bez pieczenia ciasta - 22613 przepisów (strona:333/1508)

Fale Dunaju z malinami 316

mleka 4 łyżki cukru 1 budyń śmietankowy bez cukru (40 g) 250 g miękkiego masła Polewa: 100 g mlecznej czekolady 100 g gorzkiej czekolady 50 g miękkiego masła 1 łyżka mleka   Przygotowanie:   Ciasto: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną, lśniącą

Nastoletnie Wypiekanie
Ciasto z budyniem, malinami i borówkami 628

ziemniaczanej 2 czubate łyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 mały cukier waniliowy 1/2 szklanki cukru 1 łyżka oleju Masa budyniowa 1 litr mleka 4 budynie śmietankowe bez cukru (cukru dałam mniej niż podana ilość na opakowaniu) Dodatkowo 2 galaretki pomarańczowe pojemnik malin pojemnik borówek amerykańskich Przygotowanie Ciasto. Białka oddzielić od żółtek,ubić na sztywno z odrobiną

coolinarnastrefa.blogspot.com
Chleb wieloziarnisty (bezglutenowy i wegański) 225

upływie wyznaczonego czasu ciasto powinno wyraźnie zwiększyć swoją objętość. 5. Teraz ciasto przekładamy do wysmarowanej masłem keksówki. Ważne aby posmarować masłem*, wtedy chleb będzie można łatwo wydobyć z formy. Posmarowanie oliwą lub olejem powoduje, że ciasto przywiera. Smarowanie margaryną niweczy plan zdrowego żywienia, margaryna nie nadaje się do jedzenia dla ludzi.  Ciasto w foremce przykrywamy na czas nagrzewania piekarnika(...)Piekarnik z termoobiegiem nagrzewamy do 180 stopni, bez termoobiegu do 200 stopni. * teraz. gdy jestem weganką, nie ma miejsca na masło w mojej kuchni - blachę wykładam papierem do pieczenia lub smaruję olejem kokosowym. 6. Wkładamy ciasto do piekarnika na najniższy poziom i ustawiamy czas pieczenia na półtorej godziny. 7. Po upływie około 30 minut, gdy ciasto zaczyna

Kawa z mlekiem
Chrupiące gofry z bitą śmietaną i owocami! 141

żółtka oddzielone od białek) Przygotowanie: Zaczynamy od rozgrzania gofrownicy. Wszystkie składniki (najpierw suche, potem mokre, ale bez białek) miksujemy na gładką masę. Białka ubijamy oddzielnie z odrobiną soli na sztywną pianę. Następnie ubite białka przekładamy do ciasta i delikatnie mieszamy szpatułką. Pieczemy w nagrzanej gofrownicy przez ok. 2-3 minuty. Najlepiej studzić na kratce (zachowają chrupkość). Podajemy z ubitą

Gotuj z Mąką
.1235. ciastka jak Nutella 128

gładką masę. Następnie dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, który natłuszczamy delikatnie olejem (nie pomijajcie tego punktu, ciastka bez oleju strasznie się przyklejają!) i z zachowaniem odstępów wykładamy ciastka (ok. 1 - 1 1/2 łyżki na 1 ciasto, wychodzi ok. 6 ciastek). Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180*C i pieczemy

breakfast of dreams
Sernik z bezą orzechową 637

regularne przedstawianie Wam moich tegorocznych wypieków świątecznych :) Dzisiaj sernik z bezą orzechową, który zobaczyłam w programie Pani Ewy Wachowicz i wyglądał tak apetycznie, że postanowiłyśmy go wypróbować i faktycznie warto było :)Składniki:Ciasto:- 30 dag mąki- 10 dag cukru pudru- 2 łyżeczki proszku do pieczenia- 10 dag masła- 1 łyżka smalcu- 2 żółtka- 1 jajkoMasa serowa

Zainspirowana w kuchni
Pleśniak i moja pierwsza idealna beza 156

posypałam kruchym ciastem dzięki czemu piana z białek nie opadła, a powstała piękna bezowa skorupka.  Pierwszy raz wyszła mi taka idealna beza. Moje dwa wcześniejsze podejścia do bezy , (miała być Pavlova) były totalną klapą, więc dałam sobie spokój.  Okazuje się, że do bezy trzeba mieć cierpliwość. Bezy trzeba się nauczyć. W końcu wyszła mi beza idealna - chrupiąca(...)pieczenia. Na cieście rozprowadzamy dżemy porzeczkowy.  Warstwę dżemu przykrywamy startym na tarce ciastem ciemnym, które następnie posypujemy żurawiną i rodzynkami.  Na koniec układamy startą 2 część jasnego ciasta.   Wkładamy formę z ciastem do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 45-50 minut.  Po tym czasie zmniejszamy temperaturę piekarnika do 150 stopni.  Ciasto wyjmujemy

Bon appetit mon amie
Tort różowy 173

barwnika, delikatnie wymieszać, 1/2 ciasta przelać do drugiej formy, wyrównać. Dodać 3 porcję barwnika, delikatnie wymieszać, pozostałe ciasto przelać do trzeciej formy, wyrównać. Piec 3 blachy jednocześnie około 20 min, do suchego patyczka, w 160 st z termoobiegiem lub 170 st. bez termoobiegu. Upieczone biszkopty w formie zrzucić na podłogę z 60 cm. Pozostawić w formie, na kratce(...)zmiksować. Cały tort wysmarować cienką warstwą bezy, wyrównać. Bezę przełożyć do rękawa cukierniczego zakończonego ozdobną tylką. Wyciskać gwiazdki czy róże, wedle uznania. Ja wycisnęłam różyczki różowym kremem za pomocą tylko 1 M Wiltona, później na nich wyciskałam kolejne różyczki. Tort przechowywać w lodówce. *Uwaga, biszkopt nie lubi czekać na pieczenie, przygotowane ciasto należy niezwłocznie umieścić w piekarniku i piec

moj przepis na
Anielska babka 558

łatwy, idealny do wykorzystania nadmiaru białek, bez dodatku proszku do pieczenia i tłuszczu.  Składniki: 6 białek jaj 1/2 szklanki mąki pszennej 3/4 szkl. cukru pudru łyżeczka soku z cytryny łyżeczka ekstraktu waniliowego szczypta soli opcjonalnie: cukier puder/bita śmietana + owoce Silikonową okrągła formę z kominem niczym nie natłuszczać, aby ciasto nie opadło.  Piekarnik nastawić(...)stopni C. Mąkę przesiać z połową cukru. Białka ubić na sztywno, dodając szczyptę soli.  Cały czas miksując dodawać po jednej łyżce pozostałego cukru (tego bez mąki). Ubijać kilka minut, aż masa będzie lśniąca. Na koniec dodać sok z cytryny i ekstrakt waniliowy. Do tak powstałej piany dodać przesianą mąkę z cukrem i delikatne wymieszać szpatułką, aby białka

wyzwania kuchenne
O gofrach, czyli najlepszy prezent świąteczny 177

waniliowym. Masło rozpuścić, przestudzić. Wlać mleko, wbić jajko, dokładnie połączyć. Mokre składniki wlać do suchych, wymieszać na gładką masę bez grudek. Odstawić na 30 minut. Po tym czasie ciasto jeszcze raz zamieszać. Wlewać odpowiednie porcje do rozgrzanej gofrownicy, piec 2-3 minuty. Odkładać na kratkę do lekkiego przestudzenia. Na patelni skarmelizować cukier. Dodać pokrojone na ćwiartki figi, lekko podsmażyć

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Babeczki księżniczki 146

Ciasto waniliowe, które jest podstawą babeczek, to chyba najprostsze ciasto na świecie. Ma tylko kilka składników i idealnie nadaje się do wypieków z owocami - ja w każdą babeczkę włożyłam po jednej malinie. Już w takiej formie są przepyszne! Wystarczy je posypać odrobiną cukru pudru, choć i bez niego smakują wyśmienicie. Oczywiście, aby stały się deserem godnym księżniczki trzeba(...)wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywno. Delikatnie wymieszać z ciastem. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i nakładać do każdej ciasto do 3/4 wysokości. W każdą babeczkę lekko wcisnąć malinę (dziurką do dołu). Aby malinka nie opadła warto ją lekko oprószyć mąką. Wkładamy babeczki do  piekarnika nagrzanego do 175 stopni (bez termoobiegu). Piec

Kulinarne Inspiracje
Kruche rurki z kremem kajmakowym 257

rurce. Pierścienie powinny zachodzić na siebie. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec na złoty kolor w 190 st. z termoobiegiem przez 15 min. (bez termoobiegu 20 min w 200 st.) Wystudzić na kratce. Tak samo postąpić z pozostałymi 2 częściami ciasta. Masa kajmakowa: 350 ml śmietany kremówki 200 gr masy kajmakowej 2 łyżeczki spirytusu Kremówkę wlać

moj przepis na
Kruche babeczki z kremem do karpatki 178

będzie gęsty. Do foremek, wyłożonych ciastem, nakładamy krem do karpatki. Wierzch przykrywamy krążkami ciasta i sklejamy boki, mocno dociskając ciasto do boków foremek. Babeczki wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 35 minut w 175 stopniach, na grzałkach: góra + dół, bez termoobiegu. Babeczki powinny się lekko przyrumienić. Po upieczeniu, babeczki studzimy w foremkach. Chłodne łatwo oddzielą się od foremek

Smak mojego domu
Kruche babeczki z orzechami włoskimi i powidłami śliwkowymi 291

Gotowe. Po godzinie: Do foremek, wyłożonych ciastem, nakładamy masę orzechową. Wierzch przykrywamy krążkami ciasta i sklejamy boki, mocno dociskając ciasto do boków foremek. Babeczki wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 35 minut w 175 stopniach, na grzałkach: góra + dół, bez termoobiegu. Babeczki powinny się lekko przyrumienić. Po upieczeniu, babeczki studzimy w foremkach. Chłodne łatwo oddzielą się od foremek

Smak mojego domu
Ciasto Pani Walewska. 139

Składniki: CIASTO 500 g mąki 220 g masła 6 żółtek 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru pudru szczypta soli BEZA 6 białek szczypta soli 1 szklanka cukru pudru 1 łyżka mąki ziemniaczanej MASA 700 ml mleka 3 żółtka 1/2 szklanki cukru 1 mały cukier waniliowy 1 laska wanilii (opcjonalnie) 5 łyżek mąki ziemniaczanej 2 łyżki(...)smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą (lepiej wyłożyć papierem - łatwiej będzie nam wyciągnąć upieczone ciasto z blaszki). Jedną połowę ciasta rozwałkowujemy i wykładamy nią spód blaszki. Na cieście rozsmarowujemy połowę dżemu, następnie połowę piany i posypujemy ją płatkami migdałowymi. Pieczemy przez około 40 minut w nagrzanym do 170 stopni piekarniku. Tak samo postępujemy z drugą częścią ciasta pomijając płatki migdałowe

Moje-pitraszenie