bez pieczenia ciasta - 22613 przepisów (strona:325/1508)

Ciasto czekoladowo dyniowe 124

zapasy zamrożonego puree z dyni postanowiłam wypróbować przepis. Jestem zadowolona z ciasta, polecam. Składniki: (forma 21x21) 200 g puree z dyni 3/4 szklanki cukru skórka z 1 pomarańczy 1 cukier waniliowy 3 jajka 180 g masła 1 1/3 szklanki mąki tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki ciemnego kakao szczypta soli 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki kardamonu Roztapiamy(...)szczyptą soli na sztywno. pod koniec dodaj emy pozostawione 4 łyżki cukru i ubijamy, aż powstanie lekka beza. Ubite białka dodajemy po łyżce do masy kakaowej i lekko mieszamy. Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej formy lub wyłożonej pergaminem. Piec 30-40 min w temp. 180 stopni. Ostudzone można polać polewą czekoladową. Smacznego

talerz przyjemności
Sernik jogurtowy z owocami 217

wypiekami: Sernik nowojorski Ciasto kokosowo-truskawkowe z jogurtową pianką Jak przygotować ciasto jogurtowe a’la sernik, czyli sernik jogurtowy z owocami. Składniki na ciasto: 1 1/2 szklanki mąki pszennej 2-3 łyżki kakao 1/3 szklanki cukru 3 żółtka 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 100 g masła lub margaryny 2-3 łyżki wody Jak przygotować ciasto kakaowe na spód(...)kostkę masło lub margarynę. Z podanych składników wyrabiamy ciasto hakiem robota, można to zrobić ręcznie. Ciastem kakaowym wykładamy spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, blaszka o o wymiarach 25 x 30 cm. Składniki na masę jogurtową: 1 kg jogurtu greckiego 3 białka 3/4 szklanki cukru 1 budyń śmietankowy (37 g bez cukru) 1 łyżka oleju rzepakowego lub rozpuszczonego

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Wianek drożdżowy z masą orzechową 132

pieczenia obsypany lekko mąką. Uformować ciasto na kształt prostokąta. Można rozwałkować, ale u mnie ciasto było tak elastyczne, że rękoma uformowałam bez problemu. Pociąć ciasto na trzy równej szerokości kawałki. Na środku każdego kawałka położyć farsz orzechowy. Wszystkie trzy kawałki zawinąć formując ruloniki. Delikatnie podsypywać mąką. Zapleść ruloniki ciasta jak warkocz. Zawinąć warkocz tworząc koło, zlepić końcówki(...)sobą. Posmarować u góry roztrzepanym jajkiem i obsypać kruszonką. Pieczenie – nagrzać piekarnik do 190 C i piec 30 minut. Ciasto lekko musi nabrać rumieńca i urosnąć. Polecam, pyszne

Kuchnia Pokoleń
Tarta z czarną porzeczką, jagodami, czereśniami i bezą! Obłędnie dobra!!! 123

Przepyszna, obłędna, krucha i w dodatku z bezą tarta z ciemnymi owocami takimi jak: jagody, czarna porzeczka i bardzo, bardzo ciemne czereśnie. Powiem Wam Kochani, że to ciasto rozeszło się błyskawicznie podczas spotkania z przyjaciółmi. Każdy się nim zachwycał. W smaku takie jak lubię najbardziej słodko- kwaśne. Zresztą nie będę Was długo przekonywać, po prostu spójrzcie na zdjęcia ;-))) Zerknij(...)łyżeczka proszku do pieczenia Z w/w składników bardzo szybko zagnieć ciasto, owiń je folią i wstaw do lodówki na 20 minut. Po tym czasie wylep ciastem formę do tarty. nadzienie: - 1 filiżanka jagód leśnych - 1 szklanka czarnej porzeczki - 1/2 szklanki czereśni  - 3 łyżki cukru pudru Owoce wymieszaj z cukrem pudrem i wyłóż na ciasto beza: - 3 białka

SMYKWKUCHNI
Jabłecznik z budyniem i nutką cynamonu. 108

bez cukru, 2 czubate łyżki cukru, 0,5l mleka, 710g obranych i oczyszczonych jabłek, łyżka soku z cytryny, płaska łyżka cynamonu, cukier puder, masło lub margaryna do wysmarowania blachy. Przygotowanie: Ciasto: Margarynę pokroić w kostkę i dodać do reszty składników. Zagnieść ciasto i podzielić na pół. Blachę (rozm.22,5X28cm) wysmarować masłem lub margaryną i wyłożyć papierem do pieczenia

W kuchni u Moniki
Chlebek bananowy z kiwi i masłem orzechowym 143

żytniej razowej - dla zdro wotności ; ) Zmieniła ona lekko fakturę ciasta, które stało się bardziej podatne na kruszenie po upieczeniu . Wykorzystałam tu mas ł o orzechowe BIO 100% orzechów od PRIMAVIKA - bez soli , bez cukru , produkowane z surowca ekologicznego . J est to istna skarbnica sk ł adników odżywczych, bez zbędnych "ulepszaczy" i "wspomagaczy" smaku! Składniki na 1 keksówkę(...)wysmarować masłem i obsypać mąką żytnią razową. Prze ł ożyć do niej ciasto. Wie rz ch wyrównać łyżką. Formę z ciastem wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec ok 50 -55 minut w 170C - środkowy poziom, grzałka góra-dół, bez termoobiegu - do suchego patyczka - użycie mąki żytniej powoduje iż czas wypiekania lekko się wydłuża . Odstawi ć do ostudzenia w blaszce

Grunt to przepis!
Ciasto fasolowe z czekoladą i gruszkami 613

mąkę kokosową, wanilię,  prosze k  do pieczenia, sodę i sól, dokładnie wymieszaj.   Formę do pieczenia wy łó ż  papierem, przelej masę, każdą gruszkę napełnij łyżeczką masy, wstaw do ciast,  dociśnij do dna.   Piecz 40 minut w 175'C .  Wystudź, polej polewą.     Polewa   W rondlu podgrzej masło, mleko(...)cienko obierz (bez albedo).  W rondlu zagotuj  wodę  z  cukrem,  do daj  przyprawy, skórki cytrusów i sok wyciśnięty z cytryny.    Do syropu włóż gruszki, gotuj do miękkości 10-20 minut (w zależności od twardości gruszek, sprawdź patyczkiem). Odsącz na sitku.   Ciasto   Formę do pieczenia wyłóż papierem

SzczyptaSmaQ
Dutch baby – grzeszne śniadanie 116

grzeszny… Takie śniadanie może i ma więcej kalorii niż owsianka. Ale co z tego! Poznajcie dutch baby. Dutch baby imponuje wyglądem – zaraz po wyjęciu z pieca przypomina stadion olimpijski z piętrzącymi się wysoko trybunami. Potem korona opada jak emocje po meczu, ale smak zostaje na długo – jak pamiętne piłkarskie zwycięstwo (coś jak cud na Wembley(...)świetny patent na niedzielne śniadanie, zwłaszcza w te dni, gdy chcecie podarować sobie słodką chwilę zapomnienia. Może też bez problemu robić za deser – zwłaszcza jeśli chcecie zrobić coś samodzielnie, a macie mało czasu lub nie umiecie/nie chcecie piec ciasta. Satysfakcja gości gwarantowana! My moglibyśmy jeść dutch baby na okrągło! Jeśli skusił Was ten pomysł na śniadanie – jeszcze

Niedzielny kucharz
ZIMOWE CIASTECZKA 154

łyżki cukru pudru ***************************************************  Przygotowanie Ciasta : Z mąki , migdałów , orzechów laskowych , cukru ,cukru waniliowe , żółtek i podziemnego masła zanieść gładkie ciasto i podzielić na 3 części ( każde po ok.425 g.).Do jednej części dodać rozpuszczonej kawy w 1/3 szkl.wrzątku.Każdą kulę zawinąć w folię i na godzinę włożyć do lodówki. ORZECHOWE GWIAZDKI : ******************************** Ciasto bez mokki rozwałkować na oprószonej(...)OCZY : ******************************** Druga kulę bez dodatku mokki zanieść i uformować z niej ok 40 małych kuleczek.Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia .W każdej kulce zrobić palcem wgłębienie.Ciastka piec przez 10-15 minut w tej samej temperaturze ,co Gwiazdki , następnie wystudzić.Dżem gęsty nakładać do wgłębień w ciastkach. ROŻKI KAWOWE :  ******************************* Kulę ciasta o smaku mokka

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Ciasto śliwkowe paleo z kruszonką 163

goździki, które kojarzą mi się z jesienią. Składniki na nadzienie: (owalna forma do pieczenia 29cm na 20cm) 1 kg śliwek (bez pestek przekrojone na pół) 3 łyżki mąki z tapioki ⅓ szklanki miodu 1 łyżka cynamonu 1 łyżeczka goździków mielonych Składniki na ciasto: ½ szklanki mąki kokosowej ½ szklanki mąki migdałowej ¼ szklanki płatków migdałowych ¼ szklanki mielonych orzeszków pini (albo innych orzechów(...)stopni. W misce mieszamy wszystkie składniki na ciasto prócz mleka i oleju koksowego. Potem wlewamy mleko i olej i mieszamy, aż wszystko się połączy. Wylewamy ciasto na wcześniej ułożonych na dnie naczynia śliwkach – nie przejmując się zbytnio, aby było równo, staramy się tylko przykryć wszystkie owoce. Pieczemy w piekarniku około 50 minut, aż ciasto z wierzchu zrobi się złociste

PaleoLife
Szarlotka z pianką 221

posypania bułka tarta do posypania pod jabłka Przygotowanie: Do przesianej mąki z proszkiem do pieczenia dodać cukier i masło, posiekać nożem na drobne kawałki. Dodać żółtka, śmietanę, zagnieść gładkie ciasto. Podzielić na dwa kawałki, jeden z 1/3 ciasta, a drugi 2/3 ciasta, owinąć folią i mniejszy kawałek włożyć na godzinę do zamrażarki, a większy do lodówki. Jabłka umyć, wyciąć(...)Większą część ciasta rozwałkować na spód foremki, podpiec z 8 minut w 180 stopniach C. Podpieczone ciasto posypać bułką tartą, wyłożyć jabłka, następnie piankę i na wierzch delikatnie zetrzeć na tarce o dużych oczkach mniejszy kawałek ciasta. Piec w 170 stopniach C około 60 minut. Jeśli ciasto będzie zbyt mocno się przypiekać, przykryć je papierem do pieczenia. Po wystudzeniu

Kuchcik gotuje
Budyniowiec śmietanowy z figami 150

innych owoców. Ciasto jest dosyć pracochłonne, dlatego najlepiej przygotowanie rozłożyć na dwa dni. Dzień wcześniej gotujemy budyń, szykujemy galaretki do masy i pieczemy biszkopt.  Składniki na biszkopt : -  8 jaj-  2 szklanki mąki tortowej-  1 ¼  szklanki drobnego cukru-  4 łyżeczki proszku do pieczenia-  2 łyżeczki octu-  4 łyżki olejuSkładniki na masę budyniową:- 3 opakowania budyniu waniliowego bez cukru(...)albo inne owoce)- 2 galaretki na wierzch ciasta Białka ubijamy z cukrem. Żółtka mieszamy z proszkiem do pieczenia i octem (uwaga – masa zwiększy swoją objętość). Do ubitych białek stopniowo dokładamy masę żółtkową. Kolejno – dodajemy przesianą mąkę i olej – delikatnie mieszamy. Pieczemy w dużej prostokątnej blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia, ok. 40 minut

mojewypiekiinietylko
Zielona tarta na Irlandzki Dzień Św. Patryka 176

manną - zapobiega przypalaniu się. Po wstępnym podpieczeniu Ciasto kroić nożem na plastry i wylepić nimi formę. Ponakłuwać widelcem - zapobiega wybrzuszaniu się ciasta podczas pieczenia . Podpiec 15 minut w 200C w nagrzanym wcześniej piekarniku - opcja góra-dół, bez termoobiegu . Koniecznie potem wystudzić - w ten sposób spód nie namoknie od nałożonej masy. W międzyczasie przygotować pozostałe składniki.     Cebulę(...)zawartości patelni i wymieszać. Następnie wyłożyć na podpieczony i wystudzony spód tarty. Na wierzch tarty rozłożyć przekrojone na połówki pomidorki koktajlowe. Tak przygotowaną tartę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 180C ok. 25 min. do całkowitego ścięcia się masy. Wyszła pyszna potrawa w optymistycznym, wiosennym kolorze. Cytując za akcją, w której przepis ten bierze udział: Niech nasze talerze

Grunt to przepis!
Ciasto z borówkami i orzechami włoskimi w karmelu (bez miksera) 197

pomysłów na ich wykorzystanie. Zapraszam Was do spróbowania mojego ciasto z borówkami i orzechami włoskimi w karmelu (bez miksera) i… do chrupania orzechów włoskich w karmelu Składniki: (na keksówkę) 1 szklanka mąki pszennej (u mnie tortowa) 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g margaryny 1 czubata łyżeczka budyniu (proszek) waniliowego(...)śmietankowego 3 jajka niespełna (około 4/5) szklanki cukru garść borówek lub jagód* około 6-7 orzechów włoskich w karmelu DeliDeli * cukier puder do oprószenia ciasta *+do dekoracji – jak na zdjęciach. Ciasto można również polać lukrem i obsypać rozdrobnionymi orzechami włoskimi w karmelu. Przygotowanie: Margarynę topimy w rondelku na małym ogniu. Odstawiamy do przestudzenia. Do miski wsypujemy obie mąki, budyń

Słodkie okruszki
Jabłka pieczone z bezą 141

Jabłka pieczone z bezą Jabłka pieczone z bezą, prosty przepis = pyszny efekt.     Jabłka pieczone uwielbiam wręcz z każdym nadzieniem w środku i bez

Kuchnia na wzgórzu