bez pieczenia ciasta - 22613 przepisów (strona:337/1508)

Łatwe ciasto z agrestem 163

agrestem posypane cukrem pudrem – bez miksera, na już, szybkie, proste i bardzo smaczne ciasto dziś u mnie, zapraszam i życzę smacznego! U nas znika dość szybko jeszcze ciepłe, jest boskie, miękkie i lekkie, często też obdarowuję nim znajomych, doceniają każdy kęs Weź kubek ulubionego napoju, zrelaksuj się i zasmakuj aromatycznego waniliowego ciasta z agrestem. Jest pysznie!   Składniki(...)grudki nie przejmuję się. Formę, dokładnie tortownicę o średnicy 23 cm wykładam papierem do pieczenia, wlewam ciasto, na wierzch układam i lekko wtykam agrest. Ciasto piekę w temp. 180 C przez ok. 40-45 minut lub do suchego patyczka. Grzaniem góra plus dół bez termoobiegu. Smacznego

Zasmakuj Kuchni
Przekładaniec budyniowy z truskawkami 269

owocami takimi jak maliny, borówki cz banany :) Zapraszam  SKŁADNIKI *przepis na blaszkę 25x25cm Kakaowe ciasto:  -5 białek -1 żółtko (4 pozostałe odkłądamy do masy) -1,5  szkl mąki pszennej (szklanka 250ml) -3/4 szkl cukru -1,5  łyżeczki proszku do pieczenia -8 łyżek oleju -8 łyżek wody -1,5 łyżki kakao MASA BUDYNIOWA(...)masła lub margaryny -1 szkl cukru -3/4 szkl mąki pszennej -2 budynie śmietankowe po 40g bez cukru DODATKOWO -400g truskawek -2 galaretki truskawkowe -750ml wrzątku -herbatniki kakaowe Dno blaszki wykładamy papierem do pieczenia. CIASTO KAKAOWE Białka wraz z 1 żółtkiem ucieramy z cukrem  na pulchną masę.  Dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Serowe rogaliki z białym makiem i bakaliami 213

zagnieść ciasto ręcznie, ale wtedy wymaga chłodzenia w lodówce. Wiadomo, że ciasto kruche nie lubi podwyższonej temperatury.  Ciasto dzielimy na kilka 4 części , każdy kawałek rozwałkowujemy w kształcie koła, wykładamy farsz zostawiając wolne miejsce wokół rantu i na środku koła.  Radełkiem wycinamy z ciasta 8 trójkątów i nie mamy odpadów. Zwijamy rogaliki zaczynając od szerokiej krawędzi trójkąta, zwijamy ciasto(...)kształt rogalika. Układamy rogaliki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 20 minut w temp. 160 stopni z termoobiegiem lub 180 stopni bez termoobiegu. Rogaliki wyciągamy z piekarnika, studzimy na kratce i lukrujemy. Wierzch rogalików smarujemy lukrem przygotowanym z cukru pudru i  wody (całość dokładnie ucieramy trzepaczką, gdy zacznie gęstnieć smarujemy nim rogaliki  na powierzchni, możemy lukier posypać

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
CEBULOWY CHLEB Z GARNKA 147

się doskonalić. Przeczytałam, że najważniejszą rzeczą przy pieczeniu domowego chleba jest ... cierpliwość :) i chyba to jest prawda. Nie zawsze chciało mi się wyrabiać chleb 2 razy, bądź czekać długi czas na jego wyrastanie no i efekt był niezadowalający (żeby nie napisać opłakany!). Dziś dałam sobie czas, i ze spokojem, bez pośpiechu upiekłam korzystając z przepisu w "Przyjaciółce(...)230º C, wstawić pusty garnek( np garnek rzymski, naczynie żaroodporne lub inny garnek bez plastikowych elementów w którym będziemy piec chleb) w celu nagrzania się. Gdy temperatura osiągnie 230 C. wyjmujemy nasz garnek (ostrożnie przez ściereczkę bo jest bardzo gorący), przekładamy ciasto do gorącego naczynia i pieczemy przez około 30 minut. Garnek (lub naczynie) wstawiamy przykryte pokrywką lub zabezpieczone

Walijskie Pichcenie
Brzoskwiniowa chmurka 300

papierze do pieczenie odrysować formę o wymiarach 23x33cm, a w jej zakresie rozsmarować pianę z białek, wyrównać i posypać wierzch płatkami migdałów. Piec bezę w temperaturze 140 st.C przez około 60 minut aż beza będzie dobrze wypieczona. Pozostawić bezę w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami, najlepiej na całą noc, by odpowiednio się wysuszyła. Przygotować spód z kruchego ciasta (można dzień(...)minut. Blaszkę (o wymiarach 23x33cm) posmarować masłem (lub innym tłuszczem) wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć spód ciastem. Blaszkę wraz z ciastem ponownie schłodzić w lodówce przez ok. 30 minut. Nakłuć spód widelcem. Piekarnik rozgrzać do 200 st.C i piec spód ciasta przez ok. 15 minut (do lekkiego zarumienienia). Wyjąć, ostudzić. Przygotować warstwę galaretkową: Brzoskwinie odsączyć z syropu, pokroić

Kulinarne Przeboje
Ciasto cztery smaki z masą serową 330

części ciasta, ale po upieczeniu kolor pozostaje bez zmian, a nawet ciasto ma siny brzydki kolor, dlatego dodałam odrobinę barwnika spożywczego . Stąd taki czerwony kolor. Źródło Ciasta S. Anastazji Ciasto 350 g margaryny (dałam masło) 1,5 szklanki cukru 9 jajek 9 łyżek oliwy 3 szklanki mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka kakao 1 czerwony kisiel(...)pieczenia  i zmiksować. Białka ubić na sztywną pianę i wymieszać z ciastem. Podzielić ciasto na cztery równe części . Do pierwszej dodać kakao i wymieszać. Do drugiej wiórki kokosowe i wymieszać do trzeciej suchy mak i wymieszać. do czwartej mąkę ziemniaczaną z barwnikiem (lub czerwony kisiel). Blaszkę o wymiarach 23x38 cm wyłożyć papierem i wykładać ciasto naprzemiennie obok siebie

O kuchni z uczuciem
Najprostszy chleb z garnka na zakwasie i na drożdżach 184

dodajemy do ciasta zioła albo Np. zamiast wody maślankę czy serwatkę. Pamiętacie chleb toskański w Weekendowej piekarni w 2009r? To był chleb pieczony bez soli. Ja piekąc go posypałam wierzch bochenka solą gruboziarnistą dla smaku, bo bałam się że nikt nie będzie chciał jeść. Chleb został zjedzony a to doświadczenie pokazało mi jak ważna jest sól. Piekłam chleby(...)mnie ciasto spędziło w lodówce 11,5 godziny. Po tym czasie ciasto wyjęłam na blat posypany mąką i uformowałam bochenek. Włożyłam do koszyczka do ostatecznego wyrośnięcia. W oryginalnym przepisie jest mowa o 40 minutach. U mnie ciasto rosło o wiele dłużej, prawie 2 godziny zanim włożyłam je do piekarnika nagrzanego do 230st. Piekłam 45 minut obniżając temp. do 210st

Leśny Zakątek
Truskawkowa chmurka 4065

papierze do pieczenie odrysować formę o wymiarach 23x33cm, a w jej zakresie rozsmarować pianę z białek, wyrównać i posypać wierzch płatkami migdałów. Piec bezę w temperaturze 140 st.C przez około 60 minut aż beza będzie dobrze wypieczona. Pozostawić bezę w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami, najlepiej na całą noc, by odpowiednio się wysuszyła. Przygotować spód z kruchego ciasta (można dzień(...)wymiarach 23x33cm) posmarować masłem (lub innym tłuszczem) wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć spód ciastem. Blaszkę wraz z ciastem ponownie schłodzić w lodówce przez ok. 30 minut. Ponakłuwać ciasto widelcem. Piekarnik rozgrzać do 200 st.C i piec kruchy spód przez ok. 15 minut (do czasu zarumienienia ciasta). Wyjąć, ostudzić. Przygotować warstwę galaretkową: Jeśli używacie mrożonych truskawek, to trzeba je wcześniej

Kulinarne Przeboje
Cytrynowy sernik z bezową pianką 136

Ze swojego dzieciństwa pamiętam sernik, który bardzo często piekłyśmy z siostrami w sobotnie popołudnie. Jeden z takich serników stał się nawet tematem zabawnej w efekcie historyjki

Codzienna kuchnia niecodzienna
Proste ciasto jabłkowo-orzechowe 446

Kolejne z moich ulubionych ciast, czyli ciast mieszanych bez użycia miksera i ciast, które zawsze wychodzą. Na dodatek ciasto to jest wyjątkowo pyszne i nie zawiera tłuszczu w postaci masła, czy oleju. Mimo to, ciasto nie jest suche a swoją wilgotność zawdzięcza jabłkom, które posypane cukrem puszczają sok. Ciasto to często gości na moim stole, ze względu na składniki(...)wymieszać z sodą i proszkiem wsypać do miski z jabłkami. Dodać jaja. Wszystko dokładnie wymieszać łyżką. Masę przełożyć na blachę. Piec ok. 35 minut. Ostudzić na kratce. Posypać cukrem pudrem. Dla tych, którzy preferują ciasta proste, szybkie i bez użycia miksera polecam także Ciasto bananowe .     The post Proste ciasto jabłkowo-orzechowe appeared first on Moja Delicja - Przepisy

Moja Delicja
CIASTO KAKAOWE BEZ MLEKA I JAJEK 147

pierwsze jest szybkie,   po drugie proste, po trzecie wilgotne, po czwarte kakaowe, po piąte bez jajek i mleka , a po szóste za każdym razem może smakować   inaczej dzięki dodatkom, piekłam różne kombinacje i za każdym razem wychodzi pyszne. A na dodatek ciasto należy do tych zdrowszych. Więc polecam na święta i nie tylko :)   Składniki: 1 ½ szklanki

Słodkie zapomnienie
Ciasto na białkach z makiem i powidłami 356

odpowiednią ilość - piekę ciasta, które nie mają w składzie żółtek. Oto jedno z nich, pyszne, świąteczne ciasto na białkach z dodatkiem maku, przekładane powidłami. Samo w sobie nie jest słodkie, dlatego można nie szczędzić mu lukrowej polewy, choć ja wybrałam wersję bez niej. 6 białek szczypta soli  3/4 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki(...)Białka ubijamy na sztywną pianę, nadal ubijając dodajemy cukier puder.  3. Miksując na najwolniejszych obrotach miksera, do piany dodajemy kolejno: mąkę, mak, masło, sok z cytryny. 4. Ciasto przekładamy do formy keksowej, pieczemy przez 40 minut w temperaturze 180 stopni.  5. Po wystudzeniu ciasto kroimy na pół (wszerz), przekładamy powidłami. składamy. Cukier puder rozpuszczamy w odrobinie wody, gotowym

Szefowa kuchni
Sernik z nutą cytrynową 286

kakao masa - 1 kg sera (podwójnie zmielonego) - 1 kostka margaryny - 500 g cukru pudru - 10 jajek - 1 budyń śmietankowy (bez cukru) - 2 łyżeczki domowego ekstraktu cytrynowego lub olejku cytrynowego Przygotowanie: Składniki na ciasto łączymy i zagniatamy. 1/4 część ciasta wkładamy do zamrażarki a pozostałym wyklejamy blachę o wymiarach 25 cm x 35 cm. Margarynę ucieramy z cukrem pudrem(...)utartej masy dodajemy zmielony ser, budyń śmietankowy oraz ekstrakt cytrynowy. Białka ubijamy na sztywno i dodajemy do masy serowej, delikatnie mieszając. Masę wylewamy na ciasto a na wierzch ścieramy pozostałe ciastoPieczemy w 180 C przez około 1 godzinę

Zainspirowana w kuchni
Kruche z mango 157

mango jak i z truskawkami:) Składniki : 2 szklanki mąki pszennej 4 jajka 20 dag masła lub margaryny 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia mango, kilka truskawek Przygotowanie : Masło posiekać, dosypać mąkę, wbić żółtka, wszystko połączyć mokrymi palcami Ciasto podzielić na 2 części, jedną mniejszą włożyć do zamrażalnika na co najmniej godzinę, drugą większą wylepić foremką i włożyć do lodówki Mango(...)ubijać, wlać delikatnie olej i nadal ubijać Na ciasto w foremce wylać pianę, ułożyć mango, ewentualnie umyte pokrojone truskawki (lekko je wcisnąć), na wierzch zetrzeć zamrożone ciasto Pieczemy ok. 40 min. Składniki na pianę: białka z 4 jaj 3/4 szklanki cukru 1/4 szklanki oleju 2 budynie na 500 ml mleka bez cukru Kiedy tylko będą maliny i jagody

Proste Potrawy
Krucha szarlotka z budyniem 310

dobrze wystygnie i nie da się podjeść kawałka na ciepło bo budyń się rozpływa. składniki: kruche ciasto 500 g mąki pszennej 250 g zimnego masła 1 szklanka cukru 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli nadzienie 3 budynie waniliowe bez cukru ( budynie małe na 0,5 l mleka) 5 łyżek cukru ( jeśli wolimy bardziej słodkie można(...)dać więcej cukru) 1 l mleka 1 kg jabłek (6 średnich jabłek) Blaszkę 36x25 wyłożyć papierem do pieczenia i odstawić. Przygotować kruche ciasto. Na stolnicy wymieszać mąkę z cukrem, solą i proszkiem do pieczenia. Dodać zimne masło i posiekać nożem. Następnie dodać jajka i zagnieść ciasto. Gotowe ciasto podzielić na dwie części. Jedną część schować do zamrażarki

Monia miesza i gotuje