Zebra budyniowo - krówkowa Składniki : Ciasto jajka - 5 szt olej - 1 szkl woda gazowana - 1 szkl kakao - 2 łyżki mąka 2,5 szkl proszek do pieczenia - 1,5 łyżeczki Masa budyniowa : 4- szkl mleka 1 budyń waniliowy bez cukru 1 jajko całe 1/2 szklanki cukru 1 cukier wanilinowy 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej(...)masła Dodatkowo : masa krówkowa - 1 puszka polewa czekoladowa Przygotowanie : Ciasto : Wybić jajka do miski, dodać cukier, utrzeć do białości. Następnie dodawać stopniowo mąkie, olej i wodę, wymieszać łyżką. Na samym końcu dodać proszek do pieczenia, dokładnie wymieszać. Podzielić ciasto na połowę, do jednej części dodać kakao, ostrożnie wymieszać łyżką. Formę o boku 23 cm, wysmarować tłuszczem, wysypać bułką tartą
Kuchnia Danusiciasta wyjąć z zamrażalnika. Drugi kawałek ciasta pozostawić dalej w zamrażalniku. Blachę posmarować delikatnie olejem i wyłożyć papierem do pieczenia. Tak przygotowaną blachę wylepić wyjętą z zamrażalnika większą częścią ciasta. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) i piec przez około 20 minut, aż ciasto stanie się złociste. Upieczone ciasto wystudzić(...)wystudzone ciasto. Pokrojony rabarbar odsączyć z nadmiaru soku. Wyłożyć na piankę. Pozostałą część ciasta wyjąć z zamrażalnika. Zetrzeć na tarce o dużych oczkach (twz. grube wiórki). Wiórkami ciasta posypać rabarbar. Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez 45 minut. Ciasto kroić po całkowitym wystudzeniu. Upieczone, wystudzone ciasto można oprószyć
Gospodyni Miejskaorzechowe w jednym. Mama zawsze piekła je na każde święta czy imprezy rodzinne. Ciasto trzy w jednym, które długo nie miało nazwy, więc nazywaliśmy je trójkolorowym mazurkiem, chociaż z klasycznym mazurkiem nie miało nic współnego. Odgrzebałam stary przepis i upiekłam ciasto, które jest bezglutenowe, bez dodatku mąki pszennej. Zmniejszyłam też ilość cukru, chociaż(...)wyszło słodkie. Jest trochę pracochłonne, bo to trzy różne ciasta, ale efekt smakowy wynagradza poniesiony trud. Składniki: Ciasto makowe • 1/2 puszki masy makowej – 450 g • 5 jajek • 1/2 szklanki cukru pudru • 2 łyżki mąki ziemniaczanej • 1 łyżeczka proszku do pieczenia • 1 łyżka kakao Ciasto serowe • 500 g białego sera mielonego • 5 jajek • 125 g masła
To co kochamMąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia, .Do przestudzonej polewy dodawać żółtka i przesiana mąkę wraz z proszkiem .Wszystko dokładnie połączyć -wymieszać łyżką.ja to robię na wolnych obrotach mikserem. Ciasto przelewamy do formy wysmarowanej masłem i pieczemy około 45-50 minut w temp. 170-180 C . Ciasto makowe(...)kokosowe.Wszystko delikatnie mieszamy ł y ż k ą . Blach ę z piekarnika wy ś cielamy papierem do pieczenia i wylewamy na nią powsta łą masę na ciasto. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temp. 170 C oko ł o 16-20 minut - do suchego patyczka. Upieczone ciasto studzimy
w mojej kuchnijajek i miksuję. Następnie wlewam mleko, miksuję, sok z cytryny - miksuję, a na końcu olej cienkim strumieniem, miksując bez przerwy na małych obrotach. Rozgrzewam piekarnik do 180 stopni. Wypełniam ciastem do 2/3 papilotki do muffinek, wstawiam do pieca i piekę przez jakieś 20 - 25 minut, aż pięknie zbrązowieją na wierzchu. Czekam, aż wystygną. Posypuję cukrem pudrem. SMACZNEGO! Pozdrawiam
W kuchni Karmel-itkidrugi biorę we wspólnym pieczeniu chleba organizowanym przez Amber..Przepis na chleb wybrał Gucio...Ja już dawno przymierzałam się do upieczenia tego chleba, ale jakoś obawiałam się metody trójfazowej zakwaszania ciasta ..a to tylko z pozoru wydaje się takie "straszne"..wszystko odbywało się bez problemów..ja co prawda jak to u mnie czasem bywa musiałam coś pomylić...zakwas(...)Pieczemy 10-15 min w 260*C a następnie dopiekamy 40 – 45 min. W 200*C.Natychmiast po wyjęciu z pieca posmarować/spryskać wodą. Jak każdy chleb żytni wymaga cierpliwości – można próbować następnego dnia (najlepiej piec ok. północy bo wtedy bardziej chce się spać niż jeść). **Metodę trójfazową zakwaszania ciasta podaję za M.Zielińską: Zakwaszanie ciasta metodą
Moje domowe kucharzeniesztywno, dodać cukier dalej ubijając, dodać kokos, lekko wymieszać. Pianę wyłożyć na podpieczony sernik ( 10 – 15 minut przed końcem pieczenia). Piec dalej do uzyskania złotego koloru bezy. Zapraszam do konkursu ma mężowym blogu: http://zegarkiipiora.com/2015/04/17/zegarki-i-piora-1-urodziny-bloga-konkurs/ Kategoria: Ciasta
kuchcikowniadałam 3/4) 2 opakowania budyniu śmietankowego/waniliowego bez cukru szczypta soli 400 gr owoców'; document.write(" "); Składniki na tortownicę 28 cm: Ciasto kruche: 2 szklanki mąki pszennej tortowej 1 szklanka mąki pszennej razowej (typ 2000) 3 łyżki cukru waniliowego 220 gr masła 5 żółtek Wszystkie składniki wrzucić do malaksera, wyrobić ciasto kruche, tak żeby utworzyło kulkę, a wszystkie składniki się(...)posiekać. Dodać żółtka, szybko zagnieść. Ciasto podzielić na dwie części, szczelnie zawinąć w folię spożywczą. Włożyć do zamrażarki na 3 godziny (u mnie ciasto poszło na całą noc, następnego dnia ciasto starłam w malakserze tarczą do warzyw). Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Pierwszą część zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Ciasto przesypać do tortownicy, wyrównać. Masa serowa
moj przepis najajka 3-4 łyżki cukru 1 op. dużego budyniu czekoladowego bez cukru szczypta soli Polewa: 100 g gorzkiej czekolady 1 łyżka masła garść orzechów włoskich Wykonanie: Ciasto: Przesianą przez sito mąkę mieszamy w misce z cukrem pudrem, kakao i proszkiem do pieczenia. Dodajemy żółtka i pokrojone w kostkę, zimne masło. Zagniatamy ciasto, owijamy w folię spożywczą
Kuchnia MagdaLenyIlość porcji: 12 kawałków (forma o średnicy 27 cm) Składniki: Ciasto: 300 g mąki pszennej 125 g masła 1 jajko 30 g cukru pudru (2 łyżki) 40 ml mleka (3 łyżki) ½ łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Masa budyniowa: 1 budyń waniliowy bez cukru 300 ml mleka 25 g cukru (2 łyżki) Dodatkowo: 250 g rabarbaru(...)posypania) folia aluminiowa Przygotowanie: Rabarbar dokładnie umyć i odciąć końcówki. Pokroić łodygi na małe kawałki (5 cm). Ciasto: Mąkę przesiać na stolnicę, dodać do niej cukier puder, proszek do pieczenia i szczyptę soli oraz zimne masło i wszystko posiekać. Wbić jajko, wlać 3 łyżki mleka i zagnieść na gładkie
KuchniaWeDwoje.pljako zwykły kruchy placek. Świetne ciacho na spotkanie z psiapsiółkami przy kawie czy rodzinny obiadek. Bez jakiego ciasta nie moglibyście sobie wyobrazić jesieni? Ja zdecydowanie bez szarlotki, dlatego w naszym domu szarlotka vel jabłecznik jak mówi mój mąż, pieczona jest dość często. Dzisiaj, aby urozmaicić smak, do jabłek dodałam gruszki a całą masę wymieszałam z kisielem cytrynowym, który
Mieszam w Garnkumąki, bez tłuszczu, bez cukru, bez pieczenia, gotowania czy większego użycia energii. Wegański jednoporcjowy marchewkowiec zawitał dzisiaj na moim talerzu. Jest to chyba jedno ze zdrowszych ciast marchewkowych, jakie możecie sobie zaserwować. Naturalnie słodkie, dzięki banananowi i marchewce, pełne witamin i kwasów omega 3. Przez sprawdzian z biologii przebrnęłam bez większych problemów. Jestem z siebie
healthy dreamsSkładniki: ciasto 25 dag mąki 15 dag cukru 15 dag masła 2 żółtka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki amoniaku dodatkowo 16 jabłek 1 l mleka 4 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru 2-3 łyżki cukru 2 cukry waniliowe 1 słowik marmolady śmietana 1/2l(...)śmietany kremówki 3 łyżeczki żelatyny cukier puder do smaku Wykonanie: Z podanych składników na ciasto zagnieść kruche, wyłożyć na dno i spód blaszki. Obrane jabłka pokroić na połówki, wydrążyć nasiona i ułożyć na cieście puste luki uzupełniając marmoladą. Ugotować budyń i jeszcze ciepłym zalać jabłka. Piec ok 70 minut. Gdy ciasto będzie zimne ubić śmietanę z cukrem oraz żelatyną rozpuszczoną
Pychotkaaajogurt. Całość wlać do miski ze składnikami suchymi, wymieszać. 3. Dodać jabłka i czekoladę, wymieszać dokładnie. 4. Ciasto wyłożyć do silikonowych foremek, wstawić do piekarnika nagrzanego do 160*C z termoobiegiem (lub 190*C bez termoobiegu) i piec ok 25-30 min. Wystudzić. Nie mogłam się powstrzymać i jedną zjadłam na gorąco prosto z piekarnika:) 5. Posypać cukrem
Kto ugości moich gości?słoiczek dżemu z czarnej porzeczki 3/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich Blachę o wymiarach 23x38 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną część schłodzonego ciasta rozwałkować i wylepić dno blachy. Posmarować ciasto dżemem i wylać połowę ubitej piany. Posypać połową porcji orzechów. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C przez około 35 minut. Tak samo upiec drugi placek. Krem(...)palnika, nakryć folią spożywczą tak, aby przylegała do budyniu i odstawić do całkowitego wystudzenia. Masło utrzeć na pusztą masę i dodawać stopniowo wystudzony budyń stale miksując. Składanie ciasta kruche ciasto z bezą krem kruche ciasto z bezą Całość schłodzić w lodówce. Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień. Pychotka! Pani Walewska (Pychotka
O kuchni z uczuciempiana - 5 białek - 1 szklanka cukru kryształu - 1 łyżeczka cukru waniliowego - 1/2 szklanki oleju - 2 budynie waniliowe bez cukru oraz - 500 g malin Przygotowanie: Masło siekamy z mąką, proszkiem do pieczenia oraz cukrem, następnie dodajemy żółtka i całość zagniatamy. Ciasto wkładamy do lodówki na około 30 minut. Chłodnym ciastem wylepiamy dno formy o wymiarach
Zainspirowana w kuchni