 szklanki oleju 2 budynie na 500 ml mleka bez cukru Kiedy tylko będą maliny i jagody
Proste Potrawydobrze wystygnie i nie da się podjeść kawałka na ciepło bo budyń się rozpływa. składniki: kruche ciasto 500 g mąki pszennej 250 g zimnego masła 1 szklanka cukru 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli nadzienie 3 budynie waniliowe bez cukru ( budynie małe na 0,5 l mleka) 5 łyżek cukru ( jeśli wolimy bardziej słodkie można(...)dać więcej cukru) 1 l mleka 1 kg jabłek (6 średnich jabłek) Blaszkę 36x25 wyłożyć papierem do pieczenia i odstawić. Przygotować kruche ciasto. Na stolnicy wymieszać mąkę z cukrem, solą i proszkiem do pieczenia. Dodać zimne masło i posiekać nożem. Następnie dodać jajka i zagnieść ciasto. Gotowe ciasto podzielić na dwie części. Jedną część schować do zamrażarki
Monia miesza i gotujeOwoce: borówki, jagody, maliny itp. Wykonanie ciasta kruchego: Mąkę, proszek do pieczenia i cukier puder przesiać na stolnicę. Dodać masło pokrojone w kostkę, żółtka i szybko zagnieść. owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut. Ciasto wałkujemy na cienko i wkładamy do formy, następnie pieczemy w nagrzanym piekarniku do 170 stopni przez 20 minut(...)cukier wanilinowy. Powinniśmy otrzymać ubitą pianę jak na bezę. Następnie w małych porcjach dodajemy proszek budyniowy (nie gotowany), na końcu wlewamy olej i delikatnie mieszamy do połączenia składników. Spód ciasta smarujemy ubitą pianą i wyrównujemy, układamy gęsto owoce lekko wpychając w pianę. Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 30 minut
Jadło i czytadłoefektowne ciasto, idealne na święta i nie tylko. Polecam. CIASTO : 1,5 szklanki mąki pszennej 100 g margaryny 1 jajko 100 g margaryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki cukru pudru MASA SEROWA : 1 kg sera wiaderkowego 5 jajek 2 budynie waniliowe bez cukru 3/4 szklanki cukru 2 cukry waniliowe MASA MAKOWA(...)PRZYGOTOWANIE : Składniki ciasta należy zagnieść lub wyrobić robotem. Blaszkę o wymiarach 30/25 wykładamy papierem do pieczenia, na dnie rozkładamy równomiernie ciasto. Masa serowa- żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, następnie dodajemy cały ser i dalej mieszamy. Wsypujemy budynie, na koniec dodajemy ubitą pianę z białek i dokładnie mieszamy. Masę makową wcześniej przygotowujemy, dodajemy do niej kaszę mannę
Kulinarne Fantazje Mariolikolejny tłusty przepis! Są to oponki , ale nie tradycyjne do jakich jesteśmy przyzwyczajeni (drożdżowe, serowe), ale z ciasta francuskiego. Takie oponki są bardzo proste w przygotowaniu i ich zrobienie (razem z pieczeniem) zajmuje tylko 5 minut (czas bez studzenia)! Robienie takich oponek to sama przyjemność, a jedzenie jeszcze bardziej przyjemne, ponieważ w smaku są po prostu(...)Pomysł na zrobienie takich oponek wpadł mi do głowy bardzo spontanicznie. Pomyślałem ,,Po co mam bawić się godzinami w kuchni, aby zrobić drożdżowe oponki? Można spróbować zrobić z ciasta francuskiego!". Po tym odrazu poszedłem do lodówki po ciasto francuskie i znalazłem tam może jaką 1/5 blatu ciasta francuskiego, ale nic... do eksperymentu wystarczyło i był ona bardzo udany! Po kilku
Kuchnia Łukaszaprawie domu, tak dzisiaj tylko nieliczne gospodynie domowe nadal kontynuują tę tradycję. Ja sama ze śliwek piekę ciasta i używam ich jako dodatku do mięs. Nie mam niestety czasu na robienie dżemów czy ich suszenie. Mam dzisiaj dla Was przepis na pyszne ciasto śliwkowe, na cudownie kruchym spodzie. Wszystko z dodatkiem pianki budyniowej. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu(...)MeCooks Smacznego Składniki na kruche ciasto śliwkowe. Ciasto : 25 dkg mąki 6 dkg cukru pudru szczypta soli 12 dkg margaryny (bez laktozy) 1 jako 40 dkg śliwek Pianka : 4 białka 4 łyżki budyniu śmietankowego 3 łyżki cukru pudru Dodatkowo : 1 łyżka bułki tartej i 1 łyżka margaryny do wysmarowania formy, papier do pieczenia oraz ziarna do obciążenia ciasta
mecooksgodzinę. Każdą foremkę posmaruj odrobiną oliwy, wyłóż papierem do pieczenia, wylej pozostałą oliwę, rozprowadź sylikonowym pędzelkiem. Nagrzej piekarnik do 220-230'C, ciasto przelej do foremek, na wierzchu rozłóż wybrane dodatki, piecz 25 minut (do zrumienienia). Gorące placki posyp grubą solą i pieprzem. Wersj na thermomix Składniki: Ciasto podstawowe: 200 g ciecierzycy 450 ml wody 50 ml oliwy(...)godziny (jeśli Ci się śpieszy na min. 1 godz.). Każdą foremkę posmaruj odrobiną oliwy, wyłóż papierem do pieczenia, wylej pozostałą oliwę na papier i rozprowadź sylikonowym pędzelkiem. Nagrzej piekarnik do 220-230'C, ciasto przelej do foremek, na wierzchu rozłóż wybrane dodatki, piecz 25 minut (do zrumienienia). Gorące placki posyp grubą solą
SzczyptaSmaQtydzień temu w Lokalnym Rolniku. Wykonałam w końcu ciasto, które czekało 2 lata na upieczenie, ale się doczekało! Dla kogo: dla lubiących ciasta z warzywami dla ciekawych nowych smaków dla znalazców pasternaku (nie jest to wcale łatwe) :) Składniki na ciasto: 225g mąki pszennej (1,5 szklanki) 3 łyżeczki proszku do pieczenia łyżeczka cynamonu szklanka zmielonych migdałów (lub mąki(...)migdały zmieszać z proszkiem do pieczenia i cynamonem - odłożyć. Pomarańczę zmiksować blenderem i dodać do niej jajka, pasternak, rodzynki oraz rozpuszczone masło z cukrem. Wymieszać. Dodawać powoli suche składniki miksując na niskich obrotach. Wlać ciasto do tortownicy o średnicy 23-24cm wyłożonej papierem do pieczenia. Posypać migdałami w płatkach. Piec ok. godzinę w temperaturze 180 stopni
Mania Wypiekaniacukru Mus malinowy: 200g malin +opcjonalnie cukier do smaku Masło roztopić. Herbatniki zmielić na piasek i wymieszać dokładnie z płynnym masłem. Tortownicę o średnicy 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć ją masą z herbatników mocną ją ugniatając. Następnie schłodzić w lodówce. Ser zmielić trzykrotnie w maszynce, dodać puree z dyni, cukier i ucierać. Kiedy masa będzie miała(...)pestek, jednak ja pestki lubię;). Piekarnik nagrzać do 180 stopni, na dół wstawić brytfannę z gorącą wodą. Sernik piec 30 minut (użyłam programu bez termoobiegu), po czym zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec kolejne 50 minut. Na wierzchu ciasta rozsmarować malinowy sos i zapiekać jeszcze przez 10 minut w 180 stopniach. Powoli studzić nie wyjmując z piekarnika, następnie
Zapiski Młodej Żonypieczenia. Wymieszać. Na samym końcu dodać zaparzoną, wystudzoną kawę (oczywiście kawę przelaną przez sitko, bez fusów). Wymieszać. Piekarnik nagrzać do 180'C. W tym czasie formę do babeczek wyłożyć papierowymi papilotkami. Nalewać ciasta do 2/3 wysokości foremek. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 30-35 minut. Można posypać cukrem pudrem
Zrób to smaczniestopniowo wsypujemy cukier. Na blaszce wyłożonej pergaminem formujemy taki kształt jaki chcemy uzyskać po upieczeniu. Pieczemy w 110 C około 2 godzin. Gdy beza ostygnie ostrożnie przekładamy ją na masę serową i zostawiamy w lodówce najlepiej na całą noc. Ozdabiamy borówkami i podajemy ciasto schłodzone
noteskulinarnyfigakoniec wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Ciasto wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 24 cm x 35 cm. Pieczemy około 15 minut w temperaturze 170 stopni. Jeszcze gorący biszkopt zdejmujemy z papieru i zawijamy w roladę w czystą ściereczkę. Studzimy. W ten sam sposób pieczemy jeszcze jeden biszkopt. 3. Krem: Budynie(...)brzoskwinie, dokładnie mieszamy i wykładamy na ciasto między rolady. 6. Tak wykonane ciasto wstawiamy do lodówki do stężenia na kilka godzin lub najlepiej na całą noc. Po tym czasie ciasto przekrawamy wzdłuż, a następnie kroimy w plastry. 7. Podajemy i życzę smacznego. Rady: Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Budynie bez cukru i na pół litra mleka
Izabelawkuchni