moja jest z innym nadzieniem..masa jogurtowa z żelatyną i galaretką..Ciasto podobne jak na pieguska , ale to jest bez margaryny. 1 szkl. białek 1 szkl. maku 1 szkl.wiórek kokosowych 1 szkl. cukru pudru 1/2 szkl. mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli dodatkowo 1 duży jogurt owocowy(...)naturalny ] 1,5 łyżeczki żelatyny 1 galaretka Białka ze szczyptą soli ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukier puder.Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia , mak oraz wiórki.Ciasto przelać na wyłożoną papierem blachę i piec w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez ok 20-25 minut.Wyjąć z piekarnika, przykryć ściereczką[ posypałam ściereczkę cukrem pudrem
Moje domowe kucharzeniewyposażenia piekarnika olej do smarowania blachy arkusz papieru do pieczenia z narysowanym wzorem ( jeśli ktoś ma zmysł artystyczny to można też wzór wylać tak na oko bez rysowania ;)) Wykonanie:Przygotowujemy wzór, ja skorzystałam z grafiki z internetu, powiększyłam i odrysowałam na papierze do pieczenia.Przykładowa grafika :) Ciasto czekoladowe- etap 1. :Żółtka ubijamy z cukrem na puszysty krem. Dodajemy(...)odłożone dwie łyżki ciasta czekoladowego z etapu 1. i mąkę. Mieszamy. Jeżeli mamy rękaw cukierniczy, możemy go użyć do wyłożenia ciasta na wzór. Jeżeli nie, ciasto przekładamy do woreczka foliowego, ucinamy róg i wylewamy ciasto na wzór. Pieczemy około 2-3 minuty.Ciasto czekoladowe- etap 2.:Gdy wyjmiemy już upieczony wzór, zwiększamy temperaturę do 190 stopni. Do ciasta czekoladowego z etapu
Czerwona Porzeczkacukier puder do smaku Wykonanie: 1. Ciasto i pieczenie: Z podanych składników zagniatamy ciasto, formujemy kulę i wkładamy do lodówki na 30 minut do schłodzenia. Po tym czasie ciasto wałkujemy na lekko posypanej mąką stolnicy i wylepiamy nim foremki na tartaletki. Średnica foremek około 9 cm. Ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy około 15 minut do zrumienienia w temperaturze(...)tartaletki są gotowe do podania. Smacznego życzę. Rady: Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Z przepisu wychodzi 12 sztuk tartaletek. Budynie na pół litra mleka każdy i bez cukru. Średnica foremek około 9 cm. Zamiast śmietanki kremówki można ubić jedną śmietanę typu ,,Śnieżka'' w 150 ml zimnego mleka. Przepis bierze udział w akcji kulinarnej na Durszlaku : Kolorowy
IzabelawkuchniPieczmy same dzieciom takie oto bułeczki do szkoły!, stanowią zdrowy dodatek do śniadania, bez sztucznych składników, wiemy co w nich jest, smaczne, długo zachowują świeżość, o niebo lepsze od wszelkich kupowanych, skuście się mamy na pewno pozostaną na długo, długo w pamięci smaków Waszych pociech!..... Składniki: 1 kg mąki tortowej 1/2 litra mleka 1 kostka masła 3/4 szklanki cukru(...)sobą. Drożdże mieszamy z letnim mlekiem, żółtkami dodajemy do wymieszanej mąki z mlekiem. Wyrabiamy dokładnie ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia. Ser rozgniatamy widelcem razem z cukrem, cukrem wanilinowym, jajkiem łącząc ze sobą dokładnie. Z wyrośniętego ciasta formujemy bułeczki, układamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, robimy lekkie wgłębienie w bułce, nakładamy masę serową. Smarujemy po wierzchu roztrzepanym jajkiem zostawiamy
kgwjanczewoendorfin, ale tez to że robi się bardzo szybko (no z 10 minut) i pieczenie tez nie zajmuje dużo czasu (25 minut maksymalnie). Żeby jednak nie było zbyt ciężko, to nadałam mu lekkości dzięki dodaniu musu malinowego oraz użyłam mąki bez glutenu. Ciasto jest wytrawne, czyli nie za słodkie, wilgotne, ale nie za ciężkie- po prostu ideał(...)odłóż do dekoracji) 2 banany 80 g oleju roślinnego 100 g cukru (u mnie dark muscovado) 30 g kakao 100 g gorzkiej czekolady płaska łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Przygotowanie: 150 g malin i banany zblenduj na gładką masę. W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę, olej i cukier. Do masy owocowej dodaj czekoladową. Wymieszaj. Do powstałej masy dodaj mąkę
greenscarfzdążył zadomowić się na dwóch kontynentach. Proszek do pieczenia był nowym wynalazkiem z tego właśnie okresu. Zastąpienie nim drożdży ułatwiło wypieki, nie było już trzeba czekać, aż ciasto wyrośnie, ani go wyrabiać. Muffinki jogurtowo waniliowe z borówkami. Składniki na 12 muffinek: - 2 szklanki mąki tortowej - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia - 2/3 szklanki drobnego cukru do wypieków(...)przygotowaniu „małe umilacze” – do kawy herbaty… i nie tylko. Bez wyrabiania, bez długiego oczekiwania, wystarczy odrobina chęci. Przepis znalazłam W Mojej kuchni u Aleex, przygotowałam z niewielkimi zmianami. Gorąco polecam i życzę smacznego. Słodkości na jogurcie , w ramach Ciasto na niedzielę , piekły: GRUNT TO PRZEPIS! – Mało słodkie ciasto jogurtowe z kubeczka https://grunttoprzepis.blogspot.com/…/mao-sodkie-ciasto-jog… PRZEPISY MARGARETKI
mojewypiekiinietylkozdążył zadomowić się na dwóch kontynentach. Proszek do pieczenia był nowym wynalazkiem z tego właśnie okresu. Zastąpienie nim drożdży ułatwiło wypieki, nie było już trzeba czekać, aż ciasto wyrośnie, ani go wyrabiać. Muffinki jogurtowo waniliowe z borówkami. Składniki na 12 muffinek: - 2 szklanki mąki tortowej - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia - 2/3 szklanki drobnego cukru do wypieków(...)przygotowaniu „małe umilacze” – do kawy herbaty… i nie tylko. Bez wyrabiania, bez długiego oczekiwania, wystarczy odrobina chęci. Przepis znalazłam W Mojej kuchni u Aleex, przygotowałam z niewielkimi zmianami. Gorąco polecam i życzę smacznego. Słodkości na jogurcie , w ramach Ciasto na niedzielę , piekły: Wpis zostanie uzupełniony po zakończeniu wydarzenia. Wszystkim uczestniczkom dziękuję za wspólne wypiekanie. Wydrukuj przepis
mojewypiekiinietylkociasto znalazłam jakiś czas na jednym z blogów podczas poszukiwania inspiracji. Jednak po pierwszej próbie pieczenia okazało się, że wychodzi zbyt "chude" jak dla moich domowników, więc kolejnym razem przepis zmodyfikowałam po swojemu i na taką jego wersję Was dziś serdecznie zapraszam. Ciasto: 2 1/2 szklanki mąki 1 szklanka kwaśnej śmietany (u mnie 18) 1 szklanka cukru 4 jaja(...)białą masę, a następnie dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy. Wsypujemy mąkę, sodę i wlewamy ocet. Ciasto dzielimy na 3 równe części, jedną pozostawiamy bez dodatków, do drugiej dodajemy kakao, a do trzeciej bakalie. Pieczemy każdą część oddzielnie w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w 170 st. C przez ok 15-20 minut. Krem: 2 jajka 3/4 szklanki cukru
Cynamonowe szczęściewody, 1/3 szklanki cukru kokosowego (dla mnie ta ilość daje satysfakcjonującą słodycz, ale jak lubicie bardzo słodkie ciasta, to dodajcie więcej), 1/3 szklanki rozpuszczonego oleju kokosowego lub rzepakowego, 1,5 łyżki octu jabłkowego, 1 łyżeczka sody, 1 łyżeczka proszku do pieczenia bez glutaminianu. Dodatkowo: Garść owoców świeżych lub mrożonych (maliny, porzeczki, truskawki, kawałki jabłek lub ananasa). Wykonanie: Piekarnik(...)stopni. Mąkę mieszamy z cukrem, sodą i proszkiem do pieczenia. W osobnej misce mieszamy wodę z octem, a następnie powoli wlewamy do suchych składników cały czas mieszając. Po połączeniu, na koniec dolewamy olej i dokładnie mieszamy. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy ciasto nie przekraczając 3/4 wysokości tortownicy (bowiem ciasto mocno wyrasta). Wykładamy na wierzch owoce
Jeść, by żyć w zdrowiuNigdy nie mów nigdy... oj tak, potwierdzam. Jeszcze o godzinie 12 zarzekałam się, że pączków dzisiaj piec nie będę, co najwyżej zrobię pączusie serowe... Wystarczyło włączyć komputer... widok wyrastającego ciasta u Margarytki zmienił diametralnie dzisiejsze plany... :-) Już przed 13.00 ciasto było odstawione do wyrastania. Po godzinie z minutami gotowe pączki odstawione do napuszenia, a przed 16.00 pączki posmażone. Pozostało tylko(...)Chwilę wyrabiać. Ja osobiście nigdy nie wyrabiam długo ciasta drożdżowego (zaobserwowałam iż mąka orkiszowa długiego wyrabiania wręcz nie lubi, gluten orkiszowy jest bardzo specyficzny i przy długim wyrabianiu ciągnie się trochę jak guma). Wyrobione ciasto odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce na ok.60 minut, do czasu aż podwoi swoją objętość. Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat kuchenny (u mnie oklejony folią
Smaczne Zdrowetrochę większe od średnicy foremki. Ciasto przekładamy do wysmarowanych masłem foremek i wylepiamy je. Widelcem nakłuwamy ciasto, dno i boki do 1/2 wysokości foremki. Tartaletki pieczemy ok 15-18 minut w temperaturze 180ºC (bez termoobiegu). Wyciągamy i studzimy. Do każdej tartaletki nakładamy pół łyżeczki konfitury, a następnie krem Rocher(...)przesadzajmy z dodawaniem mąki do ciasta. Dodajemy tylko tyle, aby ciasto nie przyklejało się nam do palców. Jeśli nie lubimy słodkich kremów możemy dodać trochę gorzkiej czekolady, ok 15 g. Tartaletki Rocher przechowujemy w lodówce. Jeśli lubisz robić torty, piec ciasta, ciasteczka i inne słodkie wypieki. Jeśli lubisz chwalić się swoimi kulinarnymi
Słodki Pomysłwłaśnie przepisem na to przepyszne ciasto chciałabym si ę z Wami dziś podzielić . Sernik z jogurtu greckiego, ricotty i jogurtu greckiego, pieczony bez spodu i bez dodatku m ą ki. Niesamowicie delikatny w smaku, bardzo wilgotny, absolutnie smaczny, polecam Wam serdecznie ;):) **** Pasqua si avvicina a grandi passi, da qui diviene necessario incominciare(...)miksujemy z cukrem pudrem na puszystą masę. Nie przerywając miksowania stopniowo dodajemy po jednym jajku. Ciasto miksujemy do uzyskania jednolitej, kremowej masy. Ciasto przelewamy do okrągłej tortownicy (o średnicy 20 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównując wierzch łyżką. Formę przykrywamy folią aluminiową (stroną błyszczącą do środka
La grande e la piccola cuocastworzą doskonałą całość. składniki na formę 22 x 28 cm ciasto 5 białek 1/2 szklanki cukru pudru 1/2 szklanki mąki pszennej 2 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200 g suchego maku masa 500 ml mleka 3 żółtka 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru 4 łyżki cukru kryształu 150 g masła 20 okrągłych biszkoptów śliwki(...)szklanki mleka 100 g mlecznej czekolady 100 g gorzkiej czekolady 400 g śliwek kalifornijskich przepis ciasto Do miski przekładamy oddzielone od żółtek białka i ubijamy je na sztywną pianę, pod koniec miksowania wsypujemy cukier puder. Do sztywnej piany dodajemy 2 żółtka, proszek do pieczenia, przesianą mąkę oraz mak i wszystko delikatnie mieszamy łyżką a następnie ciasto przekładamy do wyłożonej
Smakowite Daniaprażonych jabłek 4 łyżki bułki tartej 4 białka 1/2 szklanki cukru kryształu 2 łyżki budyniu śmietankowego bez cukru przepis Do miski wsypujemy przesianą mąkę, cukier, proszek do pieczenia oraz mak, dodajemy pokrojone miękkie masło oraz żółtka. Dłonią wyrabiamy elastyczne ciasto (w razie potrzeby możemy dosypać odrobinę mąki). Wyrobione ciasto wstawiamy na pół godziny do lodówki. Na posypanej mąką
Smakowite DaniaRacuszki bez drożdży, sody i proszku do pieczenia. Składniki: szklanka mąki 4 jajka 3 łyżki cukru szczypta cynamonu szczypta soli 3 łyżki soku z cytryny lub łyżka spirytusu 1/4 szklanki wody banan Cukier ucieramy z żółtkami, dodajemy mąkę i cynamon. Następnie rozrzedzamy ciasto sokiem z cytryny i wodą. Można dodać spirytusu ażeby placki były mniej tłuste. Banany obieramy
prawdziwe jedzenie