bez pieczenia ciasta - 22613 przepisów (strona:343/1508)

MINI SZARLOTKI Z MALINAMI 99

deser. A konkretnie na babeczki. Przepis ten znalazłam na jednym z popularnych blogów o pieczeniu i trochę go zmodyfikowałam. Powód był prosty – osobiście nie przepadam za bardzo słodkimi deserami a w tych babeczkach prócz słodkiej bezy, cukier był także w nadzieniu oraz cieście. Liczę na to, że wam zasmakują. Mnie kupiły w całości, zwłaszcza, że jest to ciekawa(...)bardzo kwaśne możemy je dosłodzić (jednak nie zbyt dużo ponieważ ciasto i beza są słodkie). Chwilę gotujemy, tak by jabłka lekko zmiękły. Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy stopniowo cukier (łyżka po łyżce – jest to bardzo ważne,aby nasza beza wyszła) nie przestając ubijać na najwyższych obrotach. Nasza beza będzie gotowa kiedy masa będzie sztywna i błyszcząca, wtedy dodajemy mąkę

PatiGotuje
Truskawkowy powiew lata 142

wałkować, do tego budyń śmietankowy, warstwa truskawkowa a całość zwieńczona delikatną bezą posypaną chrupiącymi ziarenkami i płatkami migdałowymi. Brzmi zachęcająco? Ja zapewniam, że jest pysznie :) SKŁADNIKI: (forma 24x34) Ciasto: 300 g mąki pszennej 125 g masła 100 g cukru 4 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Budyń: 2 budynie śmietankowe 1 l mleka 4 łyżki cukru Warstwa truskawkowa(...)łyżki) Beza: 4 białka 200 g cukru pudru 100 g płatków migdałowych lub mieszanki płatków i innych ziarenek - u mnie Migdałowy Przylądek od Ziarenkowa 1. Mąkę, masło, cukier, żółtka i proszek do pieczenia wymieszać ze sobą aż powstanie kruszonka (ja zrobiłam to w malakserze ale można ręcznie), wysypać wszystko na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i ugnieść palcami

Kto ugości moich gości?
Tarta na kalafiorowym cieście z groszkiem i szpinakiem 176

godz. 15 minut w tym godzina na pieczenie Poziom trudności: Łatwe Wierzcie, że zrobienie tej tarty to niesamowita frajda. Kupujesz kalafiora i zamiast ugotować z niego zupę, jak pan Bóg przykazał, zamieniasz go w coś zupełne niesamowitego. Magia i kuchnia molekularna, tyle że bez żadnych tricków. Musicie zrobić to ciasto dla gości – zobaczycie jakie będą mieli miny, kiedy(...)Masę kalafiorową przełóż do miski, dodaj jajko, parmezan, czosnek i gałkę muszkatołową. Dobrze wymieszaj. Przełóż na wsmarowaną olejem formę do tart i rozprowadź równomiernie, jak klasyczne ciasto. Wstaw do piekarnika i piecz 15-18 minut (czas zależy od grubości ciasta, czyli wielkości formy na tartę. My używaliśmy formy o średnicy 28 cm). Krok 3 Rozgrzej masło na patelni, dodaj umyty

Niedzielny kucharz
Szarlotka z bezą 188

dokładnie do powierzchni blachy, a następnie ponakłuwać widelcem.  Boki formy do pieczenia również wykleić ciastem i ponakłuwać. Tak przygotowany spód podpiec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 15 minut - ciasto powinno nabrać jasnozłotego koloru.  W międzyczasie przygotować nadzienie z jabłek i bezę. Uwaga - jeśli nie lubicie szarlotki z bezą możecie z ciasta  oddzielić(...)następnie warstwę bezy. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 35-45 minut. Jeśli po tym czasie beza nie będzie jeszcze dostatecznie upieczona wyłączyć dolną grzałkę,  zmniejszyć temperaturę do około 140 stopni i dopiekać do czasu aż beza będzie gotowa. Uwaga - osoby, które nie lubią bezy, mogą zamrożoną uprzednio 1/3 ciasta zetrzeć na tarce i posypać

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Ciastka „Amoniaczki” 174

oraz czerpanie ze starych przepisów inspiracji. Dla tych, którzy się jednak boją polecam wersję z proszkiem do pieczenia. Czym by były jednak „Amoniaczki” bez masy kajmakowej, która nadaje niezwykły smak i charakter tym małym ciasteczkom. Polecam! Składniki:(wersja z amoniakiem) ciasto 250 g mąki pszennej 70 g cukru białego 50 g masła 30 g cukru waniliowego(1 opakowanie(...)cukier waniliowym ucieram z miękkim masłem. Do utartego masła dodaję zaczyn, jajko. Mieszam. Dodaję mąkę. Krótko miksuję. Formuje kulę. Ciasto wstawiam na 1 godzinę do lodówki. Po godzinie ciasto rozwałkowuję i wykrawam koła. Układam na blaszce do pieczenia przykrytej papierem do pieczenia. Piekę około 7 minut w 180 stopniach. Studzę. Ciastka smaruję masa kajmakową i sklejam. Składniki: (wersja

Ciasta z tradycjami
CIASTO Z JOGURTÓW GRECKICH 216

ciasto: 3 szkl mąki pszennej 250g masła 5 żółtek 3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Wszystkie składniki bardzo dokładnie wyrobić najlepiej przy pomocy malaksera. Ciasto podzielić na dwie części, wsadzić do woreczków i umieścić w zamrażalce na godzinę lub na kilka godzin w lodówce. Ja lubię rozkładać sobie pracę, więc ciasto przygotowałam sobie poprzedniego(...)waniliowe bez cukru aromat waniliowy 5 białek 3/4 szkl cukru Ponadto:  słoiczek dżemu z czarnej porzeczki lub o innym smaku (u mnie słoik 450g) Jogurty zmiksować z wiórkami, budyniem i aromatem. Białka ubić na sztywno z cukrem. Przełożyć do masy  jogurtowej i dokładnie wymieszać. Ciasto wyjąć z lodówki. Blaszkę 20x34cm wyłożyć papierem do pieczenia. Pierwszą część

Walijskie Pichcenie
Rabarbarowe Ciasto Barbary :) 149

pieczenia   Masa: 1,1 litra mleka 3 budynie waniliowe  (bez cukru) 7 łyżek cukru  Oraz:  8 łodyg rabarbaru ( ok 1 kg) Przygotowanie: Mąkę wraz z miękkim masłem, cukrem, jajkami, śmietaną i proszkiem do pieczenia łączymy i zagniatamy ciasto. Następnie 1/3 ciasta odkrawamy i wkładamy do zamrażalnika, a pozostałym ciastem wykładamy blachę posypaną mąką

Taste Therapy
Ciasto Popapraniec 372

kruche babeczki Składniki na formę 30 cm x 25 cm na ciasto: 5 jaj 1/2 szklanki cukru 1/4 szklanki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki wiórków kokosowych 1 kopiasta łyżka kakao 1 szklanka mąki pszennej Na krem budyniowy: 1/2 litra mleka 2 budynie waniliowe bez cukru 250 g masła – można trochę mniej, wtedy krem będzie mniej(...)szklanki cukru pudru lub trochę mniej Na mus jabłkowy: 6 dużych jabłek 1 galaretka (u mnie cytrynowa) Przygotowanie: Ciasto: Białka ubić na sztywno, następnie dodać po jednym żółtku i powoli wlać olej. Mąkę wymieszać z cukrem, z proszkiem do pieczenia, kakao i wiórkami koksowymi. Stopniowo dodawać do masy jajecznej. Wymieszać delikatnie. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć

Fabryka pomysłów
Ciasto orzechowo - budyniowe 312

posiekać. Masło stopić wraz z cukrem i miodem, dodać orzechy. Wymieszać i ciepłą masę wyłożyć na nieupieczony blat ciasta. Piec około 10-15 minut w temp. 180st. Ostudzić.Krem budyniowy:3 szklanki mleka, szklanka cukru, 2 budynie śmietankowe bez cukru, 250g masła. W 1/2 szklance mleka rozrobić budynie. Resztę mleka zagotować wraz z cukrem(...)gotujące się mleko wlać rozrobione budynie. Gotować na małym ogniu, stale mieszając aż masa zgęstnieje. Ostudzić. Miękkie masło utrzeć na puszystą masę, dodawać po łyżce budyniu.Masą przełożyć ciasta tak, by orzechy były na górze.Odstawić na całą noc.Źródło: Moje Wypieki

Z miłości do słodkości
Tarta z lemon curd i cytrynową bezą 163

przykryć papierem do pieczenie i nałożyć na niego obciążenie w formie ceramicznych kulek lub grochu, ryżu czy fasoli, by zbytnio nie urosło. Piec ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni po czym ściągnąć obciążniki i piec jeszcze 5 minut, by się lekko zarumieniło.   Gdy ciasto będzie wystudzone rozsmarować na nim warstwę lemon curd. Wykonanie bezy: Białka ubić(...)lemon curd. Jeśli nie mamy rękawa i końcówek możemy po prostu nałożyć pianę łyżką. Ciasto włożyć do piekarnika na 20 minut w temperaturze 180 stopni, aż beza stanie się rumiana. Ciasto po wystudzeniu włożyć do lodówki (na co najmniej 2 godziny). Przepis na ciasto (bez cytrynowego kremu) zaczerpnęłam z bloga: www.domowe-wypieki.pl

Mania Wypiekania
Tarta z kaszanką i mozzarellą 114

mozzarelli Przygotować ciasto. Mąkę przesiać, w środku zrobić wgłębienie i wbić jajko. Dodać małe porcje zimnego masła/margaryny oraz przyprawy. Całość szybko zagnieść, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na około 30 minut (*). Po tym czasie ciasto ponownie zagnieść, wylepić nim natłuszczoną formę do tarty (zrobić wysoki brzeg) i ponownie schłodzić (około 20 minut). Następnie ciasto ponakłuwać widelcem(...)podsmażyć na niewielkiej ilości oleju i lekko posolić. Cebulę wymieszać z kaszanką (bez skóry), jajkiem oraz łyżką majeranku. Całość opcjonalnie doprawić do smaku i wymieszać z mozzarellą uprzednio pokrojoną w kostkę. Nadzienie równomiernie przełożyć na podpieczony spód, a na wierzchu ułożyć plastry sera.   Ciasto piec 30 minut w temperaturze 180 stopni. Gotowa tarta najlepiej smakuje na ciepło, bezpośrednio

Di gotuje
Migdałowe mini tarty ze śliwkami i bezą 140

zimnego masła jajko Beza: 3 białka 120 g cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej kilkanaście dojrzałych i miękkich śliwek 4 łyżki zmielonych herbatników ok 50 g płatków migdałów cukier migdałowy Ciasto kruche: Składniki posiekać i zagnieść elastyczne ciasto. W razie potrzeby dodać odrobinę zimnej wody. Schłodzić przez godzinę. Foremki do mini tart posmarować tłuszczem i posypać mąką. Ciasto rozwałkować i wyciąć(...)kółka o średnicy większej od foremek o około centymetr. Wylepić ciastem foremki, nakłuć widelcem, ułożyć kawałek pergaminu i obciążyć, np ryżem lub grochem. Piec 10 minut w 180 stopniach. Po tym czasie usunąć pergamin i obciążenie. Włożyć do piekarnika na 5 minut. Beza: W międzyczasie ubić białka ze szczyptą soli, cukrem i mąką ziemniaczaną. Po 5 minutach wyjąć tarty, posypać

Smakołyki Asi
Murzynek z orzechami 217

Czyli bez tragedii. Łatwiejsze jest tylko kupienie gotowej mieszanki w pudełku, wymieszanie z mlekiem i jajkami. (Czego nie oceniam, bo ostatnio „upiekłam” kopiec kreta, jak bardzo powinnam być tym zawstydzona?) Murzynka jadł każdy, prawda? Mam nadzieję, że jest ktoś jeszcze, dla kogo to ciasto było najlepszym ze wszystkich ciast w dzieciństwie. Mama robiła klasycznego, bez dodatku(...)orzechów – zresztą nadal takiego robi. Z kakaowej masy, zanim doda mąkę i jajka, odlewa pół szklanki, żeby potem polać tą polewą ciepłe ciasto. Jest wtedy jeszcze lepsze. Pamiętam, że kiedy byłam mała, ciocia Ela dodawała do murzynka posiekane orzechy. Zawsze prosiłam mamę, żeby zaczęła robić to samo. Oczywiście zapominała. Więc urosłam i upiekłam sobie sama. Z orzechami. Przepis pochodzi

wcinaj to
Ekspresowe ciasto jogurtowe z miętowymi cytrynkami (bez miksera) 287

ciasto jogurtowe z miętowymi cytrynkami (bez miksera) Składniki: 1 jogurt naturalny w kubeczku 180 g Do odmierzania reszty składników używamy umytego kubeczka po jogurcie. Składniki sypiemy/nalewamy do tej samej wysokości do której był jogurt 3 kubeczki mąki pszennej 1 kubeczek oleju 1 i 1/2 kubeczka cukru (można dać więcej) 3 jajka 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 cytrynki z miętą MIĘTOWE CYTRYNOWELOVE Ogródek Dziadunia cukier puder do dość obfitego posypania ciasta Uwaga! Składniki powinny mieć temperaturą pokojową Przygotowanie: Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy resztę składników i drobno pokrojone cytrynki (wspaniale wzbogacą smak ciasta). Wszystko mieszamy drewnianą łyżką, tylko do czasu połączenia składników! Tego ciasta nie miksujemy, ani nie wyrabiamy

Słodkie okruszki
Babka kakaowa z malinami, bardzo prosta 163

składniki suche i wlewać powoli olej. Masa musi być dobrze rozmieszana bez grudek. Wlać olejek waniliowy, dodać maliny, delikatnie wymieszać za pomocą łyżki. Formę prostokątną tzw. Keksówkę wysmarować rłuszczem i obsypać kaszą manną. Ciasto wlać do formy i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 C i piec 50-60 minut. Zawsze na koniec sprawdzić patyczkiem czy babka jest upieczona

Kuchnia Pokoleń