bez pieczenia ciasta - 22613 przepisów (strona:333/1508)

Ciasto maślankowe z czerwonymi porzeczkami 142

mnie, bo jako dziecko byłam niejadkiem, ale owoce jadłam bez opamiętania. Mając pod ręką tyle owocowych wspaniałości nie mogłam się powstrzymać i sporą część wczasów pod gruszą (a właściwie pod wiśnią) spędziłam w kuchni. Na pierwszy rzut poszły porzeczki. Upiekłam pyszne, wilgotne ciasto z dodatkiem maślanki (jak w muffinkach) i kwaśnych czerwonych porzeczek. Idealne na podwieczorek(...)jednej misce łączymy mąkę, proszek do pieczenia i cukier. W drugim naczyniu roztrzepujemy jajka, dodajemy maślankę, roztopione masło. Wszystko mieszamy razem, dodajemy porzeczki i dokładnie mieszamy. Napełniamy ciastem tortownicę wysmarowaną masłem i wysypaną mąką, lub wyłożoną papierem do pieczenia. Posypujemy równomiernie cukrem trzcinowym. Pieczemy w 170 stopniach bez termoobiegu przez

Kulinarne Inspiracje
rabarbarowo-jabłkowy kokosowy ucieraniec... 109

Składniki: jajka 4 sztuki "L", cukier 3/4 szklanki, cukier wanilinowy 1 opakowanie, masło lub margaryna 15 dag, wiórki kokosowe 3/4 szklanki, mąka tortowa 2 szklanki, proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki, rabarbar 1/2 kg, jabłka 4 sztuki, mleko 3/4 szklanki obrany rabarbar pokroić na 2 cm kawałki, dodać starte na grubszych oczkach jabłka, posypać 2 łyżkami cukru w robocie(...)minuty silikonowa niska forma 24 cm z kominkiem - formę przetarłam olejem, do formy rozsmarować ciasto, na wierzch położyć owoce bez soku i lekko je przycisnąć do ciasta - pozostały sok z owoców wykorzystuję do napoju lub kompotu piec około 60 minut w 180 C do suchego patyczka, ciasto wyjąć z formy jak wystygnie - ciasto jest lekkie, aromatyczne, smaczne...........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
CIASTO PANI WALEWSKA ( Pychotka ) 1297

Słodka beza, kruche ciasto z aksamitnym kremem, do tego kwaśne porzeczki. Jedno z moich ulubionych ciast.  Nie robię go często, w zasadzie sama nie wiem dlaczego. Może właśnie dlatego, że jest dla mnie takie wyjątkowe?  Tym razem zrobiłam na Wyjątkowy Dzień. Pierwszą Komunię Naszej Oliwki. Dla nas wyjątkową, ale też skromną. Naszą.  No właśnie. Planowałam napisać post(...)swojemu. My też. Z Panią Walewską przecież :) Składniki kruche ciasto: 340 g mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 g cukru pudru 200 g zimnego masła 4 żółtka szczypta soli 1,5-2 słoiki dżemu z czarnej porzeczki (ja używam słoików czarnej porzeczki w cukrze)  beza: 4 białka 200 g cukru pudru 2 łyżki mąki ziemniaczanej

OliveandThyme
Szpinakowe ciasto z masą jogurtowo-brzoskwiniową i galaretką 172

przygotować go możecie z dostępnego na rynku jogurtu naturalnego bez laktozy marki Mlekovita. Ciasto: 250 g świeżego szpinaku 4 jajka 80 ml oleju 40 ml wody gazowanej 3/4 szkl. cukru trzcinowego 1 i 1/2 szkl. mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa: 1 puszka brzoskwiń 350 g jogurtu naturalnego bez laktozy Mlekovita 5 łyżek cukru(...)durszlak. Jajka miksujemy wraz z cukrem na jasną i puszystą masę (przez około 10 minut). Następnie obroty miksera zmniejszamy i naprzemiennie dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz zmiksowany szpinak. Ciasto przelewamy do tortownicy (24 cm) wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 50-55 minut (do tzw suchego

Smaki Na Talerzu
Mazurek bakaliowy babci Basi 131

miło, jeśli zostawisz komentarz. Podaję prosty przepis na mazurek !, który piekę od lat. Ciasto na mazurek upiekłam na blaszce o wymiarach 36 cm x 20 cm. Nie mam zdolności dekoracyjnych , więc posypałam całe ciasto bakaliami i polałam polewą czekoladową (z żelatyną ), możemy użyć wszystkich innych!!! Składniki na kruche ciasto : 35 dkg margaryny lub masła, 15 dkg cukru pudru(...)żółtek gotowanych, 45 dkg mąki pszennej ( tortowa, krupczatka ), pół płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia , Sposób przygotowania : Na stół ( stolnicę ) wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia, robimy zagłębienie. Ugotowane żółtka przecieramy przez sito, dodajemy cukier puder i margarynę . Wszystko razem siekamy.Zagniatamy szybko ciasto i wstawiamy do lodówki na godzinę.. Rozwałkować ciasto na grubość 1/2 – 3/4 cm. Trochę

Pysznosci Babci Basi
ciasto z czerwoną porzeczką i bezą 127

nawet przekonałam się do czerwonych porzeczek:) *foremka 23*28 cm Składniki: na ciasto: 3 szklanki mąki 1,5 szklanki cukru 5 jajek szklanka wody gazowanej Piwniczanka 1/2 szklanki oleju 2 łyżeczki naturalnego ekstraktu z pomarańczy 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 szklanki czerwonej porzeczki na bezę: 4 białka szklanka cukru Jajka rozbić osobno białka i żółtka. Białka wbić

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Paradoks czyli odchudzona oponka. 194

kolor utrwalił. Jest powód do ponownego pieczenia Część IV – oponki z matcha i cytryną. Łyżeczkę matchy zalałam 2 łyżkami wody. Do ciasta dodałam napar i skórkę z cytryny. Ciasto jest fajnie zielone i ono nie traci koloru tak jak to z burakiem. Przy okazji odkryłam, że jak się zostawi wycięte krążki, bez dziurek w środku na jakieś(...)wsadzi się je potem takie całe do pieca, to wychodzą cudownie lekkie bułeczki deserowe. Może to wszystko brzmi dziwnie, ale jest fajne i inne. I warto czasem spróbować. Jeśli komuś wersja pieczona nie odpowiada, to zawsze może je usmażyć : ) to jest takie ciasto jak na tradycyjne oponki. Tylko inne. Już kiedyś napisałam, że brzydkie dzieci też należy kochać : ) Smacznego Post

ladykitchen
Fale Dunaju z malinami 310

mleka 4 łyżki cukru 1 budyń śmietankowy bez cukru (40 g) 250 g miękkiego masła Polewa: 100 g mlecznej czekolady 100 g gorzkiej czekolady 50 g miękkiego masła 1 łyżka mleka   Przygotowanie:   Ciasto: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną, lśniącą

Nastoletnie Wypiekanie
Ciasto z budyniem, malinami i borówkami 620

ziemniaczanej 2 czubate łyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 mały cukier waniliowy 1/2 szklanki cukru 1 łyżka oleju Masa budyniowa 1 litr mleka 4 budynie śmietankowe bez cukru (cukru dałam mniej niż podana ilość na opakowaniu) Dodatkowo 2 galaretki pomarańczowe pojemnik malin pojemnik borówek amerykańskich Przygotowanie Ciasto. Białka oddzielić od żółtek,ubić na sztywno z odrobiną

coolinarnastrefa.blogspot.com
Chleb wieloziarnisty (bezglutenowy i wegański) 218

upływie wyznaczonego czasu ciasto powinno wyraźnie zwiększyć swoją objętość. 5. Teraz ciasto przekładamy do wysmarowanej masłem keksówki. Ważne aby posmarować masłem*, wtedy chleb będzie można łatwo wydobyć z formy. Posmarowanie oliwą lub olejem powoduje, że ciasto przywiera. Smarowanie margaryną niweczy plan zdrowego żywienia, margaryna nie nadaje się do jedzenia dla ludzi.  Ciasto w foremce przykrywamy na czas nagrzewania piekarnika(...)Piekarnik z termoobiegiem nagrzewamy do 180 stopni, bez termoobiegu do 200 stopni. * teraz. gdy jestem weganką, nie ma miejsca na masło w mojej kuchni - blachę wykładam papierem do pieczenia lub smaruję olejem kokosowym. 6. Wkładamy ciasto do piekarnika na najniższy poziom i ustawiamy czas pieczenia na półtorej godziny. 7. Po upływie około 30 minut, gdy ciasto zaczyna

Kawa z mlekiem
Chrupiące gofry z bitą śmietaną i owocami! 125

żółtka oddzielone od białek) Przygotowanie: Zaczynamy od rozgrzania gofrownicy. Wszystkie składniki (najpierw suche, potem mokre, ale bez białek) miksujemy na gładką masę. Białka ubijamy oddzielnie z odrobiną soli na sztywną pianę. Następnie ubite białka przekładamy do ciasta i delikatnie mieszamy szpatułką. Pieczemy w nagrzanej gofrownicy przez ok. 2-3 minuty. Najlepiej studzić na kratce (zachowają chrupkość). Podajemy z ubitą

Gotuj z Mąką
.1235. ciastka jak Nutella 121

gładką masę. Następnie dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, który natłuszczamy delikatnie olejem (nie pomijajcie tego punktu, ciastka bez oleju strasznie się przyklejają!) i z zachowaniem odstępów wykładamy ciastka (ok. 1 - 1 1/2 łyżki na 1 ciasto, wychodzi ok. 6 ciastek). Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180*C i pieczemy

breakfast of dreams
Sernik z bezą orzechową 627

regularne przedstawianie Wam moich tegorocznych wypieków świątecznych :) Dzisiaj sernik z bezą orzechową, który zobaczyłam w programie Pani Ewy Wachowicz i wyglądał tak apetycznie, że postanowiłyśmy go wypróbować i faktycznie warto było :)Składniki:Ciasto:- 30 dag mąki- 10 dag cukru pudru- 2 łyżeczki proszku do pieczenia- 10 dag masła- 1 łyżka smalcu- 2 żółtka- 1 jajkoMasa serowa

Zainspirowana w kuchni
Pleśniak i moja pierwsza idealna beza 149

posypałam kruchym ciastem dzięki czemu piana z białek nie opadła, a powstała piękna bezowa skorupka.  Pierwszy raz wyszła mi taka idealna beza. Moje dwa wcześniejsze podejścia do bezy , (miała być Pavlova) były totalną klapą, więc dałam sobie spokój.  Okazuje się, że do bezy trzeba mieć cierpliwość. Bezy trzeba się nauczyć. W końcu wyszła mi beza idealna - chrupiąca(...)pieczenia. Na cieście rozprowadzamy dżemy porzeczkowy.  Warstwę dżemu przykrywamy startym na tarce ciastem ciemnym, które następnie posypujemy żurawiną i rodzynkami.  Na koniec układamy startą 2 część jasnego ciasta.   Wkładamy formę z ciastem do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 45-50 minut.  Po tym czasie zmniejszamy temperaturę piekarnika do 150 stopni.  Ciasto wyjmujemy

Bon appetit mon amie
Tort różowy 167

barwnika, delikatnie wymieszać, 1/2 ciasta przelać do drugiej formy, wyrównać. Dodać 3 porcję barwnika, delikatnie wymieszać, pozostałe ciasto przelać do trzeciej formy, wyrównać. Piec 3 blachy jednocześnie około 20 min, do suchego patyczka, w 160 st z termoobiegiem lub 170 st. bez termoobiegu. Upieczone biszkopty w formie zrzucić na podłogę z 60 cm. Pozostawić w formie, na kratce(...)zmiksować. Cały tort wysmarować cienką warstwą bezy, wyrównać. Bezę przełożyć do rękawa cukierniczego zakończonego ozdobną tylką. Wyciskać gwiazdki czy róże, wedle uznania. Ja wycisnęłam różyczki różowym kremem za pomocą tylko 1 M Wiltona, później na nich wyciskałam kolejne różyczki. Tort przechowywać w lodówce. *Uwaga, biszkopt nie lubi czekać na pieczenie, przygotowane ciasto należy niezwłocznie umieścić w piekarniku i piec

moj przepis na

Proponowane wyszukiwania